Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

8
Suikerbastaard (Roman)
Geschreven door Jaap Scholten, gelezen op 7-9-2020

Achterflap: In de jaren 50 en 60 reisden tientallen Twentse jongens naar het Abessinië van keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond.(...) Zodra hun driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok en de draaibank in Hengelo. Een van de jongens kon dat niet.

Het is een prachtige roman, gebaseerd op eigen ervaringen maar dan wel geromantiseerd. Intussen krijg je wel de geschiedenis van Abessinië/Ethiopië te lezen en iets over de suikerfabrieken van Dupont (gebaseerd op die van Stork uiteraard). Vooral het middendeel is bijzonder, de geschiedenis van de gezochte vader van de jeugdvriendin van de hoofdpersoon. Degene dus die niet terug kon en wilde. 

8
De wet van Spengler (Roman)
Geschreven door Jaap Scholten, gelezen op 23-3-2009
In Morgenster en Tachtig deed hij dat ook, Scholten, zo mooi schrijven over eenvoudige dingen. Hier helemaal. Hij beschrijft een deel van zijn jeugd, die hij met een sterke moeder en een tragische vader die vroeg overlijdt, en zijn vier broers in vrij armoedige omstandigheden doorbrengt. Maar zijn grootouders van beide zijden brengen hem en zijn broers veel bij. De manier waarop hij zijn verhouding met zijn grootvader beschrijft is prachtig. De tweede helft van de roman speelt zich later af, als de vijf broers ieder hun eigen weg al lang zijn gegaan en de oudste broer kanker krijgt. Zijn reactie erop is heel invoelbaar, maar nergens overdreven dramatisch. Een ontroerende familiegeschiedenis, meeslepend en toch simpel geschreven.
8
Tachtig (Roman)
Geschreven door Jaap Scholten, gelezen op 25-1-2001
Zoon van weggelopen textielfabrikant uit Twente piekert over het bestaan en volgt uiteindelijk zijn vader. Prachtige familieherinneringen, mooi beschreven en heel invoelbaar.
7
Morgenster (Roman)
Geschreven door Jaap Scholten, gelezen op 5-6-2000
Wie is wie verhaal van twee kinderen die op hetzelfde moment geboren worden. Genomineerd voor literatuurprijs en terecht. De moeite waard.