Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 61 tot 70 van in totaal 2339 gevonden boeken.

8
Bloembad van zee (Roman)
Geschreven door Isabel Allende, gelezen op 12-2-2020

Victor en Roser zijn op de vlucht voor de situatie na 1939, toen Franco de Spaanse Burgeroorlog had 'gewonnen'. Ze komen in Frankrijk terecht, met het kind van Roser en de gesneuvelde broer van Victor. Ze weten met behulp van Pablo Neruda een plek te krijgen op de Winnipeg, en reizen naar Chili. Daar speelt nog een geschiedenis, namelijk die van een zeer rijke, conservatieve familie die nogal moeite heeft met hun zoon Felipe, een linkse 'flierefluiter'. Uiteraard komen deze twee lijnen bij elkaar, laat dat maar aan Isabel Allende over. Ook in Chili daar gaat het mis uiteindelijk: Allende wordt verdreven en Victor en Roser zijn opnieuw op de vlucht, nu naar Venezuela. Als Franco sterft in 1975 staan ze voor de keuze: terug naar Spanje? Uit een recensie in de Volkskrant: 'De oorlog in Spanje, de vluchtelingenhel in Frankrijk, de worteling in Chili: het is alles bij elkaar al meer dan genoeg voor een volle roman waarin Allende met meesterhand de grote verhalen van de geschiedenis verknoopt met de kleine verhalen van mensen die maar moeten zien hoe ze iets van hun leven maken.' De geschiedenis verbonden met persoonlijke verhalen, prachtig!

7
De lessen van meneer Picquier (Roman)
Geschreven door Marc Roger, gelezen op 30-1-2020

Grégoire is een jongen die zijn school niet heeft afgemaakt en als keukenhulpje in een verzorgingstehuis gaat werken. Daar ontmoet hij meneer Picquier, een oude man, die 3000 boeken heeeft meegenomen naar het rusthuis, maar hij kan niet meer lezen. Hij zorgt ervoor dat Grégoire hem gaat voorlezen, geeft hem lessen in het voorlezen maar ook in de literatuur. Mooi verhaal, over de vriendschap tussen een oude man en een jongen, die zo allerlei levenslessen krijgt. De relatie van hem met een verpleegster vind ik wat minder relevant voor het boek, het gaat toch vooral over vriendschap tussen mensen uit twee geheel verschillende werelden.Toch draagt deze 'liefde' wel bij aan de leesbaarheid voor sommigen. 

8
Nieuwjaar (Roman)
Geschreven door Juli Zeh, gelezen op 28-1-2020

Als Henning en Luna op Lanzarote op vakantie zijn, wil Henning een fietstocht maken. Dat doet hij ook - de uitputting nabij - en dan krijgt hij het gevoel dat hij er eerder is geweest. Het heeft grote gevolgen voor Henning, maar ook voor zijn omgeving. Prachtig boek, met gevoel voor dramatiek geschreven, spannend eigenlijk zelfs, maar met groot psychologisch inzicht. Zeer de moeite waard.

8
Op de klippen (Roman)
Geschreven door Jane Gardam, gelezen op 27-1-2020

Margaret is het dochtertje van een godsvruchtig echtpaar. Als ze een broertje krijgt, wordt ze veel alleen gelaten, totdat Lydia, een wulpse jonge vrouw op haar gaat passen. Ze gaan samen naar het strand en naar een bos. Margaret ziet een groot huis op een landgoed. Ze ontmoet daar een oude zieke dame en een vreemde schilder. Totdat de godsvruchtige vader zich vergrijpt aan Lydia en Margarets moeder dat ziet ... dan loopt alles op de klippen. Mooie roman uit 1978, kennelijk nu pas vertaald door het succes van de andere boeken van Jane Gardam. 

