Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 9 van in totaal 9 gevonden boeken.

8
Dit is mijn moeder (Verhalen)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 3-2-2019

Weer een mooi boekje van Wieringa. Het blijft alsof hij naast je zit en het verhaal vertelt. Over zijn moeder en zijn jeugd, gaat het vooral in deze bundel. Op een mooie wijze brengt hij de strijd die hij met zijn moeder voerde in beeld, terwijl daar tegenover zijn liefde voor zijn moeder staat. Dat ze stierf aan borstkanker en koos voor een alternatieve behandelwijze, was voor Wieringa een hard gelag. Hij blijft spreken over zijn moeder als de vrouw, die hem tot zijn twaalfde grootbracht en met wie hij - ondanks het feit dat ze reisde en trok en verschillende vrienden, minnaaars en echtgenoten had - altijd een toch goede relatie heeft onderhouden. 

8
Honorair kozak (Verhalen)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 24-6-2018

Achterflap: 'Dit zijn de avonturen van een hotelburger en een onvermoeibare reiziger. Op de Oekraïense steppe wordt Tommy Wieringa tot honorair kozak geslagen, in Wenen vindt hij een illustere dubbelganger die naamloos door de geschiedenis werd toegedekt en in een woestijnklooster waant hij zich de valse bruid van Jezus. De reis voert langs muzen en minnaressen, gaat te paard, per schip en in gammele vliegtuigjes'. En wat meer zegt - voor mij althans - is dat je het gevoel hebt dat de schrijver naast je zit en voorleest uit deze prachtige verhalen. Mooi! 

9
De heilige Rita (Roman)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 22-11-2017

Rita van Cascia, zalig verklaard in 1628 en heilig verklaard in 1900, is de beschermheilige voor de 'hopeloze gevallen', huwelijksproblemen, moeders, zo leert Wikipedia ons. Over een soort hopeloze gevallen gaat het in deze roman. Paul Krüzen groeit op met zijn vader, nadat zijn moeder is weggelopen met een Russische man. Deze Rus stortte neer met een vliegtuigje in het veld van Aloïz, de vader van Paul. Hij redde het leven van de Rus, die er vervolgens met zijn vrouw vandoor ging. Zijn moeder wilde haar zoontje Paul niet meenemen en laat ook verder niets meer van zich horen. Paul heeft maar een 'vriend', Hedwiges (de naam alleen al), voor wie hij veel over heeft, maar met wie het moeizaam communiceren valt. Het verhaal speelt zich af in een plaats in Twente, vlakbij de Duitse grens. Het is een traditionele gemeente, waar langzaam maar zeker de moderne wereld zijn intrede doet: winkels moeten gaan sluiten, er komen Chinezen wonen die een Chinees restaurant beginnen, er komen Russen, Boelgaren en Roemenen in het dorp, de misdaad lijkt toe te nemen ... Als Paul uiteindelijk zijn vader verzorgt, is het te laat om op pad te gaan. Hij heeft alles zien veranderen en kan er niets aan doen. Uit een radio-interview met Tommy Wieringa: 'Het is zoals het is. Het leven voltrekt zich. Mijn hoofdfiguren hebben iets niet gedaan. Ze hebben zich niet vermenigvuldigd, ze zijn niet aan een vrouw blijven kleven, ze zijn bij hun ouders blijven wonen. In zekere zin zijn ze altijd kind gebleven [en] eindigen in een boerderij aan de rand  van de wereld.' 

Het is een wondermooie roman geworden, het lijkt of Wieringa naast je zit en alles voorleest. De beschrijvingen van de veranderende wereld zijn prachtig en zie je behalve in de situatie van de mensen ook in de situatie van de natuur en de gebouwen en de winkels en bedrijven in het dorp aan de grens. 

6
De dood van Murat Idrissi (Novelle)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 3-4-2017

Deze novelle vertelt het verhaal van twee Nederlands-Marokkaanse meisjes die in Marokko op vakantie zijn en geconfronteerd worden met een vluchteling. De zinnen zijn hier en daar typisch Wieringa, dus erg mooi, het verhaal zelf is bekend, althans is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Toch blijf je met het gevoel zitten dat de schrijver dit wel wat snel in elkaar heeft gezet, ondanks zijn kennis van de cultuur, de omstandigheden en zijn mooie beschrijvingen van de natuur en de omgeving. 

