Gefilterd op genre 'Roman'.
Resultaat 91 tot 100 van in totaal 2186 gevonden boeken.

6
Zwijgen (Roman)
Geschreven door Ingrid vander Veken, gelezen op 30-6-2016

Een eenvoudige roman over de geheimen die een vader en een moeder beheersen. Langzamerhand ontdekt hun dochter wat er gebeurd is. Geheimen van oorlog en geheimen van liefde zijn er, maar gezwegen erover wordt er, altijd. Tot aan de dood toe. Dat deze geheimen de familieverhoudingen hebben bepaald, moge duidelijk zijn. De schrijfstijl spreekt mij minder aan, met name het perspectief. Hoewel Vander Veken erg precies is, vind ik de vertelinstantie lastig. Je moet er erg aan wennen dat de hoofdpersoon, de dochter in dit geval, continu wordt aangesproken door een soort alwetende verteller, die zich tegelijkertijd weer in de hoofdpersoon verplaatst.  

9
Wie vlucht en wie blijft (Roman)
Geschreven door Elena Ferrante, gelezen op 28-6-2016

Dit deel 3 van de Napolitaanse romans is me opnieuw heel goed bevallen. Elk deel vind ik mooier dan het vorige, al is dat natuurlijk subjectief. Maar alles komt steeds dichterbij, dat dan weer wel. Elena lijkt het goed te doen in haar huwelijk, met haar kinderen, met haar omgeving en met haar schrijven, totdat zeker in dat laatste de klad komt. Ze krabbelt weer overeind, zo lijkt het en ziet op een afstand hoe het haar vriendin Lila vergaat. Haar eeuwige liefde, van kindsaf aan, voor Nino, blijft spelen. Lila en de Napolitanen lijken zich over te geven aan de Solara's, terwijl Elena in Florence woont maar wel op de hoogte blijft van alles wat zich afspeelt in Napels. De strijd tussen de communisten, de arbeiders, de studenten en de fascisten wordt met verve beschreven en je ziet hoe de omstandigheden in de fabrieken zijn. En hoe moeilijk het contact tussen studenten en arbeiders verloopt. Boeiend tot het einde, je blijft lezen en kunt dit deel al nauwelijks meer wegleggen. Het is jammer dat ik geen Italiaans lees, nu wordt het wachten tot oktober, want dan pas komt deel 4 uit. 

8
Het grote zwijgen (Roman)
Geschreven door Erik Menkveld, gelezen op 22-6-2016

Dit is een mooie aanvulling op 'Cécile en Elsa, strijdbare freules' (Elisabeth Leijnse), waarover ik eerder schreef en wat ik een prachtige dubbelbiografie vond. Erik Menkveld gaat in op de vriendschap tussen Diepenbrock en Vermeulen, waarbij de verhoudingen tussen Diepenbrock en Jo en Vermeulen en Elsa natuurlijk een belangrijke rol spelen. Het verhaal is strak opgebouwd, met een wisselend perspectief vanuit Diepenbrock en vanuit Vermeulen, maar het is zeer poëtisch van toon. De leraar-leerlingverhouding wordt breed uitgesponnen, ook als Vermeulen zelf leraar van de ongeschoolde muziekliefhebber Petrus is. De dichterlijke toon van Menkveld is mij uitstekend bevallen. De kritiek op de grote Willem Mengelberg trouwens ook, eerlijk gezegd. Maar vooral het ontbreken van echte spanning, van de romantechnische aspecten die daarmee samenhangen, vond ik eigenlijk heel mooi en heel toepasselijk. De titelverklaring is op vele manieren te geven: het grote zwijgen verwijst naar de angst van Diepenbrock over het uitvoeren van zijn composities; het grote zwijgen heerst ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, maar vooral verwijst de titel naar 'Im grossen Schweigen' (1906) van Diepenbrock. Een wonderlijk mooi boek, dat je langzaam tot je moet nemen. 

8
De nieuwe achternaam (Roman)
Geschreven door Elena Ferrante, gelezen op 17-6-2016

Dit is het tweede deel van de Napolitaanse romans, over de twee vriendinnen Elena Greco en Lila Cruello. Opnieuw wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Elena. Nu speelt de kern zich af rond hun adolescentie. Zoals ook in deel 1 (zie De geniale vriendin) is het ogenschijnlijke verschil tussen beide meisjes, jonge vrouwen dus inmiddels, groot: de een gaat verder studeren, schrijft een boek en de ander trouwt op haar zestiende met een man van wie ze niet houdt maar die wel rijk is. Toch blijven ze, zij het met soms langere tussenpozen, elkaar zien en telkens is er een stevige band tussen beiden. Lila wordt zwanger, verlaat haar echtgenoot, terwijl Elena een hopeloze liefde koestert voor Nino. Overspel, jaloezie, ruzie en gedoe tussen de verschillende families is aan de orde van de dag. Daartussendoor spelen de intriges van de maffia-achtige gebroeders Solara, maar ook de ruzies van de plaatselijke winkeliers onder wie Stefano, de echtgenoot van Lila. Dit alles tegen de achtergrond van Napels, van de achterbuurten daar, van de armoede en de tegenstelling tot de rijkere en (vaak) hoger opgeleiden. Mooie waarnemingen, politiek zowel als filosofisch, buitengewoon boeiend, goed geschreven, dit boek, waarvan het vervolg al op me ligt te wachten. Google voor meer informatie ook eens op Elena Ferrante, een aardig stuk staat over haar (of hem) in De Groene, van ik dacht juni 2015.

