Gefilterd op genre 'Roman'.
Resultaat 91 tot 100 van in totaal 2357 gevonden boeken.

7
Ontweten (Roman)
Geschreven door Menno van der Veen, gelezen op 21-8-2019

Ergens kwam ik tegen 'Ontweten betekent niet dat je het moet vergeten, maar dat je het niet steeds moet herdenken. Je moet voorwaartse krachten zoeken, niet achteruitkijken.' David (Daav) is de hoofdpersoon. een wat vervelende man. Hij raakt verstrikt tussen twee vrouwen, Margot en Vigée, die elkaar kennen uit een opvanghuis, daar hebben ze het verleden ontweten. Davids probleem is het omgaan met het verleden. Boeiend, niet opwindend. 

7
De tuin van de avondnevel (Roman)
Geschreven door Tan Twan Eng, gelezen op 14-8-2019

Yun Ling heeft haar zus verloren in WO2 en blijft worstelen met de vraag waarom zij is blijven leven. Ze is nu rechter, verliest iets van haar geheugen en gaat terug naar haar geboortegrond in Maleisië om de herinnering aan haar zus vast te houden. Ze ontmoet daar Aritomo, die ooit tuinier van de Keizer van Japan was ... Mooi boek! 

9
West (Roman)
Geschreven door Carys Davies, gelezen op 2-8-2019

In augustus 2019 als leesexemplaar gelezen: prachtige debuutroman, die in de verte doet denken aan de boeken van Williams. Een muildierenfokker gaat op zoek naar mammoetbeenderen onder de Mississippi. Zijn vrouw is overleden, zijn dochter laat hij achter bij zijn zus. Of hij ooit terugkomt? Zijn dochter Bess blijft op hem wachten ... 

6
Een week in Parijs (Roman)
Geschreven door Rachel Hore, gelezen op 30-7-2019

Een boek dat iets lijkt op 'Haar naam was Sarah' (een bestseller): het is een liefdesaffaire gecombineerd met een geheim uit het oorlogsverleden. Als je niet te kritisch bent, best aardig, maar niet veel nieuws. De Britse Fay is op schoolreisje in Parijs en krijgt daar allerlei herinneringen die ze niet kan hebben volgens haar moeder. Ze gaat erheen en ja, dan gebeurt het natuurlijk. Kortom, het betere boeketreeksboek. Ook door omstandigheden nu pas (mei 2020) geplaatst.

 

7
Wat we niet vertelden (Roman)
Geschreven door Lara Prescott, gelezen op 21-7-2019

Een mooie historische roman, niet voor niets heet de schrijfster Lara met haar voornaam! Het gaat ook over Boris Pasternak (de schrijver van Dr. Zhivago) en al is niet alles historsich verantwoord, sommige delen toch wel. Een genot om te lezen, prachtig! Door omstandigheden alleen genoteerd, en pas in mei 2020 geplaatst. 

8
Mijn jaar van rust en kalmte (Roman)
Geschreven door Otessa Moshfegh, gelezen op 18-6-2019

Wat een bijzonder boek is dit! Aan een kant vol venijnige humor, aan de andere kant vol diepgang en treurnis. De hoofdfiguur is een geslaagde jonge vrouw, ziet er goed uit, is afgestudeerd, woont in een prachtig appartement (betaald vanuit een erfenis), maar ze heeft een baantje dat eigenlijk beneden haar niveau is. Het bevalt haar dan ook niet best. En ze is het leven goed zat eigenlijk, maar weer niet zo dat ze er een eind aan wil maken. Wel wil ze een jaar lang slapen, waarna ze als 'herboren' weer zou kunnen opstaan en opnieuw beginnen. Een relaas volgt van alle pillen die ze slikt om in slaap te geraken, de psychiater die ze daarvoor 'gebruikt', de kunstenaar die haar uiteindelijk helpt, haar vriendin Reva met wie ze een haat-liefde verhouding heeft, het is een mooi verhaal. Als ze uiteindelijk 'wakker' wordt, is het nine eleven ... 

