Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 51 tot 60 van in totaal 182 gevonden boeken.

6
Geluk (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 28-8-2005
Novelle over een wel heel deugdzame jonge vrouw die iedereen, zelfs haar inhalige nichtje en tante, wil helpen het geluk te vinden en daardoor zelf bijna het onderspit delft. Gelukkig heeft de held op tijd in de gaten hoe het zit en eindigen zij gezamenlijk in een prachtig huwelijk, intussen met hun geld uitsluitend minder bedeelden helpend. Uit 1884 en in ieder geval iets doordachter dan het toneelstuk Hoogmoed, ondanks de prijs.
6
Veroordeeld (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 7-8-2005
Een novelle in een novellenbundel, uit 1902. Sneu verhaal over een vrouw die haar geliefde verliest doordat hij wordt misbruikt, verraden, door een opruier in Polen. Dramatisch natuurlijk, maar niet onaardig. Gekopieerd van microfiche uit de KB.
7
Twee geleende pennen (Novelle)
Geschreven door Lodewijk van Deyssel, gelezen op 21-7-2005
Twee novellen, 'Mia' en 'Aan 't werk', destijds gepubliceerd onder de pseudoniemen Max en C. en nu heruitgegeven en uitgebreid ingeleid door Harry Prick. Met veel bijzonderheden over de schrijver én over zijn zus Catharina Alberdingk Thijm.
9
Angélique (Novelle)
Geschreven door Erik Vlaminck, gelezen op 18-4-2005
Een zeer compacte novelle, waarin met heel weinig woorden de dramatische geschiedenis van een oude zwerfster wordt verteld. Haar geschiedenis als Angélique (kloosternaam) grijpt je aan door de symmetrie met de geschiedenis van de jonge Nancy die ze ontmoet. De Vlaamse toon, inclusief lichte humor, maakt het slechts scherper waarneembaar. Heel mooi.
4
Schrijvers (Novelle)
Geschreven door Jessica Durlacher, gelezen op 13-3-2005
Ter gelegenheid van de boekenweek voor de Bijenkorf geschreven boekje waarin Durlacher beschrijft hoe ze door een Duitse schrijver is misleid, waardoor haar boek al is geschreven voor ze het zelf heeft kunnen uitbrengen. Sleutelroman ook nog, maar helaas: het is een slap en slecht verhaal. Alle ingrediënten van Durlahcer-De Winter zijn aanwezig, dat wel, maar verder: helaas.
8
Zonder mij (Novelle)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 11-3-2005
Ontroerende novelle over een man die zijn vrouw heeft verloren en probeert zijn dochtertje van 21 maanden op te laten groeien. Intussen wordt hij bijna vermorzeld door verdriet en groeit zijn tegenzin in het bestaan met de dag. Tot het moment dat hij in zijn werk een merkwaardige ontmoeting beleeft. Het lijkt erop dat dat helpt, maar zeker is het niet. Heel mooi.
7
Zomerhitte (Novelle)
Geschreven door Jan Wolkers, gelezen op 9-3-2005
Novelle met de bekende Wolkerselementen: seks, natuur en deze keer ook een thrillerelementje. En een goede afloop, duidelijk een boekenweekgeschenkje voor iedereen. Maar de bijna tachtigjarige kan het nog wel, schrijven, ook na bijna 20 jaar niks. In Groningen gekocht, na het Biografiecongres.
6
Terugkeer (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 5-3-2005
Oorspronkelijk verhaal, uit 1897. Martha en Onno zijn heel gelukkig getrouwd, tot Martha wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Als ze terugkeert na lange tijd, heeft Onno een huishoudster die haar plaats wil behouden. Maar Martha lukt het om haar man weer terug te krijgen. Boeketreeks uit de negentiende eeuw. Gekopieerd van microfiche KB.
6
Eene Majesteit (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 13-2-2005
Oorspronkelijke novelle, veel gelijkenis met delen van 'Het Kind'. Met de majesteit wordt 'het kind' bedoeld, dat in deze jaren (het boek stamt uit 1905) wat verwaarloosd dreigt te worden omdat vrouwen meer buitenshuis gaan doen (goede doelen, dat wel, maar toch) en vaders zo druk zijn dat ze geen tijd voor hun kinderen hebben. Moralistische novelle dus. Gekopieerd van microfiche in de KB.
6
Manuela (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 5-1-2005
Ook uit de "Geïllustreerde Novellen Bibliotheek" (10 cent per aflevering). Dit keer niet origineel, maar bewerkt of vertaald, vermoedelijk door Louise Stratenus. Manuela. Uit de portefeuille van een geneesheer. Naar het Hoogduitsch van Robert Habs-Randau. Het speelt in Zuid-Amerika, waar Manuela een vluchteling helpt en door jaloezie van haar geliefde door dezelfde wordt vermoord. Het tweede verhaal, 'Hotel Sonneveld' is vermakelijk: een rijke jongeman die zijn geld verspilt, komt tot inkeer en start een hotel. Uiteraard eindigt e.e.a. met een (dubbel) huwelijk. Romantisch. Het is nr. 28 in de reeks.