Gefilterd op genre 'Familiegeschiedenis'.
Resultaat 31 tot 37 van in totaal 37 gevonden boeken.

7
Solitude (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jeroen Thijssen, gelezen op 16-9-2014

De ondertitel luidt Een Indische familiegeschiedenis. Frank en Robert, twee broers, zijn door hun grootvader opgevoed. Als hij in een verzorgingstehuis terechtkomt, ontdekken Frank, de jongste zoon (die een paar jaar geschiedenis heeft gestudeerd) en Robert (de oudste zoon, die samen met Frank in een kraakpand woont) een doos met documenten die licht zouden moeten werpen op hun afkomst en op de geschiedenis die daaraan vooraf is gegaan. Hun grootvader heeft altijd geweigerd hierover uitsluitsel te bieden. Frank wil daarover een roman schrijven, Robert denkt dat hij Indische roots heeft en naar Indonesië terug wil. De roman speelt zich deels in het verleden af, als de voorvaderen van beide jongens, Hendrik en Theo Bramme, vanuit Harderwijk naar Indië vertrekken om te ontkomen aan de armoede, althans zo lijkt het. Dit gedeelte speelt zich af vanaf 1894 en wordt telkens onderbroken door situaties in de periode 1979-1980. Zo krijg je beetje bij beetje achtergronden, motieven en gebeurtenissen van Hendrik en Theo, maar ook van hun zonen Simon en Diederik te horen. Hendrik wordt eigenaar van Solitude, een ver afgelegen plantage, Theo is journalist en wordt eigenaar van een krant in Batavia. Dit alles in de turbulente geschiedenis van Indië, de oorlogen en de opstanden. Mooi gedoseerd en telkens weet je iets meer. Knap geschreven, goed gedocumenteerd, geeft het een goed beeld van deze periode en wat dat voor een Nederlandse, maar ook voor een inlandse familie kan betekenen. 

7
Titia (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Eefje Rammeloo, gelezen op 5-9-2014

De ondertitel van dit boek van Eefje Rammeloo luidt: Een onbezonnen reis naar het land van de vijand. De grootmoeder van de schrijfster was een ondernemend meisje, toen ze halsoverkop naar Duitsland trok en trouwde met een Duitser, in 1942. Daar ontdekt ze pas hoe dramatisch deze periode ook voor de Duitsers is. En als ze later - na veel wachten op haar man - in Nederland gaat wonen, krijgt ze ook daar weer te maken met de gevoelens van de Nederlanders, die van Duitsers, en zeker van een Nederlandse vrouw die met een Duitser is getrouwd, niet veel moesten hebben. Een mooi verslag, dat ook iets laat zien van de ervaringen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en gebaseerd is op gesprekken, brieven en documenten. Een 'tumultueuze liefdesgeschiedenis' (zoals het op de achterkant van het boek wordt genoemd) van de grootouders van de schrijfster, die bovendien mooi is geschreven. 

8
Tussen rood en zwart (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 6-6-2014

Dit is deel drie uit de serie De grote eeuw, maar het boek kan gemakkelijk als op zichzelf staande roman gelezen worden. De hele serie beschrijft de geschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van de belevenissen van de drie broers Lauritzen, namelijk Lauritz, Oscar en Sverre. Inmiddels zijn ze getrouwd (een van hen niet, want homoseksueel) en hebben ze kinderen. Van die kinderen is er eentje SS-officier geworden, tot van sommigen schrik en van een enkeling met gemengde gevoelens en na een periode van bloei en vrolijkheid in Duitsland zijn ze gedwongen zich terug te trekken in Zweden. De achtergronden zijn prachtig en invoelbaar beschreven en de verhoudingen worden steeds duidelijker. De oorlog komt eraan en de effecten die dat heeft, worden belicht vanuit hun positie. Dat geeft weer een bijzondere kijk op de geschiedenis. Ook dit derde deel was weer zeer de moeite waard. Ik kijk met spanning uit naar de rest van de serie. In Scandinavië waren de boeken een groot succes, nu worden ze stuk voor stuk in Nederland uitgebracht. Zeer de moeite waard. 

7
Dandy uit het noorden (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 2-3-2013

Drie broers, twee oorlogen, ��n eeuw. Leven van de homoseksuele broer, die in het begin van de twintigste eeuw in Engeland verblijft. Samen met zijn geliefde, Lord Manningham, vertoeft hij in de Bloomsbury-groep. Londen is in de greep van het proces tegen Oscar Wilde, met wie zij zich verwant voelen. Mooi tijdsbeeld, vervolg op Bruggenbouwers, maar ook los te lezen. Ik wacht met spanning op deel 3.

7
En zij die na ons komen (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Truska Bast, gelezen op 27-10-2012
Kleine kroniek van drie Nederlandse families, zo luidt de ondertitel van dit boek van Truska Bast. Ze schreef dit in opdracht van het NIDI, het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, dat onderzoek doet naar de veranderende levensloop. Bast gaat uit van drie families dus, een 'boerenfamilie', een 'notabele familie' en een familie die vanuit Indi naar Nederland komt. Deze families beschrijft ze, per generatie, wat aardige beelden oproept van dingen die je eigenlijk wel weet, maar graag nog eens leest. Literair kun je dit werk niet noemen, aardig om te lezen is het wel.
7
Bruggenbouwers (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Guillou, gelezen op 10-5-2012

Dit is een vreemd geval: literatuur is het niet echt, de moeite van het lezen waard zeker. Een met vaart geschreven roman over drie Noorse broers die - ondanks hun moeizame en financieel lastige start - een prachtige opleiding kunnen volgen en briljant afsluiten. Daarna gaan ze ieder een eigen kant op: eentje naar Afrika, eentje naar Noorwegen (ze studeerden in Duitsland) en eentje naar Engeland. De laatste trekt weg met een man van wie hij lijkt te houden. De avonturen van de eerste twee komen voornamelijk aan bod en die liegen er niet om. Of liegen er niet om, ze worden met zoveel soepelheid van stijl verteld, dat je in een keer wilt doorlezen. Kortom, deze Guillou kan erg goed vertellen, de roman is een uitstekend vakantieboek. En dan moet dit deel een zijn van een trilogie, dus wie weet. De tweede wereldoorlog staat op het punt van beginnen en een van de Noorse broers is getrouwd met een Duitse vrouw. Wordt vervolgd ongetwijfeld.

8
Ons Kamp (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Marja Vuijsje, gelezen op 8-3-2012
Een min of meer joodse geschiedenis. De vader van Marja Vuijsje, Nathan, is relatief kort in Auschwitz geweest en overleefde het kamp omdat hij trombone kon spelen. Zijn ouders, zijn broer en zijn zus (met echtgenoot en kinderen) werden vermoord. De schrijfster vertelt de geschiedenis van haar familie, zonder tearjerkend te zijn en met een open oog voor de omstandigheden van die tijd en de jaren erna. De beschrijving van haar relatie tot haar vader vind ik echt prachtig. Maar ook de andere familieleden worden met zorg en toch licht kritische blik beschreven. Sommigen gingen naar Israel, de meningen over de houding van Israel zijn verdeeld bij de 'achterblijvers'. Eerlijk is ze ook ten opzichte van haarzelf. Een mooi tijdsbeeld en inderdaad een enigszins joodse geschiedenis.
vorige 1 2 3 4