Gefilterd op genre 'Novelle'.
Resultaat 21 tot 30 van in totaal 183 gevonden boeken.

7
De vioolbouwer van Auschwitz (Novelle)
Geschreven door Maria └ngels Anglada, gelezen op 5-1-2015

Een subtiel en indrukwekkend verhaal, deze novelle van Maria Àngels Anglada, over de ontberingen in Auschwitz, maar vooral over de liefde voor de kunst. De kunst van het vioolbouwen en de muziek in dit geval. Deze liefde overwint de ontberingen, maar ten koste van heel erg veel. Hoewel de stijl hier en daar te wensen overlaat, is de inhoud overtuigend en treurig en blijf je - ondanks de kennis die we ervan hebben - geboeid tot het einde. De joodse Daniel werkt in Auschwitz als timmerman, maar krijgt de uitdaging een viool te bouwen. Zijn beroep is vioolbouwer en hij slaagt uiteindelijk in de opdracht. Het verhaal is ingebed in de vertelling van een violist, die de geschiedenis te horen krijgt als hij de viool tijdens een concert heeft beluisterd. 

7
Misverstand in Moskou (Novelle)
Geschreven door Simone de Beauvoir, gelezen op 29-12-2014

Een mooi werk van mijn favoriete schrijfster Simone de Beauvoir, dat ik nog niet gelezen had! Het gaat over een net gepensioneerd echtpaar dat op reis is in Rusland om de dochter uit het eerste huwelijk van André te bezoeken, Masja. Nicole, de vrouw van André heeft - hoewel ze goed met Masja kan opschieten - moeite met haar vorm van eenzaamheid. Maar vooral met het ouder worden, net als haar man. Teleurstellingen tekenen ook deze vakantie. Hun relatie wordt op de proef gesteld, maar uiteindelijk herstellen ze zich, hoewel er krasjes overblijven. Prachtig geschreven, vol politieke details en filosofische gedachten, heel mooi. Ik kan me helemaal vinden in het commentaar van Niña Weijer, die op de achterflap schrijft: 'Ik verlang terug naar de tijd van De Beauvoi, toen het nog mogelijk was een sigaret op te steken, te praten, te luisteren, een poging te doen de ander te begrijpen.' 

8
Een maand op het land (Novelle)
Geschreven door J.L. Carr, gelezen op 23-5-2014

Tom Birkin komt terug van de Eerste Wereldoorlog in 1920 in Oxgodby (mooie naam), een klein plattelandsdorp in Engeland. Daar gaat hij een muurschildering in een kerk restaureren. Hij ontmoet Charles Moon, die een verloren graf moet zoeken in de omgeving van dezelfde kerk. Ook Moon heeft traumatische ervaringen achter de rug. De twee worden min of meer vrienden en werken ieder op hun eigen wijze aan het ontdekken, het blootleggen van datgene wat hun is gevraagd, maar tegelijkertijd doen ze dat met hun ervaringen. De dorpsbewoners raken erg gesteld op Tom, die langzaam maar zeker zijn 'tic' die hij in de oorlog heeft opgelopen, verliest. In de warme zomer, die prachtig beschreven wordt, op het platteland van Engeland, vindt hij zichzelf - voor zover mogelijk - terug. Een mooie novelle (al staat er 'roman' op de voorkant), ooit voorgekomen op de Shortlist Man Booker (1980) en terecht. 

7
De droom van mijn moeder (Novelle)
Geschreven door Alice Munro, gelezen op 4-5-2014

Een kort verhaal, dit boekje van Alice Munro, die dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, over een vrouw, Jill, die een baby krijgt, terwijl haar man net is gesneuveld. Ze komt terecht bij de twee zusters en de moeder van haar overleden echtgenoot, waar ze bevalt en niet voor haar kind kan zorgen. Een van de zussen ontfermt zich over de baby, met alle gevolgen van dien. De sfeer die in de novelle wordt weergegeven, is gruwelijk. Jill komt er ogenschijnlijk overheen, ze overwint haar postnatale depressie, dat wel, maar je blijft achter met een gevoel van allesoverheersende treurnis om het bestaan. Het is het eerste wat ik las van Munro en daar zal het niet bij blijven, ook al houd ik niet zo van verhalen. Ik kocht een aparte uitgave, een klein boekje van Colibri. (€ 3,99)

