Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 81 tot 90 van in totaal 2324 gevonden boeken.

7
Hemelse Juwelen (Roman)
Geschreven door Donna Leon, gelezen op 7-3-2019

Ook deze roman, want een literaire thriller kun je dit echt niet noemen, speelt zich af in Venetië en zoals ik al vermeldde, als je de stad een beetje kent, is het een heerlijk boek. 'Caterina Pellegrini houdt evenveel van muziek als van haar geboortestad Venetië. Wanneer ze als muziekwetenschapper de kans krijgt om de nalatenschap van een onbekende componist te onderzoek, hoeft ze niet lang na te denken.' Ze keert terug naar haar geboortestad en buigt zich over twee kisten met brieven en documenten. Haar opdrachtgever(s) staan erbij en kijken ernaar. Het is een bijzonder leven, wat deze componist heeft geleid, Agostino Steffani is zijn naam. Cecilia Bartoli heeft een cd gemaakt met daarop de verloren gedachte aria's van Steffani. Bijzonder boek met een beetje spanning erin. 

7
Concept M (Roman)
Geschreven door Aafke Romeijn, gelezen op 16-2-2019

Het is het jaar 2020 en Hava Gerritsen is een vrouw die lijdt aan een vreemde ziekte: kleurloosheid. Ze is niet de enige, talloze mensen lijden eraan. Als ze geen kleurstof toegediend krijgen, zullen ze sterven. Als Hava (die eigenlijk Eva heet) betrokken raakt bij een groep radicalen, die zich verzetten tegen de voorrechten die de 'kleurlozen' zoal krijgen, kiest ze ervoor zich Concept M aan te laten 'meten'. Dat betekent dat ze geen kleurstof meer toegediend krijgt. Ze wil een daad stellen door haar eigen einde in gang te zetten. Intussen blijkt de Middenpartij, onder leiding van ene Stork (beschuldigd van betrokkenheid bij de fabricage van kleurstoffen), een machtspositie te hebben verkregen in het land, die zijn weerga niet kent. Het verhaal is goed verzonnen, het einde vind ik wat zoetsappig, maar ik moet zeggen: je blijft erin lezen, dat dan weer wel.

6
Het mooiste verhaal over mijn familie (Roman)
Geschreven door Nelleke Zandwijk, gelezen op 12-2-2019

In een wervelende stijl, met gevoel voor zwarte humor, beschrijft Nelleke Zandwijk haar krakkemikkige familie. Haar tweelingzus, haar moeder, haar Belgische zwager, een neefje, om nog maar te zwijgen over haar eigen leven. Het blijkt een familie te zijn die ten onder gaat aan drank, verhuizingen, verdriet, chaotische familiebijeenkomsten enz. De stijl is goed, ze schrijft het in een continue stroom van gebeurtenissen op. 

7
De komst van een kind (Roman)
Geschreven door Kristina Sandberg, gelezen op 4-2-2019

Eigenlijk is dit het eerste deel van de trilogie, waarvan ik deel drie al gelezen had, lang geleden (in 2015), titel was Leven tot elke prijs. Toen al vond ik de monologue intérieure al heel bijzonder en ook in dit deel ligt het perspectief vooral bij Maj zelf. Ze hoort tot een 'normale' klasse en wordt zwanger van een man die tot de 'hogere' stand behoort. Hoe ze met hem trouwt (dat wil hij zelf graag), wat de omstandigheden zijn, hoe ze haar dochter krijgt, wat er zoal op haar weg komt, hoezeer ze aan het poetsen en ruimen blijft, het is mooi om te lezen. De moeder van haar man Tomas lijkt me niet de allerprettigste schoonmoeder ... en dat Tomas alcoholist is, blijkt al aan het begin. Toch slaagt Maj erin alles bij elkaar te houden. Mooie roman, iets minder boeiend dan deel drie vond ik, maar misschien lag dat aan mij. 

7
De onsterfelijken (Roman)
Geschreven door Chloe Benjamin, gelezen op 24-1-2019

Het ziet er prachtig uit, dit boek, alleen al een reden om het te kopen. De inhoud loog er ook niet om, aan de commentaren te zien. Toch vind ik dat er iets dubbels in de roman zit, hoe mooi hij ook is, houd me ten goede! Misschien is het de vreemdheid van het verhaal, zeker niet de beschrijving zelf, je blijft doorlezen want je wilt weten hoe het afloopt. Het gaat over de kinderen Gold, die op enig moment van een waarzegster te horen krijgen op welke datum ze zullen sterven. Vervolgens worden de levens van de vier kinderen beschreven en dan blijkt dat ze allemaal proberen hun lot te ontvluchten. Uiteraard gaat het ook over de familiebanden, die hen bij elkaar houden, maar toch. De bezigheden van eenieder, en dat wordt ernstiger als ze ouder (mogen) worden, zijn opvallend en worden hier en daar wat overdreven voorgesteld. Vind ik. Maar, zoals gezegd, je blijft erin lezen! 

