Gefilterd op genre 'Roman'.
Resultaat 91 tot 100 van in totaal 2201 gevonden boeken.

7
In tijden van afnemend licht (Roman)
Geschreven door Eugen Ruge, gelezen op 29-10-2016

Het boek van het jaar 2011 was dit in Duitsland. Het beschrijft in (autobiografische) romanvorm de geschiedenis van enkele generaties van een Duits-Russische familie. Het verhaal schrijft Ruge in niet-chronologische volgorde, lopend van 1952 tot 2001. De bouw (1961) en de val (1989) van de Berlijnse muur worden uiteraard niet onbesproken gelaten. Af en toe ironisch, soms hilarisch, licht defaitistisch en soms overdreven (achterkleinzoon Markus is wel een heel karikaturaal type geworden) geeft Ruge de generatiegeschiedenis vorm, waarbij veel momenten van de Duitse historie een rol spelen. Mexico (ballingschap), Siberië (werkkamp), maar natuurlijk ook Oost-Berlijn zijn de plaatsen waar het zich afspeelt. Wilhelm viert zijn 90e verjaardag op 1 oktober 1989, als fanatieke en overtuigd communist. Het neerstorten van zijn buffettafel staat symbool voor het gevoel van ontevredenheid, dat zo langzamerhand het bewind in Oost-Duitsland gaat ondermijnen. Zijn zoon Kurt en diens zoon Alexander zijn - Kurt wat langzamer dan Alexander - anders denkend dan hun (groot)vader. De 'moderne' tijd breekt ook daar door, met alle problemen vandien.

9
De grond onder onze voeten (Roman)
Geschreven door Jesús Carrasco, gelezen op 25-10-2016

Dit verhaal trekt diepe sporen. Eva Holman is de vrouw van een officier, die als bezetter in Extremadura is opgetreden. Haar man is ziek en hulpbehoevend en ze verzorgt hem, ondanks zijn nurkse karakter. Totdat een vluchteling zich in haar tuin komt verbergen en ze - zo lijkt het - er nu pas achter komt wat de militairen de oorspronkelijke bewoners hebben aangedaan. De vluchteling draagt een enorm verdriet met zich mee en Eva zelf ook, zij het van een andere orde. Als ze helemaal achterhaalt of lijkt te achterhalen wat er is gebeurd, identificeert ze zich met de gevluchte, doodstille man in haar tuin. Het is een zeer aangrijpende roman, waarbij je het boek af en toe echt even moet wegleggen om alles tot je door te laten dringen. Het is samengesteld uit kleine hoofdstukken, die je bovendien tot dat wegleggen dwingen. De mens is de mens een wolf, dat blijkt eens te meer. Nog mooier bijna dan 'De Vlucht' en opnieuw in een weergaloze stijl geschreven. 

 

 

9
Het verhaal van het verloren kind (Roman)
Geschreven door Elena Ferrante, gelezen op 20-10-2016

Het vierde deel van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante is dit. Jammer dat het voorbij is. Het is een mooi en indrukwekkend slotdeel. Ik genoot al van de eerste drie delen en dit is een waardige afsluiting. Het verhaal van een vriendschap, het verhaal van de Italiaanse situatie, met name de Napolitaanse wereld daarin, het verhaal van twee meisjes die beiden een andere kant op gaan, maar elkaar nooit loslaten. Niet echt althans. Beiden, Lila Cerullo en Lenù Greco, groeien op in eenvoudige gezinnen middenin Napels. Beiden zijn intelligent en bewijzen zich op school. Maar hun wegen zijn nogal verschillend. Lenù (de vertelster in deze boeken) gaat weg uit Napels, heeft een min of meer glanzende carrière als schrijfster, trouwt, krijgt kinderen, verlaat haar echtgenoot voor haar jeugdliefde Nino. Lila blijft in Napels, volgt geen opleiding meer maar is haar vriendin intellectueel de baas, al blijft ze in de arme buurt van Napels wonen. Ook zij trouwt, krijgt kinderen, verlaat haar echtgenoot, echtgenoten zelfs en heeft ook een relatie met Nino. Als Lenù terugkeert naar Napels gaan de twee vriendinnen in hetzelfde huis wonen, een boven, een beneden. Haat en liefde, afstoting en aantrekking, de kernen van deze vriendschap. Het verhaal boeit van begin tot eind en toen ik het uit had, pakte ik meteen weer deel 1, De geniale vriendin, al was het maar vanwege de cirkelvormigheid van deze romans. Een bijzondere ervaring, ook deze laatste roman in de serie. 

