Gefilterd op genre 'index.php'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 2324 gevonden boeken.

8
Ver van Verona (Roman)
Geschreven door Jane Gardam, gelezen op 4-10-2020

Deze debuutroman (1971) van Gardam (Yorkshire, 1928) toont al aan hoe bijzonder ze zal worden. Een mooi en ontroerend verhaal over enerzijds de coming of age van een (onaangepast) bijzonder meisje, Jessica Vye, uit een op het oog chaotisch gezin, anderzijds de geschiedenis zoals die zich afspeelt in haar omgeving. Dat alles met de nodige humor, haar enigszins eigenzinnige manier van schrijven en de typisch Engelse sfeer. Jessica is ervan overtuigd dat ze schrijfster wordt, misschien al is en beleeft van alles op school en met haar vriendinnen en een bijzondere vriend. Geweldig leesvoer, ook dit boek weer van Jane Gardam.

8
De opgang (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 29-9-2020

Op zijn eigen, haast journalistieke wijze combineert Hertmans een verhaal over een Vlaamse SS'er, Willem Verhulst, met zijn eigen ervaringen. Vanaf zijn jeugd tot zijn dood, met liefdes (3) die hij had en smerige daden (talloze) die hij verrichtte, lees je over het leven van Verhulst. Niet om blij van te worden, je zou die man wat aan willen doen, al blijft zijn vrouw Mientje, ondanks alles wat haar overkomt, trouw op haar manier. Ook de drie kinderen trouwens, van wie er twee nog leven als Stefan Hertmans dit boek schrijft. Het huis, dat Hertmans kocht en waar hij twintig jaar in woonde, blijkt het huis te zijn waar Mientje en Willem met hun kinderen hebben gewoond. De blauwe seringen, hoewel er niet veel meer van over is, herinneren daaraan. Het is een mooie roman, gebaseerd op de werkelijkheid. 

8
De val van Thomas G. (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 22-9-2020

Mooi verhaal, goed geschreven en vanuit verschillende personen gezien. Uitgever Thomas G. heeft een boek (Hedendaags Fanatisme) uitgegeven dat een storm aan reacties heeft losgemaakt. Geschreven door de tamelijk uitgerangeerde docent Rudolf Merkelbach. De vrouw van Thomas, Isa, heeft zich teruggetrokken in Ierland na de dood van haar man, haar dochter Leonie is sarcastisch over de dood van haar vader (met wie ze zich zeer verbonden voelde, tot hij het boek uitgaf), het zich terugtrekken van haar moeder en bovendien zeer carrièrebewust. Haar broer Arthur trekt zich sowieso terug, hij komt in het boek ook nauwelijks naar voren. Joris de Groot is een journalist die denkt de hele affaire te kunnen beschrijven en Anne Benraad is mede-uitgeefster van de uitgeverij van Thomas G (meestal wordt zij opgevoerd via Joris). Uiteindelijk komt het vreemde leven en de voorgeschiedenis van Thomas G naar voren ... 

8
Mrs. Degas (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 17-9-2020

Mooie geromantiseerde geschiedenis over Edgar Degas en zijn verleden. Plus zijn liefde voor Estelle, een nichtje van hem. Met veel aandacht voor Louisiana en het einde van de slavernij. Het verhaal op zich is sterk opgebouwd, iemand helpt Degas (die blind is geworden) zijn huis 'leeg' te maken. Pas gaandeweg kom je te weten wie dat precies is. Mooie roman.

8
Het leugenachtige leven van volwassenen (Roman)
Geschreven door Elena Ferrante, gelezen op 14-9-2020

Een echte Ferrante weer, al gaat het nu ergens anders over. De vader en moeder van Giovanna lijken een harmonieus echtpaar te zijn. Maar er sluipen steeds duidelijker veranderingen in hun relatie. Giovanna zoekt haar tante Vittoria op, een vreemde vrouw die haar vader (haar broer dus) niet wil ontmoeten. Er ontwikkelt zich een situatie waarin de scheiding tussen oud en jong steeds nadrukkelijker vorm krijgt. Tegelijkertijd wordt Giovanna ouder en 'wijzer', eigenlijk is het de coming out van een meisje tot vrouw. Onder invloed van de volwassenen om haar heen. Boeiend!

