Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 31 tot 40 van in totaal 2339 gevonden boeken.

7
De kaasfabriek (Roman)
Geschreven door Simone van der Vlugt, gelezen op 11-9-2020

Een historische roman is dit eigenlijk, op het randje dan. Het beschrijft (1892) de situatie van Lydia, wier ouders zijn overleden. Ze wil haar vaders plan uitvoeren: het starten van een moderne kaasfabriek in Purmerend. Ze doet dat samen met Huib, een moderne boer uit de omgeving (haar vader had hem ook genoemd in zijn plannen). Als ze een kind van hem krijgt, rijst er een standenprobleem. 

Wanneer haar dochter dit uiteindelijk ontdekt, is het drama compleet. Zij trouwt en verblijft in Antwerpen als de eerste wereldoorlog losbarst. Dan blijkt dat ze op haar moeder (en vader) lijkt: ze wordt zelfstandig en ontwikkelt haar eigen weg. Eigenlijk zijn het twee ondernemende vrouwen, moeder en dochter, die zich bovendien tegen de standenmaatschappij verweren. 

8
Suikerbastaard (Roman)
Geschreven door Jaap Scholten, gelezen op 7-9-2020

Achterflap: In de jaren 50 en 60 reisden tientallen Twentse jongens naar het Abessinië van keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond.(...) Zodra hun driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok en de draaibank in Hengelo. Een van de jongens kon dat niet.

Het is een prachtige roman, gebaseerd op eigen ervaringen maar dan wel geromantiseerd. Intussen krijg je wel de geschiedenis van Abessinië/Ethiopië te lezen en iets over de suikerfabrieken van Dupont (gebaseerd op die van Stork uiteraard). Vooral het middendeel is bijzonder, de geschiedenis van de gezochte vader van de jeugdvriendin van de hoofdpersoon. Degene dus die niet terug kon en wilde. 

6
Terug naar het strandhuis (Roman)
Geschreven door Mary Alice Monroe, gelezen op 4-9-2020

Moeder (weduwe) Lovie is dol op schildpadden, van die grote die uit de zee komen, eieren leggen en weer verder zwemmen, de eieren aan hun lot overlaten (syboliek!). Daaromheen is het verhaal gebouwd. Haar dochter en haar zoon maken het haar niet gemakkelijk, het leven. Uiteindelijk wordt ze terminaal ziek en komt alles min of meer goed. Tja. 

6
De erfenis van het weesmeisje (Roman)
Geschreven door Anne Jacobs, gelezen op 29-8-2020

Hoewel deel twee veel van de geschiedenis van Duitsland vertelde, was dit deel drie weer een superboeketreeksboek (of soap story). Voorspelbaar dus. Een vierde deel zal er vast niet komen! Bol zegt hierover:

Augsburg, 1920. De oorlog is voorbij en de familie is optimistisch over de toekomst. Paul Melzer is terug uit Rusland en probeert de lakenfabriek in zijn oude glorie te herstellen. Zijn vrouw Marie vervult, tot ongenoegen van Paul en haar schoonmoeder Alice, een langgekoesterde droom: ze opent haar eigen modestudio.

Marie is dolgelukkig, maar thuis leidt haar nieuwe project tot eindeloze ruzies met Paul. Hun huwelijk wordt flink op de proef gesteld en Marie moet vechten voor wie ze is. En dan wordt er een bijzondere collectie schilderijen gevonden die alles verandert...

De erfenis van het weesmeisje is het onvergetelijke laatste deel van de serie over het geliefde weesmeisje Marie.

6
De moed van het weesmeisje (Roman)
Geschreven door Anne Jacobs, gelezen op 26-8-2020

Ik moet mijn mening enigszins aanpassen. Het is wel degelijk iets meer dan boeket. Je krijgt toch behoorlijk wat geschiedenis van Duitsland mee. Marie (het weesmeisje) is getrouwd met de zoon van de 'rijkelui' en gebruiken het landgoed nu als opvangcentrum voor mensen die in de oorlog gewond zijn geraakt. Het verhaal op zich, de grote romantische lijn dus is wat lastig en soms voorspelbaar, maar de rest valt toch mee. 

6
Het weesmeisje (Roman)
Geschreven door Anne Jacobs, gelezen op 24-8-2020

Eerlijk gezegd is dit een super boekreeksboek. Het gaat dus nergens over, althans, het wordt aangeprezen als de Duitse Downtown Abbey, maar dat is het dus niet. Althans niet bepaald. Vol intriges en geheimen, dat wel, maar met een happy end. Voor de liefhebbers wel iets om bij weg te dromen denk ik. En er volgen nog twee delen! 

7
De stof in haar handen (Roman)
Geschreven door Bianca Pitzorno, gelezen op 23-8-2020

Het verhaal speelt in Sardinië, begin vorige eeuw. Een meisje leert het vak van naaister van haar oma, totdat haar oma overlijdt en ze zelf haar weg gaat zoeken. Een naaimachine is wat ze nodig heeft en dat bereikt ze ook. Ze hoort allerlei verhalen van vrouwen, in de huizen waar ze komt. Ze blijft strijden uiteindelijk voor een onafhankelijk bestaan, zonder dominantie van mannen. 

8
Het boek van vergeten woorden (Roman)
Geschreven door Pip Williams, gelezen op 15-8-2020

Op waarheid berustende geschiedenis van het ontstaan van het Oxford Dictionary, maar wel gemengd met een geromantiseerd verhaal over een (niet bestaande) dochter van een van de lexicografen. Mooi boek, zowel voor de geschiedenis als voor de romantisering ervan. 

7
Fatale Erfenis (Roman)
Geschreven door Rachel Rhys, gelezen op 26-7-2020

Een mixvan thrillerelementen, romantiek en de zoektocht van een vrouw die zich in haar huwelijk nogal betutteld vindt. Lekker boek om even weg te zijn. Op verzoek van Jose gelezen.

6
Op het geniale af (Roman)
Geschreven door Benedict Wells, gelezen op 18-7-2020

Het is zijn derde boek, maar veel minder dan het eerste van hem, dat vond ik erg mooi (Het einde van de eenzaamheid). Dit gaat over de zoon van een manisch-depressieve moeder en een onbekende vader. Hij gaat zijn vader zoeken, die mee blijkt te hebben gedaan aan een donorschap voor geniale mensen. De jongen, Francis, gaat met Grover, een nerd-vriend en Anne May, op wie hij verliefd is, een roadtrip door Amerika maken om zijn vader te vinden. Als hij hem uiteindelijk vindt, blijkt alles toch tamelijk anders te liggen. Het verhaal eindigt in Las Vegas, waar hij gokkend ten onder of misschien niet ten onder gaat. Open einde dus.