Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 51 tot 60 van in totaal 137 gevonden boeken.

9
Vasalis. Een biografie. (Biografie)
Geschreven door Maaike Meijer, gelezen op 23-8-2011
Het is een zeer gedetailleerde, maar uiterst boeiende levensbeschrijving geworden, deze biografie van Vasalis. Meijer gaat in op de relatie tussen haar leven en haar werk als geen ander. Bovendien is de stijl helder en vlot, zodat je blijft lezen, ondanks soms erg uitvoerige details en uitweidingen. Kern blijft de innerlijke strijd tussen het werk (psychiatrie, zorg) en de dichtkunst, waarbij je ziet hoeveel verdriet het haar gaf, dat ze met name de dichtkunst niet (meer) kon optimaliseren. Hoewel de laatste gedichten (posthuum uitgegeven onder de titel De Oude Kustlijn), vlak voor de dood eigenlijk, erop lijken te wijzen dat het toch weer wilde lukken. Meijer gebruikte dagboeken, brieven, beschouwingen uit de nalatenschap van Vasalis en sprak met de kinderen en vele anderen die haar gekend hebben. Ik vond het een ontroerend mooi boek, ook al ziet Maaike Meijer Vasalis echt als 'haar' heldin. Er is weinig op de dichteres aan te merken, vindt ze, maar dat kan natuurlijk nooit helemaal waar zijn. Aan de andere kant, als je je zo inleeft, kun je misschien niet anders dan helemaal meegaan met je 'heldin'.
9
Sophie in Weimar (Biografie)
Geschreven door Thera Coppens, gelezen op 4-8-2011
Een prinses van Oranje in Duitsland. Het voert te ver om de stamboom van deze prinses Sophie, later groothertogin Sophie van Saksen Weimar Eisenach te laten zien. Gelukkig staan ze uitvoerig in het boek, zodat je af en toe even kunt kijken hoe het alweer zat. Maar deze biografie is echt prachtig en heel aangenaam leesbaar! Het moet een bijzondere vrouw geweest zijn, zo klein als ze was en ook eigenlijk niet bepaald mooi. Wel was deze dochter van koning Willem II erg genteresseerd in cultuur en als ze wordt uitgehuwelijkt aan de erfgroothertog van Weimar, gaat ze uiteraard in Weimar wonen. Geweldig is het, als je daar ooit geweest bent, zoveel herkenbaars te lezen. Ze ontdekt - eigenlijk door de belangstelling van haar wat fatterige maar redelijk trouwe echtgenoot - de werken van Goethe en zorgt uiteindelijk voor een bijzondere uitgave van zijn werk (Sophienausgabe) en de oprichting van het Goethe-Schillerarchief. Maar haar levensloop, familiegeschiedenissen rondom haar, alles is de moeite van het lezen waard. Thera Coppens is sowieso een begenadigd schrijfster van dit soort werken. Zie ook het boek 'Marie Cornelie'.
8
Sophie, koningin der Nederlanden (Biografie)
Geschreven door Dianne Hamer, gelezen op 10-4-2011
Mooie biografie van deze Sophie van Wrttemberg, die trouwde met Willem III (voordat hij met Emma trouwde). Haar keuze voor Willem III was niet vrijwillig, maar ze hoopte op meedenken en meewerken, wat haar helaas niet werd toegestaan. Een treurig leven, ondanks het feit dat ze verkeerde met de groten der aarde en haar stem verhief waar het kon. Door haar man - die vele andere relaties met vrouwen onderhield - nooit geaccepteerd en treurig aan haar einde gekomen.
Een biografische schets van Johanna van Woude, pseudoniem van Sophie van Wermeskerken - Junius, door een van haar nazaten. Johanna van Woude, schrijfster van Holandsch Binnenhuisje (1888) en redacteur van De Hollandsche Lelie, probeerde schrijfster en moeder te zijn, maar werd door haar echtgenoot behoorlijk tegengewerkt. Boeiend tijdsbeeld, aardig geschreven en mooi uitgegeven in de serie Haarlemse Miniaturen (deel 79).
6
De macht van een maîtresse (Biografie)
Geschreven door René Diekstra, gelezen op 30-3-2011
De schrijver onderzoekt jarenlang het raadsel van de dood van de laatste prins van Cond. Hij reist daarvoor door een groot deel van Europa en haalt allerlei aardige zaken boven water, waarbij je je overigens wel een beetje kunt afvragen in hoeverre alles klopt. Aardig leesbaar is het boek in ieder geval wel.
