Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 71 tot 80 van in totaal 133 gevonden boeken.

8
Hans Andreus (Biografie)
Geschreven door Jan van der Vegt, gelezen op 3-1-2008
Een biografie waar je even 'in' moet komen, maar die je vervolgens blijft bezighouden. Een bewogen leven van een man met veel complexen, veel neuroses, maar wel van iemand die de samenleving en zijn dichterschap op zijn geheel eigen wijze benaderde. Uiteindelijk komt hij tot rust, maar dan is het eind van zijn leven al in zicht. Maar zulke mooie gedichten geschreven! Een prachtige biografie, al met al.
8
Hans Lodeizen (Biografie)
Geschreven door Koen Hilberdink, gelezen op 16-12-2007
Biografie van deze jong gestorven (nog geen 25 jaar oud geworden) dichter, die prachtige, maar helaas weinig gedichten schreef. Lodeizen was homoseksueel, kwam uit een rijk gezin, kreeg alle kansen, maar redde het niet daar te komen waar hij wilde zijn. Hij verbleef in Marokko (waar hij zich het beste voelde) en in de Verenigde Staten, maar kon niet loskomen van de band met zijn ouders, wilde dat ook niet. Hij stierf uiteindelijk in Zwitserland aan een vorm van leukemie. Zijn debuutbundel 'Het innerlijk behang' heeft hij nog kunnen zien. Na zijn dood werd zijn dichterschap op waarde geschat. De stijl van de biografie is soepel en aangenaam, al leidt het zeer consequent doorvoeren van het gebruik van de verleden tijd aan het einde wat af.
7
Hans van Manen. Leven & Werk (Biografie)
Geschreven door Eva van Schaik, gelezen op 30-7-2007
Mooie biografie over de danser en choreograaf Hans van Manen. Aanvankelijk in nauw overleg met Van Manen, maar vanaf 1994 kon de schrijfster er ongeautoriseerd mee verder, wat voor beiden een verlichting was. De biografie is er niet minder door geworden. Het blijft een boek om regelmatig in te bladeren en terug te lezen, zowel voor de dansliefhebber als voor de geinteresseerde leek, zoals ik. Met dank aan Mari.
8
Helene Swarth (Biografie)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 3-7-2007
Haar huwelijk met Frits Lapidoth, 1894-1910. Brouwers is minstens tien jaar bezig geweest met het navorsen van het leven van Helene Swarth (Amsterdam 1859 - Velp 1941). Dit boek, uit de Open Domein reeks, is geen biografie maar meer een 'bijdrage tot een dubbelbiografie', van Helene Swarth en de man met wie ze 16 jaar getrouwd was, Frits Lapidoth. Swarth, die toch vaak gezien wordt als een van de weinige vrouwelijke Tachtigers, komt er qua leven en werk niet heel erg goed van af, Brouwers vindt haar een treurig mens en dichteres, die de oorzaken van haar leed en verdriet nooit bij zichzelf maar altijd bij anderen zoekt. Hij blijft echter pleitbezorger voor sommige van haar gedichten en tussen de regels door lees je zijn mededogen. De stijl is persoonlijk, net als zijn visie. Je leest het in een adem uit.H
8
Biografie van Bloem (1887-1966), door Bart Slijper, die al jaren met de beroemde dichter 'bezig' was. Een uiterst leesbare biografie, waarin alle elementen die je ook in de andere werken over Bloem (Soteman, Eggink bijvoorbeeld) kunt lezen, op een zinvolle manier zijn gekoppeld aan de eigen onderzoekingen van Slijper. Het blijft een bijzondere man, de grote dichter Bloem, maar ook de inkijkjes in de Nederlandse literatuur tussen 1900 en 1950 die het boek biedt, zijn de moeite waard.
7
Over de dichter J.C. Bloem (Biografie)
Geschreven door A.L. Soteman, gelezen op 28-5-2007
Levensbeschrijving, redelijk kloppend met die van Clara Eggink (zie onder Clara Eggink, Leven met J.C. Bloem), maar wel aardige nuanceverschillen. Misschien omdat de heer Soteman later een relatie had met Clara? Hoe dan ook, het is een aardig overzicht, maar vooral de inventarisatie achterin, met de gedichten en iets van de geschiedenis, is de moeite waard. En de gedichten blijven mooi.
