Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 71 tot 80 van in totaal 189 gevonden boeken.

7
Mevrouw Gigengack (Novelle)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 6-11-2004
Uit het leven van een dame. Mevrouw Gigengack, een corpulente dame van middelbare leeftijd, worstelt zich op een vrolijke wijze door het leven. Ze verzint van alles, is nergens bang voor en geeft in deze novelle stevig commentaar op wat zich zo in haar omgeving voordoet. Aangenaam boekje, prima Sinterklaasgeschenk.
9
Alle dagen samen (Novelle)
Geschreven door Erwin Mortier, gelezen op 30-10-2004
Weer zo'n prachtige novelle over het Vlaamse gezinsleven. Zeven dagen uit het leven van een vijfjarige in de periode dat zijn overgrootvader overlijdt. Zoals Mortier in deze mooie, sappige taal kan schrijven!
4
Ada (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 25-10-2004
Novelle uit 1892 en tot nu toe wel het minste wat ik van Stratenus heb gelezen. Ada erft een fortuin, haar neef Lon niet, tenzij hij met haar trouwt. Ada houdt van hem, hij niet van haar. Hij wordt verliefd op een ander, Ada gaat naar Zwitserland, waar een kennis omkomt in een lawine en onherkenbaar wordt gevonden. Ze doet haar verlovingsring om de vinger van de overledene, waardoor Lon met zijn vriendin kan trouwen en alsnog het geld erft. Dramatiek en opofferingsgezindheid ineen. Van microfiche gekopieerd in de KB.
7
Boete (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 23-10-2004
Dora, verwend maar verarmd, trouwt met een wat oudere man, Carl en vertrekt met hem naar Indi. Zijn compagnon laat hem al het werk doen, waardoor zijn gezondheid ernstig wordt ondermijnd. Na vergeefse pogingen van Dora om Meerhof (de compagnon) tot andere gedachten te brengen, schiet ze hem dood. Dora vlucht met wat geld dat Carl haar stuurt de binnenlanden in. Terug in Europa wil ze Carl nog een keer zien voor hij sterft. Hij vergeeft haar, laat haar al zijn geld na wat zij na zijn dood gebruikt om boete te doen: ze laat zich berechten in Indi en na haar gevangenisperiode wordt ze steun en toeverlaat op een Moluks eiland waar zich melaatsen bevinden, tot ze zelf ook sterft.
8
De zachtmoedige (Novelle)
Geschreven door F.M. Dostojevski, gelezen op 3-8-2004
Een man zit aan een tafel waarop zijn overleden vrouw ligt, na haar zelfmoord. Hij probeert voor zichzelf duidelijk te krijgen hoe het komt dat ze uit het raam is gesprongen. Hij weet uiteindelijk niet meer wat te beginnen, als hij voor zichzelf tot de conclusie komt: 'Ik heb haar doodgemarteld, dat is alles.' Een novelle die je door merg en been gaat.
7
Kop in kas (Novelle)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 20-7-2004
Derde deel van het drieluik 'Waar was ik weer?', waarin de herziene uitgave van De razernij der winderige dagen, De weg naar Kralingen en Kop in kas. In dit derde deel staat de moeder centraal maar gaat het zoals steeds over de schrijver zelf, die zich in zijn geboortestreek kennelijk nog het beste thuisvoelt en daar ook het beste kan schrijven. Nogmaals, zijn latere romans zijn weloverwogener en (nog) mooier van stijl, maar ook deze novelle bevat weer prachtige stukken.
8
De trousse (Novelle)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 17-4-2004
Opnieuw over tante Roza, de non die voor de missie werkt en verhaalt over de dood van de arts Anna, wier dokterstas zij erft. Je leest het in n adem uit.
5
Een liefde in Parijs (Novelle)
Geschreven door Remco Campert, gelezen op 1-2-2004
Schrijver Richard Sanders loopt in Parijs een vrouw tegen het lijf die hem kent. Hij weet niet wie ze is, maar komt daar aan het einde natuurlijk achter. Intussen hebben wij dan zo ongeveer het verhaal van zijn leven gehoord en zie je hem zoeken naar geluk en het niet vinden. Ook niet aan het eind, dat niet bepaald verrassend genoemd mag worden. Verwijzingen te over. Niet zo'n sterke novelle, kennelijk in haast geschreven om de boekenweek (over Frankrijk) te halen. Jammer.
6
Sturm (Novelle)
Geschreven door Ernst Jnger, gelezen op 23-8-2003
Novelle over de de sfeer in de loopgravenoorlog van WO I, waarin de hoofdpersoon samen met twee andere officieren in alle ellende nog tracht aandacht aan cultuur te besteden.
6
De scheltopusik (Novelle)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 15-3-2003
Aardig verhaal over belevenissen van de schrijver rond een gevonden slang, een scheltopusik bij een mooie vrouw bij hem in de buurt. Stelt niet veel voor maar leest als altijd vlot weg. Uitgegeven door De Bijenkorf in het kader van de boekenweek 2003.