Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 91 tot 100 van in totaal 137 gevonden boeken.

8
Sonny Boy (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 30-11-2004
Aangrijpend en op feiten berustend verhaal over Rika van der Lans(getrouwd, moeder van vier kinderen) die in 1928 kennis maakt met Waldemar Nods (een Surinaamse jongen van 21) en met vallen en opstaan een bestaan opbouwt. Tijdens de tweede wereldoorlog helpen zij Joodse onderduikers en de gevolgen zijn voor hen uiteindelijk desastreus. De eerste helft sleept je mee, de tweede helft is iets minder, ondanks de dramatische inhoud. Maar het is goed dat deze verhalen geschreven worden, zoals het motto zegt: : Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen moet biografien lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografien van onbekende burgers." (Sebastian Haffner)
7
Alberdingk Thijm (Biografie)
Geschreven door Gerard Brom, gelezen op 4-11-2004
Schets van het leven van J.A. Alberdingk Thijm, de vader van Lodewijk van Deijssel, en vooraanstaand literator in het midden van de 19e eeuw. De sterk katholiek gerichte belangstelling van Brom maakt dit wel weer tot een aardig geheel, als je daar tenminste doorheen kunt en wilt kijken. Uit 1951. Bij Antiquariaat Frans Melk gevonden.
8
Ik droomde dat ik wakker was (Biografie)
Geschreven door Willem Wilmink, gelezen op 25-10-2004
Schrijversprentenboek 52, over Willem Wilmink. Prachtige citaten, mooie commentaren, o.a. van Joost Prinsen, Arthur Japin, Vic van de Reijt en Herman Finkers. Prachtig, maar wat een moeilijke en tragische man.
8
Een vreemdeling op de wegen (Biografie)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 27-8-2004
Het leven van Lodewijk van Deyssel vanaf 1890. Door Harry G.M.Prick, tweede deel van de grote biografie. Ook deze vooral bekeken op Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm. Maar het is een prachtig werk, net als het eerste deel, je blijft erin bladeren en lezen.
Het leven van Lodewijk van Deyssel tot 1890. Van Harry G.M. Prick uiteraard. Boeiend, uitgebreid, intrigerend. Van Netty gekregen in 1998. Nu speciaal bekeken op Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm.
8
Schandaal in Leiden (Biografie)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 7-2-2004
Beschrijving van de gebeurtenissen rond het schandaal dat theologiestudent en dichter Gerrit van de Linde veroorzaakte in 1833-1834: het verwekken van een kind bij een jonge vrouw en het verleiden van de vrouw van een hoogleraar. Daarna werd hij geholpen door zijn vrienden, onder wie Van Lennep en kon hij - tot overmaat van ramp ook nog achtervolgd door schuldeisers - in Engeland een nieuw bestaan opbouwen. Na deze beschrijving volgen de brieven van hem en een aantal van zijn vrienden over de kwestie. Heerlijk om te lezen. Uitgegeven in de serie Amsterdamse Smaldelen (nr. 8) en samen geschreven met Henk Eijssens en Dick Welsink.
Biografie die verder gaat dan de vorige twee en een aardig beeld geeft van het leven van de schrijfster. Van der Zijl schrijft heel prettig, het boek leest als een roman, en het geeft een scherper en genuanceerder beeld dan we van Annie MG wel eens over zichzelf vernamen. Het blijft een bijzonder mens, dat zeker. De moeite waard.
7
De nadagen van Gerard Reve (Biografie)
Geschreven door Ad Fransen, gelezen op 19-10-2002
Schets van dezer dagen in het leven van Gerard Reve, Wolf en zijn matroos Vos, in Belgi. Aandoenlijk boekje, met een paar prachtige foto's.
7
Iris en haar wereld (Biografie)
Geschreven door John Bayley, gelezen op 3-10-2002
Vervolg op Elegie voor Iris, beschrijft het laatste levensjaar en de dood van Iris Murdoch. Ook hier blijft Bayley de bescheiden, liefhebbende echtgenoot. Hij vertelt het verhaal op eenvoudige, maar indrukwekkende wijze. Inderdaad, hij hield wel heel erg veel van haar.
6
Elegie voor Iris (Biografie)
Geschreven door John Bayley, gelezen op 29-9-2002
John Bayley was 42 jaar getrouwd met Iris Murdoch. In dit boek beschrijft hij globaal hun huwelijksperiode en de jaren dat ze ging leiden aan Alzheimer, aan het einde. Het vertelt meer over Bayley dan over Murdoch, de stijl is niet best, maar het is aandoenlijk om te lezen en geeft toch wel een indruk van de schrijfster ook. Bayley komt eruit als een bescheiden man, die veel van zijn vrouw hield. Het boek (samen met het tweede deel) is verfilmd, maar kreeg slechte recensies.