Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 81 tot 90 van in totaal 133 gevonden boeken.

7
Antoon Coolen 1897-1961 (Biografie)
Geschreven door Cees Slegers, gelezen op 18-7-2006
Biografie van de schrijver. Cees Slegers woont in Brabant en was jaren met Coolen bezig. Het is een gedegen biografie geworden, al dacht ik aanvankelijk dat Slegers hier en daar misschien wat dieper had kunnen graven. Na intensieve herlezing (vijf jaar later) zie ik wel degelijk hoe ver hij is gegaan bij het graven en onderzoeken in het leven van Coolen. De stijl is aangenaam, het leven boeiend, kortom, een mooie biografie. Om jaloers op te zijn…
6
In naam der liefde (Biografie)
Geschreven door Dan Jacobson, gelezen op 16-7-2006
Dit is een biografische roman, vie romancee eigenlijk, over prinses Louise, de dochter van koning Leopold II van Belgie en haar minnaar Matachich, een militair van twijfelachtige afkomst. Enerzijds gebaseerd op duidelijke bronnen, anderzijds in een stijl die me iets te 'gewild' aandoet. De geschiedenis zelf is tragisch genoeg, maar de onderkoelde ironie is niet onaardig daarbij.
8
Jagtlust (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 13-11-2005
De (literaire) geschiedenis rond het landhuis Jagtlust in het Gooi, waar Fritzi ten Harmsen van Beek het middelpunt was. Prachtige impressies, zowel met betrekking tot haar ouders als rond haar leven, werk (of juist niet werken) en liefdes op Jagtlust. Mooi tijdsbeeld ook en net als Anna en Sonny Boy leest het aangenaam weg. Vierde druk (2005) na derde herziene druk 2003 en eerste druk uit 1998.
Deze Baronesse, geboren Gravin van Marnix, wordt door Alberdingk Thijm ten voorbeeld gesteld als dé vrouw, de gelovige vrouw zelfs, die de goedheid zelve is en het toppunt van moederlijkheid en zorg is. Ook van dit boekje: raadselachtig dat de UB van Nijmegen het meegeeft. Heel oud, van hele slechte kwaliteit. Maar wel de moeite waard natuurlijk.
8
Biografie van Aletta Jacobs (1854-1929), tijdgenoot van Louise Stratenus, maar wel een geheel andere vrouw. Qua biografie had ik graag meer over Jacobs zelf willen weten, maar de beschrijving van de tijd is mooi meegenomen en zeer uitvoerig. Het was natuurlijk ook een boeiende periode, hoe saai die op het eerste oog ook lijkt. Voor mijn verjaardag gekregen van Martijn, een prachtig cadeau!
6
Altijd roomboter (Biografie)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 3-3-2005
Een mix van roman, geschiedenis, essay, die helaas net niet de juiste synthese biedt: over haar overgrootmoeder (die ze zelfs nog heeft gekend), Engelbertha Teljeur-Wiggelaar, 1856-1953, weet je uiteindelijk niet genoeg. En de geschiedschrijving eromheen is globaal en wel heel persoonlijk ingevuld en hier en daar ingeschat. Maar haar stijl is aangenaam, dus moeilijk lezen is het niet. Het lijkt me alleen een gemiste kans, er was veel meer en boeiends van te maken.
8
Sonny Boy (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 30-11-2004
Aangrijpend en op feiten berustend verhaal over Rika van der Lans(getrouwd, moeder van vier kinderen) die in 1928 kennis maakt met Waldemar Nods (een Surinaamse jongen van 21) en met vallen en opstaan een bestaan opbouwt. Tijdens de tweede wereldoorlog helpen zij Joodse onderduikers en de gevolgen zijn voor hen uiteindelijk desastreus. De eerste helft sleept je mee, de tweede helft is iets minder, ondanks de dramatische inhoud. Maar het is goed dat deze verhalen geschreven worden, zoals het motto zegt: : Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen moet biografieën lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografieën van onbekende burgers." (Sebastian Haffner)
7
Alberdingk Thijm (Biografie)
Geschreven door Gerard Brom, gelezen op 4-11-2004
Schets van het leven van J.A. Alberdingk Thijm, de vader van Lodewijk van Deijssel, en vooraanstaand literator in het midden van de 19e eeuw. De sterk katholiek gerichte belangstelling van Brom maakt dit wel weer tot een aardig geheel, als je daar tenminste doorheen kunt en wilt kijken. Uit 1951. Bij Antiquariaat Frans Melk gevonden.
8
Ik droomde dat ik wakker was (Biografie)
Geschreven door Willem Wilmink, gelezen op 25-10-2004
Schrijversprentenboek 52, over Willem Wilmink. Prachtige citaten, mooie commentaren, o.a. van Joost Prinsen, Arthur Japin, Vic van de Reijt en Herman Finkers. Prachtig, maar wat een moeilijke en tragische man.
8
Een vreemdeling op de wegen (Biografie)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 27-8-2004
Het leven van Lodewijk van Deyssel vanaf 1890. Door Harry G.M.Prick, tweede deel van de grote biografie. Ook deze vooral bekeken op Louise Stratenus en Catharina Alberdingk Thijm. Maar het is een prachtig werk, net als het eerste deel, je blijft erin bladeren en lezen.