Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 41 tot 50 van in totaal 189 gevonden boeken.

6
Duel (Novelle)
Geschreven door Joost Zwagerman, gelezen op 13-3-2010
Het boekenweekgeschenk van 2010 natuurlijk. Zwagerman kan absoluut schrijven, maar hij is beter in essays dan in romans of novellen. Dit is een heel aardig verhaal, mooi in de tijd geplaatst, actueel, over een museum dat verbouwd moet worden en tijdelijk (lang dus) dicht is, waar hij dan zijn intrek in neemt. Maar ook over een vervalsing, die merkwaardige consequenties heeft, zowel voor de vervalser, voor de kunst als voor de museumdirecteur. Helaas is het geheel wat al te geconstrueerd, althans zo voelt het aan. Als het boekenweekgeschenk bedoeld is om mensen aan het lezen te krijgen, dan is dit geen succes. Voor de schrijver Zwagerman zelf was het een goede oefening, die hij vakkundig, maar niet literair genoeg, heeft ingevuld. Wel lezen dus, maar ja, met scepsis, helaas. Want een aardige man lijkt hij me wel. Misschien moet hij gewoon uit de losse hand een verhaal over de liefde schrijven of zo.
8
Het verhaal van het oude kind (Novelle)
Geschreven door Jenny Erpenbeck, gelezen op 7-3-2010
Een meisje wordt op straat gevonden. Ze staat daar met een emmer in haar hand en ze weet niet waarom, ze weet ook niet wie ze is en waar ze vandaan komt. Men neemt haar mee en plaatst haar in een soort weeshuis waar ze naar school gaat en langzaam dikker en nog eenzamer wordt. Niemand kan tot haar doordringen, slechts n flits die lijkt op een herinnering komt bij haar op. Maar daarover zegt ze niets. Het is een beklemmend, maar prachtig verhaal, dat iets zegt over de wereld van het kind, over kinderen onder elkaar, over de omgang van mensen onder elkaar, het onbegrip en het onvermogen om dat beter voor elkaar te krijgen. Heel mooi.
8
Vis (Novelle)
Geschreven door Thomas Valens, gelezen op 23-1-2010
Vis is een novelle, een kleine roman, over een week op een vissersboot. De beschrijvingen zijn prachtig, je bent erbij, op die boot. Het enige wat je misschien mist, is de geur die er moet hangen. Aanvankelijke lijkt het zo door te blijven gaan, maar gaandeweg voel je iets anders aankomen. Dat ontlaadt zich in een driedelig drama: er komt een Duitse inspectieboot kijken hoe ze het doen, er valt een dode op de boot en de jonge (uitkeringsgerechtigde) kunstenaar die deze week met zijn 'vriend' mee mocht op de boot, wordt totaal genegeerd. Hij lijkt zelfs beschuldigd te worden, al zegt niemand dat. Maar die sfeertekening, die blijft je bij, in deze mooie kleine roman.
8
Spotvogel (Novelle)
Geschreven door Hafid Bouazza, gelezen op 1-4-2009
Prachtig boekje! Volgens de achterflap gaat het over de zinnelijke liefde tussen Marfisa en Noral, die niet van elkaar mogen houden van haar vader, maar ik vind het gaan over de taal en de cultuur en de natuur en hoe die op elkaar inspelen. Zijn stijl is onnavolgbaar, het aantal woorden dat je niet kent of nooit gehoord hebt, is enorm, maar de lyriek is ongekend mooi. Ik heb ervan genoten en ga het zeker nog een keer lezen.
6
Een tafel vol vlinders (Novelle)
Geschreven door Tim Krabb, gelezen op 17-3-2009
Boekenweekgeschenk 2009. Niet onaardig, deze novelle van Krabb, die eens te meer bewijst dat hij goed en snel kan schrijven. De samenhang vind ik wat minder. Het eerste gedeelte beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van Fred, de 'namaak-gescheiden' vader van Bram, het tweede gedeelte vanuit Bram zelf. Helemaal overtuigend is het allemaal niet, maar de stijl is prima en het verhaal houdt je aandacht moeiteloos vast.
