Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 71 tot 80 van in totaal 2324 gevonden boeken.

5
Nog zoveel om voor te leven (Roman)
Geschreven door Louis de Bernières, gelezen op 5-5-2019

Eerlijk gezegd heeft dit boek niet de indruk op me gemaakt, die als je de recensies leest, zou moeten ... Daniel Pitt (RAF piloot) en militair verpleegkundige Rosie gaan met hun dochtertje naar Ceylon. Dit om de trauma's van WO1 te verwerken en een nieuw leven op te bouwen. Dat mislukt, ook als de tweede baby sterft en een derde kind dit niet kan oplossen. Het boek bestaat voor een deel uit brieven en dagboeken, vanuit verschillend perspectief en dat is op zich geen bezwaar, maar hier klopt het niet op een of andere manier. Uit de bieb geleend, prima, lezen dan maar, maar kopen, dat lijkt me geen goed idee. Het schijnt overigens een soort vervolg te zijn op 'Het stof dan van dromen valt' van dezelfde schrijver, maar dat boek ken ik niet.

 

7
De vertrouweling (Roman)
Geschreven door Hélène Grémillon, gelezen op 27-4-2019

Boeiend verhaal, waar je in blijft lezen. De hoofdpersoon krijgt brieven van een persoon die ze niet kent. Ze ontvangt die brieven na de dood van haar moeder en stukje bij beetje krijg je te horen welk geheim haar moeder met zich meenam en wat dat betekent voor haar dochter. Mooi!

8
Otmars Zonen (Roman)
Geschreven door Peter Buwalda, gelezen op 23-4-2019

Niet bepaald een roman om in een keer uit te lezen, wel om heel langzaam tot je te nemen. Dolf - later Ludwig - krijgt een stiefvader, een vader die hij nooit echt gemist heeft maar 'tegen wie hij binnen een jaar "papa" zegt, ook al is hij al een jongen van tien'. Het is een echte vader, dat wel. Zijn stiefbroer - die ook Dolf heet, waardoor hij Ludwig wordt genoemd - kan ongelooflijk goed pianospelen. Later gaat Ludwig noodgedwongen op zoek naar zijn echte vader, de man van Shell, die hij eigenlijk niet en eigenlijk wel wil leren kennen. Zeker als hij hoort dat zijn stiefzus Tosca van hem het geld heeft gekregen om Ludwig te laten studeren. Kortom, er zitten heel veel lijnen in dit verhaal, met name naar de CEO van Shell, Johan Tromp, de echte vader van Ludwig. Eigenlijk moet je het boek zeker twee keer lezen, vermoedelijk ga ik dat ook nog doen. Ook al is dit pas deel 1 van de trilogie, waarvan deel 2 al klaar is, getuige Buwalda zelf. De zinnen die hij gebruikt, de uitweidingen die hij doet, het is superieur, dat zeker.

8
Normale mensen (Roman)
Geschreven door Sally Rooney, gelezen op 14-4-2019

Een prachtig boek dat je een inzicht biedt in het leven van jongvolwassenen op het gebied van de liefde. Met zorg en toewijding geschreven, de psychologie zit onder de oppervlakte. Marianne (van zeer goede huize) en Connell (zoon van een alleenstaande moeder) groeien op in een Iers plattelands dorp. De moeder van Connell (Lorraine) werkt, maakt schoon dus, voor de moeder van Marianne. De 'standsverschillen' zijn duidelijk genoeg en voor wie de schrijfster het opneemt is ook niet bepaald onduidelijk. We leven met de twee en hun geschiedenis mee, van de middelbare school tot aan de unversiteit in Dublin. Ze gaan ieder hun eigen weg, maar komen steeds bij elkaar terug en terecht. Mooi! 

7
De boekwinkel voor gebroken harten (Roman)
Geschreven door Robert Hillman, gelezen op 3-4-2019

Achterflap: 'Tom Hope verwacht geen wonderen. Hij doet wat hij kan op zijn boerderij [...] Maar sinds zijn vrouw Trudy hem verliet, samen met hun kleine Peter, is Tom eenzaam.

Dan komt Hannah Babel in beeld. Boekverkoopster en een wervelwind van een vrouw: de tweede Jood - en meest kleurrijke persoon - die Tom ooit heeft ontmoet. En hij durft te geloven dat ze elkaar gelukkig zouden kunnen maken. Maar het is 1968: vierentwintig jaar nadat Hannah met haar zoontje in Auschwitz arriveerde. Tom Hope gaat de strijd aan met een verdriet dat hij zich nog nauwelijks kan voorstellen...'

Als je van boekwinkels houdt, maar ook zonder dat natuurlijk, vind je dit een mooit en indringend verhaal. Tussen de situatie in 1968 door krijg je flashbacks van de voorgeschiedenis van Hannah. Nooit dramatisch uitgewerkt, wel zodanig dat je over haar situatie blijft nadenken en haar beter begrijpt. Het komt allemaal terecht ... min of meer dan.

