Gefilterd op genre 'Biografie'.
Resultaat 21 tot 30 van in totaal 133 gevonden boeken.

8
Het tumult van de tijd (Biografie)
Geschreven door Julian Barnes, gelezen op 6-2-2016

Dit is een eigenzinnig, geromantiseerd eigenlijk, verhaal over het leven van Shostakovich. De beroemde componist, die een gekweld leven leidde en altijd bang was, laf noemt hij zichzelf, maar hoe laf kun je zijn als je constant het risico denkt te lopen dat je vrouw, je kinderen, je familie gevaar lopen? Laat staan jezelf ... Zelfs al was het een fictief gevaar, dan nog gaat de componist ten onder in het tumult van de tijd. Het is een prachtige roman geworden, waarin Barnes, zoals hij zelf schrijft,  de situaties heeft 'behandeld zoals ik een privédagboek zou behandelen: als naar het lijkt de volle waarheid gevend, maar meestal geschreven op hetzelfde moment van de dag, in dezelfde gemoedstoestand, met dezelfde vooroordelen en weglatingen.' Het is een indrukwekkend verhaal, dat iets laat zien van de situatie in Rusland, de moeilijkheden en drama's die zich er afspeelden (en spelen) en de angst die een schijnbaar succes, maar ook een afkeuring van een compositie kan geven. Lees 'Een: Op de overloop' en je bent verloren en blijft doorlezen. 

7
Geert van Oorschot, uitgever (Biografie)
Geschreven door Arjen Fortuin, gelezen op 27-1-2016

De biografie van de grote uitgever, een lijvig boekwerk, maar het was dan ook het proefschrift van Arjen Fortuin, met alle details, noten, literatuurlijsten en registers die erbij horen. Om van de foto's maar niet te spreken. Een enorme klus, het leven beschrijven van deze man en zijn werk. Alles wat hij uitgaf, komt ongeveer voorbij, maar eruit springen toch de ruzies die hij telkens had met zijn 'aangenomen zonen' als Reve, Hermans, Hanlo, Jeroen Brouwers (vooral) enzovoort. Hij komt naar voren als een niet echt heel aardige man, maar wel eentje die heel veel voor de literatuur en de uitgeverswereld heeft betekend. Hij had een absolute voorkeur voor enkele schrijvers en dichters (en weerzin tegen anderen), die ook blijkt uit zijn uitgegeven werken. Hij zag ook wat ze 'waard' waren. Tegelijkertijd wilde hij zelf ongelooflijk graag schrijver, liever nog, dichter zijn. Het eerste is enigszins gelukt (Peskens maakte naam en faam), het tweede niet. Het is treurig te zien hoe hij omging met zijn kinderen, of, laat ik het anders zeggen, hoe de omgang met zijn kinderen was. Niet alles is hemzelf te verwijten, maar wel veel. De zelfmoord van zoon Guido komt uitvoerig aan bod, zijn reactie daarop, maar ook met zijn zonen Geert Jr. en Wouter gaat het niet echt van een leien dakje. De dood van zijn vrouw Hillie hakt er ook nogal in trouwens. Het is lastig dit boek te beoordelen, want heel veel wist je al (De brieven tussen Vasalis en Van Oorschot!) vanuit ander werk en het is vaak een (terechte) opsomming van het vele uitgeefwerk. Maar uiteindelijk pakt het je toch, toegegeven. Je zult zo'n biografie maar uit je pen krijgen! 

8
Emanuel Querido (Biografie)
Geschreven door Willem van Toorn, gelezen op 14-1-2016

Ondertitel: 1871-1943 Een leven met boeken.

Deze biografie las ik ongeveer tegelijkertijd met die van Geert van Oorschot en eerlijk gezegd: deze beviel me beter. Ik kan niet helemaal zeggen waarom, maar vermoedelijk omdat ik van deze Emanuel Querido minder wist dan van Geert van Oorschot, van wie je natuurlijk al heel veel te weten was gekomen. Bovendien is de biografie van Geert van Oorschot, maar nu loop ik vooruit op mijn beschrijving van dat boek, een dissertatie en dat is toch anders. Maar - eerlijk is eerlijk - Willem van Toorn kan toch iets beter schrijven dan Arjen Fortuyn denk ik. Niet te snel concluderen, dat boek heb ik nog niet uit!

Emanuel Querido was een Portugese Jood, althans van die afkomst en dat breekt hem op aan het einde van zijn leven. Maar de beschrijving van zijn leven, zijn streven vooral, zijn liefde voor boeken en zijn handelsgeest (die hij zeer zeker ook had) waren voor mij prachtig beschreven en ook heel invoelbaar. Daarnaast: zo'n aardige vader en toch zo'n problematische relatie met zijn beroemde broer Israël, het blijft boeiend en toont veel van het karakter van de man. De relatie met Alice van Nahuys, bijzonder van begin tot (logisch) eind, lijkt opmerkelijk en ik moet eerlijk zeggen dat ik de rol van Alice met voors en tegens blijf bezien. Ik weet niet veel van haar, maar kan me haar positie goed indenken.