6
De onverwachte rijkdom van Altena (Roman)
Geschreven door Jan van Mersbergen, gelezen op 12-6-2019

Rochat is dood en dat leidt tot enige opschudding in het dorp Altena, zeker onder tuinman Frank en zijn vrouw Marlies. Want Rochats dochter, eens de hartsvriendin van Marlies en het 'meisje' van Frank, die een beroemde schrijfster is geworden en uit het dorp is weggetrokken, komt voor de begrafenis over naar Altena. Rochat zelf heeft ooit 'De Put' gesloten voor het publiek, wat de jongeren uit die tijd absoluut niet kon waarderen omdat ze daar hun vrije tijd doorbrachten. Maar Frank en Marlies krijgen het beheer van Eveline Rochat, de dochter dus, over De Put terug en ontdekken tot hun verbijstering de grote waarde daarvan. Daarna gaat het verhaal over hoe je het zo kunt plooien dat iedereen daar plezier van heeft. Op een of andere manier lijkt dat te lukken, zelfs de zoon van Marlies en Frank, Willem (die niet kan lopen), gaat het beter. Elk hoofdstuk begint met een soort cryptogramvraag, die iets met het verhaal te maken heeft. Eenvoudig en goed gedoseerd, dit aangename boek.

5
De boekbinder (Roman)
Geschreven door Bridget Collins, gelezen op 9-6-2019

Emmet is zijn geheugen kwijt - althans wij en hij weten niet wat er vooraf is gebeurd . en wordt door zijn ouders naar een boekbinder gestuurd. Daar zou hij boekbinder moeten worden en boekbinder zijn is in die tijd (we spreken van vroeg in de 19e eeuw in Engeland lijkt me) een bijzonder beroep: de boekbinder (althans velen van hen die dat beroep uitoefenen) zijn in staat het geheugen van iemand te wissen en te binden in een 'boek'. Die boeken kunnen natuurlijk terechtkomen bij iemand die daar kwade bedoelingen mee heeft en dat gebeurt dan ook. Dat dit verhaal op deze manier de kant van een sprookje opgaat en bovendien nogal surrealistisch is, moge duidelijk zijn. Als je daarvan houdt, is dat mooi meegenomen, zo niet, lees het dan niet. Dit is de eerste roman voor volwassenen die Bridget Collins schreef, ze heeft al wel de nodige kinderboeken geschreven en eerlijk gezegd zou dit eerder een jeugdroman kunnen zijn dan een roman voor volwassenen. Maar nogmaals, als je ervan houdt, is het vast heel mooi.

8
Ik blijf hier (Roman)
Geschreven door Marco Balzano, gelezen op 6-6-2019

In dit prachtige boekje, op waarheid gebaseerd, raakt een boerengezin helemaal gemangeld tussen fascisten en nazi's. Het verhaal speelt zich af in het dan Duitstalige Zuid-Tirol, net over de grens van Zwitserland en Oostenrijk. Het dorp (Kuron eigenlijk Graun im Vinschgau) bevindt zich vlakbij het door Mussolini begonnen en later voltooide stuwmeer, waardoor de inwoners worden gedwongen te verhuizen (waarbij van enige compensatie natuurlijk geen sprake was). Hartverscheurend en treurig en toch heel mooi en subtiel beschreven, deze vreselijke periode in dit verscheurde gebied. 

8
De goede zoon (Roman)
Geschreven door Rob van Essen, gelezen op 31-5-2019

"De naamloze ik-persoon die het woord voert in De goede zoon, is een jaar of zestig en lijkt vastgelopen in de tijd. Hij heeft niets om handen en niemand zit op hem te wachten, zeker niet nu zijn demente moeder overleden is. Hij is ontslagen bij EVSV(de soapserie Echte Vrienden, Slechte Vrienden) en zijn manuscript is afgewezen door de uitgever. Voorbij lijkt zijn faam als auteur van ‘plotloze thrillers’, een door hem gemunt genre waarbij de ander, de lezer, veel toevoegt. De goede zoon, waarin een vage lijn zit van een partij diamanten die zoek is, heeft zelf ook wel iets weg van een plotloze thriller. Van Essen speelt een spel met je verwachting, en laat veel open." 

 

Deze samenvatting vond ik in de NRC en dat zegt genoeg over het boek, waarmee Rob van Essen de Libris Literatuurprijs 2019 heeft gewonnen. Dat je erin door blijft lezen, ligt voor de hand: eigenlijk gaat het over het verwerken van de dood van de moeder van de hoofdpersoon. Dat overkomt hem in een wereld die we (nog) niet kennen, maar die voorspelbaar is ondanks alles. Een wereld die geregeerd wordt door robots, door de auteur beschreven in zorgvuldige taal en in science fictionachtige bewoordingen. Een heel bijzonder boek en een terechte prijswinnaar.