Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 61 tot 70 van in totaal 137 gevonden boeken.

7
Nina (Biografie)
Geschreven door Eric Smit, gelezen op 15-5-2010
'De onweerstaanbare opkomst van een power lady."Zo luidt de ondertitel van dit onderhoudende boek. Onderhoudend en irritant, want mevrouw Brink komt er niet bepaald als een vriendelijk mens uit. Op geld en macht belust, gedraagt ze zich als een verwend meisje, dat flink te keer kan gaan en anderen als volstrekt oninteressante mensen laat vallen. Dat 'vrienden' zoekt in de hoogste kringen, uitsluitend om er zelf beter van te worden. Kortom, je wordt er niet vrolijk van, maar ik moet zeggen, je blijft wel lezen. Wat een mens. Bah. Het is een ongeautoriseerde biografie, maar dat kon ook haast niet anders. Het eerste boek dat ik via de e-reader las en het viel best mee. (Amazon Kindle).
8
Opnieuw een biografie om van te smullen. Je weet al heel veel van prins Bernhard natuurlijk, maar Van der Zijl slaagt er opnieuw in je bij de les te houden, ondanks dat. Bovendien zitten er toch weer nieuwe elementen in, die zoals verwacht mocht worden, de prins niet sympathieker maken. Hoewel? Het blijft een onderhoudende en voor zijn - zeker oudere verwanten - buitengewoon vriendelijke man, die ondertussen volstrekt zijn eigen gang ging en altijd uit was op eigenbelang. Van der Zijl maakt dat vanuit zijn opvoeding en jeugdjaren helemaal verklaarbaar, dat wel. De ondertoon van venijn vind ik helemaal prachtig. Een heerlijk boek!
8
De rietdekker (Biografie)
Geschreven door Rinus Spruit, gelezen op 2-1-2010
Een familiegeschiedenis, zo luidt de ondertitel. De vader van Rinus Spruit vertelt zijn geschiedenis, de zoon schrijft het op, dit prachtige verhaal over het leven van de vader begin vorige eeuw tot aan zijn dood. Mooie en subtiele beschrijvingen van het leven van een arme rietdekkersfamilie, van wie de moeder, 'opoe' altijd ziek was althans zich ziek hield en de vader en de zoons hard werkten. De dood van een van de zoons maakt diepe indruk op de vader van de schrijver, die dit voorval tot het eind van zijn leven met zich meedraagt. Heel mooi, niet melodramatisch maar met lichte emotie geschreven. Een echte aanrader.
8
Gerardje (Biografie)
Geschreven door Theodor Holman, gelezen op 11-8-2009
'Notitiees van een Reve-liefhebber', zo luidt de ondertitel. Dit boek las Hugo in de vakantie en hij genoot er volop van. Holman beschrijft het leven van Gerard Reve op zijn eigen manier, gelardeerd met prachtige citaten, die zeker als ze worden voorgelezen absoluut de moeite waard zijn.
7
De eeuw van Sonja Prins (Biografie)
Geschreven door Lidy Nicolasen, gelezen op 30-4-2009
Burgerkind, revolutionair, kluizenaar, zo wordt Sonja gezien door de mensen die haar gekend hebben. Ze was de dochter van Api Prins en Ina Willekes Mac Donald en viel als kind al op door haar hoge intelligentie maar vooral haar specifieke opvattingen en introvertheid. Ze houdt, net als haar ouders en grootouders, lang vast aan het communisme, krijgt een tweeling (twee zoons) en een dochter, van twee verschillende mannen, woont met verschillende mannen samen en probeert zelf de kost te verdienen. Haar moeder past dan op haar kinderen, zoals ze dat ook doet als Sonja in Ravensbrck terechtkomt. Als ze terugkeert, is ze vervreemd van haar kinderen en heeft ze mede door haar communistische sympathien moeite om aan werk te komen. Haar dochter pleegt zelfmoord, haar zoons ziet ze weinig of niet. Uiteindelijk betrekt ze een klein huisje in Baarle Nassau, waar ze de laatste 35 jaar van haar leven als kluizenaar doorbrengt. Ze stierf in januari 2009, 96 jaar oud. Lidy Nicolasen beschrijft haar leven op een wat afstandelijke maar redelijk vlotte manier, met mededogen n met oog voor de positieve en negatieve kanten van haar karakter. Mooi tijdsbeeld bovendien.