5
Zeiseman (Roman)
Geschreven door Martha Heesen, gelezen op 23-1-2019

Dit is niet echt een boek voor mij, althans, sommigen zullen dit fantastisch vinden, ik vind het te zweverig en te lyrisch. Het moet betoverend proza zijn (staat op de achterkant) maar mij betoverde het niet echt. Wel knap, daar niet van. Het gaat over Remigius, zijn herinneringen, zijn leven, zijn verliezen, alle fasen van zijn leven passeren de revue. 

8
De vrolijke verrijzenis van Arago (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 18-1-2019

Joys is een 15-jarig meisje dat het niet eens is met haar ouders (ze is een puberend meisje, maar heeft 'vreemde' ouders). Ze krijgen een zwaar ongeluk in de Dolomieten door een jonge vos die voor de wielen terechtkomt. Haar ouders komen om, Joys raakt in coma. Tegelijkertijd wordt ze wakker op de straat, ziet de vos weer levend worden en gaat met deze jonge vos mee. Ze komt terecht bij een 'pleegmoeder' die haar Lise noemt en gaat als haar dochter verder door het leven. Intussen ligt Joys in het ziekenhuis, in coma, waarbij de twee die haar daar brachten een ietwat kolderiek element aan het verhaal toevoegen, hoewel dat aan het eind wel meevalt (met het kolderieke dan). Het is heel overtuigend en vrolijk geschreven, met de belevenissen van Lise in het huis van Paul Ehrenfest in Leiden. Je moet openstaan voor dit boek, het is prachtig! Matthijs Sanders sprak erover tijdens de cursus Recente Nederlandse en Vlaamse Literatuur en vertelde dat hier geldt: soms kun je iets begrijpen maar kun je het niet verklaren ... 

7
De lege stad (Roman)
Geschreven door Simone van der Vlugt, gelezen op 4-1-2019

De geschiedenis begint ten tijde van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Katja, pas getrouwd met een ziekenhuisarts, gaat naar haar ouders - ook in Rotterdam - en keert terug met haar zusje die ziek is. Dan begint het bombardement. De helft van haar familie komt om maar Katja neemt wie over bleef in huis op. Haar activiteiten in het verzet nemen toe, moeilijkheden liggen op de loer. Een mooie historische roman, die je met de neus op de feiten drukt door de persoonlijke tendens die erin zit. Misschien meer voor jongeren bedoeld misschien, maar toch boeiend genoeg. 

6
Mooi doodliggen (Roman)
Geschreven door A.F.Th. van der Heijden, gelezen op 2-1-2019

Hij blijft een goede stylist en een uitstekende schrijver, maar toch. Ook dit boek, als altijd geënt op een situatie die bestaat, vind ik minder dan bijvoorbeeld Tonio. Het is alsof - althans dat vind ik dan - de schrijver vooral briljant is als hij put uit eigen ervaring, dus uit iets waarbij hij zelf was betrokken. Dit gaat uit van de situatie waarin een Russische journalist  gefingeerd vermoord wordt. Een prachtig verhaal, knap verteld, maar toch niet echt iets voor mij helaas. Volgens de gegevens is dit een proloog voor een aangekondigde roman over de MH17 ramp. Hij weet van schrijven, maar is mij te erudiet vrees ik. 

7
Uitval (Roman)
Geschreven door Fleur Bourgonje, gelezen op 5-9-2018

Een vrouw (de schrijfster?) heeft zojuist haar manuscript ingeleverd en wil een kopje koffie gaan drinken in een café. Plotseling valt haar been uit, ze kan zich aan een lantaarnpaal nog net overeind houden maar komt toch in het ziekenhuis terecht. Daar ondergaat ze allerlei onderzoeken, waarna ze met een tas vol pillen naar huis kan. Ze bekijkt haar manuscript op de computer en vindt dat ze op een merkwaardige manier met haar verleden is omgegaan. Het manuscript, waar ze twee jaar aan gewerkt heeft, gaat over haar leven tot nu toe. Afwisselend krijg je dat verhaal en haar commentaar erop te lezen. In een mooie stijl (poëtisch!) beschrijft ze haar ervaringen op een andere manier. Het gaat over 'het besef van eindigheid, en over de ontoereikendheid van het geheugen en de taal'. Erg mooi.