Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 61 tot 70 van in totaal 131 gevonden boeken.

9
Schrijven of leven (Autobiografie)
Geschreven door Jorge Semprun, gelezen op 28-7-2003
Schrijven over kampervaringen in Buchenwald (Weimar) betekent voor Semprun 'niet leven'. Het duurrde tot de dood van Primo Levi, toen pas kon hij er echt over gaan denken en na een bezoek aan Buchenwald in 1992 schrijft hij deze autobiografie. Aangrijpend, met veel uitweidingen over schrijvers en dichters, maar vooral over wat het voor het leven betekent als je deze ervaringen meemaakt. Een ontroerend mooi boek. Met veel dank aan Marianne!
7
Biefstuk en benzine (Autobiografie)
Geschreven door Jan Fontijn, gelezen op 28-4-2003
Autobiografische roman (debuut) van de biograaf van Frederik van Eeden. Als jongste zoon in een gezin van 12 kinderen groeit hij op en ondergaat hij de troost maar vooral druk van het katholieke geloof. Het gaat niet goed met het gezin, maar hij groeit erdoorheen en eruit en verliest het geloof. Het leest goed weg, maar mist net dat extra element dat een autobiografische roman universeler maakt.
5
Het verhaal van mijn moeder (Autobiografie)
Geschreven door Rick Bragg, gelezen op 4-3-2003
Autobiografische roman over het leven van de moeder van de schrijver. Een arme, blanke vrouw, die in het zuiden van de VS probeert haar kinderen op te voeden, terwijl haar weggelopen en af en toe terugkerende alcoholische echtgenoot haar constant voor de voeten loopt. Een mager relaas, waar je niet echt door getroffen wordt.
7
De garnalenpelster (Autobiografie)
Geschreven door Nilgün Yerli, gelezen op 19-7-2002
Levensverhaal van de cabaretire die met haar ouders naar Nederland kwam vanuit Turkije toen ze tien was. Aandoenlijk en openhartig vertelt ze over haar ervaringen, haar moeder (de garnalenpelster) en haar (akelige) vader.
8
100% Chemie (Autobiografie)
Geschreven door Doeschka Meijsing, gelezen op 27-4-2002
Een familieverhaal. Beschrijft vooral haar moeder en de soms moeilijk te achterhalen geschiedenis van een familie die in 1934 naar Nederland vertrekt en daar zich staande houdt. Geen aardige moeder, wel karakteristiek, zoals ze in een interview zegt. Een herkenbare autobiografische roman, knap geschreven.
Intieme kroniek, zo noemt hij het zelf, van deze periode in Duitsland. Geeft een uniek beeld van hoe het leven voor een aantal intellectuelen er destijds uitzag en hoe moeilijk het was te ontsnappen aan de toen geldende ideen en methoden. Is postuum uitgegeven en een zeer leesbaar historisch verslag. Geen echte autobiografie, wel een historische autobiografische schets. Met nawoord van Uwe Soukup.
8
Taal zonder mij (Autobiografie)
Geschreven door Kristien Hemmerechts, gelezen op 24-2-2002
Ook herlezen ivm interview Hemmerechts (24-02-02). Autobiografisch werk, geen roman, over de dood van haar man de dichter Herman de Coninck. Een In Memoriam. Aangrijpender dan het boek van Connie Palmen over Ischa Meijer, voornamelijk omdat het meer gaat over De Coninck via herlezing van zijn gedichten en teksten, dan dat het over haarzelf gaat. Heel integer.
8
Klein leed (Autobiografie)
Geschreven door Betsy Udink, gelezen op 25-12-2001
Depressieleed, op onderkoelde en zuivere manier beschreven.
7
Portret van Geert van Oorschot (Autobiografie)
Geschreven door J.J. Voskuil, gelezen op 21-9-2001
In Tirade opgenomen portret, over de uitgever van Bij nader inzien, in die tijd geschreven. Prachtig stukje.
5
Ik droomde van Afrika (Autobiografie)
Geschreven door Kuki Gallman, gelezen op 19-7-2001
Kreeg Huug van Lydia die afscheid nam van Maarssen. Over het leven (en de dood) en natuurbescherming in Afrika.