8
Een mooie jonge vrouw (Novelle)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 8-3-2014

Eindelijk weer eens een echt goed boek(je) als boekenweekgeschenk 2014. Ik ben er erg enthousiast over, maar ja, Tommy Wieringa kan natuurlijk ook wel schrijven. Het gaat over een man van in de veertig, die een relatie aangaat met een mooie jonge vrouw en daarvan de gevolgen ondervindt. Die bestaan vooral uit het zich steeds ouder en afgedankter voelen, maar eigenlijk gaat het natuurlijk over hoe je omgaat met een ander, of je die ooit kunt begrijpen en hoe je dan zelf tegenover je vergankelijkheid staat. Echt prachtig! 

 

7
Hoogteverschillen (Novelle)
Geschreven door Julian Barnes, gelezen op 30-5-2013
Dit boek van Julian Barnes is eigenlijk te lezen als een ode aan zijn overleden vrouw en dan op een hoog niveau. Ik moet zeggen dat ik 'Alsof het voorbij is'vele malen mooier vond, maar de herinneringen aan zijn vrouw, zijn manier van rouwverwerking, die zijn prachtig beschreven. De combinatie met ballonvaart vond ik niet overtuigend, ik denk dat alleen het gedeelte over verlies en rouw en wat dat veroorzaakt, voldoende was geweest voor een prachtig boek.
8
Treindromen (Novelle)
Geschreven door Denis Johnson, gelezen op 15-3-2013
Het is bijna niet te beschrijven, waar dit boekje over gaat. Op de achterkant staat: Dagloner Robert Grainier is een gewone man in buitengewone tijden. Gebroken door het verlies van zijn vrouw en dochtertje worstelt Grainier om zijn weg te vinden in het snel veranderende Amerikaanse Westen van het begin van de twintste eeuw. Maar het gaat over veel meer, terwijl het maar zo'n dun boekje is. De stijl is onovertroffen. Een boekje om vaker te lezen!
6
De verrekijker (Novelle)
Geschreven door Kees van Kooten, gelezen op 10-3-2013
Inclusief de Literagenda, het is het boekenweekgeschenk van 2013. Wel een aardig boekje, maar met veel uitweidingen die niet bepaald terzake doen. Je kunt hem (Van Kooten dus) beter horen en zien (althans dat kon je) dan lezen, in dit boekje tenminste.
7
Komedie in mineur (Novelle)
Geschreven door Hans Keilson, gelezen op 15-5-2011
De derde roman van Keilson, die na jaren in de publiciteit is gekomen. Wim en Marie, een jong echtpaar, nemen als 'menselijke verplichting' in de tweede wereldoorlog een onderduiker in huis, Nico. Als Nico min of meer onverwacht overlijdt, ontstaat voor hen een geheel nieuwe situatie. De subtiele stijl van deze novelle is vergelijkbaar met die van de andere drie boeken van Keilson. Je verbaast je over het feit dat dit boek in de jaren veertig, het kwam in 1947 voor het eerst uit, niet herkend werd.In 1995 is het herzien en opnieuw uitgegeven, in het Duits, net als de herdruk in 2005. Pas in 2010 is het vertaald, nadat Keilson met 'In de ban van de tegenstander' plotseling beroemd werd. Keilson woont in Nederland (vluchtte voor de wereldoorlog vanuit Duitsland hierheen) en is 101 jaar oud.
9
De Kraai (Novelle)
Geschreven door Kader Abdolah, gelezen op 16-3-2011
Een prachtig boekenweekgeschenk, eindelijk weer eens. Abdolah beschrijft met gebruikmaking van citaten (soms een klein beetje aangepast) van Nederlandse schrijvers zijn leven. Althans het leven van een vluchteling uit Iran, met alle mogelijkheden en vooral onmogelijkheden die daarmee samenhangen. Rode draad blijft zijn wens een schrijver te worden. Dat is hij geworden ook. Multatuli is een groot voorbeeld voor hem, dat zie je al aan het begin van de novelle: 'Lezer! Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht, no. 37. Het was nooit mijn streven om koffie te verkopen, maar het leven heeft het zo bepaald.' Snel naar de boekhandel, koop een boek en krijg het boekenweekgeschenk 2011.