7
De kaasfabriek (Roman)
Geschreven door Simone van der Vlugt, gelezen op 11-9-2020

Een historische roman is dit eigenlijk, op het randje dan. Het beschrijft (1892) de situatie van Lydia, wier ouders zijn overleden. Ze wil haar vaders plan uitvoeren: het starten van een moderne kaasfabriek in Purmerend. Ze doet dat samen met Huib, een moderne boer uit de omgeving (haar vader had hem ook genoemd in zijn plannen). Als ze een kind van hem krijgt, rijst er een standenprobleem. 

Wanneer haar dochter dit uiteindelijk ontdekt, is het drama compleet. Zij trouwt en verblijft in Antwerpen als de eerste wereldoorlog losbarst. Dan blijkt dat ze op haar moeder (en vader) lijkt: ze wordt zelfstandig en ontwikkelt haar eigen weg. Eigenlijk zijn het twee ondernemende vrouwen, moeder en dochter, die zich bovendien tegen de standenmaatschappij verweren. 

8
Suikerbastaard (Roman)
Geschreven door Jaap Scholten, gelezen op 7-9-2020

Achterflap: In de jaren 50 en 60 reisden tientallen Twentse jongens naar het Abessinië van keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond.(...) Zodra hun driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok en de draaibank in Hengelo. Een van de jongens kon dat niet.

Het is een prachtige roman, gebaseerd op eigen ervaringen maar dan wel geromantiseerd. Intussen krijg je wel de geschiedenis van Abessinië/Ethiopië te lezen en iets over de suikerfabrieken van Dupont (gebaseerd op die van Stork uiteraard). Vooral het middendeel is bijzonder, de geschiedenis van de gezochte vader van de jeugdvriendin van de hoofdpersoon. Degene dus die niet terug kon en wilde. 

6
Terug naar het strandhuis (Roman)
Geschreven door Mary Alice Monroe, gelezen op 4-9-2020

Moeder (weduwe) Lovie is dol op schildpadden, van die grote die uit de zee komen, eieren leggen en weer verder zwemmen, de eieren aan hun lot overlaten (syboliek!). Daaromheen is het verhaal gebouwd. Haar dochter en haar zoon maken het haar niet gemakkelijk, het leven. Uiteindelijk wordt ze terminaal ziek en komt alles min of meer goed. Tja. 

6
De erfenis van het weesmeisje (Roman)
Geschreven door Anne Jacobs, gelezen op 29-8-2020

Hoewel deel twee veel van de geschiedenis van Duitsland vertelde, was dit deel drie weer een superboeketreeksboek (of soap story). Voorspelbaar dus. Een vierde deel zal er vast niet komen! Bol zegt hierover:

Augsburg, 1920. De oorlog is voorbij en de familie is optimistisch over de toekomst. Paul Melzer is terug uit Rusland en probeert de lakenfabriek in zijn oude glorie te herstellen. Zijn vrouw Marie vervult, tot ongenoegen van Paul en haar schoonmoeder Alice, een langgekoesterde droom: ze opent haar eigen modestudio.

Marie is dolgelukkig, maar thuis leidt haar nieuwe project tot eindeloze ruzies met Paul. Hun huwelijk wordt flink op de proef gesteld en Marie moet vechten voor wie ze is. En dan wordt er een bijzondere collectie schilderijen gevonden die alles verandert...

De erfenis van het weesmeisje is het onvergetelijke laatste deel van de serie over het geliefde weesmeisje Marie.

6
De moed van het weesmeisje (Roman)
Geschreven door Anne Jacobs, gelezen op 26-8-2020

Ik moet mijn mening enigszins aanpassen. Het is wel degelijk iets meer dan boeket. Je krijgt toch behoorlijk wat geschiedenis van Duitsland mee. Marie (het weesmeisje) is getrouwd met de zoon van de 'rijkelui' en gebruiken het landgoed nu als opvangcentrum voor mensen die in de oorlog gewond zijn geraakt. Het verhaal op zich, de grote romantische lijn dus is wat lastig en soms voorspelbaar, maar de rest valt toch mee.