8
Een mooie jonge vrouw (Novelle)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 8-3-2014

Eindelijk weer eens een echt goed boek(je) als boekenweekgeschenk 2014. Ik ben er erg enthousiast over, maar ja, Tommy Wieringa kan natuurlijk ook wel schrijven. Het gaat over een man van in de veertig, die een relatie aangaat met een mooie jonge vrouw en daarvan de gevolgen ondervindt. Die bestaan vooral uit het zich steeds ouder en afgedankter voelen, maar eigenlijk gaat het natuurlijk over hoe je omgaat met een ander, of je die ooit kunt begrijpen en hoe je dan zelf tegenover je vergankelijkheid staat. Echt prachtig! 

 

9
Dit zijn de namen (Roman)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 11-10-2012
Pontus Beg is in deze roman van Tommy Wieringa een commissaris van politie in een grensstad in de steppe. Hij is eenzaam, corrupt als velen en deelt eens per maand het bed met zijn huishoudster. Hij is corrupt, maar eigenlijk ook weer niet. Hij ontmoet een oude Jood en gaat op zoek naar zichzelf. Intussen is een groep vluchtelingen bezig een dodelijke route te volgen door de steppe, in de veronderstelling dat ze de grens zijn gepasseerd. Als ze in de stad komen - degenen die over zijn gebleven - ontmoeten ze Beg. Een jongen, overlevende van de groep vluchtelingen, intrigeert Beg in het bijzonder. Samen lijken ze uiteindelijk de weg te vinden. Een hele sterke roman, met werkelijk prachtige zinnen. Een roman ook die je minstens twee keer moet lezen.
6
Caesarion (Roman)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 1-8-2009
Ludwig Unger is de zoon van een beroemde moeder (een dubieuze filmster die niet oud wil worden en ten koste van alles beroemd wil blijven) en een beroemde vader (een ontketende kunstenaar die zich van de wereld terugtrekt). Hij vertelt zijn levensverhaal aan een vrouw in Oost-Engeland als hij daar is in verband met de begrafenis van een vroegere buurman. Ludwig woonde daar enkele jaren met zijn moeder in een huis op een eroderende klif, totdat het huis in de zee verzinkt en Ludwig en zijn moeder weer verder trekken. De vader heeft vrouw en kind dan reeds lang verlaten en op één kaart na nooit meer iets van zich laten horen. Het eerste deel van de roman sleept je mee, de stijl is strak en het verhaal is goed. Daarna wordt het minder, helaas. De verhaallijn wordt uitgerekt en de spanning vloeit weg. Een zekere voorspelbaarheid treedt op en het einde is slap. Toch kan hij schrijven, Wieringa, het lezen is geen zware opgave. Joe Speedboot ging inderdaad meer over vitaliteit, Caesarion over verval, misschien dat daardoor ook de stijl trager is?
8
Alles over Tristan (Roman)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 23-9-2007
Jakob Keller is universitair docent en als bewonderaar van de dichter Victor Tristan wil hij diens biografie schrijven. Hij onderzoekt alle gegevens, volgt overal zijn sporen en achterhaalt alles over Tristan wat van belang is voor de biografie. Die schrijft hij echter niet, omdat zijn betrokkenheid bij het leven van Victor Tristan en zijn zuster Ines zo intens wordt, dat hij de biografie niet kan en niet wil afmaken, ondanks de ontdekkingen die hij doet. De eerste druk uit 2002 heb ik niet gelezen, dit is de zevende herziene druk uit 2007. Prachtig en bij vlagen herkenbaar.
8
Joe Speedboot (Roman)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 16-10-2005
Een boek dat je op de titel misschien niet meteen zou kopen, maar qua inhoud is het absoluut de moeite waard. Het is een ontwikkelingsroman, spelend in een dorp in Nederland, met veel naastliggende motieven. Er zit vaart in, humor, tragiek, maar het is vooral een warm boek. Joe Speedboot, Fransje Hermans, PJ, Papa Afrika, namen maar ook personen die je niet vergeet. Het perspectief vanuit de door een ongeval verlamd geraakte Fransje geeft het geheel een eigen sfeer. Wieringa had de AKO-prijs ook mogen winnen van mij. Met dank aan Rita en Frans.