Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 51 tot 60 van in totaal 187 gevonden boeken.

6
Zonneschijn na Rampen (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 14-7-2007
Dit boekje, het is slechts een novelle van 32 pagina's, werd uitgegeven ' Ten voordeele van de Noodlijdenden door den Watersnood in het Land van Heusden en Altena en De Langstraat' in 1881. Het is een eenvoudig verhaal over een boerendochter die van kostschool terugkomt en erg moet wennen aan het gewone leven op de boerderij, maar door de watersnoodramp zichzelf en het geluk vindt. Aandoenlijk.
6
Twee Levens (Novelle)
Geschreven door (Pseudoniem van ?) L.E., gelezen op 9-8-2006
Het boek telt drie novellen, waarvan de eerste, 'De geschiedenis van Jan van Haersolte' 123 pagina's telt en zich afspeelt in de 18e eeuw. Jan van Haersolte is een patriot, die nooit gelukkig wordt en een treurig einde beleeft. Het tweede verhaal heet 'Een stiftfreulijn van Thorn' en speelt in de 17e eeuw. Het beschrijft het leven van Clara-Elisabeth van Manderscheidt - Blanckenheim, die kanonikes wordt en haar leven in dienst stelt van de armen. Het telt 73 pagina's. Het laatste verhaal, 'Les idees marchent' telt 15 pagina's en beestaat uit twee thee-sessies, een begin 20e, eind 19e eeuw en een in 1785. De verschillen zijn duidelijk. Waarom de titel 'Twee Levens' luidt is mij niet duidelijk. Ik zoek nog naar een roman van Louise Stratenus onder dezelfde titel, om te zien of er verwantschap bestaat.
7
De grote wereld (Novelle)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 25-3-2006
Boekenweekgeschenk 2006. Niet onaardig verhaal over het leven van de kleine mens, dwergen dus. Hoe aangepast moet je zijn als je niet aangepast ben? En hoe eenzaam ben je dan, een bekend thema bij Japin. Beetje veel uitleg, maar misschien moet dat juist bij een boekenweekgeschenk.
7
Novellen (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 31-10-2005
Uit 1878, met twee verhalen uit 1877 van haarzelf uit het Frans vertaald, met name De geschiedenis eener Pen is wel tekenend voor haar visie op schrijven en haar eigen leven. Ze was toen 25 en had al veel meegemaakt. Bijzonder dus. Gekopieerd van microfiche in de KB.
4
Vergeten? (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 28-10-2005
Novelle uit 1881, nogal melodramatisch. Paula en Frederik houden van elkaar maar kunnen niet trouwen. Als Frederik jaren later als weduwnaar terugkomt is hij haar vergeten. Van verdriet sterft zij en vanaf dat moment is het hem pas duidelijk wie hij is vergeten. Overdruk uit Astrea, Letterkundig Tijdschrift voor Noord en Zuid, Afl. 8, 1881.
6
Geluk (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 28-8-2005
Novelle over een wel heel deugdzame jonge vrouw die iedereen, zelfs haar inhalige nichtje en tante, wil helpen het geluk te vinden en daardoor zelf bijna het onderspit delft. Gelukkig heeft de held op tijd in de gaten hoe het zit en eindigen zij gezamenlijk in een prachtig huwelijk, intussen met hun geld uitsluitend minder bedeelden helpend. Uit 1884 en in ieder geval iets doordachter dan het toneelstuk Hoogmoed, ondanks de prijs.
6
Veroordeeld (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 7-8-2005
Een novelle in een novellenbundel, uit 1902. Sneu verhaal over een vrouw die haar geliefde verliest doordat hij wordt misbruikt, verraden, door een opruier in Polen. Dramatisch natuurlijk, maar niet onaardig. Gekopieerd van microfiche uit de KB.
7
Twee geleende pennen (Novelle)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 21-7-2005
Twee novellen, 'Mia' en 'Aan 't werk', destijds gepubliceerd onder de pseudoniemen Max en C. en nu heruitgegeven en uitgebreid ingeleid door Harry Prick. Met veel bijzonderheden over de schrijver n over zijn zus Catharina Alberdingk Thijm.
9
Angélique (Novelle)
Geschreven door Erik Vlaminck, gelezen op 18-4-2005
Een zeer compacte novelle, waarin met heel weinig woorden de dramatische geschiedenis van een oude zwerfster wordt verteld. Haar geschiedenis als Anglique (kloosternaam) grijpt je aan door de symmetrie met de geschiedenis van de jonge Nancy die ze ontmoet. De Vlaamse toon, inclusief lichte humor, maakt het slechts scherper waarneembaar. Heel mooi.
4
Schrijvers (Novelle)
Geschreven door Jessica Durlacher, gelezen op 13-3-2005
Ter gelegenheid van de boekenweek voor de Bijenkorf geschreven boekje waarin Durlacher beschrijft hoe ze door een Duitse schrijver is misleid, waardoor haar boek al is geschreven voor ze het zelf heeft kunnen uitbrengen. Sleutelroman ook nog, maar helaas: het is een slap en slecht verhaal. Alle ingredinten van Durlahcer-De Winter zijn aanwezig, dat wel, maar verder: helaas.