Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 31 tot 40 van in totaal 140 gevonden boeken.

7
Leonie (Biografie)
Geschreven door Gerard Aalders, gelezen op 16-12-2015

Ondertitel van dit boek is 'Het intrigerende leven van een Nederlandse dubbelspionne'. Dit is het verhaal van Leonie Brandt-Pütz, een vrouw die zich enerzijds opwerkt tot in de hoogste regionen van het toneel in Nederland, terwijl ze anderzijds voor verschillende inlichtingdiensten actief is. Leonie is een echte spionne, speelt tijdens de tweede wereldoorlog twee Duitse geheime diensten tegen elkaar uit, komt terecht in Ravensbrück maar overleeft dit en keert na de oorlog terug in Nederland, waar ze een merkwaardige rol speelt in de Nederlandse veiligheidsdienst. In 1978 sterft ze, onder nooit opgehelderde omstandigheden. Naar de werkelijkheid verteld en gebaseerd op velerlei bronnen, dit verhaal en je kunt je bijna niet voorstellen dat iemand zoveel meemaakt. En wat is precies de waarheid? Dat blijft de vraag. Boeiend genoeg om het boek te lezen. 

9
De Amerikaanse prinses (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 22-11-2015

Opnieuw een prachtig verhaal van Annejet van der Zijl. Ze beschrijft het leven van Allene Tew, ons - althans mij - onbekend, die een turbulent leven geleid heeft en bovendien een rol speelde bij het huwelijk van Bernhard en Juliana. Tijdens het schrijven van het boek over Bernhard, kwam ze haar op het spoor. Op onnavolgbare wijze beschrijft Van der Zijl hoe deze vrouw vijf huwelijken en veel verdriet heeft meegemaakt, maar ook hoe ze telkens weer haar ondernemingsgeest (geërfd van haar familie) laat overwinnen en overeind krabbelt. Ze wordt schatrijk, maar of ze ook gelukkig is geweest? Wel een korte periode in ieder geval. Eigenlijk bestaat het boek uit drie lagen: de geschiedenis van Amerika (Jamestown, New York, de pioniers, de immigranten), de geschiedenis van Allene Tew als historisch belangrijke vrouw die talloze beroemde mensen leert kennen en zowel in Amerika als in Europa verblijft en een laag die bestaat uit de vraag: hoe kun je omgaan met verdriet en tegenslag. Dat deze vrouw daar een soort 'oplossing' voor had, lijkt niet helemaal waar, maar ze doet (deed) haar uiterste best. Voorzien van fotomateriaal en als altijd geschreven in een flow. Zeer de moeite waard!

 

8
Dirksland tussen de doerians (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 12-8-2015

En nog een prachtige biografie van Frank Okker, dit keer over Willem Walraven (1887-1943). Willem Walraven werd vooral bekend door de uitgave van zijn brieven, maar als je leest over het leven dat hij leidde, dan had hij veel meer in zijn mars. Thuis in Dirksland lijdt hij onder het standenverschil, het geloofsverschil, zijn eigen ouders daarbij en hij vertrekt uiteindelijk naar Canada en Amerika. Daar mislukt alles en hij keert terug naar Nederland. Ook daar gaat het niet goed, dus vertrekt hij uiteindelijk naar Indië. Hij werkt als boekhouder, klimt op en valt terug, maar altijd weer blijkt zijn visie op de maatschappij, zijn afwijzing van het koloniale stelse. Hij trouwt met een inlandse vrouw, wat ook al niet 'hoorde' in de Nederlandse kringen in Indië. Hij schrijft talloze artikelen uiteindelijk voor allerlei kranten en leerde ook schrijvers kennen (Du Perron, Jan Greshoff, Rob Nieuwenhuys). De oorlog van de Japanners en het kamp werden hem fataal. Uit deze biografie, echt prima geschreven, blijkt vooral de tegenstrijdigheid in zijn karakter, waardoor hij telkens weer zijn neus stoot, maar ook ervaart dat hij uiteindelijk soms hetzelfde doet als wat zijn ouders deden ... En altijd bleef verlangen naar Nederland, hoe bekrompen hij het in Dirksland ook vond. Heel boeiend, deze biografie, die als ik het goed zie ook de dissertatie van Frank Okker was, in 2000. Zeer de moeite waard. 