6
Die zomer in Italie (Roman)
Geschreven door Sue Moorcroft, gelezen op 31-3-2019

Een absolute feelgoodroman, zoals ook op de voorkant staat. Je moet het boek lezen als je even helemaal weg wilt van de wereld. Een aardig verhaal, waarin Sofia - die jarenlang voor haar zieke vader Aldo heeft gezorgd - na de dood van haar vader naar Italië vertrekt om haar roots te onderzoeken en namens haar vader diens broer zijn spijt te betuigen. Ze heeft haar Italiaanse familie nooit gezien, maar daar komt nu een einde aan. Ondertussen speelt haar jonge vriendin Amy ook een belangrijke rol. Zij is van huis weggelopen en ook in het dorpje in Umbrië terechtgekomen. Dat Levi in beider levens een grote rol gaat spelen, ligt voor de hand. Het enige is Octavia, haar rol is niet helemaal uitgewerkt vind ik. Maar al met al, een 'lekker' boek. 

7
De zeven zussen (Roman)
Geschreven door Lucinda Riley, gelezen op 30-3-2019

Tja, ik heb toch dit boek gekocht, omdat het bij de bieb heel lang duurt voor je het in huis hebt (iedereen reserveert het kennelijk) en ik het toch een keer gelezen wilde hebben. Of ik de rest van de delen (7 in totaal) ook ga lezen is de vraag, zeker niet kopen in ieder geval. Dit deel - maar misschien elk deel wel, want je schijnt ze apart te kunnen lezen in de door jou gewenste volgorde - geeft inzicht in de situatie in het landhuis aan het Meer van Genève. Pa Salt heeft zes meisjes geadopteerd, eigenlijk zeven, maar de laatste is er nog niet (?), althans niet in dit deel. Als hij sterft, laat hij de zussen de boodschap na dat ze op zoek moeten naar hun roots, naar waar ze vandaan komen. In dit eerste deel is zijn oudste dochter Maia degene die op zoek gaat. Uiteindelijk komt ze in Rio de Janeiro terecht en vindt daar wat ze zocht. De flashbacks vind ik minder geslaagd, al geven die wel goed weer uit welke familie ze stamt en wat eraan vooraf ging. 

7
De wolkenridder (Roman)
Geschreven door M.M. Schoenmakers, gelezen op 21-3-2019

Deze roman gaat over de verdwijning van Gerlof Verdegaal. Hij is planoloog en op het oog gelukkig getrouwd, drie kinderen, goede baan als planoloog. Maar dingen veranderen, terwijl hij er niets tegen kan doen: zijn baan verandert steeds weer, hij heeft een merkwaardige darmkwaal en uiteindelijk kiest hij ervoor te 'verdwijnen'. Hij zoekt zijn heil als thuisloze en dakloze man. Je leest hoe hij dat doet, waar hij zijn 'eten' scoort en met wie hij nog een vorm van contact heeft. Steeds vraagt hij zich af wat er toch precies gebeurd is toen hij wegging van huis. Zijn jongste zoon, de enige die uiteindelijk nog naar hem omkijkt, zegt tijdens zijn laatste bezoek: maar mama joeg jou toch weg? Dat blijft de vraag die Verdegaal bezighoudt, tot het bittere einde aan toe. Mooie roman. 

6
Regieaanwijzingen voor de liefde (Roman)
Geschreven door Franca Treur, gelezen op 17-3-2019

Aardig boekje, het zijn eigenlijk de stukjes die ook in Trouw hebben gestaan. Alles bij elkaar een beeld van het 'moderne leven' zeg maar, met alle ins en outs daarbij. Goed voor een uurtje leesplezier, meer niet. Tekeningen van Olivia Ettema. 

 

8
Moord op de moestuin (Roman)
Geschreven door Nicolien Mizee, gelezen op 11-3-2019

Eigenlijk min of meer bedoeld als een soort detective zoals Agatha Christie die schreef, is dit een afstandelijk maar toch ingrijpend boek geworden. De hoofdpersoon, Judith, gaat met haar man, zus en zwager naar een landgoed waar ze haar oude schoolvriendinnen aantreft, met ieder hun eigen geschiedenis. Bovendien zijn er tien volkstuinen rondom het landgoed, waar weer mensen verblijven die ook hun eigen historie hebben. Als dan een dode gevallen is, maar dan ben je al een eind op weg in dit boek, is Judith eigenlijk de enige die, zij het rustig aan en ogenschijnlijk niet echt geïnteresseerd, onderzoek doet naar het verhaal daarachter. Een prima roman, met vele lagen en veel personen, een snelle en bondige stijl en mooie dialogen en typeringen.