Gefilterd op genre 'Roman'.
Resultaat 151 tot 160 van in totaal 2357 gevonden boeken.

7
De vlecht (Roman)
Geschreven door Laetitia Colombani, gelezen op 27-5-2018

Niet slecht, dit debuut, dat in Frankrijk al meer dan 330.000 keer is verkocht ... Het gaat over drie vrouwen, van wie de levens door het (nood)lot uiteindelijk zonder dat ze dat zelf weten met elkaar vervlochten raken. Het gaat over Smita, uit India, die niet tot een kaste behoort en probeert haar dochter de situatie waarin ze zelf verkeert te besparen. Daarnaast over Giulia uit Sicilië, die nadat haar vader ernstig ziek wordt, het bedrijf dat dreigt failliet te gaan over moet nemen. En tenslotte over de zeer geslaagde advocate Sarah Cohen uit Montreal, die erachter komt dat haar positie gevaar loopt als ze ziek wordt. Op een mooie manier worden deze levens met elkaar in verband gebracht, nog afgezien van de prachtige stijl waarin Colombani hun lot beschrijft. 

6
De knikkerverzamelaar (Roman)
Geschreven door Cecilia Ahern, gelezen op 21-5-2018

Nooit geweten dat er zoveel bestond achter de 'knikkerwereld'. Natuurlijk knikkerde ik ook, vroeger, op straat zelfs, maar dat je een heuse verzameling van knikkers kunt aanleggen, geen idee had ik daarvan. De roman zelf is aardig, zeker voor een zonnige Pinksterdag, maar meer ook niet eigenlijk. Sabrina Boggs ontdekt tussen de spullen van haar vader, die in een verpleeghuis terecht is gekomen, een knikkerverzameling. Ze merkt dat ze niets van haar vader wist, maar ook dat ze weinig over zichzelf wist. Met het achterhalen van ontbrekende knikkers, wordt haar van alles onthuld, over haar vader, zijn broers en haar zelf. Leuk boek. 

7
Olga (Roman)
Geschreven door Bernhard Schlink, gelezen op 20-5-2018

Als je de korte inhoud leest, denk je, o ja zoiets dus. Maar het is anders: Olga is een arm meisje, Herbert is een rijkeluiszoon. Toch houden ze van elkaar, hoewel van een huwelijk geen sprake kan zijn. Tot zover niets nieuws. Toch doet de structuur van het boek je een andere opvatting over dit verhaal krijgen. In drie delen wordt het verteld: het eerste deel gaat over Olga en Herbert en hun liefdevolle, maar moeilijke verhouding, het tweede deel gaat over Ferdinand, de jongste zoon van het domineesgezin waar hij opgroeit en deze Ferdinand wordt opgevangen door Olga, als ze eenmaal doof en naaister is geworden. Deel drie tenslotte geeft de brieven die Olga aan Herbert geschreven heeft, opgespoord door Ferdinand, die al veel verhalen heeft gehoord en bijzonder gehecht is aan Olga. Een mooie en prachtig vertelde roman. 

9
Wees onzichtbaar (Roman)
Geschreven door Murat Isik, gelezen op 19-5-2018

Ik ben behoorlijk onder de indruk van dit boek. Niet een roman om in een keer uit te lezen, maar stukje voor stukje. Het is, zoals op de achterkant staat 'Een epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader, met de Bijlmer als decor'. Maar met heel veel zorg en (zelf)kennis geschreven door de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018 en met name die zorgvuldigheid, zonder daardoor spanning in het verhaal te verliezen, heeft ertoe geleid dat dit een roman is, waarover ik een tijdje blijf nadenken. Hoewel de vader een lastige man (eufemisme!) is, voel je aan alles dat hij toch als 'vader' wordt gezien. Daarnaast is het leven van dit 'toevallig ontstane' gezin, dat oorspronkelijk uit Perzië kwam, maar in Turkije terechtkwam, later naar Duitsland en nog later naar de Bijlmer in Amsterdam verhuisde, een ongemakkelijk leven geweest, waarbij zoon, dochter en moeder uiteindelijk min of meer goed terecht zijn gekomen ... Een heel bijzonder boek.

8
Tsjaikovskistraat 40 (Roman)
Geschreven door Pieter Waterdrinker, gelezen op 13-5-2018

Een mooie, autobiografische roman, over de schrijver zelf en over de Russische aard. Je wordt meegevoerd en je blijft heen en weer geslingerd tussen het leven van de schrijver, zijn Russische vrouw en de drie katten die ze hebben en het leven in en de geschiedenis van Rusland. Zelf is Waterdrinker ook niet helemaal 'te vertrouwen' als het om zaken of om de liefde gaat, maar hij keert terug op het goede pad, als je dat zo wilt noemen. Je kunt je helemaal inleven in de persoon en krijgt een prachtig kijkje in het Rusland van vroeger en van nu. Uiteraard woont de schrijver in Rusland (Petersburg), maar zijn gang naar Nederland komt ook aan de orde. Hij is net zo gespleten als de Russische ziel zelf. Zeer de moeite waard. Van de achterflap:

"Behalve een kroniek over  deze periode [bedoeld wordt de Russische revolutie van 1917], die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht. In de handen van meesterverteller Waterdrinker wordt dit een rit op een literaire achtbaan tussen heden en verleden."

