Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 51 tot 60 van in totaal 2339 gevonden boeken.

6
Een dichtbij verleden (Roman)
Geschreven door Kristin Harmel, gelezen op 10-5-2020

Oorlogsroman met menselijke trekjes, niet onaardig. Speelt in 1940 en in 2019, als kleindochter Liv Kent haar excentrieke Franse grootmoeder ontmoet en ze de ware geschiedenis ontdekt. 

6
Nachtouders (Roman)
Geschreven door Saskia de Coster, gelezen op 8-5-2020

Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar niet gewonnen en terecht denk ik. Het is over moederschap/ouderschap in moeilijke, lesbische relaties. Niet slecht geschreven, invoelbaar, dat wel, maar je moet je over de thematiek kunnen heenzetten. 

6
Hier zijn we (Roman)
Geschreven door Graham Swift, gelezen op 28-4-2020

Niet slecht maar ook niet ingrijpend mooi. Het gaat over een illusionist, die door wonderlijke omstandigheden in het beroep is beland, zijn relatie met Evie, die op de klippen loopt en zijn uiteindelijke verdwijning. Zijn moeder, die altijd zegt: 'Hier zijn we', speelt ook een rol.

-
(Roman)
Geschreven door Elizabeth Jane Howard, gelezen op 13-4-2020

Mooie roman al uit 1956 en nu pas vertaald. Omdat ze de schrijfster is van de Cazalets natuurlijk. Maar dit is ook heel mooi, eigenlijk beschrijft het in omgekeerde volgorde de teloorgang van een relatie, maar ook ontrouw, moederschap, dromen en oorlog komen voorbij. Zeer de moeite waard! Voorwoord van Hilary Mantel trouwens.

8
De onbevlekte (Roman)
Geschreven door Erwin Mortier, gelezen op 10-4-2020

Dit is het einde van en het vervolg op 'Marcel'. Even mooi als het eerste deel zeg maar, opnieuw keert Marcel terug. Hij vraagt zich nog steeds af waarom hij de naam draagt van zijn oom die als SS-er aan het oostfront stierf. Maar vooral de stijl en de Vlaamse geschiedenis zijn prachtig! 

8
Uit het leven van een hond (Roman)
Geschreven door Sander Kollaard, gelezen op 25-3-2020

Het verhaal gaat over een dag, een zaterdag, uit het leven van Henk van Doorn, 56 jaar oud, alleenstaand en IC-verpleegkundige. Zijn hond blijkt ziek en zal gaan stervan. Dat leidt tot allerlei gedachten en gevoelens, die prachtig worden beschreven. Het is een mooi boek, waar je veel en lang over moet nadenken. Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2020.

7
Liefde, als dat het is (Roman)
Geschreven door Marijke Schermer, gelezen op 15-3-2020

Roman over de liefde, in alle schakeringen. Je wordt meegesleept of je wilt of niet en blijft zoeken naar wat het is en hoe het moet. Op de achterflap: 'Liefde, als dat het is' gaat over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lichamelijke lust, tot-de-dood-ons-scheidt en de intensiteit van het moment. Een modern verhaal over een eeuwig onderwerp.' Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2020. 

8
Lichter dan ik (Roman)
Geschreven door Dido Michielsen, gelezen op 5-3-2020

Isah (het verhaal speelt zich af op Java, rond 1850) is een njai geworden. Ze werd huishoudster en minnares van een Hollandse officier en baart twee dochters. Als hij ze verlaat om in Nederland een 'witte' vrouw te halen, raakt ze ook haar kinderen kwijt aan een bevriend echtpaar, waar ze in een soort van voorspoed kunnen opgroeien. Een aangrijpend verhaal, gebaseerd op het leven van de betovergrootmoeder van Dido Michielsen. Misschien daardoor ook meer doorleefd dan het boek van Susan Smit? Zou kunnen. Het geeft in ieder geval goed weer hoe zwaar de Nederlandse overheersing destijds was in Indië. Wel goed om beide boeken (van Susan Smit, Tropenbruid) en dit vlak na elkaar te lezen. (De Volkskrant geeft er nog eentje, maar dat boek heeft zulke slechte recensies dat ik die maar heb laten liggen.)

7
Tropenbruid (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 2-3-2020

Een goed verhaal, mooie plot, maar niet echt doorvoeld, logischerwijs. Wees Anna droomt van een bijzonder leven en reageert op een advertentie van een ambtenaar in Nederlands-Indië die een echtgenote zoekt. Haar huwelijk met deze Willem wordt niet wat zij ervan verwacht had. Susan Smit gooit er een vleugje romantiek doorheen, wat makkelijker wegleest. Wel laat ze zien hoe ook de 'witte' vrouwen de dupe zijn van dit merkwaardige patriarchaat. Maar eigenlijk is het niet genoeg, al leest het heel handig weg.

5
Een ander leven (Roman)
Geschreven door Julien Sandrel, gelezen op 26-2-2020

Romane wordt door een familievriendin aangesproken omdat ze is gezien in Marseille ... waar ze nog nooit is geweest. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat ze een tweelingzus heeft. Het is een onderhoudend verhaal, waar je al van verre kunt zien aankomen waar het op uit zal draaien. Maar ach, altijd leuk, zo'n boek tussendoor.