Resultaat 91 tot 100 van in totaal 4077 gevonden boeken.

7
Een vorig leven (Novelle)
Geschreven door Toon Tellegen, gelezen op 26-11-2017

Herinneringen aan de man Jacob Laagwater, de vader van zijn vriendje maar eigenlijk belangrijker voor de schrijver zelf dan zijn vriendje Otmar. Laagwater heeft veel meegemaakt, tijdens de oorlog maar ook in de kalkfabriek waar hij later werkte. Hij vertelt de ikfiguur vreemde verhalen uit de bijbel, alle met zijn eigen interpretatie. Ze worden opgeslurpt en verwerkt tot prachtige herinneringen, elk verhaal wordt gecombineerd met een gebeurtenis. Je krijgt een beeld van een vervlogen tijd. Langzaam maar zeker verandert Laagwater, maar op een manier die heel logisch lijkt. Een mooie novelle. 

9
De heilige Rita (Roman)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 22-11-2017

Rita van Cascia, zalig verklaard in 1628 en heilig verklaard in 1900, is de beschermheilige voor de 'hopeloze gevallen', huwelijksproblemen, moeders, zo leert Wikipedia ons. Over een soort hopeloze gevallen gaat het in deze roman. Paul Krüzen groeit op met zijn vader, nadat zijn moeder is weggelopen met een Russische man. Deze Rus stortte neer met een vliegtuigje in het veld van Aloïz, de vader van Paul. Hij redde het leven van de Rus, die er vervolgens met zijn vrouw vandoor ging. Zijn moeder wilde haar zoontje Paul niet meenemen en laat ook verder niets meer van zich horen. Paul heeft maar een 'vriend', Hedwiges (de naam alleen al), voor wie hij veel over heeft, maar met wie het moeizaam communiceren valt. Het verhaal speelt zich af in een plaats in Twente, vlakbij de Duitse grens. Het is een traditionele gemeente, waar langzaam maar zeker de moderne wereld zijn intrede doet: winkels moeten gaan sluiten, er komen Chinezen wonen die een Chinees restaurant beginnen, er komen Russen, Boelgaren en Roemenen in het dorp, de misdaad lijkt toe te nemen ... Als Paul uiteindelijk zijn vader verzorgt, is het te laat om op pad te gaan. Hij heeft alles zien veranderen en kan er niets aan doen. Uit een radio-interview met Tommy Wieringa: 'Het is zoals het is. Het leven voltrekt zich. Mijn hoofdfiguren hebben iets niet gedaan. Ze hebben zich niet vermenigvuldigd, ze zijn niet aan een vrouw blijven kleven, ze zijn bij hun ouders blijven wonen. In zekere zin zijn ze altijd kind gebleven [en] eindigen in een boerderij aan de rand  van de wereld.' 

Het is een wondermooie roman geworden, het lijkt of Wieringa naast je zit en alles voorleest. De beschrijvingen van de veranderende wereld zijn prachtig en zie je behalve in de situatie van de mensen ook in de situatie van de natuur en de gebouwen en de winkels en bedrijven in het dorp aan de grens. 

7
De waren (Roman)
Geschreven door Daniel Rovers, gelezen op 20-11-2017

Het is vooral de manier van schrijven die dit boek zo bijzonder maakt. Het is alsof je een film kijkt, waar de prespectieven moeilijk te onderscheiden zijn, zeker in het begin. Gaandeweg kom je erin en begrijp je wat er bedoeld wordt. Ade, Bob en Ricky, twee mannen en een vrouw, hebben alledrie gestudeerd in Nijmegen en komen na precies twintig jaar weer - zoals dat de afgelopen jaren trouwens af en toe gebeurde - bij elkaar. Ze herinneren zich de relaties die ze hadden, het overspel dat wel of niet is gepleegd, waarbij je af en toe goed moet lezen om te weten wie en wat het precies betreft. Juist dat maakt het lezen tot een waar genoegen. Alle drie zijn ze ouder geworden, alle drie wilden ze een goede relatie koppelen aan een zekere zelfstandigheid, dus niet echt gebonden zijn. Vooral de beschrijvingen van Nijmegen zijn natuurlijk prachtig, je kent alles en ook dat maakt het lezen plezierig. Uiteindelijk realiseren ze zich - zo lijkt het - dat niet al hun wensen en dromen zijn uitgekomen. 

