Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 61 tot 70 van in totaal 189 gevonden boeken.

9
Anglique (Novelle)
Geschreven door Erik Vlaminck, gelezen op 18-4-2005
Een zeer compacte novelle, waarin met heel weinig woorden de dramatische geschiedenis van een oude zwerfster wordt verteld. Haar geschiedenis als Anglique (kloosternaam) grijpt je aan door de symmetrie met de geschiedenis van de jonge Nancy die ze ontmoet. De Vlaamse toon, inclusief lichte humor, maakt het slechts scherper waarneembaar. Heel mooi.
4
Schrijvers (Novelle)
Geschreven door Jessica Durlacher, gelezen op 13-3-2005
Ter gelegenheid van de boekenweek voor de Bijenkorf geschreven boekje waarin Durlacher beschrijft hoe ze door een Duitse schrijver is misleid, waardoor haar boek al is geschreven voor ze het zelf heeft kunnen uitbrengen. Sleutelroman ook nog, maar helaas: het is een slap en slecht verhaal. Alle ingredinten van Durlahcer-De Winter zijn aanwezig, dat wel, maar verder: helaas.
8
Zonder mij (Novelle)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 11-3-2005
Ontroerende novelle over een man die zijn vrouw heeft verloren en probeert zijn dochtertje van 21 maanden op te laten groeien. Intussen wordt hij bijna vermorzeld door verdriet en groeit zijn tegenzin in het bestaan met de dag. Tot het moment dat hij in zijn werk een merkwaardige ontmoeting beleeft. Het lijkt erop dat dat helpt, maar zeker is het niet. Heel mooi.
7
Zomerhitte (Novelle)
Geschreven door Jan Wolkers, gelezen op 9-3-2005
Novelle met de bekende Wolkerselementen: seks, natuur en deze keer ook een thrillerelementje. En een goede afloop, duidelijk een boekenweekgeschenkje voor iedereen. Maar de bijna tachtigjarige kan het nog wel, schrijven, ook na bijna 20 jaar niks. In Groningen gekocht, na het Biografiecongres.
6
Terugkeer (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 5-3-2005
Oorspronkelijk verhaal, uit 1897. Martha en Onno zijn heel gelukkig getrouwd, tot Martha wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Als ze terugkeert na lange tijd, heeft Onno een huishoudster die haar plaats wil behouden. Maar Martha lukt het om haar man weer terug te krijgen. Boeketreeks uit de negentiende eeuw. Gekopieerd van microfiche KB.
6
Eene Majesteit (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 13-2-2005
Oorspronkelijke novelle, veel gelijkenis met delen van 'Het Kind'. Met de majesteit wordt 'het kind' bedoeld, dat in deze jaren (het boek stamt uit 1905) wat verwaarloosd dreigt te worden omdat vrouwen meer buitenshuis gaan doen (goede doelen, dat wel, maar toch) en vaders zo druk zijn dat ze geen tijd voor hun kinderen hebben. Moralistische novelle dus. Gekopieerd van microfiche in de KB.
6
Manuela (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 5-1-2005
Ook uit de "Gellustreerde Novellen Bibliotheek" (10 cent per aflevering). Dit keer niet origineel, maar bewerkt of vertaald, vermoedelijk door Louise Stratenus. Manuela. Uit de portefeuille van een geneesheer. Naar het Hoogduitsch van Robert Habs-Randau. Het speelt in Zuid-Amerika, waar Manuela een vluchteling helpt en door jaloezie van haar geliefde door dezelfde wordt vermoord. Het tweede verhaal, 'Hotel Sonneveld' is vermakelijk: een rijke jongeman die zijn geld verspilt, komt tot inkeer en start een hotel. Uiteraard eindigt e.e.a. met een (dubbel) huwelijk. Romantisch. Het is nr. 28 in de reeks.
6
Ella (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 3-1-2005
In een hele oude serie, "Gellustreerde Novellen Bibliotheek" (10 cent per aflevering) staat deze novelle over Ella, die op het allerlaatste moment haar geliefde in de armen sluit, na een dappere poging dit niet te doen. Daarnaast "Donkere Bladzijden", Een ware gebeurtenis, over een pas getrouwd echtpaar dat na de huwelijksreis in hun nieuwe huis de geest van een moordenaar aantreft! Er werd wat geschreven (en gelezen) in die tijd. Vermoedelijk uit 1885, nr. 18 in de reeks.
8
Het papieren huis (Novelle)
Geschreven door Carlos Mara Domnguez, gelezen op 26-12-2004
Jaarwisselingsgeschenk van de samenwerkende uitgeverijen Luitingh, Mouria, Sijthoff en Poema-Pockets. Een aardig boekje, lofzang op de literatuur en een waarschuwing voor het gevaar van lezen. De eerste zin is al prachtig: "In de lente van 1998 kocht Bluma Lennon in een boekhandel in Soho een tweedehands exemplaar van een gedichtenbundel van Emily Dickinson, en terwijl ze ter hoogte van de eerste zijstraat het tweede gedicht begon te lezen, werd ze overreden door een auto." De ikfiguur, die haar bij de universiteit gaat opvolgen, ontvangt een boek dat van haar was, helemaal besmeurd met cement. Hij gaat op zoek naar de oorzaak en doet een merkwaardige ontdekking. Prachtig. Van Piet gekregen.
6
Kampioenen (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 11-12-2004
Novelle, staat ook in Dwaallichtjes. Een verarmde familie wordt opgevangen door de dochter, die - verliefd op haar neef, die haar helpt - haar hele leven in dat teken zet. Kampioenen in naastenliefde, zoiets. Pseudoniem Claudius en kennelijk onder eigen naam nogmaals in Dwaallichtjes opgenomen. Gekopieerd van microfiche in de KB.