Hoe dan ook, Emanuel was een bijzondere man, die - autodidactisch onderlegd - ongelooflijk veel heeft betekend voor de Nederlandse literatuur en die helaas verschrikkelijk aan zijn einde kwam.

7
Leonie (Biografie)
Geschreven door Gerard Aalders, gelezen op 16-12-2015

Ondertitel van dit boek is 'Het intrigerende leven van een Nederlandse dubbelspionne'. Dit is het verhaal van Leonie Brandt-Pütz, een vrouw die zich enerzijds opwerkt tot in de hoogste regionen van het toneel in Nederland, terwijl ze anderzijds voor verschillende inlichtingdiensten actief is. Leonie is een echte spionne, speelt tijdens de tweede wereldoorlog twee Duitse geheime diensten tegen elkaar uit, komt terecht in Ravensbrück maar overleeft dit en keert na de oorlog terug in Nederland, waar ze een merkwaardige rol speelt in de Nederlandse veiligheidsdienst. In 1978 sterft ze, onder nooit opgehelderde omstandigheden. Naar de werkelijkheid verteld en gebaseerd op velerlei bronnen, dit verhaal en je kunt je bijna niet voorstellen dat iemand zoveel meemaakt. En wat is precies de waarheid? Dat blijft de vraag. Boeiend genoeg om het boek te lezen. 

9
De Amerikaanse prinses (Biografie)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 22-11-2015

Opnieuw een prachtig verhaal van Annejet van der Zijl. Ze beschrijft het leven van Allene Tew, ons - althans mij - onbekend, die een turbulent leven geleid heeft en bovendien een rol speelde bij het huwelijk van Bernhard en Juliana. Tijdens het schrijven van het boek over Bernhard, kwam ze haar op het spoor. Op onnavolgbare wijze beschrijft Van der Zijl hoe deze vrouw vijf huwelijken en veel verdriet heeft meegemaakt, maar ook hoe ze telkens weer haar ondernemingsgeest (geërfd van haar familie) laat overwinnen en overeind krabbelt. Ze wordt schatrijk, maar of ze ook gelukkig is geweest? Wel een korte periode in ieder geval. Eigenlijk bestaat het boek uit drie lagen: de geschiedenis van Amerika (Jamestown, New York, de pioniers, de immigranten), de geschiedenis van Allene Tew als historisch belangrijke vrouw die talloze beroemde mensen leert kennen en zowel in Amerika als in Europa verblijft en een laag die bestaat uit de vraag: hoe kun je omgaan met verdriet en tegenslag. Dat deze vrouw daar een soort 'oplossing' voor had, lijkt niet helemaal waar, maar ze doet (deed) haar uiterste best. Voorzien van fotomateriaal en als altijd geschreven in een flow. Zeer de moeite waard!

 

8
Dirksland tussen de doerians (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 12-8-2015

En nog een prachtige biografie van Frank Okker, dit keer over Willem Walraven (1887-1943). Willem Walraven werd vooral bekend door de uitgave van zijn brieven, maar als je leest over het leven dat hij leidde, dan had hij veel meer in zijn mars. Thuis in Dirksland lijdt hij onder het standenverschil, het geloofsverschil, zijn eigen ouders daarbij en hij vertrekt uiteindelijk naar Canada en Amerika. Daar mislukt alles en hij keert terug naar Nederland. Ook daar gaat het niet goed, dus vertrekt hij uiteindelijk naar Indië. Hij werkt als boekhouder, klimt op en valt terug, maar altijd weer blijkt zijn visie op de maatschappij, zijn afwijzing van het koloniale stelse. Hij trouwt met een inlandse vrouw, wat ook al niet 'hoorde' in de Nederlandse kringen in Indië. Hij schrijft talloze artikelen uiteindelijk voor allerlei kranten en leerde ook schrijvers kennen (Du Perron, Jan Greshoff, Rob Nieuwenhuys). De oorlog van de Japanners en het kamp werden hem fataal. Uit deze biografie, echt prima geschreven, blijkt vooral de tegenstrijdigheid in zijn karakter, waardoor hij telkens weer zijn neus stoot, maar ook ervaart dat hij uiteindelijk soms hetzelfde doet als wat zijn ouders deden ... En altijd bleef verlangen naar Nederland, hoe bekrompen hij het in Dirksland ook vond. Heel boeiend, deze biografie, die als ik het goed zie ook de dissertatie van Frank Okker was, in 2000. Zeer de moeite waard. 