8
Hier (Roman)
Geschreven door Joke van Leeuwen, gelezen op 30-4-2018

Stamvader is de weduwnaar, die Hier woont en grensbewaker is. Als hij dit niet meer kan zijn, wordt hij verzorgd door zijn schoondochter Mara, de vrouw van zijn zoon Bardo, die hem uiteindelijk opvolgt. Het blijft een merkwaardig boek, over grenzen, smokkelen, wantrouwen, hoop op een beter leven (vooral voor Mara), dorpsleven. Het mooie is wel de kleindochter Kleine, die eigenlijk de naam van haar overleden oma heeft, maar die mag niet gebruikt worden in het huis van Stamvader. Mooie beschrijving van een dramatische periode, min of meer opgevrolijkt door het meisje Kleine. 

9
Slapende herinneringen (Roman)
Geschreven door Patrick Modiano, gelezen op 22-4-2018

Wat een schrijver is dit toch. Alsof hij zo maar wat opschrijft, eventjes, maar wat is het prachtig. Dit citaat zegt genoeg: "Ik probeer orde aan de brengen in mijn herinneringen. Elke herinnering is een stukje van de puzzel, maar er ontbreken er heel veel, zodat de meeste niet bij elkaar passen. Soms lukt het me om er twee of drie met elkaar te verbinden, maar meer ook niet. Alles wat me maar te binnen wil schieten noteer ik: losse flarden, lijsten van namen of korte zinnetjes, in de hoop dat die namen een magnetische aantrekkingskracht op elkaar uitoefenen en weer andere namen naar de oppervlakte zullen brengen, en dat die zinsneden gaandeweg complete alinea's en op elkaar aansluitende hoofdstukken zullen vormen. In afwachting daarvan breng ik mijn dagen door in een van die grote hangars die doen denken aan ouderwetse garages, op zoek naar vermiste personen en verloren voorwerpen." (p. 58, in het midden van het boek dus ...)

7
Camino (Roman)
Geschreven door Graeme Simsion & Anne Buist, gelezen op 17-4-2018

Wie kom je tegen op weg naar Santiago, zo staat er op de voorkant van het boek. Een feelgoodroman is het eigenlijk, goed voor een paar uurtjes plezier en ontspanning. Niet als je de Camino loopt trouwens, het is een hele tocht van Cluny naar Santiago de Compostela. Zoë en Martijn hebben beiden zo hun redenen de tocht te ondernemen en je raadt het al: ze komen elkaar tegen. Er zijn meer wandelaars met wie ze contact hebben en alles bij elkaar lukt het ze de tocht uit te lopen en hun verleden achter zich te laten. Mocht je ooit het plan hebben de pelgrimstocht te lopen, dan is dit een aardige voorbereiding. 

7
Hotel Sacher (Roman)
Geschreven door Rodica Doehnert, gelezen op 14-4-2018

De geschiedenis van het bekende Hotel Sacher (Wenen) wordt door de schrijfster gemengd met een mooi familieverhaal vol liefde en verraad. Het is een aangenaam boek, geschreven door de vrouw die ook het scenario schreef voor de televisieserie Hotel Adlon. A Family Saga. Je kunt goed merken dat Doehnert scenarioschrijfster is, wat het verhaal er niet minder (juist niet minder) spannend en interessant op maakt. Anna Sacher (van de Sacher Torte inderdaad) is degene die de leiding van het hotel overneemt als haar man Eduard plotseling overlijdt, in 1892. Daarmee begint de geschiedenis. De Donaukurier zegt: 'Een prachtige roman die decennia omspant, van het belle époque, via het fin de siècle tot de door oorlogen verscheurde wereld van de twintste eeuw.' Een mooi boek voor een paar avondjes leesplezier. 

8
De trooster (Roman)
Geschreven door Esther Gerritsen, gelezen op 7-4-2018

Een prachtig paasverhaal, ook voor niet-gelovigen, deze kleine roman over een conciërge van een klooster, Jacob, die zijns ondanks een gast opvangt. Dat is een vooraanstaande man die enkele akkefietjes op zijn naam heeft staan. De tegenstelling tussen de twee kon niet groter zijn, de manier waarop Jacob de man als een vriend gaat zien en daarbij bijna te ver gaat, is heel bijzonder. Voeg daarbij de stijl en de schrijfwijze van Esther Gerritsen, waarbij de bijbel en de paasgedachte een belangrijke rol spelen en je legt het boek niet weg voor je het uit hebt.