Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 31 tot 40 van in totaal 133 gevonden boeken.

7
Steve Jobs de biografie (Biografie)
Geschreven door Walter Isaacson, gelezen op 12-10-2014

Deze biografie heb ik een hele tijd laten liggen, maar toen ik er eenmaal in begon, kon ik er niet meer van afblijven. Isaacson schrijft vlot, Steve Jobs is natuurlijk een inspirerende man en zijn geschiedenis wordt - lijkt mij - redelijk eerlijk verteld. Dat betekent dat meneer Jobs er niet echt als een 'aardige man' uitkomt. Wel als geniaal, maar interessant is vooral te lezen hoe de hele geschiedenis van de computer, de iPod, de iPhone, de iPad, de muziekindustrie (iTunes) en iCloud zich ontwikkelt. En welke rol Apple daarin speelt, ook niet onbelangrijk uiteraard. Het privéleven van Jobs is ook bijzonder: als aangenomen kind (door zijn biologische ouders op een merkwaardige manier afgestaan) heeft hij een prima jeugd gehad en heel aardige adoptieouders, maar het feit dat hij is afgestaan, heeft hem wel altijd beïnvloed. 

7
Branie (Biografie)
Geschreven door Annet Mooij, gelezen op 23-6-2014

Het leven van Mina Kruseman (1839-1922), zo luidt de ondertitel van deze biografie, die Annet Mooij in een aansprekende stijl schreef. Mina Kruseman was een eigenwijs en nogal van zichzelf overtuigde vrouw, met sterke ideeën over vrouwenrechten. Opvallend was ze ook, ze was nergens bang van en ging volstrekt haar eigen gang. Haar contact met Multatuli wordt met verve beschreven, net als haar activiteiten op het gebied van schrijven, acteren, declameren, zingen. Ze was sterk tegen oorlog en militarisme, terwijl ze het vrouwenkiesrecht juist weer geen warm hart toedroeg. Haar leven was veelbewogen en opvallend, ze verbleef in Amerika en in Indië, woonde uiteindelijk samen met een veel jongere man, kreeg twee dochtertjes die vroeg stierven en eindigde haar leven in Parijs. Ze was - ondanks haar zelfoverschatting - een sterke persoonlijkheid, die eigenlijk ten onrechte min of meer vergeten is. 

7
Dronken van het leven (Biografie)
Geschreven door Hans Olink, gelezen op 6-5-2014

A. den Doolaard, zwerver, schrijver, journalist, zo luidt de ondertitel van deze biografie door Hans Olink. Een avontuurlijk en enerverend leven had Bob Spoelstra (pseudoniem A. den Doolaard) en zo leest deze biografie ook. Een echte literaire schrijver was hij niet, wel een heel principieel en overtuigend schrijvende en levende journalist. Hij maakt van alles mee en zwerft erop los, waar hij kan. Een aangenaam boek om te lezen, ik kan niet anders zeggen. 

8
Hoe mooi alles (Biografie)
Geschreven door Mirjam van Hengel, gelezen op 3-5-2014

Geen volledige biografie natuurlijk is dit boek, maar het beschrijft de periode totdat Tineke en Leo Vroman elkaar daadwerkelijk in de armen kunnen vallen in de Verenigde Staten, in september 1947. Voor die tijd hebben ze elkaar zeven jaar niet gezien. Leo's liefde houdt hem op de been, tijdens zijn vlucht, tijdens de ontberingen in de kampen in Indonesië en in Japan. Tineke, als jong (zes jaar jonger immers dan Leo) meisje als Indische Nederlander teruggekeerd, probeert te doen wat ze kan in 'Holland' en wacht ondanks alles (tussentijdse verliefdheden, studie, problemen tijdens de oorlog) op haar Leo. Ik vond het een boeiend verhaal, ook al wist ik als elke goede lezer al veel. De gedichten van Vroman laten daaroveer geen twijfel bestaan. Mirjam van Hengel heeft er een redelijk persoonlijk verhaal van gemaakt, zonder zelf nadrukkelijk op de voorgrond te treden. Aan de hand van brieven, dagboeken en gesprekken met Leo en Tineke, heeft ze van dit eigenlijk prachtige liefdesverhaal een mooi boek gemaakt. Ondertitel: Leo en Tienke Vroman, een liefde in oorlogstijd. 

 

Pas nadat ik dit boek van Annejet van der Zijl uit had, las ik de (talloze) recensies erover. 'De vader van Freddy Heineken was een buitenechtelijk kind', stond er o.a. in de Volkskrant. Het vreemde is dat ik het sensationele daarvan helemaal niet zag, zo goed en zo weinig op sensatie gericht heeft Van Zijl alles weergegeven. Alles wat ze vinden kon dan. Ze schrijft zo aangenaam leesbaar, dat je ook dit boek weer in een adem uitleest. De geschiedenis van de bierbrouwerijk is natuurlijk aardig, maar de sfeertekeningen en de historische gegevens van de stad Amsterdam zijn zeer de moeite waard. En dat Gerard Heineken samen met zijn zwager Henry Tindal aan de wieg van de Telegraaf stond? Nooit geweten! Hij stierf overigens jong (51), kreeg een plotselinge harstilstand tijdens een op het punt van beginnen staand feest. Zijn weduwe trouwde vervolgens met de 'echte' vader van de jonge Henry Pierre Heineken, de latere vader van Freddy.