9
Wat een heerlijke biografie! De stijl is aangenaam, de inhoud boeiend, de inkijkjes in de kunstwereld met alles wat daarbij kwam kijken in en buiten Rusland zijn bijna spannend te noemen. Diaghilev leefde van 1872-1929, richtte o.a. de Ballets Russes op en was onstuitbaar in zijn streven naar vooruitgang en vernieuwing in de kunst. Zeker als je daarnaast of daarvoor - zoals ik - Vaslav las, van Arthur Japin, is ook die relatie buitengewoon interessant. Echt een mooie biografie!
6
Heel aardig, dit verslag van een zoektocht naar de sporen van Gerrit Achterberg. Nieuws over de grote dichter wordt er niet aan toegevoegd, maar het is wel heel leuk om aan de hand van de tochten en gesprekken van Van Amerongen te zien waar hij werd geboren, hoe Langbroek reageerde op de gebeurtenissen rond de moord. De rol van de graaf wordt breed uitgemeten, maar het is vooral een aardig sfeerbeeld van een tijd die voorbij is. Met foto's en een wandelroute, dus altijd leuk!
7
Jane Austen, een leven (Biografie)
Geschreven door Claire Tomalin, gelezen op 14-8-2010
Een biografie die niet onaardig was. Tomalin beschrijft het leven van Jane Austen en probeert te achterhalen waar ze de stof vandaan haalde voor haar wereldberoemde romans. Dat lukt niet altijd, er zit veel eigen interpretatie bij en dat geeft ze ook toe. Er is niet veel materiaal overgeleverd helaas, weinig brieven en de dagboeken zijn vernietigd. Wel vind je veel van de inhoud van de boeken van Jane Austen terug in de familiegeschiedenis, in de breedste zin van het woord. Niet alleen familie, ook vrienden en dorpsgenoten passeren de revue en je herkent continu van alles. De biografie leest als een roman en dat is het waarschijnlijk ook.
8
Onlangs verscheen deel 1, (700 mooie dundrukpaginas over zijn eerste 29 levensjaren ) van een reeks van 3 boeken als biografie over Gerard Reve! Voor Revianen bevat het boek als schatkamer niet veel nieuws, behalve waarschijnlijk zijn heimelijke jeugdliefde met Tine Fraterman en haar brief aan Reve uit 1944, maar lezen moet je het toch. Behandeld worden het burgerlijk communisme van zijn ouders, zijn masturbatiedrang, de buitenechtelijke avontuurtjes van zijn vader, zijn aanranding op een zomerkamp, zijn lagere schooljaren, zijn eenzaamheid op het Vossius Gymnasium, zijn dromen, pesterijen en roofovervallen tijdens de hongerwinter en zijn journalistenwerk voor het Parool. Opvallend is de gedetailleerde wijze waarop Nop Maas Reves jeugd beschrijft. Alle personen die in De Avonden voorkomen, portretteert Maas uitvoerig; hij citeert veelvuldig uit Reves werk en uit het werk van zijn oudere broer en alleskunner Karel, tegen wie Gerard voortdurend strijdt. Dominant aanwezig in het boek is Hanny Michaelis. Veel van de interpretaties van Maas leunen op de gesprekken met haar. Driekwart van zijn werk schreef Reve hij in zijn jeugdjaren. Hij verkocht in die tijd slecht. Voor de liefhebber blijft het smullen natuurlijk. Deze biografie is niet om in een keer uit te lezen, maar om veel in te bladeren. Trouwens, hij is toch wel zo boeiend geschreven, dat je steeds weer wordt verleid tot verder lezen. Echt iets voor de kerstvakantie en verder gelezen in de zomervakantie van 2010.
8
Rebel & Dame, Biografie van Top Naeff (Biografie)
Geschreven door Gé Vaartjes, gelezen op 21-7-2010
Een zeer leesbare biografie, die uiteraard ingaat op Schoolidyllen, maar vooral ook een goed inzicht geeft in de kwaliteiten van Top Naeff. Ze was een expert op het gebied van toneel en schreef talloze recensies en artikelen over toneel. Haar geheime liefde voor Willem Royaards wordt breed uitgemeten, ondanks het feit dat er geen echte documentatie (meer) over bestaat. Top Naeff verzocht haar vriendin de brieven die ze van hem kreeg te verbranden na haar dood en dat is ook gebeurd. Dat leidt tot enige interpretaties waarvan je niet helemaal zeker bent dat ze kloppen, maar Vaartjes weet het redelijk overtuigend te brengen en je gaat er echt in geloven. De visie van Naeff op haar tijd en op auteurs en toneelspelers en regisseurs uit die periode (ze leefde van 1878 tot 1953 en stierf kort na haar 75e verjaardag) is kritisch en soms erg persoonlijk, maar dat maakt het extra interessant. De stijl van Vaartjes is niet altijd even prettig (saai en niet te vergelijken met Annejet van der Zijl) maar de inhoud vergoedt veel. Bovendien kun je er veel van leren als je ooit zelf zoiets wilt schrijven!