Resultaat 181 tot 190 van in totaal 4039 gevonden boeken.

8
Blindelings (Roman)
Geschreven door Kris van Steenberge, gelezen op 23-9-2016

Met spanning zag ik dit boek tegemoet, want 'Woesten' vond ik destijds erg mooi. Dit ook, al is het anders. Toch herken je de schrijver erin. Jonas, de hoofdpersoon in het boek, is de zoon van Abigaïl en Karel, twee ongelooflijke tegenpolen, zowel qua karakter als qua afkomst. De manier waarop Jonas wordt verwekt, spreekt boekdelen. De wijze waarop met name de moeder zich ambitieus over haar zoon buigt en hem dwingt in alles haar zin te doen, is mijns inziens niet helemaal overtuigend. Aan de andere kant is Jonas aanvankelijk zo zachtaardig, dat het ook weer logisch is. Als hij een vreselijk ongeluk krijgt, wordt alles nog erger. De vader probeert zich er - de ouders zijn al lang uit elkaar - mee te bemoeien, maar alles lijkt zinloos. De 'liefde' van Jonas voor Anouk komt niet van de grond, Abigaïl zit overal tussen en gebruikt (lees 'misbruikt') haar zoon, totdat alles misloopt. De rol van de vader vind ik wat minder tot zijn recht komen, het verhaal zelf overtuigt me des te meer. Niet om vrolijk van te worden, wel om over na te blijven denken.

8
Anne van het Groene Huis (Kinderboek)
Geschreven door L.M. Montgomery, gelezen op 16-9-2016

Vreemd dat ik dit kinderboek nooit eerder onder ogen had. Misschien omdat ik geen dochters heb maar zonen? Voor jongens is het minder geschikt, maar een meisje moet dit mooi vinden! Het is eigenlijk een combinatie van zeven delen over Anne, nu bij elkaar gevoegd en opnieuw vertaald door Hannie Tijman en ik heb ervan genoten. De Canadese schrijfster publiceerde de boeken voor het eerst in 1908 en ze werden talloze malen herdrukt. Het verhaal doet heel vaag denken aan Pipi Langkous, maar is vele malen subtieler en weloverwogener. Anne is een wees en wordt uit het weeshuis gehaald door een broer en zus, die menen een jongetje te hebben gevonden dat hen kan helpen op de boerderij. Anne is echter een meisje en het duurt even voordat iedereen over deze schrik heen is. Natuurlijk blijkt ze een kleine heldin te zijn en zijn broer (in ieder geval) en zus (later, zonder er veel over te zeggen) dol op haar. Haar avonturen en geschiedenis worden mooi verteld, je blijft erin lezen. Wat zou ik dit graag voorlezen en er zelf nog een keer van genieten!

8
De buitenkant van Meneer Jules (Novelle)
Geschreven door Diane Broeckhoven, gelezen op 10-9-2016

Een klein boekje met veel inhoud. Alice, een oudere vrouw, wordt 's morgens wakker en verwacht dat haar man Jules als altijd het ontbijt heeft klaargemaakt. Hij blijkt overleden; nadat hij koffie had gezet en de tafel had gedekt, zat hij nu dood op de bank. Alice accepteert het niet, ontvangt ook de autistische buurjongen die altijd komt schaken met Jules. Deze doorziet het wel, maar zegt niets. Alice vertelt haar overleden man van alles en de buurjongen David houdt zijn mond en ziet nog slechts de buitenkant van Meneer Jules. Mooi, subtiel verhaal. 

6
Expeditie Edith (Autobiografie)
Geschreven door Edith Bosch, gelezen op 3-9-2016

Het lezen wil in deze periode niet zo erg goed lukken, maar ach, je leest toch iets en dit keer was het 'Het inspirerende verhaal van een van de succesvolste Nederlandse sporters', zoals op de achterflap staat. Helaas vond ik het niet zo erg inspirerend ... Edith Bosch (met een co-schrijver, Jasper Boks) beschrijft haar leven en met name de periode waarin ze succes had en juist geen succes had. Ze is wel eerlijk, moet ik zeggen, maar of ze nu echt aardig is, dat is de vraag. Eigenlijk pas als ze Expeditie Robinson in 2013 wint (ik heb dat programma nog nooit gezien maar dat terzijde), wordt ze wat beroemder. Momenteel werkt ze als performance coach, maar ik zou me niet graag door haar laten coachen eigenlijk. 

7
Willem Elsschot, mijn vader (Biografie)
Geschreven door Ida de Ridder, gelezen op 30-8-2016

Een aardig verhaal van de dochter van de grote Elsschot, Ida. Ze beschrijft haar leven met deze vader, maar gaat vooral in op zijn werk. Met name de feiten in het leven van haar ouders probeert ze te plaatsen in zijn werk. Merkwaardig blijft dat hij eerst heel aardig en zacht was, later nors en nog later weer terugkeert in zijn oude stemming. Wel probeert ze daar, met succes, verklaringen voor aan te dragen. De stijl is niet alles, maar haar interpretaties zijn zeker de moeite van het lezen waard. Gekocht bij Boekwinkeltjes. 

