Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 71 tot 80 van in totaal 137 gevonden boeken.

8
Anna Boom (Biografie)
Geschreven door Judith Koelemeijer, gelezen op 15-3-2008
Opnieuw een naar de waarheid beschreven levensverhaal. Deze keer is dat Anna Boom, een vrouw met een wel heel bijzonder leven. Met haar - behoorlijk egocentrische - moeder reist ze op jonge leeftijd al van hot naar her, tot ze in Boedapest verliefd wordt op een getrouwde man. Haar moeder neemt haar mee naar Amsterdam, maar ze gaat, in de oorlog, terug naar Boedapest. Ze zet haar relatie voort, zonder dat er uitzicht is en raakt betrokken bij allerlei verzetsacties. Het is alsof ze er automatisch in geraakt, maar ook alsof ze een beschermengel in de buurt heeft. Ze komt o.a. in aanraking met de Zweedse Raoul Wallenberg, wat haar jaren later enige bekendheid geeft. Die ze overigens absoluut niet zoekt. Na een verstandshuwelijk met een Franse gezant vindt ze haar uiteindelijke liefde bij Jan van Oldenborg, met wie ze 37 jaar getrouwd is. Hij was KLM directeur in Estoril (Portugal). Jaren heeft ze gezwegen over haar activiteiten, tot ze er met hem over sprak. Al met al een mooie reconstructie, in eenvoudige stijl geschreven, met bronnen die de echtheid onderstrepen. Het beeld dat Koelemeijer van Anna Boom schetst, overtuigt.
7
Zo is het genoeg (Biografie)
Geschreven door Onno Blom, gelezen op 13-3-2008
Het laatste jaar van Jan Wolkers. Vooruitlopend op de biografie die hij aan het schrijven is, publiceerde Blom dit kleine boekje over de grote schrijver. Liefdevol, met veel citaten en ongetwijfeld naar de realiteit, maar ik kreeg er toch het gevoel bij dat het nu ook publicitair goed uitkwam al iets uit te brengen. En dan vraag je je af of het niet mooier was dit gewoon in de biografie onder te brengen. Maar goed, het is boekenweek en het thema is 'van oude menschen' dus vooruit. Het leest aardig weg en Wolkers was een schat van een man.
7
Het bewogen leven van een Praagse pianiste, zo luidt de ondertitel van deze biografie van Alice Herz - Sommer. Ze werd geboren in 1903 in Praag en ze wordt dit jaar 105 jaar oud. In het Praag van voor de oorlog groeit ze op in een vrijzinnig en kunstzinnig milieu. Ze ontwikkelt zich als een heel bijzondere pianiste, maar haar leven komt zwaar onder druk te staan als de tweede wereldoorlog zijn tol eist. Als Joodse wordt ze met haar man en zoon Raphael naar Theresienstadt overgebracht, waar ze samen met haar zoon overleeft, maar ze haar man en haar moeder verliest. De muziek - en met name de moeilijk speelbare 24 etudes van Chopin - helpt haar door alle verdriet en moeilijkheden heen, zowel in het kamp als daarna. Ze emigreert met veel moeite naar Israel waar ze 37 jaar woont. Als haar zoon - die een wereldberoemde cellist is geworden, Raphael Sommer - in Londen woont, vertrekt ze daar uiteindelijk naartoe. Ze woont daar nog, haar zoon is in 2001 overleden. Mooi wordt beschreven hoe ze door een leven van muziek en studie zichzelf overeind kan houden en tot nu toe een positieve kijk op het leven heeft. Terwijl ze de donkere kanten ervan kent en herkent. De stijl is niet briljant, maar het verhaal pakt je zeker.
8
Busken Huet, Een biografie (Biografie)
Geschreven door Olf Praamstra, gelezen op 4-2-2008
Een doorwrochte biografie, die bovendien nog zeer leesbaar is, kom er maar eens om. Je leest alles over Busken Huet, uiteraard, maar ook heel veel over de negentiende eeuw, over de literatuur, de kritieken, de samenleving, de kerk, en over zijn leven in de West en in Parijs. Bovenal is het een boek waar je continu in blijft bladeren, zoeken, herlezen. Het notenapparaat is goed uitgewerkt, zij het dat het irritant blijft om almaar achterin te moeten zoeken. De ultieme oplossing hiervoor is niet voorhanden, misschien toch digitaler gaan werken? Hoe dan ook, zeer de moeite waard.
