Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 21 tot 30 van in totaal 117 gevonden boeken.

7
Nieuw Holland (Essays)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 4-5-2006
In de serie Amsterdamse Schotschriften, met nawoord van Harry G.M. Prick, uiteraard. Staat ook in andere bundels, maar dit is de enige afzonderlijke uitgave van zijn kritiek op de literatuur van eind 19e eeuw. Ook opmerking over de vrouwen die schreven, onder wie de 'flauwe fee' Louise Stratenus. Blijft mooi om te lezen.
7
Moederlandse geschiedenis (Essays)
Geschreven door Henk van Os, gelezen op 12-3-2005
Boekenweek essay over geschiedenis en kunst.
7
Vormen (Essays)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 23-2-2005

Handboek voor de samenleving in en buiten huis, uit 1887. Een boek dat een goed beeld geeft van de gewoonten en gebruiken in de gegoede standen in die tijd, zeer moralistisch en streng. Als jong meisje vooral moest je wel aan erg veel eisen voldoen, als vrouw overigens ook. Mannen hadden het stukken makkelijker. Regels zijn er voor bijvoorbeeld het ontvangen en afleggen van bezoeken, gedrag tegenover grootouders, vrienden, �rme vrienden, dienstboden, maar ook over wat te doen met van kostschool weerkerenden, hoe je te gedragen aan het hof, wat te doen bij het kaarspel en waaraan houd je je als je ziek bent of zieken verpleegt. Prachtig. Gekopieerd van microfiche KB.

7
Geleerde Vrouwen (Essays)
Geschreven door Tineke van Loosbroek, e.a., gelezen op 17-1-2005
Negende Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis (1988). Met name het artikel over Catharine van Tussenbroek, een feministische medica (1852-1925) was interessant, ook al omdat zij een tijdgenoot van Louise Stratenus was.
8
Verliefd op het verleden (Essays)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 28-11-2004
Ontboezemingen van een letterkundige, is de ondertitel van deze verzameling columns en persoonlijke publicaties. Het is heel aardig ze in combinatie te lezen, dat boeit meer dan af en toe een stukje, merk ik. Het stuk over apenkooi is erg grappig, het stuk over de ideale universiteit heel verleidelijk. Alles bij elkaar is het aangenaam leesvoer voor de liefhebbers van literatuur en taal.
6
Berlaymont (Essays)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 24-10-2004
Opstel, essay, over het oude klooster van Berlaymont in Brussel, waar Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm enige tijd woonruimte van huurden. Geschiedenis vanaf de 17e eeuw, waarin mevrouw Berlaymont het klooster stichtte, als opvolging van het klooster van Chanoinessen der St. Augustinus-orde "Onse lieve Vrouwe Weijde" uit Venlo. Met een overzicht van dames die er onderwijs genoten in de 19e eeuw. Van microfiche gekopieerd in de KB.
8
De scheldkritieken (Essays)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 23-8-2004
Een prachtige verzameling, ooit gekocht in de opruiming. De kritiek op de schrijfsters uit die tijd is niet mals en Louise Stratenus komt er wel heel slecht af, maar niet als enige. Schrijven, zeker 'scheldend', kon hij overigens wel! Herlezen.
8
Een Keizer op Kamers (Essays)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 23-8-2004
Prachtig uitgegeven boekje, door Louis Ferron, Ed Leeflang, George Moormann, Jan Willem Post en natuurlijk Harry G.M. Prick, ter gelegenheid van het vijftigste sterfjaar van Lodewijk van Deyssel (1864-1952). Over het wonen in Haarlem. Gekregen van Rita, met veel dank, zij kocht het in Haarlem. Zie ook www.dezingendezaaghaarlem.nl. Herlezen.
7
Leeswoede (Essays)
Geschreven door Bas Heijne, gelezen op 14-3-2004
Boekenweekboek van De Bijenkorf. Leeswoede / De wereld van nu in 100 boeken bevat drie essays over de wereld en met name onze mislukkende pogingen tot een werkelijke samenleving te komen. Het eindigt met een overzicht van 100 boeken, verdeeld in - De wereld - Nederland - Kunst, filosofie, wetenschap - Moderne geschiedenis - Literatuur. Een mooi overzicht dus en in aangename stijl geschreven essays.
8
Pleidooi voor de zonde (Essays)
Geschreven door Erwin Mortier, gelezen op 22-2-2004
Essays en artikelen, al eerder gepubliceerd in De Morgen, Optima en Dietsche Warande en Belfort, werkelijk heel bijzonder om te lezen, over koningskinderen, politiek, vluchtelingen, 11 september en kunst. Om verschillende keren te lezen, zonder muziek erbij, zonder geluid zelfs. Om te onthouden.