Een prachtig boek over het leven van de grote Belgische schrijver, samengesteld uit foto's met zijn eigen commentaar (zijn eigen 'draaiboek') en afgesloten met een kroniek van zijn leven door Kris Humbeeck, die een biografie over Boon schrijft. Een uniek document, om almaar weer in te bladeren. Met dank aan Piet!
6
Baantjer alias De Cock, Een biografie (Biografie)
Geschreven door A.C. Baantjer, gelezen op 10-12-2008
Door Geertje Bos. Een eenvoudige biografie over een eenvoudig maar sympathiek mens, die zich absoluut nergens op liet voorstaan. Maar een spectaculaire biografie kun je dit ook niet noemen, vol als hij staat met niet echt interessante weetjes. Je moet hem hebben, als je alle Baantjers hebt, maar of je er nu echt veel wijzer van wordt, dat is de vraag. Met dank aan Piet.
8
Nynke van Hichtum (Biografie)
Geschreven door Aukje Holtrop, gelezen op 27-7-2008
Leven en wereld van Sjoukje Troelstra - Bokma de Boer, 1860-1939. Het proefschrift van Aukje Holtrop over de beroemde kinderboekenschrijfster en (ooit) echtgenote van Pieter Jelles Troelstra is een uitermate leesbaar boek! In Friesland gelezen, voor het grootste deel, dat helpt ook mee natuurlijk. Maar buiten dat: het leven van Van Hichtum wordt oprecht beschreven, zonder totaal verlies in de 'heldin' en Holtrop slaagt er bovendien in om je als lezer mee te nemen in een bijna meeslepend verhaal. Een aantal details zijn natuurlijk bekend, maar dit geeft een extra dimensie, met zijwegen over de politiek, over jeugdliteratuur, over 'gezond leven', over relaties, maar vooral over hoe de schrijfster in elkaar zat. Op het eerste oog vol overgave voor haar beroemde echtgenoot, maar eigenlijk - zoals bleek na de scheiding - toch vooral heel zeker van wat ze zelf wilde en kon, met alle tekortkomingen vandien (ziekte, zwakte van gesteld, onvermogen om haar kinderen zelf de opvoeding te geven die ze nodig achtte, enz.). Een prachtige biografie dus.
8
Agathie Christie. De biografie. (Biografie)
Geschreven door Laura Thompson, gelezen op 23-6-2008
Of het 'de' biografie is, dat zou ik niet durven zeggen, maar een zeer leesbare levensgeschiedenis is het in ieder geval. Thompson is erg gecharmeerd van haar hoofdfiguur en dat mag ook, al lijkt ze hier en daar de objectiviteite wat uit het oog te verliezen. Wat ze tegelijkertijd de andere biograaf verwijt, maar misschien hoort dat juist wel zo. Het bewogen leven van deze wereldberoemde detectiveschrijfster is de moeite van het lezen (en het biograferen) zeker waard. Hoe Agatha Christie van een dromerig en mooi jong meisje verandert in een in de liefde teleurgestelde, maar zichzelf met schrijven overeind houdt, het is een overtuigend verhaal, dat je als lezer nog meesleept ook. Bovendien blijk ik toch een aantal van haar boeken (nog) niet gelezen te hebben. Werk aan de winkel dus. Met dank aan Piet!
8
Het Pauperparadijs (Biografie)
Geschreven door Suzanna Jansen, gelezen op 24-5-2008
Een familiegeschiedenis. Suzanna Jansen gaat - sterk gedocumenteerd - haar familiegeschiedenis na, met de nadruk op haar familieleden die om allerlei redenen in het heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen terechtkwamen. Ze beschrijft op een teruggetrokken, maar toch zeer betrokken manier hoe het haar voorouders is vergaan en laat nog eens zien hoe moeilijk het was, misschien zelfs wel is, om 'van een dubbeltje een kwartje' te worden. Veel archieven heeft ze geraadpleegd, met name die van het Drents Archief, waar je vanaf 25 mei (morgen dus) op de website kunt achterhalen of er familie van je in Veenhuizen heeft gebivakkeerd. De pedagogische pogingen waren soms wel goedbedoeld, maar de tragiek die eruit spreekt, is niet mis. Al met al een prachtige beschrijving van hoe het generaties lang kan gaan, maar ook hoe je er uiteindelijk (met behulp van de toch wel ontwikkelde samenleving) aan kunt ontsnappen. Met dank aan Rita en Frans.