8
Naar Parijs (Novelle)
Geschreven door Vonne van der Meer, gelezen op 27-2-2009
Naar Parijs is een klein boekje dat door uitgeverij Contact werd aangeboden ter gelegenheid van de jaarwisseling 2008-2009. Een subtiel verhaal over de vader en moeder van de ikfiguur, die beiden ziek zijn. De moeder ligt thuis en is terminaal, de vader ligt in het ziekenhuis in verband met een nierprobleem. De dochters proberen hun vader naar huis te krijgen om afscheid te nemen, maar daar ziet hij niet veel in. Als hij thuis is, heeft zijn vrouw zich in een ultieme poging er goed uit te zien, geheel opgedoft en de vader speelt het spel mee. De zusjes ook trouwens. Heel mooi.
8
De grootmoeders (Novelle)
Geschreven door Doris Lessing, gelezen op 23-2-2009
Twee grootmoeders, hartsvriendinnen sinds hun vroegste jeugd, krijgen een relatie met elkaars zonen. In een subtiele stijl vertelt Lessing hoe dat is ontstaan, wat de achtergronden n de gevolgen hiervan zijn. Een novelle die aan alle regels voldoet. Erg mooi, met intense tragiek achter het ogenschijnlijk gemakkelijk te volgen verhaal. De afbeelding en het ISBN nummer zijn van de novellenbundel, maar De Grootmoeders is ook los verkrijgbaar.
3
Hotel Silesia (Novelle)
Geschreven door Piet de Moor, gelezen op 23-4-2008
Ondertitel: Een romance. Een man en een vrouw gaan samen op reis, in de auto, naar Gorlitz, een stadje op de grens van Duitsland en Polen, waar de man goede herinneringen aan heeft. De twee hebben vroeger een verhouding gehad, maar daarover later afspraken gemaakt waarbij ze nog slechts vrienden waren. Van fysieke toenadering was geen sprake meer. Tijdens deze autorit bloeit de lichamelijke liefde natuurlijk toch op, wat zijn ontlading vindt in het hotel in het stadje. De man blijft praten, vertelt de vrouw van alles over de wetenschap, de kunst, de geschiedenis, de filosofie, kortom alle registers worden opengetrokken. De stijl is daarbij helaas storend slecht. En uiteindelijk loopt het verhaal zelf ook op niets uit. Niet kopen dus, zou ik zeggen. De Moor kan zich beter bij non-fictie houden lijkt mij.
9
Zijde (Novelle)
Geschreven door Alessandro Baricco, gelezen op 22-1-2008
Na het lezen van 'Dit Verhaal' ben ik direct op zoek gegaan naar ander werk van Baricco. Deze novelle is erg beroemd en werd in 1998 uitgeroepen tot Booksellers International Book of the Year. Niet ten onrechte. Wat een prachtig boekje. Een Fransman (in de 19e eeuw) reist verschillende keren naar Japan om zijderupsen te kopen. Hij ziet daar een Japanse vrouw met niet-Japanse ogen, naar wie hij blijft verlangen, ondanks zijn zeer harmonieuze huwelijk met een Franse vrouw. De ontknoping kan ik hier niet weergeven, maar doet recht aan alle verwachtingen, zonder sentimentele onzin te worden. Heel bijzonder.
9
Mevrouw Verona daalt de heuvel af (Novelle)
Geschreven door Dimitri Verhulst, gelezen op 4-10-2007
De beschrijving op de achterkant van dit boekje is zo helder dat ik die (al heb ik dat nooit eerder gedaan) overneem: 'Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwegne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond. In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwegne, van Mme Lunette, de dokter die eigenlijk dierenarts is, tot Rosetta Courtheoux, in wier kruidenierswinkeltje ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper kan wachten. Maar alle gedachten en herinneringen leiden uiteindelijk terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven Meneer Pottenbakker, die haar ook na zijn dood immer vergezelt.' De novelle is genomineerd voor de AKO literatuurprijs, en terecht. Een prachtige stijl, met hele mooie zinnen die je verschillende keren wilt lezen, woorden waarvan je het bestaan niet wist en een melancholie die je nog tijden lang bezighoudt. Heel mooi.