Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 61 tot 70 van in totaal 133 gevonden boeken.

7
De eeuw van Sonja Prins (Biografie)
Geschreven door Lidy Nicolasen, gelezen op 30-4-2009
Burgerkind, revolutionair, kluizenaar, zo wordt Sonja gezien door de mensen die haar gekend hebben. Ze was de dochter van Api Prins en Ina Willekes Mac Donald en viel als kind al op door haar hoge intelligentie maar vooral haar specifieke opvattingen en introvertheid. Ze houdt, net als haar ouders en grootouders, lang vast aan het communisme, krijgt een tweeling (twee zoons) en een dochter, van twee verschillende mannen, woont met verschillende mannen samen en probeert zelf de kost te verdienen. Haar moeder past dan op haar kinderen, zoals ze dat ook doet als Sonja in Ravensbrück terechtkomt. Als ze terugkeert, is ze vervreemd van haar kinderen en heeft ze mede door haar communistische sympathieën moeite om aan werk te komen. Haar dochter pleegt zelfmoord, haar zoons ziet ze weinig of niet. Uiteindelijk betrekt ze een klein huisje in Baarle Nassau, waar ze de laatste 35 jaar van haar leven als kluizenaar doorbrengt. Ze stierf in januari 2009, 96 jaar oud. Lidy Nicolasen beschrijft haar leven op een wat afstandelijke maar redelijk vlotte manier, met mededogen én met oog voor de positieve en negatieve kanten van haar karakter. Mooi tijdsbeeld bovendien.
Een prachtig boek over het leven van de grote Belgische schrijver, samengesteld uit foto's met zijn eigen commentaar (zijn eigen 'draaiboek') en afgesloten met een kroniek van zijn leven door Kris Humbeeck, die een biografie over Boon schrijft. Een uniek document, om almaar weer in te bladeren. Met dank aan Piet!
6
Baantjer alias De Cock, Een biografie (Biografie)
Geschreven door A.C. Baantjer, gelezen op 10-12-2008
Door Geertje Bos. Een eenvoudige biografie over een eenvoudig maar sympathiek mens, die zich absoluut nergens op liet voorstaan. Maar een spectaculaire biografie kun je dit ook niet noemen, vol als hij staat met niet echt interessante weetjes. Je moet hem hebben, als je alle Baantjers hebt, maar of je er nu echt veel wijzer van wordt, dat is de vraag. Met dank aan Piet.
8
Nynke van Hichtum (Biografie)
Geschreven door Aukje Holtrop, gelezen op 27-7-2008
Leven en wereld van Sjoukje Troelstra - Bokma de Boer, 1860-1939. Het proefschrift van Aukje Holtrop over de beroemde kinderboekenschrijfster en (ooit) echtgenote van Pieter Jelles Troelstra is een uitermate leesbaar boek! In Friesland gelezen, voor het grootste deel, dat helpt ook mee natuurlijk. Maar buiten dat: het leven van Van Hichtum wordt oprecht beschreven, zonder totaal verlies in de 'heldin' en Holtrop slaagt er bovendien in om je als lezer mee te nemen in een bijna meeslepend verhaal. Een aantal details zijn natuurlijk bekend, maar dit geeft een extra dimensie, met zijwegen over de politiek, over jeugdliteratuur, over 'gezond leven', over relaties, maar vooral over hoe de schrijfster in elkaar zat. Op het eerste oog vol overgave voor haar beroemde echtgenoot, maar eigenlijk - zoals bleek na de scheiding - toch vooral heel zeker van wat ze zelf wilde en kon, met alle tekortkomingen vandien (ziekte, zwakte van gesteld, onvermogen om haar kinderen zelf de opvoeding te geven die ze nodig achtte, enz.). Een prachtige biografie dus.
8
Agathie Christie. De biografie. (Biografie)
Geschreven door Laura Thompson, gelezen op 23-6-2008
Of het 'de' biografie is, dat zou ik niet durven zeggen, maar een zeer leesbare levensgeschiedenis is het in ieder geval. Thompson is erg gecharmeerd van haar hoofdfiguur en dat mag ook, al lijkt ze hier en daar de objectiviteite wat uit het oog te verliezen. Wat ze tegelijkertijd de andere biograaf verwijt, maar misschien hoort dat juist wel zo. Het bewogen leven van deze wereldberoemde detectiveschrijfster is de moeite van het lezen (en het biograferen) zeker waard. Hoe Agatha Christie van een dromerig en mooi jong meisje verandert in een in de liefde teleurgestelde, maar zichzelf met schrijven overeind houdt, het is een overtuigend verhaal, dat je als lezer nog meesleept ook. Bovendien blijk ik toch een aantal van haar boeken (nog) niet gelezen te hebben. Werk aan de winkel dus. Met dank aan Piet!
