Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 91 tot 100 van in totaal 140 gevonden boeken.

Deze Baronesse, geboren Gravin van Marnix, wordt door Alberdingk Thijm ten voorbeeld gesteld als d vrouw, de gelovige vrouw zelfs, die de goedheid zelve is en het toppunt van moederlijkheid en zorg is. Ook van dit boekje: raadselachtig dat de UB van Nijmegen het meegeeft. Heel oud, van hele slechte kwaliteit. Maar wel de moeite waard natuurlijk.
8
Biografie van Aletta Jacobs (1854-1929), tijdgenoot van Louise Stratenus, maar wel een geheel andere vrouw. Qua biografie had ik graag meer over Jacobs zelf willen weten, maar de beschrijving van de tijd is mooi meegenomen en zeer uitvoerig. Het was natuurlijk ook een boeiende periode, hoe saai die op het eerste oog ook lijkt. Voor mijn verjaardag gekregen van Martijn, een prachtig cadeau!
6
Altijd roomboter (Biografie)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 3-3-2005
Een mix van roman, geschiedenis, essay, die helaas net niet de juiste synthese biedt: over haar overgrootmoeder (die ze zelfs nog heeft gekend), Engelbertha Teljeur-Wiggelaar, 1856-1953, weet je uiteindelijk niet genoeg. En de geschiedschrijving eromheen is globaal en wel heel persoonlijk ingevuld en hier en daar ingeschat. Maar haar stijl is aangenaam, dus moeilijk lezen is het niet. Het lijkt me alleen een gemiste kans, er was veel meer en boeiends van te maken.
8
Sonny Boy (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 30-11-2004
Aangrijpend en op feiten berustend verhaal over Rika van der Lans(getrouwd, moeder van vier kinderen) die in 1928 kennis maakt met Waldemar Nods (een Surinaamse jongen van 21) en met vallen en opstaan een bestaan opbouwt. Tijdens de tweede wereldoorlog helpen zij Joodse onderduikers en de gevolgen zijn voor hen uiteindelijk desastreus. De eerste helft sleept je mee, de tweede helft is iets minder, ondanks de dramatische inhoud. Maar het is goed dat deze verhalen geschreven worden, zoals het motto zegt: : Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen moet biografien lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografien van onbekende burgers." (Sebastian Haffner)
7
Alberdingk Thijm (Biografie)
Geschreven door Gerard Brom, gelezen op 4-11-2004
Schets van het leven van J.A. Alberdingk Thijm, de vader van Lodewijk van Deijssel, en vooraanstaand literator in het midden van de 19e eeuw. De sterk katholiek gerichte belangstelling van Brom maakt dit wel weer tot een aardig geheel, als je daar tenminste doorheen kunt en wilt kijken. Uit 1951. Bij Antiquariaat Frans Melk gevonden.
8
Ik droomde dat ik wakker was (Biografie)
Geschreven door Willem Wilmink, gelezen op 25-10-2004
Schrijversprentenboek 52, over Willem Wilmink. Prachtige citaten, mooie commentaren, o.a. van Joost Prinsen, Arthur Japin, Vic van de Reijt en Herman Finkers. Prachtig, maar wat een moeilijke en tragische man.
8
Een vreemdeling op de wegen (Biografie)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 27-8-2004
Het leven van Lodewijk van Deyssel vanaf 1890. Door Harry G.M.Prick, tweede deel van de grote biografie. Ook deze vooral bekeken op Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm. Maar het is een prachtig werk, net als het eerste deel, je blijft erin bladeren en lezen.
Het leven van Lodewijk van Deyssel tot 1890. Van Harry G.M. Prick uiteraard. Boeiend, uitgebreid, intrigerend. Van Netty gekregen in 1998. Nu speciaal bekeken op Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm.
8
Schandaal in Leiden (Biografie)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 7-2-2004
Beschrijving van de gebeurtenissen rond het schandaal dat theologiestudent en dichter Gerrit van de Linde veroorzaakte in 1833-1834: het verwekken van een kind bij een jonge vrouw en het verleiden van de vrouw van een hoogleraar. Daarna werd hij geholpen door zijn vrienden, onder wie Van Lennep en kon hij - tot overmaat van ramp ook nog achtervolgd door schuldeisers - in Engeland een nieuw bestaan opbouwen. Na deze beschrijving volgen de brieven van hem en een aantal van zijn vrienden over de kwestie. Heerlijk om te lezen. Uitgegeven in de serie Amsterdamse Smaldelen (nr. 8) en samen geschreven met Henk Eijssens en Dick Welsink.
Biografie die verder gaat dan de vorige twee en een aardig beeld geeft van het leven van de schrijfster. Van der Zijl schrijft heel prettig, het boek leest als een roman, en het geeft een scherper en genuanceerder beeld dan we van Annie MG wel eens over zichzelf vernamen. Het blijft een bijzonder mens, dat zeker. De moeite waard.