Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 51 tot 60 van in totaal 133 gevonden boeken.

6
De macht van een maîtresse (Biografie)
Geschreven door René Diekstra, gelezen op 30-3-2011
De schrijver onderzoekt jarenlang het raadsel van de dood van de laatste prins van Condé. Hij reist daarvoor door een groot deel van Europa en haalt allerlei aardige zaken boven water, waarbij je je overigens wel een beetje kunt afvragen in hoeverre alles klopt. Aardig leesbaar is het boek in ieder geval wel.
9
Wat een heerlijke biografie! De stijl is aangenaam, de inhoud boeiend, de inkijkjes in de kunstwereld met alles wat daarbij kwam kijken in en buiten Rusland zijn bijna spannend te noemen. Diaghilev leefde van 1872-1929, richtte o.a. de Ballets Russes op en was onstuitbaar in zijn streven naar vooruitgang en vernieuwing in de kunst. Zeker als je daarnaast of daarvoor - zoals ik - Vaslav las, van Arthur Japin, is ook die relatie buitengewoon interessant. Echt een mooie biografie!
6
Heel aardig, dit verslag van een zoektocht naar de sporen van Gerrit Achterberg. Nieuws over de grote dichter wordt er niet aan toegevoegd, maar het is wel heel leuk om aan de hand van de tochten en gesprekken van Van Amerongen te zien waar hij werd geboren, hoe Langbroek reageerde op de gebeurtenissen rond de moord. De rol van de graaf wordt breed uitgemeten, maar het is vooral een aardig sfeerbeeld van een tijd die voorbij is. Met foto's en een wandelroute, dus altijd leuk!
7
Jane Austen, een leven (Biografie)
Geschreven door Claire Tomalin, gelezen op 14-8-2010
Een biografie die niet onaardig was. Tomalin beschrijft het leven van Jane Austen en probeert te achterhalen waar ze de stof vandaan haalde voor haar wereldberoemde romans. Dat lukt niet altijd, er zit veel eigen interpretatie bij en dat geeft ze ook toe. Er is niet veel materiaal overgeleverd helaas, weinig brieven en de dagboeken zijn vernietigd. Wel vind je veel van de inhoud van de boeken van Jane Austen terug in de familiegeschiedenis, in de breedste zin van het woord. Niet alleen familie, ook vrienden en dorpsgenoten passeren de revue en je herkent continu van alles. De biografie leest als een roman en dat is het waarschijnlijk ook.
8
Onlangs verscheen deel 1, (700 mooie dundrukpagina’s over zijn eerste 29 levensjaren ) van een reeks van 3 boeken als biografie over Gerard Reve! Voor Revianen bevat het boek als schatkamer niet veel nieuws, behalve waarschijnlijk zijn heimelijke jeugdliefde met Tine Fraterman en haar brief aan Reve uit 1944, maar lezen moet je het toch. Behandeld worden het burgerlijk communisme van zijn ouders, zijn masturbatiedrang, de buitenechtelijke avontuurtjes van zijn vader, zijn aanranding op een zomerkamp, zijn lagere schooljaren, zijn eenzaamheid op het Vossius Gymnasium, zijn dromen, pesterijen en roofovervallen tijdens de hongerwinter en zijn journalistenwerk voor het Parool. Opvallend is de gedetailleerde wijze waarop Nop Maas Reve’s jeugd beschrijft. Alle personen die in De Avonden voorkomen, portretteert Maas uitvoerig; hij citeert veelvuldig uit Reve’s werk en uit het werk van zijn oudere broer en alleskunner Karel, tegen wie Gerard voortdurend strijdt. Dominant aanwezig in het boek is Hanny Michaelis. Veel van de interpretaties van Maas leunen op de gesprekken met haar. Driekwart van zijn werk schreef Reve hij in zijn jeugdjaren. Hij verkocht in die tijd slecht. Voor de liefhebber blijft het smullen natuurlijk. Deze biografie is niet om in een keer uit te lezen, maar om veel in te bladeren. Trouwens, hij is toch wel zo boeiend geschreven, dat je steeds weer wordt verleid tot verder lezen. Echt iets voor de kerstvakantie en verder gelezen in de zomervakantie van 2010.
