Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 51 tot 60 van in totaal 72 gevonden boeken.

6
Manuela (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 5-1-2005
Ook uit de "Gellustreerde Novellen Bibliotheek" (10 cent per aflevering). Dit keer niet origineel, maar bewerkt of vertaald, vermoedelijk door Louise Stratenus. Manuela. Uit de portefeuille van een geneesheer. Naar het Hoogduitsch van Robert Habs-Randau. Het speelt in Zuid-Amerika, waar Manuela een vluchteling helpt en door jaloezie van haar geliefde door dezelfde wordt vermoord. Het tweede verhaal, 'Hotel Sonneveld' is vermakelijk: een rijke jongeman die zijn geld verspilt, komt tot inkeer en start een hotel. Uiteraard eindigt e.e.a. met een (dubbel) huwelijk. Romantisch. Het is nr. 28 in de reeks.
6
Ella (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 3-1-2005
In een hele oude serie, "Gellustreerde Novellen Bibliotheek" (10 cent per aflevering) staat deze novelle over Ella, die op het allerlaatste moment haar geliefde in de armen sluit, na een dappere poging dit niet te doen. Daarnaast "Donkere Bladzijden", Een ware gebeurtenis, over een pas getrouwd echtpaar dat na de huwelijksreis in hun nieuwe huis de geest van een moordenaar aantreft! Er werd wat geschreven (en gelezen) in die tijd. Vermoedelijk uit 1885, nr. 18 in de reeks.
7
Luctor et Emergo (Gedichten)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 20-12-2004
Dichtbundel, pseudoniem Claudius. Treurige gedichten over tragische liefde, verdriet om ruzies en onbegrip, waarbij de geliefde zowel een man als een vrouw kan zijn. Opgedragen aan de heer en mevrouw A.B.J. Sterck - Kervel, vrienden van J.A. Alberdingk Thijm. Uit 1883.
7
Purper (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 12-12-2004
Oorspronkelijke roman, uit 1892, onder pseudoniem Prinses Elsa geschreven. Over het huwelijk van prinses Nera van Thringen met prins Harold van Helgoland en het ongeluk van hun zoon, die ten onder gaat aan een niet te realiseren liefde. Prachtig, prachtig. Daar moeten de dameslezers van gesmuld hebben in die tijd.
6
Kampioenen (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 11-12-2004
Novelle, staat ook in Dwaallichtjes. Een verarmde familie wordt opgevangen door de dochter, die - verliefd op haar neef, die haar helpt - haar hele leven in dat teken zet. Kampioenen in naastenliefde, zoiets. Pseudoniem Claudius en kennelijk onder eigen naam nogmaals in Dwaallichtjes opgenomen. Gekopieerd van microfiche in de KB.
7
Noordpool-Expeditie (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 28-11-2004
Oorspronkelijk verhaal voor jongens, uit 1902. Twee jongens van twaalf gaan met 80 guldenop pad om de Noordpool te zoeken en daarmee hun ouders te laten zien dat je op die manier ook leren kunt. Ze beleven allerlei avonturen en komen een heel eind, tot ze uiteindelijk door hun ouders worden gevonden. Onderweg leren ze uiteraard ook allerlei wijze lessen en doen ze historische kennis op. Een jongensverhaal met moraal, waarbij je je afvraagt wie het lazen en wat ze ervan vonden. Gekopieerd in de Koninklijke Bibliotheek.
7
Een vorstelijke balling II (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 13-11-2004
Tweede deel. Het leven van Donato, de kroonprins, zoon van Solange II en Ferdinand en later Koning van de Pyreneen. Zijn zuster Carla benijdt hem dit zozeer (als hij niet was geboren was zij de kroonprinses geweest) dat ze haar schoonzuster vergiftigt. Broeder Antonio ontdekt dit en bestraft ook haar met verbanning. Donato hertrouwt, ongelukkig, maar met een verstandige vrouw, die na de dood van Donato als Koningin Margaretha veel goeds over het land brengt. Tja. Er zitten mooie stukken in en de moraal is goed, maar het kasteelromangehalte blijft hoog. Het werd volop gelezen in de 19e eeuw, veel meer dan de literair erkende grootmeesters. Pseudoniem Prinses Elsa. Gekopieerd van microfiche in de KB.
7
Een vorstelijke balling I (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 10-11-2004
Eerste deel. Solange II van Spanje wordt door haar man voor haar overspeligheid bestraft door een scheiding van haar kinderen. Temidden van opstand in Spanje, pogingen om haar zoon te ontvoeren, probeert zij te overleven via een nogal turbulent uitgaansleven. Uiteindelijk komt ze tot inkeer, maar ze moet afstand doen van de troon en het land verlaten. Daarmee eindigt dit eerste deel. Een dramatische koningsgeschiedenis. De roman is een van de Prinses Elsa romans (pseudoniem voor Louise Stratenus) en moet in de 19e eeuw veel gelezen zijn. Gekopieerd van microfiche in de KB.
7
Ballingschap (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 1-11-2004
Roman over een vrouw, Anna, die door haar man Hugo in ballingschap (Amerika) wordt gestuurd, omdat hij denkt dat zij hem bestolen heeft en wilde verlaten. Zij heeft echter alles in het werk gesteld haar vader te helpen, die een verstokte speculant is. Als tenslotte zelfs haar kind sterft door de eigenzinnigheid van haar man, mag ze terugkomen en komt door een brief van Anna's vader de waarheid aan het licht. Waarop Hugo vergiffenis vraagt en het echtpaar weer verenigd wordt. Melodramatiek van de bovenste plank, met een moralistisch sausje uiteraard. (Oorspronkelijke roman uit 1895, van microfiche gekopieerd in de KB.))
7
Anarchisten (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 29-10-2004
Avontuurlijke roman, over de anarchisten in Frankrijk in de 19e eeuw en daaromheen natuurlijk een romantisch verhaal van een adellijk echtpaar, van wie de man Gaston de Bonnelles het zijn vrouw Germaine de Rocheterre erg moeilijk maakt. Hij voelt veel voor de anarchisten, voor hun strijd tegen het kapitaal en het duurt nogal voor hij ontdekt dat zij wel erg gewelddadig bezig zijn en hij zich samen met zijn vrouw naar Amerika begeeft om vervolging te ontlopen. In de KB gekopieerd van microfiches.