8
Rouffaer (Biografie)
Geschreven door Frank Okker, gelezen op 9-8-2015

De ondertitel van deze biografie luidt: 'De laatste Indische ontdekkingsreiziger'. Het is de levensgeschiedenis van Gerret Pieter Rouffaer (1860-1928), ontdekkingsreiziger, kunstverzamelaar, geograaf, antropoloog, avonturier. Vooral het laatste, vond ik, hij is onvermoeibaar, ook als hij zich niet goed voelt. Altijd op reis, afwijkend van reisplannen, veel langer en veel verder op reis dan gepland omdat hij telkens weer iets anders heel bijzonders ontdekt. Eigenlijk is Rouffaer een eenzame man, homoseksueel in een tijd dat daarover niet werd gesproken, maar werkelijk een absolute avonturier. Een boeiend verhaal en Frank Okker schrijft in een zeer toegankelijke stijl, die het lezen tot een plezier maakt. Okker schreef ook de biografie over Madelon Székely-Lulofs en over de schrijver Willem Walraven. Prachtig boek, met dank aan Margriet en Han Hos voor de tip! 

 

 

6
Oriana. Een Vrouw (Biografie)
Geschreven door Cristina de Stefano, gelezen op 10-6-2015

'Persoonlijk en intiem portret van Oriana Fallaci, een van de meest uitgesproken vrouwen van de twintigste eeuw', zo staat er op de voorkant van deze - door de familie goedgekeurde - biografie. Ze schrijft prettig, deze De Stefano. Alle gegevens heeft ze van de familie en van mensen die haar gekend hebben, gekregen. Ze heeft veel bestudeerd en alles gelezen van Oriana heeft geschreven en dat is veel. Het was wel een bijzondere vrouw, enerzijds keihard, ambitieus, een geweldige schrijfster en (oorlogs)journalist en anderzijds een eenzame vrouw die het in de liefde niet voor elkaar kreeg. Mooi portret, makkelijk leesbaar. Maar wel weinig kritiek eigenlijk, het is vooral mededogen, dat naar voren komt. 

7
De Eeuw van Frieda Belinfante (Biografie)
Geschreven door Toni Boumans, gelezen op 5-4-2015

De ondertitel, althans dat denk ik, luidt 'Een schitterend vergeten leven'. Het is de biografie van Frieda Belinfante, een celliste maar vooral ook (de eerste vrouwelijke) dirigente, die leefde van 1904-1995. Ze was de dochter van concertpianist en muziekpedagoog Ary (eigenlijk Aron) Belinfante en Georgine Hesse en werd geboren op 10 mei, een datum die ze het liefst wil vergeten, vooral nadat de Duitsers op 10 mei Nederland zijn binnengevallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog aarzelt ze niet in het verzet te gaan en ze maakt talloze persoonsbewijzen na, helpt onderduikers en werkt mee aan de overval op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Op twee na komen al haar groepsleden daardoor om, wat haar uiteindelijk doet vluchten naar Zwitserland en vertrekken naar de Verenigde Staten. Een groot deel van haar familie komt om in Duitse concentratiekampen, slechts haar moeder en haar zus overleven de oorlog. Ondertussen musiceert ze en dirigeert ze, eerst in Nederland (zonder natuurlijk dispensatie aan te vragen bij de Nederlandsche Kultuurkamer), later ook in de Verenigde Staten. Bovendien is ze lesbisch, wat in die tijd altijd verborgen moest blijven. Toni Boumans heeft een getrouw levensverhaal geschreven over Frieda Belinfante, soms denk je dat het wel een absoluut voortreffelijke vrouw geweest moet zijn. Dat zal wel niet, maar dat ze een overlever was, is duidelijk genoeg. Een boeiende biografie, hoe dan ook, die je met genoegen leest. Vreemd genoeg wordt in Nederland nauwelijks over haar gesproken, al is er wel een Uur van de Wolf aan haar gewijd (1996). 

8
Suzanne en Edouard Manet (Biografie)
Geschreven door Thera Coppens, gelezen op 23-10-2014

De liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder, zo luidt de ondertitel van deze biografie, die leest als een roman. Thera Coppens schreef ook over Marie Cornélie, Hortense en over Sophie (in Weimar) en weet heel veel over de geschiedenis van zowel vorstenhuizen als politiek en kunst. Dat is duidelijk merkbaar in dit boeiende relaas. Suzanne Leenhoff woonde in Zaltbommel (waar ze de Franz Liszt ontmoette, die haar op het spoor van haar muzikale carrière als pianiste zette) en ging naar Parijs om piano te studeren. Ze speelde erg goed en werd pianolerares van de twee broertjes van Edouard Manet. De standsverschillen waren groot, de cultuurverschillen tussen Edouard en met name zijn vader enorm en het duurde jaren voordat Suzanne en Edouard trouwden (in Zaltbommel!). Hoe dit huwelijk verliep, wat er gebeurde in het Parijs van die jaren, hoe de ontwikkeling van een beroemde schilder zich voortsleepte, lees erover in dit aanbevelenswaardige boek. Suzanne werd geboren in 1829 en stierf in 1906, Edouard Manet werd geboren in 1832 en stierf in 1883 aan de gevolgen van syfilis, net als zijn vader. De band tussen Suzanne en Edouard was langdurig, warm en bijzonder.