Gefilterd op genre 'Roman'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 2257 gevonden boeken.

7
De wolkenridder (Roman)
Geschreven door M.M. Schoenmakers, gelezen op 21-3-2019

Deze roman gaat over de verdwijning van Gerlof Verdegaal. Hij is planoloog en op het oog gelukkig getrouwd, drie kinderen, goede baan als planoloog. Maar dingen veranderen, terwijl hij er niets tegen kan doen: zijn baan verandert steeds weer, hij heeft een merkwaardige darmkwaal en uiteindelijk kiest hij ervoor te 'verdwijnen'. Hij zoekt zijn heil als thuisloze en dakloze man. Je leest hoe hij dat doet, waar hij zijn 'eten' scoort en met wie hij nog een vorm van contact heeft. Steeds vraagt hij zich af wat er toch precies gebeurd is toen hij wegging van huis. Zijn jongste zoon, de enige die uiteindelijk nog naar hem omkijkt, zegt tijdens zijn laatste bezoek: maar mama joeg jou toch weg? Dat blijft de vraag die Verdegaal bezighoudt, tot het bittere einde aan toe. Mooie roman. 

6
Regieaanwijzingen voor de liefde (Roman)
Geschreven door Franca Treur, gelezen op 17-3-2019

Aardig boekje, het zijn eigenlijk de stukjes die ook in Trouw hebben gestaan. Alles bij elkaar een beeld van het 'moderne leven' zeg maar, met alle ins en outs daarbij. Goed voor een uurtje leesplezier, meer niet. Tekeningen van Olivia Ettema. 

 

8
Moord op de moestuin (Roman)
Geschreven door Nicolien Mizee, gelezen op 11-3-2019

Eigenlijk min of meer bedoeld als een soort detective zoals Agatha Christie die schreef, is dit een afstandelijk maar toch ingrijpend boek geworden. De hoofdpersoon, Judith, gaat met haar man, zus en zwager naar een landgoed waar ze haar oude schoolvriendinnen aantreft, met ieder hun eigen geschiedenis. Bovendien zijn er tien volkstuinen rondom het landgoed, waar weer mensen verblijven die ook hun eigen historie hebben. Als dan een dode gevallen is, maar dan ben je al een eind op weg in dit boek, is Judith eigenlijk de enige die, zij het rustig aan en ogenschijnlijk niet echt geïnteresseerd, onderzoek doet naar het verhaal daarachter. Een prima roman, met vele lagen en veel personen, een snelle en bondige stijl en mooie dialogen en typeringen. 

7
Hemelse Juwelen (Roman)
Geschreven door Donna Leon, gelezen op 7-3-2019

Ook deze roman, want een literaire thriller kun je dit echt niet noemen, speelt zich af in Venetië en zoals ik al vermeldde, als je de stad een beetje kent, is het een heerlijk boek. 'Caterina Pellegrini houdt evenveel van muziek als van haar geboortestad Venetië. Wanneer ze als muziekwetenschapper de kans krijgt om de nalatenschap van een onbekende componist te onderzoek, hoeft ze niet lang na te denken.' Ze keert terug naar haar geboortestad en buigt zich over twee kisten met brieven en documenten. Haar opdrachtgever(s) staan erbij en kijken ernaar. Het is een bijzonder leven, wat deze componist heeft geleid, Agostino Steffani is zijn naam. Cecilia Bartoli heeft een cd gemaakt met daarop de verloren gedachte aria's van Steffani. Bijzonder boek met een beetje spanning erin. 

7
Concept M (Roman)
Geschreven door Aafke Romeijn, gelezen op 16-2-2019

Het is het jaar 2020 en Hava Gerritsen is een vrouw die lijdt aan een vreemde ziekte: kleurloosheid. Ze is niet de enige, talloze mensen lijden eraan. Als ze geen kleurstof toegediend krijgen, zullen ze sterven. Als Hava (die eigenlijk Eva heet) betrokken raakt bij een groep radicalen, die zich verzetten tegen de voorrechten die de 'kleurlozen' zoal krijgen, kiest ze ervoor zich Concept M aan te laten 'meten'. Dat betekent dat ze geen kleurstof meer toegediend krijgt. Ze wil een daad stellen door haar eigen einde in gang te zetten. Intussen blijkt de Middenpartij, onder leiding van ene Stork (beschuldigd van betrokkenheid bij de fabricage van kleurstoffen), een machtspositie te hebben verkregen in het land, die zijn weerga niet kent. Het verhaal is goed verzonnen, het einde vind ik wat zoetsappig, maar ik moet zeggen: je blijft erin lezen, dat dan weer wel.

