Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 6 van in totaal 6 gevonden boeken.

8
De boom in het land van de Toraja (Roman)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 5-7-2016

Weer een prachtig, weloverwogen werk van Claudel, wat kan hij toch mooi schrijven. Het verhaal is niet zo belangrijk, maar de gedachten die uitgewerkt worden zijn meer dan de moeite waard. In zulke geweldige zinnen ook. 'Doorleven als om je heen de gedaantes en het gezelschap worden uitgewist komt neer op het constant herscheppen van een orde die in iedere fase van het spel door de chaos van de dood overhoop wordt gehaald. Leven betekent in zekere zin: weten hoe je moet overleven en herscheppen.' De dood van een goede vriend leidt tot deze overwegingen, die een filmmaker (middelbare leeftijd) maakt. Hij laveert bovendien tussen twee vrouwen, van wie hij eigenlijk evenveel houdt en die ook van hem houden. Hij wil een film maken waarin de dood, de tijdelijkheid en de lichamelijkheid thema's zijn en denkt daarover na. De titel verwijst naar de begrafenisceremonie op Sulawesie. Daar gelooft men dat het heel lang duurt voor iemand 'echt' dood is, de echte begrafenis vindt vaak pas maanden later plaats. Er is ruimte tussen de dood en het herscheppen van de orde, hoe tijdelijk die dan ook weer is. 

7
Het Onderzoek (Roman)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 1-5-2011
De Onderzoeker wordt op pad gestuurd om te achterhalen hoe het komt dat in een bedrijf (het Bedrijf) al twintig mensen zelfmoord hebben gepleegd. Aanvankelijk lijkt het nog redelijk te verlopen, maar gaandeweg wordt de Onderzoeker onderdeel van een vreemdsoortige maatschappij waarin hij de weg volledig kwijtraakt. Je denkt eerst dat het wel meevalt allemaal, maar zaken worden steeds herkenbaarder, hoe allegorisch het ook wordt gebracht. Op pagina 194-195 staat een mooie samenvatting van zijn ervaringen, vlak voor het moment dat ook voor hem een soort van duidelijkheid ontstaat: we redden het niet, niemand redt het in de huidige maatschappij.
7
Rivier van vergetelheid (Roman)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 9-9-2006
Opnieuw een roman over verlies en rouw. Paule, de geliefde van de hoofdpersoon, is overleden. De hoofdpersoon zoekt nadat dit in drank mislukt is, vergetelheid in de Ardennen, in het dorpje Feil aan de Maas. Daar komt hij onder invloed van de rust van het dorp en de schijnbare oppervlakkigheid van de contacten met dorpsbewoners langzaam maar zeker tot zichzelf. Opnieuw die prachtige stijl, al vind ik dit keer het verhaal iets te gewild, te duidelijk ook. Er blijft weinig te raden of zelf in te vullen, zoals in zijn vorige romans. Gekocht bij de Vrije Boekhandel in Breda (mooie winkel!).
8
Het kleine meisje van meneer Linh (Roman)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 18-10-2005
Meneer Linh komt met zijn kleindochtertje als vluchteling naar Frankrijk en ontmoet daar een dikke man die zijn vriend wordt. Ze zien elkaar elke dag en 'spreken' dan met elkaar zonder elkaar letterlijk te verstaan. Ze begrijpen elkaar echter wel. De vriendschap eindigt als meneer Linh naar een andere plek wordt gebracht. Subtiel beschreven totale eenzaamheid. Heel mooi. Met dank aan Piet.
8
Zonder mij (Novelle)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 11-3-2005
Ontroerende novelle over een man die zijn vrouw heeft verloren en probeert zijn dochtertje van 21 maanden op te laten groeien. Intussen wordt hij bijna vermorzeld door verdriet en groeit zijn tegenzin in het bestaan met de dag. Tot het moment dat hij in zijn werk een merkwaardige ontmoeting beleeft. Het lijkt erop dat dat helpt, maar zeker is het niet. Heel mooi.
8
Grijze zielen (Roman)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 12-8-2004
Een bestseller in Frankrijk, twee prijzen gekregen, en terecht. Een roman, in de verte doet hij denken aan Le Grand Meaulness, over de moord op een tienjarig meisje tegen de achtergrond van de eerste wereldoorlog die als het ware 'langs' een dorp ergens in Noord-Frankrijk raast en vandaaruit een behoorlijke invloed op de bewoners heeft, zonder dat zij er nadrukkelijk in betrokken worden. Eenzaamheid en treurnis troef, zoals het hoort, maar de stijl is prachtig en het verhaal overtuigend. Een aanrader. Gekocht in Almelo bij de prachtige boekhandel Hilarius Broekhuis.