7
Mata Hari (Biografie)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 15-11-2017

Het verhaal van de Friese Margaretha Zelle, die uiteindelijk in Parijs ter dood werd veroordeeld. Ze verrichtte spionageactiviteiten en begon als eenvoudige danseres waarna ze uiteindelijk een Oosterse danseres werd en in Parijs heel beroemd werd. Jan Brokken baseert zich op interviews, artikelen, archiefstukken en memoires van tijdgenoten van Mata Hari en schrijf zo haar biografie, zeer leesbaar, zoals alles wat hij schrijft. De behoefte aan roem en geld werd haar teveel, ze leek te spioneren voor zowel de Frans als de Duitse inlichtingendienst ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en werd daarom ter dood veroordeeld. Of dat noodzakelijk was, dat blijft de vraag. 

8
Aftellen (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Elizabeth Jane Howard, gelezen op 11-11-2017

Het tweede deel van de Cazalets is dit en het is opnieuw genieten van een prachtige familiegeschiedenis, nu tegen de achtergrond van de uitgebroken Tweede Wereldoorlog, die ook Engeland meesleurt. De vrouwen en de kinderen worden geëvacueerd naar Home Place en met name Polly, Clary en Louise worden groter en groter en maken van alles mee. Met de ouderen gaat het ook allemaal niet goed. Vooral de karakters zijn prachtig beschreven, elk met hun eigenaardigheden. Ook de beschrijving van de tijd waarin de geschiedenis zich afspeelt is buitengewoon. Ik kijk met spanning uit naar deel 3, dat in januari uitkomt in vertaling. In het Engels is het er al maar dan krijg je toch niet alles 'mee'.Het tweede deel van de Cazalets is dit en het is opnieuw genieten van een prachtige familiegeschiedenis, nu tegen de achtergrond van de uitgebroken Tweede Wereldoorlog, die ook Engeland meesleurt. De vrouwen en de kinderen worden geëvacueerd naar Home Place en met name Polly, Clary en Louise worden groter en groter en maken van alles mee. Met de ouderen gaat het ook allemaal niet goed. Vooral de karakters zijn prachtig beschreven, elk met hun eigenaardigheden. Ook de beschrijving van de tijd waarin de geschiedenis zich afspeelt is buitengewoon. Ik kijk met spanning uit naar deel 3, dat in januari uitkomt in vertaling. In het Engels is het er al maar dan krijg je toch niet alles 'mee'.

6
Vrije val (Roman)
Geschreven door Anne Neijzen, gelezen op 2-11-2017

Niet onaardig dit boek, dat gaat over een vriendschap, een min of meer gedwongen vriendschap zelfs, tussen twee meisjes en later jonge vrouwen. Gedwongen doordat de meisjes met bevriend raken ten gevolge van het feit dat ze zich beiden schuldig voelen aan de dwarslaesie (veroorzaakt door een val) van de vader van Suzanne. Het blijkt dat Lize, haar vriendin dus, uiteindelijk heel goed met hem kan opschieten, terwijl Suzanne het gevoel heeft dat haar vader met haar helemaal geen band had. Maar het gaat ook over schuld, over trouw, over vergeving vragen, eenvoudig thuis maar veel ingewikkelder als je vergeving vraagt bij een kerk. De Bijlmerramp is de catalisator van de laatste ontwikkelingen in dit verhaal en in die zin vind ik dat wat bij elkaar gezocht. Er gebeurt bovendien wat je al van verre zag aankomen. Niettemin komen de vriendinnen toch los van elkaar en proef je iets van een positief einde, ondanks het feit dat iedereen schuldig is. Misschien is dat wel wat Anne Neijzen wilde vertellen. 