6
Het mooiste verhaal over mijn familie (Roman)
Geschreven door Nelleke Zandwijk, gelezen op 12-2-2019

In een wervelende stijl, met gevoel voor zwarte humor, beschrijft Nelleke Zandwijk haar krakkemikkige familie. Haar tweelingzus, haar moeder, haar Belgische zwager, een neefje, om nog maar te zwijgen over haar eigen leven. Het blijkt een familie te zijn die ten onder gaat aan drank, verhuizingen, verdriet, chaotische familiebijeenkomsten enz. De stijl is goed, ze schrijft het in een continue stroom van gebeurtenissen op. 

7
De komst van een kind (Roman)
Geschreven door Kristina Sandberg, gelezen op 4-2-2019

Eigenlijk is dit het eerste deel van de trilogie, waarvan ik deel drie al gelezen had, lang geleden (in 2015), titel was Leven tot elke prijs. Toen al vond ik de monologue intérieure al heel bijzonder en ook in dit deel ligt het perspectief vooral bij Maj zelf. Ze hoort tot een 'normale' klasse en wordt zwanger van een man die tot de 'hogere' stand behoort. Hoe ze met hem trouwt (dat wil hij zelf graag), wat de omstandigheden zijn, hoe ze haar dochter krijgt, wat er zoal op haar weg komt, hoezeer ze aan het poetsen en ruimen blijft, het is mooi om te lezen. De moeder van haar man Tomas lijkt me niet de allerprettigste schoonmoeder ... en dat Tomas alcoholist is, blijkt al aan het begin. Toch slaagt Maj erin alles bij elkaar te houden. Mooie roman, iets minder boeiend dan deel drie vond ik, maar misschien lag dat aan mij. 

7
De onsterfelijken (Roman)
Geschreven door Chloe Benjamin, gelezen op 24-1-2019

Het ziet er prachtig uit, dit boek, alleen al een reden om het te kopen. De inhoud loog er ook niet om, aan de commentaren te zien. Toch vind ik dat er iets dubbels in de roman zit, hoe mooi hij ook is, houd me ten goede! Misschien is het de vreemdheid van het verhaal, zeker niet de beschrijving zelf, je blijft doorlezen want je wilt weten hoe het afloopt. Het gaat over de kinderen Gold, die op enig moment van een waarzegster te horen krijgen op welke datum ze zullen sterven. Vervolgens worden de levens van de vier kinderen beschreven en dan blijkt dat ze allemaal proberen hun lot te ontvluchten. Uiteraard gaat het ook over de familiebanden, die hen bij elkaar houden, maar toch. De bezigheden van eenieder, en dat wordt ernstiger als ze ouder (mogen) worden, zijn opvallend en worden hier en daar wat overdreven voorgesteld. Vind ik. Maar, zoals gezegd, je blijft erin lezen! 

5
Zeiseman (Roman)
Geschreven door Martha Heesen, gelezen op 23-1-2019

Dit is niet echt een boek voor mij, althans, sommigen zullen dit fantastisch vinden, ik vind het te zweverig en te lyrisch. Het moet betoverend proza zijn (staat op de achterkant) maar mij betoverde het niet echt. Wel knap, daar niet van. Het gaat over Remigius, zijn herinneringen, zijn leven, zijn verliezen, alle fasen van zijn leven passeren de revue. 

8
De vrolijke verrijzenis van Arago (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 18-1-2019

Joys is een 15-jarig meisje dat het niet eens is met haar ouders (ze is een puberend meisje, maar heeft 'vreemde' ouders). Ze krijgen een zwaar ongeluk in de Dolomieten door een jonge vos die voor de wielen terechtkomt. Haar ouders komen om, Joys raakt in coma. Tegelijkertijd wordt ze wakker op de straat, ziet de vos weer levend worden en gaat met deze jonge vos mee. Ze komt terecht bij een 'pleegmoeder' die haar Lise noemt en gaat als haar dochter verder door het leven. Intussen ligt Joys in het ziekenhuis, in coma, waarbij de twee die haar daar brachten een ietwat kolderiek element aan het verhaal toevoegen, hoewel dat aan het eind wel meevalt (met het kolderieke dan). Het is heel overtuigend en vrolijk geschreven, met de belevenissen van Lise in het huis van Paul Ehrenfest in Leiden. Je moet openstaan voor dit boek, het is prachtig! Matthijs Sanders sprak erover tijdens de cursus Recente Nederlandse en Vlaamse Literatuur en vertelde dat hier geldt: soms kun je iets begrijpen maar kun je het niet verklaren ...