Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 31 tot 40 van in totaal 183 gevonden boeken.

7
De stille getuige (Novelle)
Geschreven door Top Naeff, gelezen op 17-9-2010
Een prachtige verstilde novelle over een verloren liefde is dit. Ook gebaseerd op de werkelijke gevoelens die Top Naeff voor Willem Rooyaards gehad zou hebben. Een beetje erg dramatisch en somber, maar zeker de moeite waard. Al was het maar vanwege de mooie uitvoering van het boekje, met een tekening van Toorop voorin! En uiteraard vanwege de soms prachtige zinnen en sfeertekeningen.
9
Een minuut stilte (Novelle)
Geschreven door Siegfried Lenz, gelezen op 27-8-2010
Siegfried Lenz is van 1926, dus niet zo heel erg jong meer. Dat hij deze novelle, want dat is het eigenlijk, zo mooi heeft kunnen schrijven, tekent zijn talent. Ik had nog nooit iets van hem gelezen, terwijl hij ooit een van de belangrijkste naoorlogse Duitse schrijvers was. Met dit boekje heeft hij een soort van comeback gemaakt en het is ook werkelijk prachtig. Christian houdt van zijn lerares Engels, Stella Petersen en de ontwikkeling van hun liefde wordt op een subtiele manier weergegeven. Uiteraard gaat het hier om een onmogelijke liefde, maar de manier waarop hij dit beschrijft! Heel erg mooi. Je weet direct vanaf het begin dat het helemaal is misgelopen, een dramatisch einde heeft gekregen, maar je blijft doorlezen tot je het uit hebt. Een klein maar prachtig verhaal, dat je goed moet koesteren. Ik kocht het bij Boekhandel Bastings in Oostburg, een kleine maar zeer goed voorziene boekwinkel met een prima smaak voor nieuw werk!
9
Kleine Dagen (Novelle)
Geschreven door Bernard Dewulf, gelezen op 3-5-2010
Dewulf beschrijft in deze novelle zijn kinderen op een manier die buitengewoon ontroert. Heel subtiel zegt hij wat ze doen, hoe ze dat doen, maar vooral wat het voor hem allemaal betekent en welke gedachten en gevoelens dat oproept. Je zou er talloze voorbeelden van kunnen geven, maar je moet het gewoon lezen, zoals bijvoorbeeld dit, als het zoontje gaat lezen: 'Maar de volgende ochtend liep hij lezend de badkamer binnen. Ik heb hem omhelsd als was hij nog eens geboren. Weet je, papa, zei hij later aan tafel met zijn boek, lezen in een boek is spannender dan in een strip. O ja, zei ik. Je moet meer kijken in je hoofd, zei hij. Ik heb geknikt en al mijn vreugde ingeslikt.' Ook dit boek is terecht genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2010. (En terecht heeft hij de prijs gekregen, op 10 mei 2010!).
6
De trein naar Oefa (Novelle)
Geschreven door Rosita Steenbeek, gelezen op 5-4-2010
Het boekenweekgeschenk van de Bijenkorf, van Rita en Frans gekregen. Helaas valt het wat tegen, Steenbeek heeft, net als Zwagerman, erg veel energie gestoken in de opzet van de novelle, wat de kwaliteit niet ten goede kwam. Eigenlijk gaat het om drie treinreizen door Rusland, waarin de vrouw, samenwonend met de jongere Armeniër die bij haar in Nederland verblijft, naar Rusland gaat om zijn familie te leren kennen. Dat loopt op een deceptie uit, maar die voel je al wel heel lang van tevoren aankomen.
6
Duel (Novelle)
Geschreven door Joost Zwagerman, gelezen op 13-3-2010
Het boekenweekgeschenk van 2010 natuurlijk. Zwagerman kan absoluut schrijven, maar hij is beter in essays dan in romans of novellen. Dit is een heel aardig verhaal, mooi in de tijd geplaatst, actueel, over een museum dat verbouwd moet worden en tijdelijk (lang dus) dicht is, waar hij dan zijn intrek in neemt. Maar ook over een vervalsing, die merkwaardige consequenties heeft, zowel voor de vervalser, voor de kunst als voor de museumdirecteur. Helaas is het geheel wat al te geconstrueerd, althans zo voelt het aan. Als het boekenweekgeschenk bedoeld is om mensen aan het lezen te krijgen, dan is dit geen succes. Voor de schrijver Zwagerman zelf was het een goede oefening, die hij vakkundig, maar niet literair genoeg, heeft ingevuld. Wel lezen dus, maar ja, met scepsis, helaas. Want een aardige man lijkt hij me wel. Misschien moet hij gewoon uit de losse hand een verhaal over de liefde schrijven of zo.
8
Het verhaal van het oude kind (Novelle)
Geschreven door Jenny Erpenbeck, gelezen op 7-3-2010
Een meisje wordt op straat gevonden. Ze staat daar met een emmer in haar hand en ze weet niet waarom, ze weet ook niet wie ze is en waar ze vandaan komt. Men neemt haar mee en plaatst haar in een soort weeshuis waar ze naar school gaat en langzaam dikker en nog eenzamer wordt. Niemand kan tot haar doordringen, slechts één flits die lijkt op een herinnering komt bij haar op. Maar daarover zegt ze niets. Het is een beklemmend, maar prachtig verhaal, dat iets zegt over de wereld van het kind, over kinderen onder elkaar, over de omgang van mensen onder elkaar, het onbegrip en het onvermogen om dat beter voor elkaar te krijgen. Heel mooi.
8
Vis (Novelle)
Geschreven door Thomas Valens, gelezen op 23-1-2010
Vis is een novelle, een kleine roman, over een week op een vissersboot. De beschrijvingen zijn prachtig, je bent erbij, op die boot. Het enige wat je misschien mist, is de geur die er moet hangen. Aanvankelijke lijkt het zo door te blijven gaan, maar gaandeweg voel je iets anders aankomen. Dat ontlaadt zich in een driedelig drama: er komt een Duitse inspectieboot kijken hoe ze het doen, er valt een dode op de boot en de jonge (uitkeringsgerechtigde) kunstenaar die deze week met zijn 'vriend' mee mocht op de boot, wordt totaal genegeerd. Hij lijkt zelfs beschuldigd te worden, al zegt niemand dat. Maar die sfeertekening, die blijft je bij, in deze mooie kleine roman.
8
Spotvogel (Novelle)
Geschreven door Hafid Bouazza, gelezen op 1-4-2009
Prachtig boekje! Volgens de achterflap gaat het over de zinnelijke liefde tussen Marfisa en Noral, die niet van elkaar mogen houden van haar vader, maar ik vind het gaan over de taal en de cultuur en de natuur en hoe die op elkaar inspelen. Zijn stijl is onnavolgbaar, het aantal woorden dat je niet kent of nooit gehoord hebt, is enorm, maar de lyriek is ongekend mooi. Ik heb ervan genoten en ga het zeker nog een keer lezen.
6
Een tafel vol vlinders (Novelle)
Geschreven door Tim Krabbé, gelezen op 17-3-2009
Boekenweekgeschenk 2009. Niet onaardig, deze novelle van Krabbé, die eens te meer bewijst dat hij goed en snel kan schrijven. De samenhang vind ik wat minder. Het eerste gedeelte beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van Fred, de 'namaak-gescheiden' vader van Bram, het tweede gedeelte vanuit Bram zelf. Helemaal overtuigend is het allemaal niet, maar de stijl is prima en het verhaal houdt je aandacht moeiteloos vast.
8
Naar Parijs (Novelle)
Geschreven door Vonne van der Meer, gelezen op 27-2-2009
Naar Parijs is een klein boekje dat door uitgeverij Contact werd aangeboden ter gelegenheid van de jaarwisseling 2008-2009. Een subtiel verhaal over de vader en moeder van de ikfiguur, die beiden ziek zijn. De moeder ligt thuis en is terminaal, de vader ligt in het ziekenhuis in verband met een nierprobleem. De dochters proberen hun vader naar huis te krijgen om afscheid te nemen, maar daar ziet hij niet veel in. Als hij thuis is, heeft zijn vrouw zich in een ultieme poging er goed uit te zien, geheel opgedoft en de vader speelt het spel mee. De zusjes ook trouwens. Heel mooi.