Resultaat 241 tot 250 van in totaal 4133 gevonden boeken.

6
De afrekening (Roman)
Geschreven door Kerstin Ekman, gelezen op 22-2-2017

In De Afrekening beschrijft Ekman het 'leven' van een schrijfster. Van twee schrijfsters zelfs, soms is dat Lillemor Troj en soms is dat haar 'vriendin' Abba, met wie ze samen succesvolle boeken schreef. De twee levens kruisen elkaar telkens, je hebt uiteindelijk geen idee wie nu wat geschreven of gedaan heeft. Als Lillemor geconfronteerd wordt met een boek dat alleen door Abba geschreven lijkt te zijn en bovendien het leven van met name Lillemor zelf weergeeft, begint voor haar een periode van moeilijkheden en ruis. Het is een aardige beschrijving van wat zou kunnen gebeuren, maar het boek heeft mij helaas niet overtuigd. Ik dacht 'Zwart water' te gaan lezen, maar dat laat ik vooralsnog aan me voorbij gaan. 

9
Lenteloos Voorjaar (Dagboeken)
Geschreven door Hanny Michaelis, gelezen op 18-2-2017

Oorlogsdagboek 1940-1941 is de ondertitel van dit dagboek van Hanny Michaelis. Het is weergaloos mooi, vind ik. Hoe je als je zo jong bent, zo kunt schrijven, zo eerlijk en kritisch over jezelf en anderen kunt zijn, prachtig! Dit eerste deel (het tweede deel komt uit in april 2017, dat gaat over de jaren 1942-1945) gaat over haar laatste jaren op het Vossiusgymnasium, het begin van de Tweede Wereldoorlog, de situatie van haar en haar ouders als Joden in Amsterdam, alles wat ze leest en schrijft en niet te vergeten haar verliefdheden. Die laatste beschrijft ze met een oprechtheid, waar je versteld van staat. De dichteres Hanny Michaelis stierf in 2007 en in haar nalatenschap werden de schriften gevonden die de basis vormen van dit mooie dagboek. Ik kijk met spanning uit naar deel 2. 

 

6
Echte liefde vind je in de boekhandel (Roman)
Geschreven door Veronica Henry, gelezen op 11-2-2017

Tja, soms lees je een boek op de titel, of ben je toe aan iets rustigs, kabbelend romantisch en als dan ook nog het woord boekhandel in de titel voorkomt, vooruit, dan lees je het. En ik moet zeggen, het is wel rustgevend, zij het voorspelbaar. Geniet ervan, glaasje wijn erbij, dan komt het helemaal goed. 

7
Eva (Roman)
Geschreven door Bregje Bleeker, gelezen op 10-2-2017

Eva is de moeder van de schrijfster, een vrouw met een goed verstand en een behoorlijke ambitie. Ze schopt het tot hoogleraar, totdat ze twee jaar later, op 51-jarige leeftijd last krijgt van een beginnende dementie. Haar dochter, maar ook haar man en andere dochter, lijden hier erg onder, nog afgezien van zij zelf. Het verhaal is niet spectaculair, wel diep tragisch, maar het mooie van dit boek is dat Bregje, de schrijfster dus, laat zien hoe het leven eraan toegaat, hoe ze zelf steeds dichter naar haar moeder toegroeit, tot het einde aan toe. De voorgeschiedenis - van de vader en moeder van Eva - toont uit welke omstandigheden deze vrouw voortkwam en hoe goed ze het uiteindelijk deed. Of dat het was ... Een mooie roman, goed geschreven, met wel redelijk wat typefouten helaas. De corrector was niet echt sterk bezig vrees ik. 

 

7
Hier ben ik (Roman)
Geschreven door Jonathan Safran Foer, gelezen op 9-2-2017

Het is een hele pil, al gaat het slechts over vier weken in het leven van Julia en Jacob en hun drie kinderen, Sam, Max en Benjy, een Amerikaans Joodse familie, die enerzijds de gewoontes wil houden, anderzijds los daarvan raakt, tegen wil en dank vaak. Als in Israël een ineenstorting dreigt, de familie uit elkaar valt, de grootvader sterft, wordt een bar mitswa van Sam eigenlijk een vreemd iets. De constructie van de roman is prachtig, met veel terzijdes, veel over Israël en het Joodse geloof, over Second Life, de moderne tijd, het verval, het verdriet en de dood. Je bent er wel even mee bezig, met deze roman en ik vind hem minder dan Alles is verlicht en Extreem luid & ongelooflijk dichtbij, maar toch blijft hij boeien, Safran Foer. 

8
De verdrinking (Novelle)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 5-2-2017

De hoofdfiguur uit deze novelle, de ikverteller, komt als een van de onderofficieren terecht in een kleine plaats in Frankrijk, tijdens een militaire oefening. Ze worden ondergebracht op verschillende adressen, maar hij ontdekt een jongen die hem enorm aanspreekt en krijgt via hem een verblijfplaats bij de bakker waar de jongen werkt als bakkersknecht. Het laat zich raden wat er gebeurt, maar de beschrijving is zo nauwgezet, zo weloverwogen, de ikverteller probeert zich zodanig te beheersen, dat je wel mee moet gaan in de gebeurtenissen. Beklemmend, dit verhaal en zoals achterin staat, heeft Du Gard het verhaal zo 'waarheidsgetrouw, zo gedetailleerd' mogelijk geprobeerd weer te geven, dat 'straks niemand gelooft dat hij het verzonnen heeft'. Daarmee sleept de schrijver de lezer mee in deze (schijn)werkelijkheid. 

7
Gustav & Anton (Roman)
Geschreven door Rose Tremain, gelezen op 2-2-2017

De Engelse titel van deze roman is The Gustav Sonata en eigenlijk vind ik die meer zeggen dan de neutrale titel die er in het Nederlands aan is gegeven. Gustav is de zoon van een ogenschijnlijk harde, nare vrouw, die haar man verloren heeft tijdens de oorlogsperiode, die in onze ogen aan Zwitserland voorbij lijkt te zijn gegaan. Gustav raakt als klein ventje op de kleuterschool al voor het leven bevriend met Anton, een Joods jongetje dat heel erg goed piano kan spelen. Bij hem en zijn familie vindt hij de hartelijkheid die hij thuis mist. Zijn moeder, op wie hij dol is, lijkt niet van hem te houden en geeft de Joden de schuld van de dood van haar man. Langzaam ontdek je de achtergrond van deze geschiedenis, met flashbacks en terugblikken, sprongen in de tijd. Pas tegen het einde zien we wat er precies is gebeurd en hoe de vriendschap tussen Gustav en Anton zich ontwikkelt. Het is een mooie roman in een prachtige subtiele stijl, al zie je sommige dingen al aankomen. Zeker lezen!

8
Vaak ben ik gelukkig (Roman)
Geschreven door Jens Christian Grøndahl, gelezen op 1-2-2017

Vlijmscherp portret van een huwelijk, staat op de achterkant, maar het is veel meer dan dat. Ellinor vertelt over haar geschiedenis, over haar relatie met haar beste vriendin Anna, over de dood van Anna en haar eigen man Henning en wat dit allemaal met haar gedaan heeft. Ze vertelt haar verhaal in een monoloog, als een soort van grafrede, voor Anna alleen (en voor de lezer natuurlijk), waarbij allerlei aspecten op prachtige wijze verweven worden. De relatie tussen Anna en Ellinor, de relatie tussen Ellinor en haar moeder, de relatie tussen Anna en George, haar echtgenoot, de relatie tussen Ellinor en George, de dood van George, het leven van zijn tweelingzonen en het (stief)moederschap. Zo lees je over verleden, afkomst, heden, toekomst, het is allemaal in deze kleine roman verwerkt door de grote schrijver Grøndahl. Een prachtig kleinood.

6
Boek der spiegels (Thriller)
Geschreven door E.O. Chirovici, gelezen op 30-1-2017

Deze roman (thriller? mysterieuze roman? literaire thriller?) gaat over een cold case uit 1987. Literair agent Peter Katz ontvangt van Richard Flynn een deel van een manuscript, Boek der Spiegels. Hij bijt zich vast in dit gedeelte en denkt erover het totale manuscript uit te geven. Richard Flyn blijkt echter terminaal te zijn en te sterven en het manuscript is verdwenen. Vervolgens laat hij twee anderen (John Keller en Roy Freeman) verder zoeken naar de achtergronden en de 'waarheid'. Die is niet zo gemakkelijk te vinden. Het gaat steeds om een moord, een meisje Laura en Richard Flynn, maar wie nu de moord heeft gepleegd en hoe de omstandigheden precies waren, dat wordt niet snel duidelijk. Constant word je op het verkeerde been gezet. Daardoor heeft dit boek wel iets, althans, je blijft wel doorlezen omdat je wilt weten hoe het in elkaar zit. Om het nu literatuur te noemen, nee, dat zou ik niet doen, ook al is het een bestseller in diverse landen. En het leest dan ook prima weg. 

8
Vlinders in november (Roman)
Geschreven door Audur Ava Olafsdottir, gelezen op 29-1-2017

De hoofdpersoon (ikverteller) in deze roman, van wie we de naam niet te weten komen, overkomen behalve rampen ook mooie zaken. Haar man vertrekt naar zijn minnares, die zwanger van hem is. Zij, een vertaalster en corrector van teksten uit allerlei landen en talen, buitengewoon slim, maar niet al te handig in de omgang, wil op reis gaan naar haar geboortedorp. Daar heeft ze in verband met een prijs een zomerhuisje laten plaatsen. Als ze ook nog, samen met het zoontje Tumi van haar beste vriendin Audhour, veel geld wint in de lotto, besluit ze het plan door te voeren op reis te gaan naar dat geboortedorp. Omdat Audhour drie maanden in het ziekenhuis moet verblijven, neemt ze op verzoek van haar vriendin, het jongetje Tumi mee. Hij is praktisch doof en bijna blind. Tijdens de tocht dwars door IJsland, raakt ze steeds meer in de ban van het jongetje van vier jaar oud en beleeft ze allerlei avonturen samen met hem. Het is een wonderbaarlijke roman, vind ik, enerzijds een roadstory, anderzijds een subtiel beschreven geschiedenis van het ontdekken van jezelf, je geschiedenis, je relaties, het omgaan met kinderen met een handicap, het wel of niet hebben van kinderen zelf enzovoort. De recepten achterin hadden wat mij betreft weggelaten mogen worden, maar de roman zelf stemt tot nadenken.