Gefilterd op genre 'Studieboek'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 95 gevonden boeken.

8
Leven op stand (Studieboek)
Geschreven door Ileen Montijn, gelezen op 27-8-2017

Herlezen, want nu gekocht en in 2007 van de bieb geleend: een informatief en interessant boek over gewoontes en gebruiken van 'mensen van stand' tussen 1890 en 1940. Allerlei wetenswaardigheden passeren de revue: bijvoorbeeld hoe huizen waren ingedeeld en ingericht, welke smaak men had in kleding, voedsel, amusement, hoe de dagen werden gevuld, met wie je wel en niet omging en hoe dat moest, dagindelingen, eten en drinken, visites, schaamte, personeel en allerlei andere weetjes. Zeer de moeite waard, ook om te zien welke elementen ervan zijn overgebleven. Maar vooral om te zien hoe het vroeger ging, eind 19e eeuw met name. Wel jammer eigenlijk - hoewel begrijpelijk - dat het ook in 'oude stijl' is gedrukt, dat maakt het lezen niet gemakkelijker. Het is ook te lezen via dbnl.org. 

Hier word je niet vrolijk van, al werken we er zelf aan mee ..., ondertitel: Over het levensbelang van privacy. 'Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging, de Belastingdienst zag hoe je er kwam, Apple hield bij hoelang je er bleef, Samsung hoorde wat je er zei en Google wist al dat je het van plan was'. Tja, van die dingen!

8
Oprecht gelogen (Studieboek)
Geschreven door Lut Missinne, gelezen op 5-2-2014

De ondertitel van dit boek van Lut Missinne (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Universiteit van Münster) luidt: Autobiografische romans en autofictie in de Nederlandse literatuur na 1985. Gisteravond was ik bij een lezing van haar, die ze buitengewoon professioneel en het publiek in haar ban houdend hield tijdens de Postacademische Opleiding Nederlandse en Vlaamse literatuur in Nijmegen (Radboud Universiteit). Ze sprak over de verschillen - zo die er al zijn - tussen autobiografisch schrijven, de autobiografie, de autobiografische roman en de autofictie. Er is volgens haar sprake van een 'autobiografisch pact', een soort overeenkomst waarin de auteur de dubbele identiteit (schrijver = verteller en verteller = personage) vooropstelt. Met talloze voorbeelden en in het bijzonder elementen uit de roman Sprakeloos van Tom Lanoye. Boeiend! 

7
Geen hond die ernaar kraait (Studieboek)
Geschreven door Friederike de Raat, gelezen op 13-1-2014

'Geen hond die ernaar kraait & andere onuitroeibare taalfouten' is bedoeld als een 'Slimme spoedcursus op zakformaat'. Althans dat staat op de voorkant van dit aardige boekje. Het is ook een vervolg op 'Hoe bereidt je een paard & andere onuitroeibare taalfouten' uit 2012. Maar het is niet alleen leuk, het bevat prima tips en oplossingen voor twijfelaars. Leuk is bijvoorbeeld het stukje over 'met vakantie of op vakantie', 'opnieuw of overnieuw' en 'in het algemeen of over het algemeen'. En als je dan eenmaal aan het lezen bent, dan houd je niet meer op. Een interessant cadeautje! 

7
Historiezucht (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 2-1-2014

Een prachtig cadeau kreeg ik met Kerst! Historiezucht (Marita Mathijsen) is een heerlijk bladerboek, waarin je veel te weten komt over het ontstaan van de belangstelling voor geschiedenis, in de 19e eeuw. De ondertitel luidt dan ook: De obsessie met het verleden in de negentiende eeuw. Niet een boek om in één keer uit te lezen, wel een boek om telkens weer open te slaan. Met dank aan de gulle gever! 

Dit is een prachtig boek om elke keer weer in te kijken. Niet in een keer uitlezen natuurlijk, maar bladeren en teruglezen en opzoeken. Mooie stukken, opmerkelijke visies, echt de moeite waard!
7
Hoog geboren (Studieboek)
Geschreven door Ileen Montijn, gelezen op 3-4-2013
Ondertitel: 250 jaar adellijk leven in Nederland. Een heerlijk bladerboek waarin je allerlei wetenswaardigheden vindt over onze adellijke landgenoten. Veel herkenbaars en altijd weer interessant.
8
Vergeetboek (Studieboek)
Geschreven door Douwe Draaisma, gelezen op 22-11-2010
Een ongemeen interessant boek dat veel aspecten van ons geheugen aan de orde stelt. Het mooiste zou zijn als je een mechanisme in je hoofd kon aanzetten dat je helpt bij het vergeten, maar dat is er niet. Draaisma geeft in dit boek allerlei theorien weer, in begrijpelijke, maar niet al te eenvoudige stijl,over waarom je pas zo laat begint met herinneren, waarom je dromen zo snel vergeet, hoe komt het dat je geen gezichten kunt onthouden? Van die dingen, een mooi bladerboek voor rustige filosofische tijden.
8
Muzikale Stijlgeschiedenis (Studieboek)
Geschreven door Wouter Steffelaar, gelezen op 9-8-2010
Een buitengewoon aantrekkelijk boek over muziestijlen en muziekgeschiedenis. Er zitten twee cd's bij, die je helpen bij het herkennen van muziek uit een bepaalde periode. Heerlijk boek om af en toe ter hand te nemen, dus niet in een keer uitlezen, maar steeds weer oppakken, dit leerzame boek. Met dank aan Hannie Smetsers.
8
De Heimweefabriek (Studieboek)
Geschreven door Douwe Draaisma, gelezen op 31-8-2008
Geheugen, tijd & ouderdom. Een intrigerend werkje over deze onderwerpen, waarbij je veel herkent. Zeer de moeite waard dus. 'Zelfs mensen die een dagboek bijhouden schrijven waarschijnlijk meer over gebeurtenissen dan over hun beweegredenen, meer over hun handelingen dan over hun motieven. Het almaar herschrijven van onze geschiedenis verloopt onopgemerkt. Ons geheugen construeert een telkens wisselend verleden, al laat het zich daar niet al te vaak op betrappen. Maar heel soms doen zich omstandigheden voor waarin het een toch naast het andere gelegd kan worden, de eerdere en de latere versie, en dan krijgt al dat schrappen, toevoegen en herzien een zichtbaarheid die te denken geeft over het vele dat verandert zonder dat we er bij stilstaan.' (p. 118). Zo is het.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende