Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 21 tot 30 van in totaal 189 gevonden boeken.

8
Verdriet is het ding met veren (Novelle)
Geschreven door Max Porter, gelezen op 29-4-2016

Een poëtisch en prachtig boekje over het verdriet dat een vader en zijn twee zoontjes hebben door het plotseling overlijden van echtgenote en moeder. Het lijkt net een lang gedicht maar het is tegelijkertijd een soort novelle over rouw, verlies, de kracht van literatuur, het gedrag van de vader en de jongetjes, heel bijzonder. Ook grappig soms trouwens. Kraai komt binnenvliegen en speelt zijn rol in dit verhaal. Hij is tegenspeler, helper, bedrieger, genezer, kinderoppas, maar uiteindelijjk helpt hij de drie aanvankelijk verlorenen. De vader is dan ook een Ted Hughes bewonderaar en Kraai komt natuurlijk uit de gedichtencyclus Crow van Hughes. Echt een boekje om vaker te lezen. 

8
Broer (Novelle)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 15-3-2016

Dit boekenweekgeschenk mag er zijn. Als je in staat bent in 94 pagina's een dergelijk familieverhaal te schrijven, dan mag je blijven. En Esther Gerritsen was er al trouwens. Olivia - sinds kort financieel directeur van een serviezenbedrijf en op het punt staand de aandeelhoudersvergadering in te gaan - wordt gebeld door haar broer Marcus, die huilend vertelt dat zijn been wordt geamputeerd. Met Marcus heeft Olivia niet veel contact meer, maar gaande het verhaal blijkt dat de band tussen broer en zus toch wel heel sterk is. En dat dat ook een reden heeft. Olivia wordt steeds meer op afstand geplaatst, ook al doordat haar man en zonen tegen elke verwachting in, buitengewoon goed met Marcus kunnen opschieten. Olivia heeft Marcus in huis genomen en probeert zowel haar gezin (man Gerard en twee zonen), haar relatie met haar broer, haar relatie met de aandeelhouders én haar werk in goede banen te leiden. Dit leidt tot een hoopvol einde, zo lijkt het. Sommige kritieken geven wat af op de compactheid van de beschrijving, maar in het kader van het boekenweekgeschenk en de vaststaande omvang daarvan, vind ik juist dat ze die optimaal heeft benut. Haar dialogen blijven geweldig en de positie van Olivia wordt bijna terloops heel duidelijk geschetst. Een mooi boekenweekgeschenk 2016!

8
Voor altijd voor het laatst (Novelle)
Geschreven door Tjitske Jansen, gelezen op 26-11-2015

In een onnavolgbare stijl - bijna poëtisch uiteraard, bij Tsjitske Jansen - schetst de schrijfster in korte stukjes een deel van haar leven. Althans, dat moet het haast wel zijn, haar leven. Hoe kort ook soms, toch zo mooi van stijl en zo invoelbaar ook. Haar jeugdjaren, haar puberteitsjaren, haar liefdes, haar schrijverschap, van alles komt voorbij, maar zodanig dat je het net niet kunt aanraken, wel kunt ... ja, accepteren? Aanvaarden dat het zo was en niet anders? Een citaat: 'Tijdens het autorijden had de charmer het voor de tweede keer uitgemaakt. Ik zat te huilen. Hij zei: 'I hate to see you cry.' Ik antwoordde: 'Don't worry, I would have found a reason for crying anyway.' Ik weet niet of ik ditzelfde antwoord had gegeven als ik niet iemand was die schreef.(...) Van het ene op het andere moment veranderde ik van een vrouw die huilde om het afgewezen zijn in een vrouw die zocht naar iets om te doen, denken of zeggen, wat de situatie de moeite van het opschrijven waard maakte.' Dat vind ik een prachtige quote! Mooi boek, zeker lezen.

 

8
Afrikaans geheim (Novelle)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 20-7-2015

Een prachtige novelle van de schrijver van De Thibaults, geschreven gedurende een kleine pauze tijdens het schrijven van zijn meesterwerk. Het gaat over de liefde tussen een broer en een zus en het lijkt werkelijkheidsgetrouw, maar dat is het niet. Wel blijf je erover nadenken. Zelf schrijft hij aan zijn redacteur: 'Schuld? Verantwoordelijkheid? Ik kan alleen maar antwoorden dat ik bij het verzinnen (van a tot z) en het vertellen van dit verhaal absoluut niet de bedoeling heb gehad om incest te rechtvaardigen. [...] Ik moet toegeven dat ik het prettig zou vinden als ik dankzij dit voorbeeld de lezer tot meer begrip en clementie heb gebracht voor een daad die de gangbare moraal afkeurt ...' De novelle is voor het eerst uitgegeven in 1949. Ik wacht met spanning op Luitenant-kolonel de Maumort, dat is in herdruk en komt binnenkort uit. 

7
De zomer hou je ook niet tegen (Novelle)
Geschreven door Dimitri Verhulst, gelezen op 30-3-2015

Het boekenweekgeschenk, dit werkje van Dimitri Verhulst. Een mooi verhaal, over een man, Pierre, die 'zijn' zoon Sonny meeneemt uit het tehuis waar deze jongen verblijft. Hij verblijft daar omdat hij zwaar gehandicapt is en niets kan, vegeteert eigenlijk. Pierre neemt hem mee op de zestiende verjaardag van Sonny. Om hem een 'uitje' te bezorgen, en een verhaal vertellen, over zichzelf en de onmogelijke maar heftige liefde die hij beleefde met de moeder van Sonny. Ze reizen naar het uiterste zuiden van Frankrijk en Pierre vertelt hem zijn verhaal bovenop een berg. De stijl is onnavolgbaar, de zinnen veelbetekenend en intens en hoewel je al mijlenver voelt aankomen hoe dit gaat aflopen, slaagt Verhulst er toch weer in je bij de les te houden. Een mooi geschenk, beter dan alles wat ik van Verhulst las, op 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af' na dan. 

6
De wandeling (Novelle)
Geschreven door Robert Walser, gelezen op 2-3-2015

Deze novelle beschrijft een wandeling van de schrijver door het plaatsje waar hij woont en door de omgeving daarvan, waarbij hij elke ontmoeting en elk ander detail uitvoerig beschrijft. Gaandeweg wordt hij - redelijk optimistisch vertrokken - steeds somberder. Hij is schrijver en vindt het moeilijk te beginnen aan zijn schrijfwerk, dat hij alleen kan als hij gewandeld heeft. In het 'nawoord' van W.G. Sebald, 'Le promeneur solitaire', herinneringen aan Robert Walser, schrijft deze auteur het volgende, heel typerend: 'Wat Walser hier voor elkaar krijgt is een soort onvoorwaardelijke onderwerping van de schrijver aan de taal, een met grote virtuositeit bewerkstelligde simulatie van onbeholpenheid, de voltooiing van de ironie, waarvan de Duitse romantici altijd slechts een vermoeden hadden'. 

Wat me ergert aan het uitgeven van 'De Wandeling' is dat het boek uitsluitend bij een beperkt aantal boekhandelaren verkrijgbaar is. Uitgeverij Lebowski heeft hiermee een vergeten schrijver in ere willen herstellen, op zich een nobel streven. Als elke boekhandel een aantal exemplaren afneemt, zonder recht op teruggave, kan er eventueel in een later stadium meer verkocht worden via meer boekhandelaren. Je kon het boek dus niet bij je favoriete boekhandel bestellen, maar moest ervoor naar een speciale boekhandel. Dat vind ik belachelijk, want daarmee benadeel je de individuele lezer, maar vooral de kleine, gespecialiseerde boekhandel! 

7
De vioolbouwer van Auschwitz (Novelle)
Geschreven door Maria ngels Anglada, gelezen op 5-1-2015

Een subtiel en indrukwekkend verhaal, deze novelle van Maria Àngels Anglada, over de ontberingen in Auschwitz, maar vooral over de liefde voor de kunst. De kunst van het vioolbouwen en de muziek in dit geval. Deze liefde overwint de ontberingen, maar ten koste van heel erg veel. Hoewel de stijl hier en daar te wensen overlaat, is de inhoud overtuigend en treurig en blijf je - ondanks de kennis die we ervan hebben - geboeid tot het einde. De joodse Daniel werkt in Auschwitz als timmerman, maar krijgt de uitdaging een viool te bouwen. Zijn beroep is vioolbouwer en hij slaagt uiteindelijk in de opdracht. Het verhaal is ingebed in de vertelling van een violist, die de geschiedenis te horen krijgt als hij de viool tijdens een concert heeft beluisterd. 

7
Misverstand in Moskou (Novelle)
Geschreven door Simone de Beauvoir, gelezen op 29-12-2014

Een mooi werk van mijn favoriete schrijfster Simone de Beauvoir, dat ik nog niet gelezen had! Het gaat over een net gepensioneerd echtpaar dat op reis is in Rusland om de dochter uit het eerste huwelijk van André te bezoeken, Masja. Nicole, de vrouw van André heeft - hoewel ze goed met Masja kan opschieten - moeite met haar vorm van eenzaamheid. Maar vooral met het ouder worden, net als haar man. Teleurstellingen tekenen ook deze vakantie. Hun relatie wordt op de proef gesteld, maar uiteindelijk herstellen ze zich, hoewel er krasjes overblijven. Prachtig geschreven, vol politieke details en filosofische gedachten, heel mooi. Ik kan me helemaal vinden in het commentaar van Niña Weijer, die op de achterflap schrijft: 'Ik verlang terug naar de tijd van De Beauvoi, toen het nog mogelijk was een sigaret op te steken, te praten, te luisteren, een poging te doen de ander te begrijpen.' 

8
Een maand op het land (Novelle)
Geschreven door J.L. Carr, gelezen op 23-5-2014

Tom Birkin komt terug van de Eerste Wereldoorlog in 1920 in Oxgodby (mooie naam), een klein plattelandsdorp in Engeland. Daar gaat hij een muurschildering in een kerk restaureren. Hij ontmoet Charles Moon, die een verloren graf moet zoeken in de omgeving van dezelfde kerk. Ook Moon heeft traumatische ervaringen achter de rug. De twee worden min of meer vrienden en werken ieder op hun eigen wijze aan het ontdekken, het blootleggen van datgene wat hun is gevraagd, maar tegelijkertijd doen ze dat met hun ervaringen. De dorpsbewoners raken erg gesteld op Tom, die langzaam maar zeker zijn 'tic' die hij in de oorlog heeft opgelopen, verliest. In de warme zomer, die prachtig beschreven wordt, op het platteland van Engeland, vindt hij zichzelf - voor zover mogelijk - terug. Een mooie novelle (al staat er 'roman' op de voorkant), ooit voorgekomen op de Shortlist Man Booker (1980) en terecht. 

7
De droom van mijn moeder (Novelle)
Geschreven door Alice Munro, gelezen op 4-5-2014

Een kort verhaal, dit boekje van Alice Munro, die dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, over een vrouw, Jill, die een baby krijgt, terwijl haar man net is gesneuveld. Ze komt terecht bij de twee zusters en de moeder van haar overleden echtgenoot, waar ze bevalt en niet voor haar kind kan zorgen. Een van de zussen ontfermt zich over de baby, met alle gevolgen van dien. De sfeer die in de novelle wordt weergegeven, is gruwelijk. Jill komt er ogenschijnlijk overheen, ze overwint haar postnatale depressie, dat wel, maar je blijft achter met een gevoel van allesoverheersende treurnis om het bestaan. Het is het eerste wat ik las van Munro en daar zal het niet bij blijven, ook al houd ik niet zo van verhalen. Ik kocht een aparte uitgave, een klein boekje van Colibri. (€ 3,99)