8
Rebel & Dame, Biografie van Top Naeff (Biografie)
Geschreven door Gé Vaartjes, gelezen op 21-7-2010
Een zeer leesbare biografie, die uiteraard ingaat op Schoolidyllen, maar vooral ook een goed inzicht geeft in de kwaliteiten van Top Naeff. Ze was een expert op het gebied van toneel en schreef talloze recensies en artikelen over toneel. Haar geheime liefde voor Willem Royaards wordt breed uitgemeten, ondanks het feit dat er geen echte documentatie (meer) over bestaat. Top Naeff verzocht haar vriendin de brieven die ze van hem kreeg te verbranden na haar dood en dat is ook gebeurd. Dat leidt tot enige interpretaties waarvan je niet helemaal zeker bent dat ze kloppen, maar Vaartjes weet het redelijk overtuigend te brengen en je gaat er echt in geloven. De visie van Naeff op haar tijd en op auteurs en toneelspelers en regisseurs uit die periode (ze leefde van 1878 tot 1953 en stierf kort na haar 75e verjaardag) is kritisch en soms erg persoonlijk, maar dat maakt het extra interessant. De stijl van Vaartjes is niet altijd even prettig (saai en niet te vergelijken met Annejet van der Zijl) maar de inhoud vergoedt veel. Bovendien kun je er veel van leren als je ooit zelf zoiets wilt schrijven!
7
Nina (Biografie)
Geschreven door Eric Smit, gelezen op 15-5-2010
'De onweerstaanbare opkomst van een power lady."Zo luidt de ondertitel van dit onderhoudende boek. Onderhoudend en irritant, want mevrouw Brink komt er niet bepaald als een vriendelijk mens uit. Op geld en macht belust, gedraagt ze zich als een verwend meisje, dat flink te keer kan gaan en anderen als volstrekt oninteressante mensen laat vallen. Dat 'vrienden' zoekt in de hoogste kringen, uitsluitend om er zelf beter van te worden. Kortom, je wordt er niet vrolijk van, maar ik moet zeggen, je blijft wel lezen. Wat een mens. Bah. Het is een ongeautoriseerde biografie, maar dat kon ook haast niet anders. Het eerste boek dat ik via de e-reader las en het viel best mee. (Amazon Kindle).
8
Opnieuw een biografie om van te smullen. Je weet al heel veel van prins Bernhard natuurlijk, maar Van der Zijl slaagt er opnieuw in je bij de les te houden, ondanks dat. Bovendien zitten er toch weer nieuwe elementen in, die zoals verwacht mocht worden, de prins niet sympathieker maken. Hoewel? Het blijft een onderhoudende en voor zijn - zeker oudere verwanten - buitengewoon vriendelijke man, die ondertussen volstrekt zijn eigen gang ging en altijd uit was op eigenbelang. Van der Zijl maakt dat vanuit zijn opvoeding en jeugdjaren helemaal verklaarbaar, dat wel. De ondertoon van venijn vind ik helemaal prachtig. Een heerlijk boek!
8
De rietdekker (Biografie)
Geschreven door Rinus Spruit, gelezen op 2-1-2010
Een familiegeschiedenis, zo luidt de ondertitel. De vader van Rinus Spruit vertelt zijn geschiedenis, de zoon schrijft het op, dit prachtige verhaal over het leven van de vader begin vorige eeuw tot aan zijn dood. Mooie en subtiele beschrijvingen van het leven van een arme rietdekkersfamilie, van wie de moeder, 'opoe' altijd ziek was althans zich ziek hield en de vader en de zoons hard werkten. De dood van een van de zoons maakt diepe indruk op de vader van de schrijver, die dit voorval tot het eind van zijn leven met zich meedraagt. Heel mooi, niet melodramatisch maar met lichte emotie geschreven. Een echte aanrader.
8
Gerardje (Biografie)
Geschreven door Theodor Holman, gelezen op 11-8-2009
'Notitiees van een Reve-liefhebber', zo luidt de ondertitel. Dit boek las Hugo in de vakantie en hij genoot er volop van. Holman beschrijft het leven van Gerard Reve op zijn eigen manier, gelardeerd met prachtige citaten, die zeker als ze worden voorgelezen absoluut de moeite waard zijn.