8
Het Pauperparadijs (Biografie)
Geschreven door Suzanna Jansen, gelezen op 24-5-2008
Een familiegeschiedenis. Suzanna Jansen gaat - sterk gedocumenteerd - haar familiegeschiedenis na, met de nadruk op haar familieleden die om allerlei redenen in het heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen terechtkwamen. Ze beschrijft op een teruggetrokken, maar toch zeer betrokken manier hoe het haar voorouders is vergaan en laat nog eens zien hoe moeilijk het was, misschien zelfs wel is, om 'van een dubbeltje een kwartje' te worden. Veel archieven heeft ze geraadpleegd, met name die van het Drents Archief, waar je vanaf 25 mei (morgen dus) op de website kunt achterhalen of er familie van je in Veenhuizen heeft gebivakkeerd. De pedagogische pogingen waren soms wel goedbedoeld, maar de tragiek die eruit spreekt, is niet mis. Al met al een prachtige beschrijving van hoe het generaties lang kan gaan, maar ook hoe je er uiteindelijk (met behulp van de toch wel ontwikkelde samenleving) aan kunt ontsnappen. Met dank aan Rita en Frans.
8
Anna Boom (Biografie)
Geschreven door Judith Koelemeijer, gelezen op 15-3-2008
Opnieuw een naar de waarheid beschreven levensverhaal. Deze keer is dat Anna Boom, een vrouw met een wel heel bijzonder leven. Met haar - behoorlijk egocentrische - moeder reist ze op jonge leeftijd al van hot naar her, tot ze in Boedapest verliefd wordt op een getrouwde man. Haar moeder neemt haar mee naar Amsterdam, maar ze gaat, in de oorlog, terug naar Boedapest. Ze zet haar relatie voort, zonder dat er uitzicht is en raakt betrokken bij allerlei verzetsacties. Het is alsof ze er automatisch in geraakt, maar ook alsof ze een beschermengel in de buurt heeft. Ze komt o.a. in aanraking met de Zweedse Raoul Wallenberg, wat haar jaren later enige bekendheid geeft. Die ze overigens absoluut niet zoekt. Na een verstandshuwelijk met een Franse gezant vindt ze haar uiteindelijke liefde bij Jan van Oldenborg, met wie ze 37 jaar getrouwd is. Hij was KLM directeur in Estoril (Portugal). Jaren heeft ze gezwegen over haar activiteiten, tot ze er met hem over sprak. Al met al een mooie reconstructie, in eenvoudige stijl geschreven, met bronnen die de echtheid onderstrepen. Het beeld dat Koelemeijer van Anna Boom schetst, overtuigt.
7
Zo is het genoeg (Biografie)
Geschreven door Onno Blom, gelezen op 13-3-2008
Het laatste jaar van Jan Wolkers. Vooruitlopend op de biografie die hij aan het schrijven is, publiceerde Blom dit kleine boekje over de grote schrijver. Liefdevol, met veel citaten en ongetwijfeld naar de realiteit, maar ik kreeg er toch het gevoel bij dat het nu ook publicitair goed uitkwam al iets uit te brengen. En dan vraag je je af of het niet mooier was dit gewoon in de biografie onder te brengen. Maar goed, het is boekenweek en het thema is 'van oude menschen' dus vooruit. Het leest aardig weg en Wolkers was een schat van een man.
7
Het bewogen leven van een Praagse pianiste, zo luidt de ondertitel van deze biografie van Alice Herz - Sommer. Ze werd geboren in 1903 in Praag en ze wordt dit jaar 105 jaar oud. In het Praag van voor de oorlog groeit ze op in een vrijzinnig en kunstzinnig milieu. Ze ontwikkelt zich als een heel bijzondere pianiste, maar haar leven komt zwaar onder druk te staan als de tweede wereldoorlog zijn tol eist. Als Joodse wordt ze met haar man en zoon Raphael naar Theresienstadt overgebracht, waar ze samen met haar zoon overleeft, maar ze haar man en haar moeder verliest. De muziek - en met name de moeilijk speelbare 24 etudes van Chopin - helpt haar door alle verdriet en moeilijkheden heen, zowel in het kamp als daarna. Ze emigreert met veel moeite naar Israel waar ze 37 jaar woont. Als haar zoon - die een wereldberoemde cellist is geworden, Raphael Sommer - in Londen woont, vertrekt ze daar uiteindelijk naartoe. Ze woont daar nog, haar zoon is in 2001 overleden. Mooi wordt beschreven hoe ze door een leven van muziek en studie zichzelf overeind kan houden en tot nu toe een positieve kijk op het leven heeft. Terwijl ze de donkere kanten ervan kent en herkent. De stijl is niet briljant, maar het verhaal pakt je zeker.
8
Busken Huet, Een biografie (Biografie)
Geschreven door Olf Praamstra, gelezen op 4-2-2008
Een doorwrochte biografie, die bovendien nog zeer leesbaar is, kom er maar eens om. Je leest alles over Busken Huet, uiteraard, maar ook heel veel over de negentiende eeuw, over de literatuur, de kritieken, de samenleving, de kerk, en over zijn leven in de West en in Parijs. Bovenal is het een boek waar je continu in blijft bladeren, zoeken, herlezen. Het notenapparaat is goed uitgewerkt, zij het dat het irritant blijft om almaar achterin te moeten zoeken. De ultieme oplossing hiervoor is niet voorhanden, misschien toch digitaler gaan werken? Hoe dan ook, zeer de moeite waard.