5
Lieveling (Roman)
Geschreven door Kim van Kooten, gelezen op 11-6-2016

Dit verhaal gaat over Puck, een meisje van vijf, als het boek begint. Ze hoort bij een achterstandsfamilie in Rotterdam, maar plotseling worden zij en haar moeder door een rijke meneer meegenomen naar een kapitale villa in Zwijndrecht. Haar moeder baadt zich in weelde, Puck wordt door deze redder 'behandeld' op niet mis te verstane wijze. Het is een enigszins over de top verhaal, vind ik, met niet al te waarschijnlijke types (karakters worden het in ieder geval nooit), maar Kim van Kooten kan wel schrijven, zo lijkt het. Of zou iemand haar geholpen hebben? Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Pauline Barendregt. 

 

7
Morgenland (Roman)
Geschreven door Stephan Abarbanell, gelezen op 8-6-2016

Lilya Wasserfall, een Joodse vrouw die actief is in het verzet in Palestina, krijgt de opdracht de broer van Elias Lind te zoeken. Haar geliefde is zojuist omgekomen, ze wil eigenlijk strijd voeren maar gaat in op deze ietwat raadselachtige opdracht en vervult deze zo goed als ze kan. Daarbij zoekt ze ook haar eigen roots en komt ze (uiteraard) in aanraking met een nieuwe liefde, zo lijkt het. Naast heel veel andere personen, die soms wel en soms niet te vertrouwen zijn ... Deze roman is zowel historisch verantwoord (e.e.a. speelt zich af in 1946 en is gebaseerd op de geschiedenis van de beroemde gebroeders Scholem) als spannend (een niet ongevaarlijke zoektocht van een vrouw uit Palestina naar de broer van de Joodse Elias Lind, die in Duitsland achterbleef en omgekomen lijkt te zijn in een concentratiekamp). Het geeft ook een politiek beeld van de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog, zowel in Palestina als in West-Europa. 

7
Rondom de zon (Roman)
Geschreven door Paula McLain, gelezen op 29-5-2016

Dit is een historische roman over de eerste vrouwelijke paardentrainer en bushpiloot, gecombineerd met het verhaal van Karen Blixen en een stevige liefde. Beryl heet de hoofdpersoon. Het verhaal begint eigenlijk in 1904, als ze met haar ouders van Engeland naar Kenia verhuist. Haar moeder redt het niet en keert met medeneming van Beryls broertje naar Engeland terug. Beryl krijgt haar 'opvoeding' van haar vader en voelt zich helemaal thuis bij de Kipsigis-stam. Ze wil niets liever dan paardentrainer worden en dat lukt haar ook, ondanks veel tegenwerking. Als de enigszins decadente Europese expats haar in de gaten krijgen, geeft dat een merkwaardige spanning. Uiteindelijk houdt ze het meest van een man, die ook een relatie heeft met Karen Blixen. De liefde voor deze man (Denys Finch Hatton) drijft haar ertoe de eerste vrouwelijke bushpiloot van Kenia te worden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van de beroemde vliegenierster Beryl Markham. De moeite van het lezen zeker waard.

 

8
Zuiverheid (Roman)
Geschreven door Jonathan Franzen, gelezen op 27-5-2016

Pip (Purity) Tyler gaat op zoek naar haar vader. Haar moeder heeft haar nooit willen vertellen wie hij is en ze is opgezadeld met een studieschuld van 30.000 dollar. Ze hoopt bij haar vader te kunnen aankloppen voor dat geld, maar eigenlijk zoekt ze haar roots en haar geschiedenis. Haar zoektocht brengt haar in Noord- en Zuid-Amerika en uiteindelijk slaagt ze in haar poging. Dat gaat ten koste of ten bate van vele ervaringen, met o.a. Andreas Wolf die vanuit Oost-Duitsland naar Bolivia kwam. Een beroemde, charismatische man, die veel van internet weet. Hij maakte de val van de Muur mee en vertelde zijn geheim aan Tom Aberrant, een Amerikaan die daar toen was. Het verhaal is prachtig, wijd uitgesponnen, zoals alleen Jonathan Franzen dat kan. Het perspectief verschuift per hoofdstuk van de een naar de ander en je krijgt een prachtig beeld van de geest van de tijd, van de personen, van de politiek, van de liefde. Het is een boek waaraan je verslingerd raakt: als je erin bezig bent, kun je het nauwelijks neerleggen. 

5
De vergever (Roman)
Geschreven door Robert Anker, gelezen op 17-5-2016

Helaas, dit vond ik niet echt een boeiend boek. De hoofdpersoon, Sander Schwartz is journalist en schrijver, maar vooral iemand bij wie alles mis gaat. Tot hij uiteindelijk rust vindt, maar die weg gaat gepaard met het nodige ongemak. Ik las ooit Hajaar en Daan van hem en dat vond ik een mooie roman. Bij deze moest ik mezelf ertoe zetten door te lezen. Geen echte aanrader dus, maar wellicht voor een andere lezer wel? 

7
Mama Tandoori (Roman)
Geschreven door Ernest van der Kwast, gelezen op 16-5-2016

Dit boek lag er al een hele tijd, maar ik had het nooit gelezen (wel 'De IJsmakers' trouwens). De Pinksterdagen waren een mooie gelegenheid om dit boek(je) tussendoor te lezen. Ik kwam niet bedrogen uit: het was ontroerend, grappig, tragisch en vrolijk tegelijkertijd. Voor alles toont het iets van de liefde van een man voor zijn moeder (en en passant ook voor zijn vader), zijn afkomst, zijn geschiedenis. Maar ook iets van het begrijpen van zichzelf en van het erkennen van een (mogelijke) toekomst. Het boek is al in 2010 uitgekomen, maar heeft eigenlijk niets aan waarde ingeboet.