Gefilterd op genre 'Roman'.
Resultaat 11 tot 20 van in totaal 2357 gevonden boeken.

7
De verloren vriendin (Roman)
Geschreven door Milena Busquets, gelezen op 25-9-2021

Op zoek naar de jong gestorven Gema, vroeger een goede vriendin van de hoofdpersoon, is dit boek een soort 'ode' aan de vriendschap, maar ook aan de vergankelijkheid én de vreugde van het leven. Prachtig boekje, dat het zich afspeelt in Barcelona is een extra dimensie. 

6
Ik zoek mijn man (Roman)
Geschreven door Hans Munstermann, gelezen op 9-9-2021

Anita is de vrouw van Erwin Kropp, fotograaf die na zijn werk niet meer terugkomt. Door Anita's ogen zien we de geschiedenis, die zich vooral in de auto op weg naar Polen afspeelt. Ze zit daarin met haar schoonouders, maar ze belanden in een gigantische file. Niet zo best al met al ... 

7
De overlevenden (Roman)
Geschreven door Alex Schulman, gelezen op 4-9-2021

Het verhaal is duidelijk: drie broers gaan terug naar een verlaten huisje, waaraan ze akelige herinneringen hebben. Ze hebben het overleefd, dat wel, maar ten koste van veel. Hun ouders waren vooral druk met elkaar en met drank en lieten de jongens aan hun lot over, ze bestraffend als het ze uitkwam. Op zoek naar de geschiedenis om een vreselijke gebeurtenis te vinden. De structuur van het verhaal is bijzonder vind ik. Benjamin, de jongste zoon, is degene door wiens ogen we het verhaal horen, maar de tijd is vreemd, je moet goed lezen! 

7
Omstandigheden (Roman)
Geschreven door Koos van Zomeren, gelezen op 20-8-2021

Koos van Zomeren is net zo oud als ik, maar deze roman is behoorlijk 'grimmig' zoals Tzum schrijft. Dat herken ik wat minder, maar het thema liegt er niet om: aftakeling, van alles. En niets gaat eigenlijk goed, zijn dochter Debbie is dood, zijn zoon Leo laat niets meer van zich horen, zijn hond is dood, zijn klachten zijn legio. Het is een boekverkoper, met pensioen, de hoofdfiguur Ronald Walraven, maar hij heeft het erg moeilijk. De omstandigheden zijn treurig, dit boek ook. 

8
Jonge vrouw in blauw bij avondlicht (Roman)
Geschreven door Alena Schrder, gelezen op 15-8-2021

Hannah is de hoofdpersoon in dit verhaal, naast haar oma Evelyn, die in haar eigen wereld leeft. Maar als Hannah een brief ziet die bij haar oma ligt, maakt ze die open en gaat op onderzoek uit. Tegen de zin van haar grootmoeder trouwens. Ze had die brief moeten weggooien natuurlijk. Evelyn heeft als erfgename recht op een kunstverzameling, maar ze wil er absoluut niets mee te maken hebben. Hanna gaat de familiegeschiedenis ontrafelen, te beginnen in de jaren twintig van de vorige eeuw in Warnemünde, Duitsland. De moeder van Evelyn laat haar dochter over aan de opvoeding door schoonzus Trude. Senta, de moeder van Evelyn, verkeert in Joodse kringen, terwijl Trude de zijde van de nazi's kiest. Enerzijds gaat het over de keuzes die vrouwen maken als moeder, maar anderzijds krijg je ook veel te horen over de geschiedenis van Duitsland. Zeker omdat het ook autobiografisch is, althans gedeeltelijk. Mooie roman.

7
Ten zuiden van de grens (Roman)
Geschreven door Haruki Murakami, gelezen op 20-7-2021

Een prachtig en indringend verhaal over Hajime, die in zijn jongste jaren omding met een vriendin, Shimamoto, evenals hij enig kind. Ze vulde hem aan, op allerlei gebieden. Later raken ze elkaar kwijt, Hajime trouwt, heeft een gezin en kinderen, maar op een of andere manier mist hij Shimamoto nog steeds. Als ze elkaar na jaren weer tegenkomen, doet hij inderdaad alles om haar weer tot de zijne te maken. Een ouder boek van Murakami, maar je herkent er al weer veel in. 

9
Willem die Madoc maakte (Roman)
Geschreven door Nico Dros, gelezen op 26-6-2021

Een boek om in een adem uit te lezen! Prachtige beschrijving van het naar zijn idee geleefde leven van Madoc/Willem, echt geweldig. Het voert te ver om er hier bij stil te staan, maar neem van mij aan dat het zeer prijzenswaardig is! 

8
Hard Land (Roman)
Geschreven door Benedict Wells, gelezen op 4-6-2021

Coming of age roman van de gevierde schrijver. Ook boeiend genoeg: de hoofdpersoon Sam (15 jaar) groeit naar volwassenheid, terwijl zijn moeder sterft aan kanker en zijn vader zich terugtrekt. Sam neemt een baantje bij een bioscoop, wordt verliefd en lijkt de wereld in te trekken. Als zijn moeder overlijdt wordt dat anders. Niet zo mooi als Het einde van de eenzaamheid, maar zeer de moeite waard. 

5
Clint E. Busken (Roman)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 3-4-2021

Het is ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar eerlijk gezegd verdient dit boek het niet te winnen, althans volgens mij. Ik kwam er nauwelijks doorheen, heb zelfs hier en daar diagonaal gelezen. Het betreft het leven van een oude, invalide man, die zich in een soort oudereninstelling bevindt en daar al mopperend (in zichzelf) verslag van doet. Niet echt aan mij besteed, ondanks de lovende kritieken. 

En inderdaad heeft hij de Libris Literatuurprijs gewonnen op 10 mei 2021, maar ik blijf het niet geweldig vinden. Al is het hem gegund uiteraard, maar Confrontaties vond ik beter (Bekono).

8
Wij zijn licht (Roman)
Geschreven door Gerda Blees, gelezen op 31-3-2021

Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en niet ten onrechte denk ik. Vooral de benadering van de wooongroep, het woongroepje eigenlijk, dat wil gaan leven van het lich en de lucht, totdat een van hen overlijdt. Elk hoofdstuk begint met 'Wij zijn', zoals Wij zijn de nacht, Wij zijn klank en liefde, maar ook Wij zijn de ouders, Wij zijn het verhaal enz. Eigenlijk zou ik alle hoofdstukken moeten noteren, maar dat is teveel. Vanuit dat standpunt (bijvoorbeeld 'de twijfel') wordt de geschiedenis langzamerhand duidelijk. Heel origineel eigenlijk en soms ook wel komisch. Het einde is aangrijpend.