Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 117 gevonden boeken.

7
Schuldgevoel (Essays)
Geschreven door Coen Simon, gelezen op 10-4-2013
Over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben. Een mooi filosofisch werkje, uitgegeven ter gelegenheid van de maand van de filosofie. Leesbaar, begrijpen, meedenken en uiteindelijk gaat het dan natuurlijk om het menselijk tekort. De moeite waard!
7
Wandelen (Essays)
Geschreven door Frdric Gros, gelezen op 25-2-2013
Een filosofische gids, zo luidt de ondertitel van dit aardige werk van Gros. Het gaat over wandelen - dat sprak me zeer aan natuurlijk - maar eigenlijk over het denken tijdens het wandelen. En hoe anderen - hele beroemde anderen - dat doen. Zoals Rousseau, Nietzsche, Rimbaud. Maar het gaat ook over de herhaling en over hoe lichaamsbeweging je geest kan helpen. Zo zei Montaigne: 'Mijn gedachten slapen als ik ze op een stoel zet. Mijn geest functioneert niet als mijn benen hem niet in beweging zetten.'
7
Staande receptie (Essays)
Geschreven door Jos Joosten, gelezen op 2-2-2013
Gelezen - al even geleden - voor de cursus Recente Literatuur, essays over literatuurkritiek. Achterflap: 'De menselijke neiging teksten te schrijven en publiceren, is net zomin te onderdrukken als de neiging van anderen om er meteen hun mening over te geven. Literatuur, in welke vorm dan ook, bestaat niet zonder literatuurkritiek, in welke vorm dan ook.'En zo is het. Al hoor ik Jos Joosten liever praten dan dat ik hem lees!
7
De mensch is tot werken geschapen (Essays)
Geschreven door Frans van Gaal, gelezen op 7-11-2012
Frans van Gaal, de schrijver van dit boek, promoveerde in 1989 op een studie over socialisme en arbeidersbeweging in 's-Hertogenbosch. Dit boek gaat erop door, gecombineerd met een sterk katholiek sociaal denken in de geschiedenis. Voor een echte 'Boschloog' is dit een must.
7
Essays, beschouwingen, over persoonlijke reacties op boeken die hij gelezen heeft, wijzen van schrijven en hoe hij het zelf zou (willen) doen. Om bij de hand te houden, heel aardig!
8
Good Luck (Essays)
Geschreven door Christine Otten en Erik Kessels, gelezen op 17-3-2011
Betty en Pierre Vincent, vastgehouden verteld door Christine Otten en Erik Kessels. De laatste verzamelt oude foto's en deze foto's, van een echtpaar (uit Belgi?) vormen de basis van dit boekenweekessay. Eigenlijk een novelle, een kleinood met een prachtig ingetogen verhaal over een vrouw die op zoek gaat naar haar moeder. De foto's ertussenin zijn vaag, maar prachtig. Erik Kessels is een bekende marketeer die met zijn ideen voor o.a. Ben furore maakte. Christine Otten schreef het mooie verhaal erbij. Zelden zo'n mooi uitgevoerd boekenweekessay gezien! Naar de boekhandel dus maar, het is nog boekenweek 2011 tenslotte.
8
Als een hond zijn blinde baas (Essays)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 25-7-2007
Mooie stukken over schrijven, over de hartstocht voor het schrijven. Ze combineert die hartstocht zoals verwacht mag worden met die voor de muziek, wat bijzondere stukken oplevert. Ook het stuk over De man zonder eigenschappen (heb ik wel maar nog steeds niet helemaal gelezen), is me uit het hart gegrepen. Prima boek, om af en toe stukken uit te lezen en te herlezen.
7
Spelevaren (Essays)
Geschreven door Harry G.M. Prick, gelezen op 21-5-2007
Van August von Platen tot Gerrit Komrij, allerlei stukken in de bekende Prickstijl. Aangenaam boek om in te bladeren en steeds weer in te lezen. Behalve over Van Platen en Komrij ook over Frederik van Eeden, Willem Kloos, Louis Couperus, Marcel Proust enz. Dus geen Van Deyssel deze keer. Met dank aan Piet.
9
Op weg naar het schavot (Essays)
Geschreven door Kees Fens, gelezen op 7-4-2007
In het kader van de Boekenweek 2007 (motto: Lof der Zotheid - Scherts, Satire en Ironie) geschreven prachtige kleine essays over humor. Als je toch zo mooi kunt schrijven en zo helder je visie kunt geven! Een boekje om te hebben en voor 2.50 was dat (Boekenweekboekje dus) een waar geschenk.
8
Waarom vrouwen betere lezers zijn (Essays)
Geschreven door Herman Franke, gelezen op 4-9-2006
Columns uit de Volkskrant over literatuur. Elke column is de moeite waard, ook achteraf. Om naast je bed te leggen en er af en toe eentje te (her)lezen! Met register ook nog.