8
Hans Andreus (Biografie)
Geschreven door Jan van der Vegt, gelezen op 3-1-2008
Een biografie waar je even 'in' moet komen, maar die je vervolgens blijft bezighouden. Een bewogen leven van een man met veel complexen, veel neuroses, maar wel van iemand die de samenleving en zijn dichterschap op zijn geheel eigen wijze benaderde. Uiteindelijk komt hij tot rust, maar dan is het eind van zijn leven al in zicht. Maar zulke mooie gedichten geschreven! Een prachtige biografie, al met al.
8
Hans Lodeizen (Biografie)
Geschreven door Koen Hilberdink, gelezen op 16-12-2007
Biografie van deze jong gestorven (nog geen 25 jaar oud geworden) dichter, die prachtige, maar helaas weinig gedichten schreef. Lodeizen was homoseksueel, kwam uit een rijk gezin, kreeg alle kansen, maar redde het niet daar te komen waar hij wilde zijn. Hij verbleef in Marokko (waar hij zich het beste voelde) en in de Verenigde Staten, maar kon niet loskomen van de band met zijn ouders, wilde dat ook niet. Hij stierf uiteindelijk in Zwitserland aan een vorm van leukemie. Zijn debuutbundel 'Het innerlijk behang' heeft hij nog kunnen zien. Na zijn dood werd zijn dichterschap op waarde geschat. De stijl van de biografie is soepel en aangenaam, al leidt het zeer consequent doorvoeren van het gebruik van de verleden tijd aan het einde wat af.
7
Hans van Manen. Leven & Werk (Biografie)
Geschreven door Eva van Schaik, gelezen op 30-7-2007
Mooie biografie over de danser en choreograaf Hans van Manen. Aanvankelijk in nauw overleg met Van Manen, maar vanaf 1994 kon de schrijfster er ongeautoriseerd mee verder, wat voor beiden een verlichting was. De biografie is er niet minder door geworden. Het blijft een boek om regelmatig in te bladeren en terug te lezen, zowel voor de dansliefhebber als voor de geinteresseerde leek, zoals ik. Met dank aan Mari.
8
Helene Swarth (Biografie)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 3-7-2007
Haar huwelijk met Frits Lapidoth, 1894-1910. Brouwers is minstens tien jaar bezig geweest met het navorsen van het leven van Helene Swarth (Amsterdam 1859 - Velp 1941). Dit boek, uit de Open Domein reeks, is geen biografie maar meer een 'bijdrage tot een dubbelbiografie', van Helene Swarth en de man met wie ze 16 jaar getrouwd was, Frits Lapidoth. Swarth, die toch vaak gezien wordt als een van de weinige vrouwelijke Tachtigers, komt er qua leven en werk niet heel erg goed van af, Brouwers vindt haar een treurig mens en dichteres, die de oorzaken van haar leed en verdriet nooit bij zichzelf maar altijd bij anderen zoekt. Hij blijft echter pleitbezorger voor sommige van haar gedichten en tussen de regels door lees je zijn mededogen. De stijl is persoonlijk, net als zijn visie. Je leest het in een adem uit.H
8
Biografie van Bloem (1887-1966), door Bart Slijper, die al jaren met de beroemde dichter 'bezig' was. Een uiterst leesbare biografie, waarin alle elementen die je ook in de andere werken over Bloem (Soteman, Eggink bijvoorbeeld) kunt lezen, op een zinvolle manier zijn gekoppeld aan de eigen onderzoekingen van Slijper. Het blijft een bijzondere man, de grote dichter Bloem, maar ook de inkijkjes in de Nederlandse literatuur tussen 1900 en 1950 die het boek biedt, zijn de moeite waard.
7
Over de dichter J.C. Bloem (Biografie)
Geschreven door A.L. Soteman, gelezen op 28-5-2007
Levensbeschrijving, redelijk kloppend met die van Clara Eggink (zie onder Clara Eggink, Leven met J.C. Bloem), maar wel aardige nuanceverschillen. Misschien omdat de heer Soteman later een relatie had met Clara? Hoe dan ook, het is een aardig overzicht, maar vooral de inventarisatie achterin, met de gedichten en iets van de geschiedenis, is de moeite waard. En de gedichten blijven mooi.