Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 91 tot 100 van in totaal 133 gevonden boeken.

Het leven van Lodewijk van Deyssel tot 1890. Van Harry G.M. Prick uiteraard. Boeiend, uitgebreid, intrigerend. Van Netty gekregen in 1998. Nu speciaal bekeken op Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm.
8
Schandaal in Leiden (Biografie)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 7-2-2004
Beschrijving van de gebeurtenissen rond het schandaal dat theologiestudent en dichter Gerrit van de Linde veroorzaakte in 1833-1834: het verwekken van een kind bij een jonge vrouw en het verleiden van de vrouw van een hoogleraar. Daarna werd hij geholpen door zijn vrienden, onder wie Van Lennep en kon hij - tot overmaat van ramp ook nog achtervolgd door schuldeisers - in Engeland een nieuw bestaan opbouwen. Na deze beschrijving volgen de brieven van hem en een aantal van zijn vrienden over de kwestie. Heerlijk om te lezen. Uitgegeven in de serie Amsterdamse Smaldelen (nr. 8) en samen geschreven met Henk Eijssens en Dick Welsink.
Biografie die verder gaat dan de vorige twee en een aardig beeld geeft van het leven van de schrijfster. Van der Zijl schrijft heel prettig, het boek leest als een roman, en het geeft een scherper en genuanceerder beeld dan we van Annie MG wel eens over zichzelf vernamen. Het blijft een bijzonder mens, dat zeker. De moeite waard.
7
De nadagen van Gerard Reve (Biografie)
Geschreven door Ad Fransen, gelezen op 19-10-2002
Schets van dezer dagen in het leven van Gerard Reve, Wolf en zijn matroos Vos, in België. Aandoenlijk boekje, met een paar prachtige foto's.
7
Iris en haar wereld (Biografie)
Geschreven door John Bayley, gelezen op 3-10-2002
Vervolg op Elegie voor Iris, beschrijft het laatste levensjaar en de dood van Iris Murdoch. Ook hier blijft Bayley de bescheiden, liefhebbende echtgenoot. Hij vertelt het verhaal op eenvoudige, maar indrukwekkende wijze. Inderdaad, hij hield wel heel erg veel van haar.
6
Elegie voor Iris (Biografie)
Geschreven door John Bayley, gelezen op 29-9-2002
John Bayley was 42 jaar getrouwd met Iris Murdoch. In dit boek beschrijft hij globaal hun huwelijksperiode en de jaren dat ze ging leiden aan Alzheimer, aan het einde. Het vertelt meer over Bayley dan over Murdoch, de stijl is niet best, maar het is aandoenlijk om te lezen en geeft toch wel een indruk van de schrijfster ook. Bayley komt eruit als een bescheiden man, die veel van zijn vrouw hield. Het boek (samen met het tweede deel) is verfilmd, maar kreeg slechte recensies.
6
Jacob Israël de Haan, mijn broer (Biografie)
Geschreven door Mies de Haan, gelezen op 9-6-2002
Herinneringen aan haar broer, de dichter en en passant ook aan haar zus Carry van Bruggen. Uitgegeven door De Beuk, in 1954. In Bredevoort gekocht.
7
Sterven als een polemist (Biografie)
Geschreven door Léon Hanssen, gelezen op 31-12-2001
Menno ter Braak 1930-1940. Tweede deel van de biografie van de bewonderde schrijver. De glans gaat er wel een beetje af, moet gezegd. Maar biografieën zijn bijna altijd de moeite waard. Het einde van zijn leven ken je natuurlijk al, maar het roept om uitleg. Die krijg je niet helemaal. Van Piet gekregen.
8
Het zwijgen van Maria Zachea (Biografie)
Geschreven door Judith Koelemeijer, gelezen op 15-12-2001
Ware familiegeschiedenis: twaalf broers en zusters vertellen over hun leven, in het kader van de a.s. dood van hun moeder, die ze om beurten verzorgen.
5
Lode Zielens Volksschrijver (Biografie)
Geschreven door Ludo Stynen, gelezen op 25-10-2001
Biografie van de schrijver over wie ik zelf graag geschreven had, maar ik was te laat. De biografie was er al. Veel nieuws stond er dan ook niet in, helaas. Myriam vond het boek in Antwerpen in de winkel.