Gefilterd op genre 'Essays'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 114 gevonden boeken.

7
De mensch is tot werken geschapen (Essays)
Geschreven door Frans van Gaal, gelezen op 7-11-2012
Frans van Gaal, de schrijver van dit boek, promoveerde in 1989 op een studie over socialisme en arbeidersbeweging in 's-Hertogenbosch. Dit boek gaat erop door, gecombineerd met een sterk katholiek sociaal denken in de geschiedenis. Voor een echte 'Boschloog' is dit een must.
7
Essays, beschouwingen, over persoonlijke reacties op boeken die hij gelezen heeft, wijzen van schrijven en hoe hij het zelf zou (willen) doen. Om bij de hand te houden, heel aardig!
8
Good Luck (Essays)
Geschreven door Christine Otten en Erik Kessels, gelezen op 17-3-2011
Betty en Pierre Vincent, vastgehouden verteld door Christine Otten en Erik Kessels. De laatste verzamelt oude foto's en deze foto's, van een echtpaar (uit Belgi?) vormen de basis van dit boekenweekessay. Eigenlijk een novelle, een kleinood met een prachtig ingetogen verhaal over een vrouw die op zoek gaat naar haar moeder. De foto's ertussenin zijn vaag, maar prachtig. Erik Kessels is een bekende marketeer die met zijn ideen voor o.a. Ben furore maakte. Christine Otten schreef het mooie verhaal erbij. Zelden zo'n mooi uitgevoerd boekenweekessay gezien! Naar de boekhandel dus maar, het is nog boekenweek 2011 tenslotte.
8
Als een hond zijn blinde baas (Essays)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 25-7-2007
Mooie stukken over schrijven, over de hartstocht voor het schrijven. Ze combineert die hartstocht zoals verwacht mag worden met die voor de muziek, wat bijzondere stukken oplevert. Ook het stuk over De man zonder eigenschappen (heb ik wel maar nog steeds niet helemaal gelezen), is me uit het hart gegrepen. Prima boek, om af en toe stukken uit te lezen en te herlezen.
7
Spelevaren (Essays)
Geschreven door Harry G.M. Prick, gelezen op 21-5-2007
Van August von Platen tot Gerrit Komrij, allerlei stukken in de bekende Prickstijl. Aangenaam boek om in te bladeren en steeds weer in te lezen. Behalve over Van Platen en Komrij ook over Frederik van Eeden, Willem Kloos, Louis Couperus, Marcel Proust enz. Dus geen Van Deyssel deze keer. Met dank aan Piet.
9
Op weg naar het schavot (Essays)
Geschreven door Kees Fens, gelezen op 7-4-2007
In het kader van de Boekenweek 2007 (motto: Lof der Zotheid - Scherts, Satire en Ironie) geschreven prachtige kleine essays over humor. Als je toch zo mooi kunt schrijven en zo helder je visie kunt geven! Een boekje om te hebben en voor 2.50 was dat (Boekenweekboekje dus) een waar geschenk.
8
Waarom vrouwen betere lezers zijn (Essays)
Geschreven door Herman Franke, gelezen op 4-9-2006
Columns uit de Volkskrant over literatuur. Elke column is de moeite waard, ook achteraf. Om naast je bed te leggen en er af en toe eentje te (her)lezen! Met register ook nog.
7
Nieuw Holland (Essays)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 4-5-2006
In de serie Amsterdamse Schotschriften, met nawoord van Harry G.M. Prick, uiteraard. Staat ook in andere bundels, maar dit is de enige afzonderlijke uitgave van zijn kritiek op de literatuur van eind 19e eeuw. Ook opmerking over de vrouwen die schreven, onder wie de 'flauwe fee' Louise Stratenus. Blijft mooi om te lezen.
7
Moederlandse geschiedenis (Essays)
Geschreven door Henk van Os, gelezen op 12-3-2005
Boekenweek essay over geschiedenis en kunst.
7
Vormen (Essays)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 23-2-2005

Handboek voor de samenleving in en buiten huis, uit 1887. Een boek dat een goed beeld geeft van de gewoonten en gebruiken in de gegoede standen in die tijd, zeer moralistisch en streng. Als jong meisje vooral moest je wel aan erg veel eisen voldoen, als vrouw overigens ook. Mannen hadden het stukken makkelijker. Regels zijn er voor bijvoorbeeld het ontvangen en afleggen van bezoeken, gedrag tegenover grootouders, vrienden, �rme vrienden, dienstboden, maar ook over wat te doen met van kostschool weerkerenden, hoe je te gedragen aan het hof, wat te doen bij het kaarspel en waaraan houd je je als je ziek bent of zieken verpleegt. Prachtig. Gekopieerd van microfiche KB.