8
Rouffaer (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 9-8-2015

De ondertitel van deze biografie luidt: 'De laatste Indische ontdekkingsreiziger'. Het is de levensgeschiedenis van Gerret Pieter Rouffaer (1860-1928), ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar, geograaf, antropoloog, avonturier. Vooral het laatste, vond ik, hij is onvermoeibaar, ook als hij zich niet goed voelt. Altijd op reis, afwijkend van reisplannen, veel langer en veel verder op reis dan gepland omdat hij telkens weer iets anders heel bijzonders ontdekt. Eigenlijk is Rouffaer een eenzame man, homoseksueel in een tijd dat daarover niet werd gesproken, maar werkelijk een absolute avonturier. Een boeiend verhaal en Frank Okker schrijft in een zeer toegankelijke stijl, die het lezen tot een plezier maakt. Okker schreef ook de biografie over Madelon Székely-Lulofs en over de schrijver Willem Walraven. Prachtig boek, met dank aan Margriet en Han Hos voor de tip! 

 

 

6
Oriana. Een Vrouw (Biografie)
Geschreven door Cristina de Stefano, gelezen op 10-6-2015

'Persoonlijk en intiem portret van Oriana Fallaci, een van de meest uitgesproken vrouwen van de twintigste eeuw', zo staat er op de voorkant van deze - door de familie goedgekeurde - biografie. Ze schrijft prettig, deze De Stefano. Alle gegevens heeft ze van de familie en van mensen die haar gekend hebben, gekregen. Ze heeft veel bestudeerd en alles gelezen van Oriana heeft geschreven en dat is veel. Het was wel een bijzondere vrouw, enerzijds keihard, ambitieus, een geweldige schrijfster en (oorlogs)journalist en anderzijds een eenzame vrouw die het in de liefde niet voor elkaar kreeg. Mooi portret, makkelijk leesbaar. Maar wel weinig kritiek eigenlijk, het is vooral mededogen, dat naar voren komt. 

7
De Eeuw van Frieda Belinfante (Biografie)
Geschreven door Toni Boumans, gelezen op 5-4-2015

De ondertitel, althans dat denk ik, luidt 'Een schitterend vergeten leven'. Het is de biografie van Frieda Belinfante, een celliste maar vooral ook (de eerste vrouwelijke) dirigente, die leefde van 1904-1995. Ze was de dochter van concertpianist en muziekpedagoog Ary (eigenlijk Aron) Belinfante en Georgine Hesse en werd geboren op 10 mei, een datum die ze het liefst wil vergeten, vooral nadat de Duitsers op 10 mei Nederland zijn binnengevallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog aarzelt ze niet in het verzet te gaan en ze maakt talloze persoonsbewijzen na, helpt onderduikers en werkt mee aan de overval op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Op twee na komen al haar groepsleden daardoor om, wat haar uiteindelijk doet vluchten naar Zwitserland en vertrekken naar de Verenigde Staten. Een groot deel van haar familie komt om in Duitse concentratiekampen, slechts haar moeder en haar zus overleven de oorlog. Ondertussen musiceert ze en dirigeert ze, eerst in Nederland (zonder natuurlijk dispensatie aan te vragen bij de Nederlandsche Kultuurkamer), later ook in de Verenigde Staten. Bovendien is ze lesbisch, wat in die tijd altijd verborgen moest blijven. Toni Boumans heeft een getrouw levensverhaal geschreven over Frieda Belinfante, soms denk je dat het wel een absoluut voortreffelijke vrouw geweest moet zijn. Dat zal wel niet, maar dat ze een overlever was, is duidelijk genoeg. Een boeiende biografie, hoe dan ook, die je met genoegen leest. Vreemd genoeg wordt in Nederland nauwelijks over haar gesproken, al is er wel een Uur van de Wolf aan haar gewijd (1996). 

