Gefilterd op genre 'Brieven'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 58 gevonden boeken.

Briefwisseling tussen Hermans en Gerard Reve in de jaren veertig en vijftig. Absoluut de moeite waard, spannend zelfs. Het boek ligt al maanden op mijn nachtkastje, telkens weer blader ik erin. Twee ego's die uiteindelijk vooral zichzelf erg goed vonden, maar dat waren ze dan ook wel.
9
Martha Gellhorn leefde van 1908 tot 1998. Het was een heel bijzondere vrouw, authentiek en origineel. Ze was oorlogscorrespondente, schrijfster en - zoals blijkt uit deze verzameling brieven - een ongelooflijk actieve brievenschrijfster. Ze trouwde drie keer en scheidde ook drie keer en had vele minnaars. Haar beroemdste echtgenoot was Ernest Hemmingway. Ze correspondeerde met familie en vrienden, onder de laatsten bijvoorbeeld Eleanor Roosevelt, Leonard Bernstein en H.G. Wells. En natuurlijk met Hemmingway. Maar alle brieven laten zien hoe diep ze over het leven nadacht, hoe realistisch ze omging met de problemen die dat leven met zich meebracht. Het is jammer dat ik hier niet vele citaten kan geven, maar uit alle brieven blijkt behalve een nuchtere en eerlijke visie, ook hoe onafhankelijk ze geweest is. Verplaats je eens in die tijd! Dat ze zo leefde in die periode is al een wonder en dat ze daarbij in haar brieven zo openhartig en eerlijk durfde zijn, laat zien wat voor vrouw dat was, met alle beperkingen uiteraard. Wie is zonder 'zonden' tenslotte? Lezen, die brieven!
9
Moedig Voorwaarts (Brieven)
Geschreven door Gerard Reve, gelezen op 15-8-2007
Ondertitel: Brieven aan Bert en Netty de Groot 1974-1997. Deze verzameling omvat de brieven van Gerard Reve aan de uitgever, aanvankelijk Elsevier later L.J. Veen, Bert de Groot en zijn vrouw Netty. Met beiden bouwt Reve na een zakelijke start een bijzonder warme relatie op. Het boek geeft aan de ene kant behoorlijk wat inzicht in het gedoe omtrent contracten etc., aan de andere kant is het een must voor de Reveliefhebbers die de ontstaansgeschiedenis van o.a. Bezorgde ouders, Oud en eenzaam en Moeder en zoon van nabij willen leren kennen. Ook de breuk met Johan Polak komt uitvoerig aan bod . Uiteraard ook alle bekende Reve themas (katholicisme enz.). Bert de Groot zegt in zijn nawoord over Nop Maas en zijn bezorging het volgende. 'NM is een van de weinigen die erin zijn geslaagd om, anders dan de helft van de Nederlandstalige schrijvers, schrijvend over Reve niet te bezwijken voor zijn stijl.' Een degelijke, goed verzorgde uitgave. En nu maar wachten op de biografie. (FW)
7
Brieven aan Pol de Mont (Brieven)
Geschreven door Helene Swarth, gelezen op 9-7-2007
Uitgegeven door Herman Liebaers. Prachtige brieven, die deze 19e eeuwse dichteres aan haar collega dichter stuurde in de periode 1882 - 1893. Veel staat erin over dichters en schrijvers in die tijd, maar ik vond er ook veel verwijzingen in naar het leven van Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm. Een kijkje in een andere eeuw in ieder geval. Je moet ervan houden, maar ik vind het zeer de moeite waard. Het is een uitgave uit 1964, die nog door niemand helemaal werd gelezen: de bladzijden moesten nog losgesneden worden!
8
Van een liefde die vriendschap bleef (Brieven)
Geschreven door J.J. Slauerhoff, gelezen op 28-5-2007
De briefwisseling tussen Jan Slauerhoff en Heleen Hille Ris Lambers, bezorgd door Wim Hazeu, in een uitgave in de serie Achter het Boek, van het Letterkundig Museum. Boeiend en intrigerend, deze brieven tussen de eeuwig zoekende dichter en een van de negen kinderen van dominee Hille Ris Lambers, Heleen. Jaren schreven ze elkaar, en inderdaad, het lijkt op liefde die ze voor elkaar voelen. Heleen wordt particulier verpleegster, verblijft jaren in Italie om een Parkinson patient te verzorgen, terwijl Slauerhoff over de wereld zwerft, trouwt (met Darja Collins), vele avonturen met vrouwen beleeft, maar toch altijd met Heleen blijft corresponderen. Een echt dagboek, zoals het omslag belooft, is het niet, maar de brieven zijn zeer de moeite waard, ook al heb je de biografie (van Hazeu) van Slauerhoff al gelezen. Een mooi verjaardagsgeschenk.
8
Prachtige brieven voornamelijk van Gerard Reve aan Geert van Oorschot, maar ook die van Geert zijn de moeite waard. Een soort vader-zoon relatie met ups en ook veel downs. Die zinnen soms! Om elke avond stukken van te lezen en te herlezen.
8
Brieven aan Josine M. (Brieven)
Geschreven door Gerard Reve, gelezen op 16-9-2005
Herlezen in het kader van de brieven van Reve aan Geert van Oorschot en opnieuw de moeite waard.
8
Briefwisseling (Brieven)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 24-7-2005
De briefwisseling tussen Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel, bezorgd en toegelicht door H.W. van Tricht en Harry G.M. Prick. Herlezen i.k.v. mijn onderzoek en weer vele bijzonderheden kunnen waarderen.
8
Brieven 1951-1965 (Brieven)
Geschreven door Gerard Walschap, gelezen op 6-7-2002
Verzameld en toegelicht door Harold Polis, Bruno Walschap (overleden) en Carla Walschap. Deel 2, gekregen voor mijn verjaardag, van de omas. Periode Oproer in Congo, Salut en merci en De zoon van Houtekiet. Prachtige brieven weer, prima grasduinwerk.
8
Brieven 1966-1989 (Brieven)
Geschreven door Gerard Walschap, gelezen op 6-7-2002
Verzameld en toegelicht door Harold Polis, Bruno Walschap (overleden) en Carla Walschap. Deel 3. Periodes De prins der Nederlandse letteren (1966-1978) en Dat het welga (1979-1989), met vertaling van Franse brieven, aantekeningen, verantwoording en register. Prachtig! Voor mijn verjaardag gekregen van de omas. Om uren in te grasduinen. Zon boek is nooit 'uit'.