Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 21 tot 30 van in totaal 72 gevonden boeken.

6
Geluk (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 28-8-2005
Novelle over een wel heel deugdzame jonge vrouw die iedereen, zelfs haar inhalige nichtje en tante, wil helpen het geluk te vinden en daardoor zelf bijna het onderspit delft. Gelukkig heeft de held op tijd in de gaten hoe het zit en eindigen zij gezamenlijk in een prachtig huwelijk, intussen met hun geld uitsluitend minder bedeelden helpend. Uit 1884 en in ieder geval iets doordachter dan het toneelstuk Hoogmoed, ondanks de prijs.
7
Afgedaald (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 20-8-2005
Roman uit 1880, over een jonge vrouw van een verarmde tak uit een adellijke familie in Engeland, die met haar ziekelijke vader uit het landgoed wordt gezet door de familie na het overlijden van haar oom. Om in haar en haar vaders levensonderhoud te voorzien wordt ze kunstenares. Ze wordt beroemd, verdient veel geld, maar blijft zuiver en doet veel goeds met haar geld. De familie in Engeland heeft haar echter uitgestoten en ook als haar vader overlijdt zijn zij niet bereid haar weer in de familiekring toe te laten. De oudste zoon echter is inmiddels van haar goedheid overtuigd en trouwt haar in Milaan, waar ze samen verder leven. Veel kritiek op adel, op de minachting voor vrouwen (met name vrouwelijke kunstenaars) die werken om in hun onderhoud te kunnen voorzien. Maar wel boeket-achtig, daar niet van. In die tijd wellicht toch een signaal rond zeden en moraal.
6
Droomen en Werkelijkheid (Verhalen)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 18-8-2005
Afwisselend verhalen en artikeltjes, alles met zedenkundige strekking: goed zijn voor de armen en minder bedeelden, opofferingsgezindheid, werken voor je brood, trouw aan het koninklijk huis. Opgedragen aan de koninklijke weduwe, in 1879. De moraal ligt er duimendik bovenop. Het verhaal Zielen-adel is het meest uitvoerig in hoe een opofferende ziel toch nog enig geluk kan vinden. Het verhaal Een Eerenteken is ook niet mis: twee broers, van wie de een niet wil deugen, gaan ieder hun eigen weg. Door de goedheid van de oudste komt de jongste uiteindelijk tot inkeer. In 'Arbeid' gaat de schrijfster in op de positie van de vrouw: trouw je niet, om welke reden dan ook, zorg ervoor dat je iets om handen hebt, zorg voor anderen, maar zorg er ook voor dat je jezelf kunt bedruipen en niet afhankelijk hoeft te zijn van familieleden of andere weldoeners. Een heel voorzichtig pleidooi voor zelfstandigheid dus en in die zin opmerkelijk voor die tijd (1879).
4
Zegepraal (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 16-8-2005
Een werkelijk wel heel barre roman, boordevol onwaarschijnlijkheden. Maar een happy end natuurlijk. Anton Wittenberg is de zoon van een moordenares, die hem in haar cel baarde. Hij wordt opgevoed door een pleegmoeder en wordt met veel inspanningen een beroemd geneesheer. Na veel problemen met de zoon van zijn professor te hebben overwonnen kan hij uiteindelijk diens dochter in de armen sluiten. Erger kan bijna niet.
5
Een lange marteling (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 10-8-2005
Oorspronkelijke roman uit 1888, waarin een vrouw, Elisabeht van Steenkerken, steenrijke wees, trouwt met een uitsluitend op haar geld uitzijnde dokter Oswald van Weert. Deze laatste richt zoveel schade aan, psychisch en qua geld, dat zij eindigt als doodarme, totaal vereenzaamde weduwe. Haar kinderen lezen pas in haar dagboeken hoe dit allemaal gekomen is: hun vader was hun held. Erg overtuigend is het allemaal niet, al zal het verhaal ongetwijfeld gretig gelezen zijn in die tijd. Geprint van microfiche in de KB.
6
Een granaatbloem (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 9-8-2005
Roman uit 1879 en een herdruk uit 1893. In die herdruk heeft ze enkele schrijversaanwijzingen verwijderd, de verteller is nog steeds nadrukkelijk aanwezig, maar kennelijk ziet ze dat het ook teveel kan zijn. Het verhaal is gebaseerd op een misdaad met bijbehorend misverstand: Erna von Lichtenau meent dat William Sidney de moordenaar van haar pleegmoeder is. Natuurlijk blijkt dat na veel verwikkelingen niet het geval en trouwen ze uiteindelijk. Het moeten smulboeken voor vrouwen geweest zijn in die tijd. Beide drukken van microfiche geprint in de KB.
6
Veroordeeld (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 7-8-2005
Een novelle in een novellenbundel, uit 1902. Sneu verhaal over een vrouw die haar geliefde verliest doordat hij wordt misbruikt, verraden, door een opruier in Polen. Dramatisch natuurlijk, maar niet onaardig. Gekopieerd van microfiche uit de KB.
7
Josephine de Beauharnais (Roman)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 28-7-2005
Josephine de Beauharnais, geboren op Martinique als Josephine Tascher de la Pagerie, huwde Alexander de Beauharnais maar werd natuurlijk vooral bekend door haar relatie met Napoleon. Uit de - deze keer toch wel aardig genuanceerde - beschrijving van haar leven en karakter is een aardig verhaal ontstaan. Of e.e.a. historisch allemaal klopt is de vraag. Deze 'Directoire Roman' werd voor het eerst gepubliceerd in 1891 en werd graag gelezen.
6
Oranje-Album (Sportverhalen)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 22-7-2005
Een ter gelegenheid van het huwelijk van koningin Wilhelmina en graaf Hendrik uitgegeven met foto's gellustreerd werkje, waarin de koningin zeer wordt geprezen. Een lofzang op het koninklijk huis. Uitgegeven in 1901. Uit de UB van Nijmegen meegekregen, ondanks de zeer slechte staat van het boekje. Heel apart.
6
In vogelvlucht (Verhalen)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 9-7-2005
Uit het Zweeds van Sophie Elkan. Het zijn verhalen, waar een zekere moraal uit spreekt, over trouw en ontrouw, liefde voor het kind, eerlijkheid, verloren liefde, verdriet, oorlog zelfs. Er zit hier en daar wel een aardig verhaal tussen, waarbij je kunt zien dat of Sophie Elkan of Louise Stratenus goed de nuances kon onderscheiden. Het boek heeft geen jaartal, maar volgens mijn gegevens is het in 1908 uitgegeven, vertaald dan. Gekopieerd van microfiche in de KB.