8
Suzanne en Edouard Manet (Biografie)
Geschreven door Thera Coppens, gelezen op 23-10-2014

De liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder, zo luidt de ondertitel van deze biografie, die leest als een roman. Thera Coppens schreef ook over Marie Cornélie, Hortense en over Sophie (in Weimar) en weet heel veel over de geschiedenis van zowel vorstenhuizen als politiek en kunst. Dat is duidelijk merkbaar in dit boeiende relaas. Suzanne Leenhoff woonde in Zaltbommel (waar ze de Franz Liszt ontmoette, die haar op het spoor van haar muzikale carrière als pianiste zette) en ging naar Parijs om piano te studeren. Ze speelde erg goed en werd pianolerares van de twee broertjes van Edouard Manet. De standsverschillen waren groot, de cultuurverschillen tussen Edouard en met name zijn vader enorm en het duurde jaren voordat Suzanne en Edouard trouwden (in Zaltbommel!). Hoe dit huwelijk verliep, wat er gebeurde in het Parijs van die jaren, hoe de ontwikkeling van een beroemde schilder zich voortsleepte, lees erover in dit aanbevelenswaardige boek. Suzanne werd geboren in 1829 en stierf in 1906, Edouard Manet werd geboren in 1832 en stierf in 1883 aan de gevolgen van syfilis, net als zijn vader. De band tussen Suzanne en Edouard was langdurig, warm en bijzonder. 

7
Steve Jobs de biografie (Biografie)
Geschreven door Walter Isaacson, gelezen op 12-10-2014

Deze biografie heb ik een hele tijd laten liggen, maar toen ik er eenmaal in begon, kon ik er niet meer van afblijven. Isaacson schrijft vlot, Steve Jobs is natuurlijk een inspirerende man en zijn geschiedenis wordt - lijkt mij - redelijk eerlijk verteld. Dat betekent dat meneer Jobs er niet echt als een 'aardige man' uitkomt. Wel als geniaal, maar interessant is vooral te lezen hoe de hele geschiedenis van de computer, de iPod, de iPhone, de iPad, de muziekindustrie (iTunes) en iCloud zich ontwikkelt. En welke rol Apple daarin speelt, ook niet onbelangrijk uiteraard. Het privéleven van Jobs is ook bijzonder: als aangenomen kind (door zijn biologische ouders op een merkwaardige manier afgestaan) heeft hij een prima jeugd gehad en heel aardige adoptieouders, maar het feit dat hij is afgestaan, heeft hem wel altijd beïnvloed. 

7
Branie (Biografie)
Geschreven door Annet Mooij, gelezen op 23-6-2014

Het leven van Mina Kruseman (1839-1922), zo luidt de ondertitel van deze biografie, die Annet Mooij in een aansprekende stijl schreef. Mina Kruseman was een eigenwijs en nogal van zichzelf overtuigde vrouw, met sterke ideeën over vrouwenrechten. Opvallend was ze ook, ze was nergens bang van en ging volstrekt haar eigen gang. Haar contact met Multatuli wordt met verve beschreven, net als haar activiteiten op het gebied van schrijven, acteren, declameren, zingen. Ze was sterk tegen oorlog en militarisme, terwijl ze het vrouwenkiesrecht juist weer geen warm hart toedroeg. Haar leven was veelbewogen en opvallend, ze verbleef in Amerika en in Indië, woonde uiteindelijk samen met een veel jongere man, kreeg twee dochtertjes die vroeg stierven en eindigde haar leven in Parijs. Ze was - ondanks haar zelfoverschatting - een sterke persoonlijkheid, die eigenlijk ten onrechte min of meer vergeten is. 

7
Dronken van het leven (Biografie)
Geschreven door Hans Olink, gelezen op 6-5-2014

A. den Doolaard, zwerver, schrijver, journalist, zo luidt de ondertitel van deze biografie door Hans Olink. Een avontuurlijk en enerverend leven had Bob Spoelstra (pseudoniem A. den Doolaard) en zo leest deze biografie ook. Een echte literaire schrijver was hij niet, wel een heel principieel en overtuigend schrijvende en levende journalist. Hij maakt van alles mee en zwerft erop los, waar hij kan. Een aangenaam boek om te lezen, ik kan niet anders zeggen.