Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 61 tot 70 van in totaal 182 gevonden boeken.

6
Ella (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 3-1-2005
In een hele oude serie, "Geïllustreerde Novellen Bibliotheek" (10 cent per aflevering) staat deze novelle over Ella, die op het allerlaatste moment haar geliefde in de armen sluit, na een dappere poging dit niet te doen. Daarnaast "Donkere Bladzijden", Een ware gebeurtenis, over een pas getrouwd echtpaar dat na de huwelijksreis in hun nieuwe huis de geest van een moordenaar aantreft! Er werd wat geschreven (en gelezen) in die tijd. Vermoedelijk uit 1885, nr. 18 in de reeks.
8
Het papieren huis (Novelle)
Geschreven door Carlos María Domínguez, gelezen op 26-12-2004
Jaarwisselingsgeschenk van de samenwerkende uitgeverijen Luitingh, Mouria, Sijthoff en Poema-Pockets. Een aardig boekje, lofzang op de literatuur en een waarschuwing voor het gevaar van lezen. De eerste zin is al prachtig: "In de lente van 1998 kocht Bluma Lennon in een boekhandel in Soho een tweedehands exemplaar van een gedichtenbundel van Emily Dickinson, en terwijl ze ter hoogte van de eerste zijstraat het tweede gedicht begon te lezen, werd ze overreden door een auto." De ikfiguur, die haar bij de universiteit gaat opvolgen, ontvangt een boek dat van haar was, helemaal besmeurd met cement. Hij gaat op zoek naar de oorzaak en doet een merkwaardige ontdekking. Prachtig. Van Piet gekregen.
6
Kampioenen (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 11-12-2004
Novelle, staat ook in Dwaallichtjes. Een verarmde familie wordt opgevangen door de dochter, die - verliefd op haar neef, die haar helpt - haar hele leven in dat teken zet. Kampioenen in naastenliefde, zoiets. Pseudoniem Claudius en kennelijk onder eigen naam nogmaals in Dwaallichtjes opgenomen. Gekopieerd van microfiche in de KB.
7
Mevrouw Gigengack (Novelle)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 6-11-2004
Uit het leven van een dame. Mevrouw Gigengack, een corpulente dame van middelbare leeftijd, worstelt zich op een vrolijke wijze door het leven. Ze verzint van alles, is nergens bang voor en geeft in deze novelle stevig commentaar op wat zich zo in haar omgeving voordoet. Aangenaam boekje, prima Sinterklaasgeschenk.
9
Alle dagen samen (Novelle)
Geschreven door Erwin Mortier, gelezen op 30-10-2004
Weer zo'n prachtige novelle over het Vlaamse gezinsleven. Zeven dagen uit het leven van een vijfjarige in de periode dat zijn overgrootvader overlijdt. Zoals Mortier in deze mooie, sappige taal kan schrijven!
4
Ada (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 25-10-2004
Novelle uit 1892 en tot nu toe wel het minste wat ik van Stratenus heb gelezen. Ada erft een fortuin, haar neef Léon niet, tenzij hij met haar trouwt. Ada houdt van hem, hij niet van haar. Hij wordt verliefd op een ander, Ada gaat naar Zwitserland, waar een kennis omkomt in een lawine en onherkenbaar wordt gevonden. Ze doet haar verlovingsring om de vinger van de overledene, waardoor Léon met zijn vriendin kan trouwen en alsnog het geld erft. Dramatiek en opofferingsgezindheid ineen. Van microfiche gekopieerd in de KB.
7
Boete (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 23-10-2004
Dora, verwend maar verarmd, trouwt met een wat oudere man, Carl en vertrekt met hem naar Indië. Zijn compagnon laat hem al het werk doen, waardoor zijn gezondheid ernstig wordt ondermijnd. Na vergeefse pogingen van Dora om Meerhof (de compagnon) tot andere gedachten te brengen, schiet ze hem dood. Dora vlucht met wat geld dat Carl haar stuurt de binnenlanden in. Terug in Europa wil ze Carl nog een keer zien voor hij sterft. Hij vergeeft haar, laat haar al zijn geld na wat zij na zijn dood gebruikt om boete te doen: ze laat zich berechten in Indië en na haar gevangenisperiode wordt ze steun en toeverlaat op een Moluks eiland waar zich melaatsen bevinden, tot ze zelf ook sterft.
8
De zachtmoedige (Novelle)
Geschreven door F.M. Dostojevski, gelezen op 3-8-2004
Een man zit aan een tafel waarop zijn overleden vrouw ligt, na haar zelfmoord. Hij probeert voor zichzelf duidelijk te krijgen hoe het komt dat ze uit het raam is gesprongen. Hij weet uiteindelijk niet meer wat te beginnen, als hij voor zichzelf tot de conclusie komt: 'Ik heb haar doodgemarteld, dat is alles.' Een novelle die je door merg en been gaat.
7
Kop in kas (Novelle)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 20-7-2004
Derde deel van het drieluik 'Waar was ik weer?', waarin de herziene uitgave van De razernij der winderige dagen, De weg naar Kralingen en Kop in kas. In dit derde deel staat de moeder centraal maar gaat het zoals steeds over de schrijver zelf, die zich in zijn geboortestreek kennelijk nog het beste thuisvoelt en daar ook het beste kan schrijven. Nogmaals, zijn latere romans zijn weloverwogener en (nog) mooier van stijl, maar ook deze novelle bevat weer prachtige stukken.
8
De trousse (Novelle)
Geschreven door Leo Pleysier, gelezen op 17-4-2004
Opnieuw over tante Roza, de non die voor de missie werkt en verhaalt over de dood van de arts Anna, wier dokterstas zij erft. Je leest het in één adem uit.