9
Het gewicht van de woorden (Roman)
Geschreven door Pascal Mercier, gelezen op 5-12-2019

Simon Leyland hoort dat hij een ernstige en terminale ziekte heeft, met nog maar weinig tijd te leven. Hij verkoopt zijn uitgeverij en vertrekt naar Londen. Daar is hij volwassen geworden, vertaler geworden, getrouwd en twee kinderen gekregen. Bovendien heeft hij er een huis geërfd van een oom. Hij schreef de afgelopen tien jaar brieven aan zijn overleden vrouw, die hij herleest. Prachtige zaken over woorden, over taal in het algemeen, zo mooi beschreven dat je erin blijft lezen. Achteraf blijkt hij minder ziek dan hij dacht ... en maakt hij een loutering door, die zijn weerga niet kent. Echt een mooi boek, net als zijn 'Nachttrein naar Lissabon' was. 

6
Zonder liefde (Roman)
Geschreven door Stefan Brijs, gelezen op 5-12-2019

Paul en Avan komen elkaar tegen, terwijl het ze niet echt goed gaat. Paul is net gescheiden en Ava heeft haar vriend verlaten. Ze worden vrienden, zoekend naar de liefde, maar of dat lukt allemaal, dat is en blijft de vraag. Het is niet de beste roman van Brijs helaas ... 

8
Opnieuw Olive (Roman)
Geschreven door Elizabeth Strout, gelezen op 14-11-2019

Eigenlijk het vervolg op 'Olive Kitteridge' uit 2008. Prachtige botte vrouw is ze, maar helemaal terug. Wat ouder geworden, getrouwd met haar tweede man. Ze moet de verhouding met haar zoon herstellen, veel verdriet en eenzaamheid kennen. Maar ondertussen luistert ze goed naar de andere inwoners van Crosby, Maine. Zeer de moeite waard, ook als je Olive Kitteridge niet hebt gelezen. 

8
Zwarte schuur (Roman)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 7-11-2019

Opnieuw een prachtige roman van Oek de Jong. Het duurt even maar dan krijg je best een goed boek, zacht gezegd. De hoofdpersoon is de schilder Maris, 59 jaar oud, die een grote tentoonstelling van zijn werk heeft, Op dat moment heeft een blad een onthullend artikel over een jeugdzonde van hem gepubliceerd. Het brengt hem - en anderen - terug naar de geschiedenis van de dood van een meisje, in een schuur, toen hij jong was. Hij voelt zich daar nog steeds schuldig over. Hij was 14 en de vraag is of hij zich schuldig moet voelen of niet. Maar belangrijker is natuurlijk de vraag eromheen: moet er een artikel over gepubliceerd worden? Welke effecten heeft dit op de schilder? Hoe reageert de omgeving ter plaatse (Zeeland!)? Waarin uit zich deze angst bij Maris uiteindelijk? Allerlei vragen die beantwoord worden in deze mooie roman van De Jong. Lezen dus!  

7
De gebroeders B. (Roman)
Geschreven door Steffie van den Oord, gelezen op 24-10-2019

Historische roman over het leven van de jonge weduwe Marianne die in 1798 trouwde met een van de gebroeders B. Ze weet niets over de beruchte tweeling Frans en Jan Bosbeeck. Ze kwam uit Den Bosch en haar leven is een avontuurlijk leven geworden, zoals ook dit boek vanuit een historische roman een tamelijk pretentieloze avonturenroman is geworden. Heerlijk om te lezen, dat wel! 

6
De mannen van Maria (Roman)
Geschreven door Anneloes Timmerije, gelezen op 15-10-2019

Het gaat over Maria van Aelst, die door haar ouders naar de Oost wordt gestuurd. Ze hebben daar, in 1625 in Batavia, nette meisjes uit Holland nodig om Hollandse kindjes te baren ... Helaas gebeurt dat niet, maar Maria heeft de ene echtgenoot na de andere (ze sterven), maar zwanger wordt ze niet. Rijk wel en ze deed wat ze verkoos: een eigen carrière zeg maar. Hoeveel onderzoek Anneloes Timmerije ook heeft gedaan, hoe mooit het ook beschreven is, het beklijft niet echt, dit boek. Boeiend is het wel.