7
Zolang er leven is (Roman)
Geschreven door Hendrik Groen, gelezen op 13-10-2016

Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar, zo luidt de ondertitel van dit vervolg op 'Pogingen iets van het leven te maken'. En opnieuw is het een aardig boek, waarbij je voortdurend in gedachten hebt dat het zo kan gaan, met ieder van ons. De situatie in het 'bejaardentehuis' is herkenbaar, zeker als je tegelijkertijd veel in een verpleegtehuis komt, zoals wij de laatste tijd. Soms schrijnend, soms vrolijk, altijd met het vooruitzicht van iets wat je nooit zou willen. En toch blijft Hendrik Groen min of meer positief, zij het met ups en downs. Ik las ergens dat e.e.a. verfilmd wordt met André van Duin in de hoofdrol. Dat lijkt me geen slechte keus, hij heeft behoorlijk serieuze kanten en kan goed acteren. 

 

7
De eerste vrouw (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 7-10-2016

Ook deze roman van Susan Smit is op feiten gebaseerd. Deze keer gaat het over de liefde tussen twee grote artiesten, Lou Tellegen en Geraldine Farrar. Het uitgangspunt is vooral de positie van Geraldine, haar teksten worden in de ikvorm geschreven en de teksten van Lou vanuit een vertellerspositie. Lou lijkt me (mede daardoor) een tamelijk egocentrische figuur te zijn geweest, iemand die niet altijd even eerlijk was, een gokker, een avonturier, die zijn vrouw op een uiteindelijk wrede manier behandelde. Maar Geraldine laat zich niet klein krijgen, hoewel ze erg lijkt te hebben geleden onder deze uiteindelijk verloren grote liefde. Het verhaal is nogal eenzijdig op deze manier en misschien vind ik daardoor deze roman minder geslaagd dan de vorige (Gisele). Toch is het een boeiende roman, die de moeite van het lezen absoluut waard is. 

 

6
De truc (Roman)
Geschreven door Emanuel Bergmann, gelezen op 5-10-2016

Best een aardig verhaal, al is het allemaal enigszins voorspelbaar. Er zijn twee verhaallijnen, die elkaar kruisen als Mosche Goldenhirsch (later de beroemde goochelaar Zabbatini), geboren in 1934 en Max Cohn, wonend in Los Angeles en geboren in 1997, elkaar ontmoeten. De goochelaar is een selfmade man die zich door de oorlog heeft heengeworsteld, beroemd is geworden, maar later in Amerika in een opvanghuis terecht is gekomen. Max is een gevoelige jongen, wiens ouders gaan scheiden. Hij wil Zabbatini zoeken omdat hij denkt dat deze goochelaar de scheiding kan voorkomen. Ze helpen elkaar, de oma van Max blijkt bovendien ook tijdens de oorlog te hebben geleden en Mosche alias Zabbatini uiteindelijk te kennen. Eind goed al goed, wel de nodige dramatiek van de oorlogstijd, maar toch ... een aardig boek voor jeugdigen lijkt mij. Voor volwassenen is het wat veel van het goede. 

