Gefilterd op genre 'Gedichten'.
Resultaat 21 tot 30 van in totaal 50 gevonden boeken.

7
Trillingen (Gedichten)
Geschreven door Olivier Rieter, gelezen op 27-8-2006
Een persoonlijke dichtbundel met een vijftigtal verzen, onderverdeeld in Spiegels, Lettervreugde, Beelden, Levensvormen, Vroeger, Aansporingen, Werelden, Melange. Eenvoudig, maar mooi, zoals 'Stamel' bijvoorbeeld. Onderdeel van het hoofdstuk 'Aansporingen'. Met dank aan Olivier!
8
Het andere heelal (Gedichten)
Geschreven door Leo Vroman, gelezen op 2-8-2005
Van Piet voor mijn verjaardag gekregen dichtbundel, gedichten gekozen door H.U. Jessurun d'Oliveira. Prachtige gedichten zijn erbij, zoals bijvoorbeeld 'Ik voel je' (p. 203) of dit stukje uit 'Voor wie dit leert': Ach ach wat word ik tijdelijk./Ik heb mij alvast voorbereid/op mijn onvermijdelijk/uiteindelijke onzekerheid. Vroman, oud, maar nog steeds jong.
7
Ochtendliederen en Middagzangen (Gedichten)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 25-2-2005
Ochtendliederen gevolgd door Middagzangen, met enkele bijschriften in proza. Driehonderd gedichten, waarvan sommige al eerder gepubliceerd en nu enigszins aangepast, geven een beeld van haar gedachten tot 1880. Er zijn mooie bij, maar ook (hele) slechte. Gekopieerd van microfiche in de KB.
6
Ericas (Gedichten)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 24-2-2005
De eerste gedichtenbundel van Louise Stratenus, uit 1877. In zijn totaliteit dragen de gedichten een melancholieke sfeer met zich mee, veel verloren liefde, doodsgedachten en herinneringen aan betere tijden. Misschien niet onlogisch in deze levensfase.
7
Klimopbladeren (Gedichten)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 8-2-2005
Een bundel gedichten, van Claudius, pseudoniem voor Louise Stratenus. De kwaliteit is wisselend, er zitten een paar heel mooie gedichten bij, met name als ze over haarzelf gaan. Veel gelegenheidsgedichten, lofdichten, gedichten voor onbekenden ( Aan ? staat er dan boven) en een aantal bewerkingen van Engelse, Duitse en Franse gedichten. Honderd gedichten in totaal, dus een stevige productie. Gekopieerd van microfiche in de KB.
6
Wilde Rozen (Gedichten)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 27-1-2005
De tweede dichtbundel, deze keer onder pseudoniem Yertha, uit 1877. Het zijn meer gedichten dan in de eerste, het niveau is af en toe iets beter, maar het poesiealbumversjesniveau blijft sterk aanwezig. Hier en daar verschijnt een titel, nogal eens een raadselachtig: Aan ? . Ook deze bundel van microfiche gekopieerd in de KB.
5
Noordsche Bloemen (Gedichten)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 26-1-2005
De onder pseudoniem Louise door Louise Stratenus eerste gepubliceerde dichtbundel, 1876. Ze was toen 24 jaar. De meeste gedichten ontstijgen het poesiealbumniveau niet, veel moraal, geloof, hoop en liefde, maar af en toe een aardig gedicht. Gekopieerd van microfich in de KB.
7
Luctor et Emergo (Gedichten)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 20-12-2004
Dichtbundel, pseudoniem Claudius. Treurige gedichten over tragische liefde, verdriet om ruzies en onbegrip, waarbij de geliefde zowel een man als een vrouw kan zijn. Opgedragen aan de heer en mevrouw A.B.J. Sterck - Kervel, vrienden van J.A. Alberdingk Thijm. Uit 1883.
8
Mijn Middeleeuwen (Gedichten)
Geschreven door Willem Wilmink, gelezen op 14-5-2004
Een persoonlijke visie op de middeleeuwen geeft hij hier, met vertalingen van gedichten en teksten uit die tijd, op een aangename manier aan elkaar geschreven. Over kathedralen en kastelen, over het proletariaat, gekken, vrouwen en Sinterklaas. Een aangenaam verpozen. Met dank aan Coen.
8
In geval van nood (Gedichten)
Geschreven door Hugo Claus, gelezen op 1-5-2004
Uit Humo: "Hugo Claus is 75 geworden! Dat ging gepaard met zoveel toeters, bellen en serpentines dat zijn nieuwe dichtbundel aan het oog onttrokken dreigt te worden. En dat zou jammer zijn; de nagenoeg tweehonderd bladzijden pozie van In geval van nood verdienen beter, veel beter. Zijn leven lang heeft Hugo Claus zijn voordeel gedaan met wat hij las, zag, hoorde, voelde, rook, proefde en beleefde: hij zoog het allemaal op als een spons, die hij uitkneep boven de schrijftafel - met een vloed wonderlijke boeken als gevolg. t Hoeft dan ook niet te verbazen dat enig fysiek ongemak In geval van nood binnengeslopen is. Zo komen er nogal wat ruggenwervels in voor - een gevolg van het beruchte auto-ongeval, de zeventigste van de vijfenzeventig scnes uit Claus leven die drie weken lang in Humo opgeroepen werden." Prachtige gedichten, die je kunt lezen, herlezen en nog eens herlezen. Niet allemaal achter elkaar, maar steeds twee of drie. Van Piet gekregen.