Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 33 gevonden boeken.

8
De volle villa (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Jorien de Bruijn, gelezen op 25-8-2007
Een jeugdboek voor kinderen vanaf 9 jaar, smaakvol van illustraties voorzien door Peter van Hugten. Het is een eigentijds verhaal over een op het eerste oog rijk en op het eerste oog arm gezin, die doordat de kinderen op dezelfde school zitten met elkaar in contact komen. Het 'arme gezin' trekt in bij het 'rijke gezin', maar uiteindelijk worden de rollen omgedraaid doordat Morris uit het rijke en Frieda uit het arme gezin oplossingen voor de crises vinden. Vermakelijk, maar ook herkenbaar en voor kinderen ongetwijfeld enigszins eye-openend. De twee kinderen zorgen ervoor dat vijf jonkies van twee blindengeleidehonden perfect worden opgevoed en dat leidt tot grote successen. Een echte aanrader voor kinderen, maar ook voor ouders.... Met dank aan Anneke!
7
De jongen in de gestreepte pyjama (Jeugdliteratuur)
Geschreven door John Boyne, gelezen op 19-2-2006
Een mooi verhaal over een jongetje van negen die met zijn nazi-ouders mee verhuist naar Auschwitz. Je kunt het beschouwen als de omgekeerde La vita e bella. Bedoeld als jeugdboek, maar zeker leesbaar voor iedereen. Genomineerd voor de Ottkar's Children's Book Prize. Er wordt ongetwijfeld ook een film van gemaakt.
6
Krekeltje (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 12-2-2006
Een vriendelijk kinderboek uit 1904, waarin Elizabeth (wegens haar ijver Krekeltje genoemd) voor haar beide zusjes zorgt nadat haar moeder is overleden. Ze wonen bij een oude oom en door haar onbesproken gedrag, vriendelijkheid en zorg lukt het haar iedereen om haar heen gelukkig te maken. Tja.
7
Onze Nan is een beste (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Felicie Jehu, gelezen op 1-12-2005
Een jeugdroman van begin twintigste eeuw, uitgekozen op de titel uiteraard. Geeft een aardig beeld van een gegoede familie met vier kinderen, hun opvoeding en het gezinsleven dat verandert doordat grootmoeder komt inwonen. Het einde verloopt een beetje, helaas, maar dat Nan een beste is, wordt wel duidelijk.
7
Harry Potter en de halfbloed Prins (Jeugdliteratuur)
Geschreven door J.K. Rowling, gelezen op 27-11-2005
In dit zesde deel zijn Harry, Hermelien en Ron bijna zeventien, de leeftijd waarop je mag verschijnselen. Harry beleeft opnieuw spannende en dramatische tijden in dit schooljaar. Maar ook de liefde begint zijn tol te eisen. Bewonderenswaardig zoals Rowling de persoonlijke groei en de ervaring van jongeren combineert met tovenarij, spanning en raadsels. Aan de andere kant, in alle eerlijkheid: er volgt gelukkig nog maar 1 deel.
6
Alleen op zee (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 8-4-2005
Jeugdboek ui de serie De Nieuwe Bibliotheek voor de Jeugd, onder redactie van J. Stamperius. Moraliserend en aandoenlijk: een jong meisje is zo plichtsgetrouw en behulpzaam, dat ze iedereen om haar heen verandert in aardige mensen.
7
Noordpool-Expeditie (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 28-11-2004
Oorspronkelijk verhaal voor jongens, uit 1902. Twee jongens van twaalf gaan met 80 guldenop pad om de Noordpool te zoeken en daarmee hun ouders te laten zien dat je op die manier ook leren kunt. Ze beleven allerlei avonturen en komen een heel eind, tot ze uiteindelijk door hun ouders worden gevonden. Onderweg leren ze uiteraard ook allerlei wijze lessen en doen ze historische kennis op. Een jongensverhaal met moraal, waarbij je je afvraagt wie het lazen en wat ze ervan vonden. Gekopieerd in de Koninklijke Bibliotheek.
Christopher John Francis Boone is vijftien en heeft een vorm van autisme. Vanuit zijn perspectief lees je hoe hij een boek schrijft en waarom hij dat doet, maar ook zijn zoektocht naar waarheid, rust en veiligheid, en naar hoe het toch allemaal in elkaar zit in de wereld. Als hij de hond van een buurvrouw dood (vermoord) in de tuin vindt, begint zijn onderzoek. Het is een bijzonder boek, zowel voor jongeren als voor volwassenen. Ik zou zeggen voor sommige jongeren. Terecht bekroond met de Zilveren Zoen (prijs voor de best vertaalde jeugdroman) en sinds kort ook door volwassenen zeer geprezen.
7
Het woud van de Pygmeen (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Isabel Allende, gelezen op 21-5-2004
Ja, het derde deel van de avonturentrilogie, voor jong en oud bedoeld, maar misschien toch vooral voor jong. Het verhaal gaat weer over Alexander en Nadia en oma Kate en het avontuur speelt nu in Afrika, waar ze de Pygmeen bevrijden van hun onderdrukkers, maar het is goed dat dit het laatste deel is. Met name de laatste pagina is heel erg: als je op die manier je eigen boeken moet promoten, nee, dat hoort eigenlijk niet. Al leest het snel weg, dat moet gezegd.
8
Na opnieuw een afschuwelijke zomer bij de Dreuzelfamilie oom Herman en tante Petunia en Dirk gaat Harry - nu 15 - weer naar de Hogeschool. Voor het zo ver is gebeurt er al van alles en het verblijf zelf gaat ook weer absoluut niet over rozen. Bovendien komt deze keer ook de liefde om de hoek kijken (Cho!). De Wemelfamilie krijgt het zwaar te verduren. Weer veel spanning en narigheid, maar het blijft aangenaam leesvoer. Of het nog een echt kinderboek is, is de vraag: jeugdboek lijkt een betere omschrijving. Je moet het eigenlijk met de leeftijd mee lezen.