5
Lieve (Roman)
Geschreven door Ronald Giphart, gelezen op 2-10-2016

Lieve is een ingewikkeld verhaal met veel dubbelingen. Liv krijgt (voor het eerst) een droomrol in een belangrijke film van filmer Noah. Het is de film over zijn liefde en leven met Lieve, die zich uiteindelijk doodreed tegen een boom. De tegenspeler van Liv is Bison, een teruggetrokken maar uiterst beroemde filmster die al in veel films naam maakte. De verwikkelingen zijn duidelijk en de overeenkomsten tussen het leven van Noah en Lieve en Bison en Liv ook. Erdoorheen spelen ook anderen een rol van betekenis, met name de scenarioschrijver Casper, die Lieve naar zijn hand bleek te kunnen zetten en gepasseerd wordt bij het schrijven van het scenario voor deze film. Al deze dubbelingen worden gelardeerd met de nodige seks en erotiek. Ach, het is een boek dat je in een avondje uitleest, maar mij stelt het niets voor. Gelukkig heb ik het niet gekocht maar geleend.

8
Blindelings (Roman)
Geschreven door Kris van Steenberge, gelezen op 23-9-2016

Met spanning zag ik dit boek tegemoet, want 'Woesten' vond ik destijds erg mooi. Dit ook, al is het anders. Toch herken je de schrijver erin. Jonas, de hoofdpersoon in het boek, is de zoon van Abigaïl en Karel, twee ongelooflijke tegenpolen, zowel qua karakter als qua afkomst. De manier waarop Jonas wordt verwekt, spreekt boekdelen. De wijze waarop met name de moeder zich ambitieus over haar zoon buigt en hem dwingt in alles haar zin te doen, is mijns inziens niet helemaal overtuigend. Aan de andere kant is Jonas aanvankelijk zo zachtaardig, dat het ook weer logisch is. Als hij een vreselijk ongeluk krijgt, wordt alles nog erger. De vader probeert zich er - de ouders zijn al lang uit elkaar - mee te bemoeien, maar alles lijkt zinloos. De 'liefde' van Jonas voor Anouk komt niet van de grond, Abigaïl zit overal tussen en gebruikt (lees 'misbruikt') haar zoon, totdat alles misloopt. De rol van de vader vind ik wat minder tot zijn recht komen, het verhaal zelf overtuigt me des te meer. Niet om vrolijk van te worden, wel om over na te blijven denken.

6
Waar mijn hart ooit klopte (Roman)
Geschreven door Sebastian Faulks, gelezen op 10-8-2016

Dit boek, dat ik enthousiast ter hand nam, omdat ik me 'Het lied van de loopgraven' goed herinnerde, viel me wat tegen. Faulks kan goed schrijven, maar in dit verhaal komen veel losse eindjes voor. Dan denk ik, waarom niet een enkelvoudig thema genomen en dat goed uitgewerkt? Hoe dan ook, het verhaal gaat over een psychiater (Robert Hendricks) die de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog de revue laat passeren. Hij logeert bij een man, die niet lang meer te leven heeft, maar die meent hem meer over zijn vader te kunnen vertellen. Hij woont op een eiland voor de Franse kust. Er komen veel thema's aan de orde: oorlog, liefde, eenzaamheid, verdriet. Het is wel een aardig verhaal, goed geschreven bovendien, maar het boeide me veel en veel minder dan 'Het lied van de loopgraven'. 

6
Met stomheid geslagen (Roman)
Geschreven door Edward St. Aubyn, gelezen op 27-7-2016

Omdat ik de Melrose romans zo prachtig vond, kocht ik dit ook. Op de achterkant staat het volgende: 'Met stomheid geslagen is een hilarische roman over het literaire circuit, maar het is veel meer dan dat. St. Aubyn drijft de spot met de oppervlakkige wereld van roddels en hypes, maar is intussen op zoek naar het wezen van de literatuur ...' Dat klopt ook wel, maar ik ben niet zo dol op hilarische romans. Al leest dit heel gemakkelijk weg. Het verhaal gaat over de wereld van de literatuur en alles wat zich afspeelt rond de uitreiking van een belangrijke literaire prijs. De juryvoorzitter, de schrijvers, de tv presentatoren, de literaire recensenten, alles komt langs. Grappig, dat wel. En je kunt je er ook veel bij voorstellen natuurlijk. Maar om nou te zeggen, dit moet je gelezen hebben, nee dat dan weer niet.