7
Leven met J.C. Bloem (Biografie)
Geschreven door Clara Eggink, gelezen op 26-5-2007
Clara Eggink trouwde op 19-jarige leeftijd met de grote dichter Jacques Bloem, die toen 38 was. Ze bleef - ondanks alles - zijn en hij haar grote liefde, blijkens haar relaas. In een van de eerste hoofdstukken verwijst ze naar 'een van de meest cynische wijsheden die ik ooit gelezen heb (-): het doet er niet toe met wie je trouwt als je maar bij elkaar blijft.' Zij trouwen, scheiden, gaan ieder hun eigen weg, maar eigenlijk blijven ze altijd bij elkaar. Het zal ongetwijfeld gekleurd zijn, de biografie van Slijper ( die ik nu nog ga lezen) zal er wellicht een ander beeld van geven, maar het lijkt erop dat ze zeer aan elkaar verknocht waren. Bloem is voor Clara Eggink de rode draad van haar leven geweest, zo te lezen zelfs indringender dan hun zoon voor haar was. De stijl is hier en daar wat onbeholpen en eenvoudig, maar het boek, dat ik in 1978 al las, maar nu herlas in verband met de net verschenen biografie van Bloem, blijft de moeite van het lezen waard. Eigenlijk gaat het gewoon over hoe je van elkaar kunt houden.
Een adellijke familie in een veranderende wereld, zo luidt de ondertitel van dit herinneringsboek. In 2001 ontvangt Frans baron van Hovell tot Westerflier (91 jaar) het pakket brieven van Marieliesel Conrad-Hauer uit Hongarije. Het zijn brieven van haar aan haar pleegouders en pleegbroers en van hen aan haar, geschreven vanaf 1922. In die periode komt de negenjarige Marieliesel voor het eerst bij de familie logeren in de lange zomer. Jaren wordt dit herhaald, wat leidt tot een innige band. Uit de brieven blijkt een hechte en gezellige familie zich in te zetten voor hun pleegdochter en -zusje. De gezelligheid kan in de veranderende wereld niet op, tot beide ouders, de moeder in 1930 en de vader in 1931 overlijden. De vier zoons zien Marieliesel niet meer, tot ze jaren later met haar dochter een keer naar Nederland komt. Een boeiend verslag, met mooie doorkijkjes en tijdbeelden. De schrijfsters zijn zusters en dochters van een van de (vier) pleegbroers van Marieliesel. Met dank aan Piet!
7
De tuinkamer (Biografie)
Geschreven door Lilian Blom, gelezen op 19-3-2007
Lilian Blom beschrijft in haar verhaal de laatste weken van haar man, de schrijver Louis Ferron, die in 2005 overleed. Ze mengt dat met herinneringen aan hun leven samen en hun afkomst: hij een bastaardzoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder (een vreselijk mens) en zij als dochter van joodse ouders. Ze hadden het ondanks het niet altijd makkelijke karakter van Ferron, naast zijn stevig drankgebruik, goed samen. Blom beschrijft dit op een rustige en mooie manier.
7
Vrouw in de Schaduw (Biografie)
Geschreven door Dorinde van Oort, gelezen op 26-10-2006
Maarten 't Hart op de wikkel: "Het is grandioos", is ingehuurd voor de PR; hij wordt op het einde van het boek ook vermeld in het dankwoord. Dit boek is een biografie van de in 1988 gestorven stokoude Annetje Beets. De schrijfster komt bijna bij toeval op het spoor van wat ze een groot familiegeheim noemt. De relatie van de hoofdpersoon met de later beroemde familie Oud geeft voldoende stof tot een spannende roman met vele onwaarschijnlijke maar wellicht ware gebeurtenissen. Zeker de onthulling m.b.t. eertijds kamerlid en oud-burgemeester van Rotterdam P.J.Oud laat je smullen. Helaas had de schrijfster hier niet genoeg aan. Als alle geheimen onthuld zijn, volgt er nog een deel over het huwelijk van de hoofdpersoon met Christiaan Mansborg. Dit deel drie suggereert van alles, maar een ontknoping is er niet. Geen smeu´ge onthulling van een incestueuze relatie tussen stiefmoeder en stiefzoon, nee gedreutel naar een steeds maar uitgesteld einde. Zou 't Hart alleen de delen een en twee gelezen hebben? Dat kan toch niet. (FW/NB)