Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 41 tot 50 van in totaal 183 gevonden boeken.

8
De grootmoeders (Novelle)
Geschreven door Doris Lessing, gelezen op 23-2-2009
Twee grootmoeders, hartsvriendinnen sinds hun vroegste jeugd, krijgen een relatie met elkaars zonen. In een subtiele stijl vertelt Lessing hoe dat is ontstaan, wat de achtergronden én de gevolgen hiervan zijn. Een novelle die aan alle regels voldoet. Erg mooi, met intense tragiek achter het ogenschijnlijk gemakkelijk te volgen verhaal. De afbeelding en het ISBN nummer zijn van de novellenbundel, maar De Grootmoeders is ook los verkrijgbaar.
3
Hotel Silesia (Novelle)
Geschreven door Piet de Moor, gelezen op 23-4-2008
Ondertitel: Een romance. Een man en een vrouw gaan samen op reis, in de auto, naar Gorlitz, een stadje op de grens van Duitsland en Polen, waar de man goede herinneringen aan heeft. De twee hebben vroeger een verhouding gehad, maar daarover later afspraken gemaakt waarbij ze nog slechts vrienden waren. Van fysieke toenadering was geen sprake meer. Tijdens deze autorit bloeit de lichamelijke liefde natuurlijk toch op, wat zijn ontlading vindt in het hotel in het stadje. De man blijft praten, vertelt de vrouw van alles over de wetenschap, de kunst, de geschiedenis, de filosofie, kortom alle registers worden opengetrokken. De stijl is daarbij helaas storend slecht. En uiteindelijk loopt het verhaal zelf ook op niets uit. Niet kopen dus, zou ik zeggen. De Moor kan zich beter bij non-fictie houden lijkt mij.
9
Zijde (Novelle)
Geschreven door Alessandro Baricco, gelezen op 22-1-2008
Na het lezen van 'Dit Verhaal' ben ik direct op zoek gegaan naar ander werk van Baricco. Deze novelle is erg beroemd en werd in 1998 uitgeroepen tot Booksellers International Book of the Year. Niet ten onrechte. Wat een prachtig boekje. Een Fransman (in de 19e eeuw) reist verschillende keren naar Japan om zijderupsen te kopen. Hij ziet daar een Japanse vrouw met niet-Japanse ogen, naar wie hij blijft verlangen, ondanks zijn zeer harmonieuze huwelijk met een Franse vrouw. De ontknoping kan ik hier niet weergeven, maar doet recht aan alle verwachtingen, zonder sentimentele onzin te worden. Heel bijzonder.
9
Mevrouw Verona daalt de heuvel af (Novelle)
Geschreven door Dimitri Verhulst, gelezen op 4-10-2007
De beschrijving op de achterkant van dit boekje is zo helder dat ik die (al heb ik dat nooit eerder gedaan) overneem: 'Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwegne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond. In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwegne, van Mme Lunette, de dokter die eigenlijk dierenarts is, tot Rosetta Courtheoux, in wier kruidenierswinkeltje ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper kan wachten. Maar alle gedachten en herinneringen leiden uiteindelijk terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven Meneer Pottenbakker, die haar ook na zijn dood immer vergezelt.' De novelle is genomineerd voor de AKO literatuurprijs, en terecht. Een prachtige stijl, met hele mooie zinnen die je verschillende keren wilt lezen, woorden waarvan je het bestaan niet wist en een melancholie die je nog tijden lang bezighoudt. Heel mooi.
8
Dagboek van een poes (Novelle)
Geschreven door Remco Campert, gelezen op 1-9-2007
Een boekje dat alleen Remco Campert kan schrijven: weergaloze stijl, aandoenlijke inhoud en een prachtige verbeelding van de gedachtenwereld van een poes, die Poef heet en in huis woont met haar eigenaren Bril en Rok. Rode Harry van de buren, aanvankelijk beangstigend, wordt later toch aantrekkelijk voor Poef, maar hoe vertelt zij dat aan Bril en Rok?
8
Het Wiel (Novelle)
Geschreven door Inez van Dullemen, gelezen op 16-7-2007
Een mooie kleine novelle over Denise en Marius, die samen de nacht doorbrengen in het appartement van Denise. Zij past op haar doodzieke broer Francis, die dezelfde nacht overlijdt, terwijl zij met Marius het bed deelt en verzuimt haar broer te verzorgen. De troosteloosheid die daarna ontstaat, zowel bij Denise als bij Marius is ingrijpend beschreven en overtreft het eenmalige van deze gebeurtenis. Uit 1950, gelezen omdat ik wacht op Heldendroom, een in mei 2007 uitgegeven roman van Van Dullemen. Uit de erfenis van oom Rinus Guldenberg.
6
Zonneschijn na Rampen (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 14-7-2007
Dit boekje, het is slechts een novelle van 32 pagina's, werd uitgegeven ' Ten voordeele van de Noodlijdenden door den Watersnood in het Land van Heusden en Altena en De Langstraat' in 1881. Het is een eenvoudig verhaal over een boerendochter die van kostschool terugkomt en erg moet wennen aan het gewone leven op de boerderij, maar door de watersnoodramp zichzelf en het geluk vindt. Aandoenlijk.
6
Twee Levens (Novelle)
Geschreven door (Pseudoniem van ?) L.E., gelezen op 9-8-2006
Het boek telt drie novellen, waarvan de eerste, 'De geschiedenis van Jan van Haersolte' 123 pagina's telt en zich afspeelt in de 18e eeuw. Jan van Haersolte is een patriot, die nooit gelukkig wordt en een treurig einde beleeft. Het tweede verhaal heet 'Een stiftfreulijn van Thorn' en speelt in de 17e eeuw. Het beschrijft het leven van Clara-Elisabeth van Manderscheidt - Blanckenheim, die kanonikes wordt en haar leven in dienst stelt van de armen. Het telt 73 pagina's. Het laatste verhaal, 'Les idees marchent' telt 15 pagina's en beestaat uit twee thee-sessies, een begin 20e, eind 19e eeuw en een in 1785. De verschillen zijn duidelijk. Waarom de titel 'Twee Levens' luidt is mij niet duidelijk. Ik zoek nog naar een roman van Louise Stratenus onder dezelfde titel, om te zien of er verwantschap bestaat.
7
De grote wereld (Novelle)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 25-3-2006
Boekenweekgeschenk 2006. Niet onaardig verhaal over het leven van de kleine mens, dwergen dus. Hoe aangepast moet je zijn als je niet aangepast ben? En hoe eenzaam ben je dan, een bekend thema bij Japin. Beetje veel uitleg, maar misschien moet dat juist bij een boekenweekgeschenk.
7
Novellen (Novelle)
Geschreven door Louise Stratenus, gelezen op 31-10-2005
Uit 1878, met twee verhalen uit 1877 van haarzelf uit het Frans vertaald, met name De geschiedenis eener Pen is wel tekenend voor haar visie op schrijven en haar eigen leven. Ze was toen 25 en had al veel meegemaakt. Bijzonder dus. Gekopieerd van microfiche in de KB.