8
Selma (Roman)
Geschreven door Carolijn Visser, gelezen op 1-11-2017

Selma volgt haar grote liefde, met wie ze twee kinderen heeft, een jongen en een meisje, naar China. Aanvankelijk gaat het allemaal goed, haar man heeft psychologie gestudeerd en is in Engeland gepromoveerd. Maar de tijden veranderen en de Culturele Revolutie in China zorgt ervoor dat ze vreselijke tijden meemaken. Selma is als enige, samen met haar vader, overgebleven na de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, maakt een aantal zeer gelukkige jaren mee tot het noodlot haar achterhaalt. Het is een non-fictie roman, want gebaseerd op de werkelijkheid, op brieven en herinneringen van vrienden en latere familieleden. Een indrukwekkend verhaal, Carolijn Visser is een terechte winnares van de Libris Geschiedenisprijs. 

6

Het is een Familiekroniek, zoals ook op de voorkant staat, maar dan vooral gezien vanuit drie vrouwen, wier levens worden beschreven. Het zijn de echtgenotes van drie generaties Van Hattum. De Van Hattums waren beroemde baggeraars en ze bouwden hun 'Moorse Paleis' in Ellewoutsdijk (Zeeland). Zorgvliet heet het en het is een bijzonder zomerhuis, waar talloze familieleden bij tijden verblijven. Het boek geeft een aardig overzicht van het leven rond deze baggeraars, die klein begonnen maar enorm groot werden en tenslotte fuseerden met de Adriaan Volker Groep, waarna het een enorm verlies leed. Uiteindelijke werd de baggersector van Volker Stevin overgenomen door de Hollandse Beton Groep. Maar de vrouwen speelden zo hun eigen rol in dit verhaal en het verschil tussen de eerste twee en de laatste vrouw is erg groot ... 

7
Schoonheid macht liefde (Autobiografie)
Geschreven door Sharon Gesthuizen, gelezen op 26-10-2017

In het leven en de politiek (daarin schoonheid, macht en liefde) luidt de ondertitel. Sharon geeft een eerlijk beeld van zichzelf en van haar rol, heel persoonlijk, in de thuissituatie, in haar ambities, in de politiek. De SP komt er niet heel erg positief uit, althans de 'spelletjes' die er gespeeld worden lijken op die in de andere partijen spelen, dat had ik niet verwacht. Je zou denken dat er bij de SP goede regels zijn gesteld, maar eigenlijk is er sprake van een monocultuur en een leider die 'de partij is'. Haar pogingen dat te doorbreken zijn moedig, haar rol in het persoonlijke leven is lastig. Enig kind van eenvoudige ouders, moeder van een enig kind, haar relatie, de dood van haar moeder, haar liefde voor creativiteit, de politieke ambities, haar wil om mensen aan de onderkant van de samenleving te helpen, alles beschrijft ze in dit prettig leesbare boek. 

8
De poppenmaker van Krakau (Jeugdliteratuur)
Geschreven door R.M. Romero, gelezen op 17-10-2017

De eerste roman van deze schrijfster is een indringend verhaal over magie en toverkracht in de wereld van sprekende poppen aan de ene kant en hardheid en treurnis in de andere wereld (de onze!) aan de andere kant. Het is een mooi vormgegeven boek voor 12 jaar en ouder en het lijkt me een prachtig verhaal om voor te lezen aan wat oudere kinderen. Toverkracht en een sprekende poppenwereld is altijd een boeiend thema voor kinderen, de combinatie met de gebeurtenissen in Krakau geeft een beeld van de moeilijkheden en treurnis die er ook was en is. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Krakau (Polen), wat al duidelijk genoeg is. Een sprankje hoop is er wel. Achterflap: 'In het land van de poppen is er magie. In het land van de mensen is er oorlog. Overal is er pijn. Maar samen is er hoop.'