6
Waar mijn hart ooit klopte (Roman)
Geschreven door Sebastian Faulks, gelezen op 10-8-2016

Dit boek, dat ik enthousiast ter hand nam, omdat ik me 'Het lied van de loopgraven' goed herinnerde, viel me wat tegen. Faulks kan goed schrijven, maar in dit verhaal komen veel losse eindjes voor. Dan denk ik, waarom niet een enkelvoudig thema genomen en dat goed uitgewerkt? Hoe dan ook, het verhaal gaat over een psychiater (Robert Hendricks) die de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog de revue laat passeren. Hij logeert bij een man, die niet lang meer te leven heeft, maar die meent hem meer over zijn vader te kunnen vertellen. Hij woont op een eiland voor de Franse kust. Er komen veel thema's aan de orde: oorlog, liefde, eenzaamheid, verdriet. Het is wel een aardig verhaal, goed geschreven bovendien, maar het boeide me veel en veel minder dan 'Het lied van de loopgraven'. 

6
Met stomheid geslagen (Roman)
Geschreven door Edward St. Aubyn, gelezen op 27-7-2016

Omdat ik de Melrose romans zo prachtig vond, kocht ik dit ook. Op de achterkant staat het volgende: 'Met stomheid geslagen is een hilarische roman over het literaire circuit, maar het is veel meer dan dat. St. Aubyn drijft de spot met de oppervlakkige wereld van roddels en hypes, maar is intussen op zoek naar het wezen van de literatuur ...' Dat klopt ook wel, maar ik ben niet zo dol op hilarische romans. Al leest dit heel gemakkelijk weg. Het verhaal gaat over de wereld van de literatuur en alles wat zich afspeelt rond de uitreiking van een belangrijke literaire prijs. De juryvoorzitter, de schrijvers, de tv presentatoren, de literaire recensenten, alles komt langs. Grappig, dat wel. En je kunt je er ook veel bij voorstellen natuurlijk. Maar om nou te zeggen, dit moet je gelezen hebben, nee dat dan weer niet. 

6
Thuiskomen (Roman)
Geschreven door Anne Tyler, gelezen op 22-7-2016

Thuiskomen moet het verhaal zijn van twee Koreaanse baby's die geadopteerd worden in de VS. Twee Amerikaanse echtparen, waarvan een met een Iraanse afkomst treffen elkaar op het vliegveld tijdens de aankomst van hun adoptiebaby's uit Korea. Daardoor raken ze bevriend met elkaar. Eigenlijk gaat het meer over de gebeurtenissen eromheen; de familieverhalen en de onderlinge relaties vormen de kern. Met name de verschillen tussen de mensen van Iraanse afkomst en de 'echte' Amerikanen worden benadrukt. Alles komt voorbij: liefde, jaloezie, kinderwens, opvoeding, je niet geaccepteerd voelen als vreemdeling in het land waar je altijd al woonde, ziekte, dood, het leven dus. Dat doet Anne Tyler met verve, ik kan niet anders zeggen. Maar dat je er nu van wakker moet liggen, nee dat toch niet. Vakantieliteratuur, wat mij betreft. 

6
Vector (Misdaadroman)
Geschreven door Simon de Waal, gelezen op 21-7-2016

Een gezellig tussendoortje, dit geschenkje van de CPNB tijdens de Spannende Boeken Weken. Een soort van Baantjer, maar dan ietsje anders. 'Een onschuldige man raakt verstrikt in de zoektocht naar een dodelijk virus' staat op de voorkant en daarover gaat het. En over een dementerende vader die er iets mee te maken lijkt te hebben. Aardig boekje voor een uurtje leesplezier in de zon. 

 

8
Misschien Esther (Roman)
Geschreven door Katja Petrowskaja, gelezen op 20-7-2016

De titel alleen al laat zien hoe moeilijk het is je geschiedenis te achterhalen, zeker als dat zo'n ingrijpende en veelomvattende geschiedenis is. Rusland, Oekraïne, Duitsland, twee wereldoorlogen, het tsarisme, het Stalinisme, Babi Jar, alles komt voorbij. Dat gebeurt in een prachtige, literaire stijl, met af en toe enige ironie, waarbij de schrijfster speelt met de taal. Een indrukwekkend boek, waarbij Katja Petrowskaja niet zozeer het Jodendom wil beschrijven, maar door het reizen in de tijd een beeld wil geven van een enorme familie, waarin - ook doordat er Joodse roots zijn - enorm veel heeft plaatsgevonden. Door deze zoektocht heeft ze zichzelf ook enigszins 'bevrijd', zo lees ik in een interview met haar. Het is geen boek om even snel uit te lezen, je moet het in delen tot je nemen. Maar mooi is het.