Resultaat 171 tot 180 van in totaal 4025 gevonden boeken.

7
Willem Elsschot, mijn vader (Biografie)
Geschreven door Ida de Ridder, gelezen op 30-8-2016

Een aardig verhaal van de dochter van de grote Elsschot, Ida. Ze beschrijft haar leven met deze vader, maar gaat vooral in op zijn werk. Met name de feiten in het leven van haar ouders probeert ze te plaatsen in zijn werk. Merkwaardig blijft dat hij eerst heel aardig en zacht was, later nors en nog later weer terugkeert in zijn oude stemming. Wel probeert ze daar, met succes, verklaringen voor aan te dragen. De stijl is niet alles, maar haar interpretaties zijn zeker de moeite van het lezen waard. Gekocht bij Boekwinkeltjes. 

6
Waar mijn hart ooit klopte (Roman)
Geschreven door Sebastian Faulks, gelezen op 10-8-2016

Dit boek, dat ik enthousiast ter hand nam, omdat ik me 'Het lied van de loopgraven' goed herinnerde, viel me wat tegen. Faulks kan goed schrijven, maar in dit verhaal komen veel losse eindjes voor. Dan denk ik, waarom niet een enkelvoudig thema genomen en dat goed uitgewerkt? Hoe dan ook, het verhaal gaat over een psychiater (Robert Hendricks) die de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog de revue laat passeren. Hij logeert bij een man, die niet lang meer te leven heeft, maar die meent hem meer over zijn vader te kunnen vertellen. Hij woont op een eiland voor de Franse kust. Er komen veel thema's aan de orde: oorlog, liefde, eenzaamheid, verdriet. Het is wel een aardig verhaal, goed geschreven bovendien, maar het boeide me veel en veel minder dan 'Het lied van de loopgraven'. 

6
Met stomheid geslagen (Roman)
Geschreven door Edward St. Aubyn, gelezen op 27-7-2016

Omdat ik de Melrose romans zo prachtig vond, kocht ik dit ook. Op de achterkant staat het volgende: 'Met stomheid geslagen is een hilarische roman over het literaire circuit, maar het is veel meer dan dat. St. Aubyn drijft de spot met de oppervlakkige wereld van roddels en hypes, maar is intussen op zoek naar het wezen van de literatuur ...' Dat klopt ook wel, maar ik ben niet zo dol op hilarische romans. Al leest dit heel gemakkelijk weg. Het verhaal gaat over de wereld van de literatuur en alles wat zich afspeelt rond de uitreiking van een belangrijke literaire prijs. De juryvoorzitter, de schrijvers, de tv presentatoren, de literaire recensenten, alles komt langs. Grappig, dat wel. En je kunt je er ook veel bij voorstellen natuurlijk. Maar om nou te zeggen, dit moet je gelezen hebben, nee dat dan weer niet. 

6
Thuiskomen (Roman)
Geschreven door Anne Tyler, gelezen op 22-7-2016

Thuiskomen moet het verhaal zijn van twee Koreaanse baby's die geadopteerd worden in de VS. Twee Amerikaanse echtparen, waarvan een met een Iraanse afkomst treffen elkaar op het vliegveld tijdens de aankomst van hun adoptiebaby's uit Korea. Daardoor raken ze bevriend met elkaar. Eigenlijk gaat het meer over de gebeurtenissen eromheen; de familieverhalen en de onderlinge relaties vormen de kern. Met name de verschillen tussen de mensen van Iraanse afkomst en de 'echte' Amerikanen worden benadrukt. Alles komt voorbij: liefde, jaloezie, kinderwens, opvoeding, je niet geaccepteerd voelen als vreemdeling in het land waar je altijd al woonde, ziekte, dood, het leven dus. Dat doet Anne Tyler met verve, ik kan niet anders zeggen. Maar dat je er nu van wakker moet liggen, nee dat toch niet. Vakantieliteratuur, wat mij betreft. 

6
Vector (Misdaadroman)
Geschreven door Simon de Waal, gelezen op 21-7-2016

Een gezellig tussendoortje, dit geschenkje van de CPNB tijdens de Spannende Boeken Weken. Een soort van Baantjer, maar dan ietsje anders. 'Een onschuldige man raakt verstrikt in de zoektocht naar een dodelijk virus' staat op de voorkant en daarover gaat het. En over een dementerende vader die er iets mee te maken lijkt te hebben. Aardig boekje voor een uurtje leesplezier in de zon. 

 

8
Misschien Esther (Roman)
Geschreven door Katja Petrowskaja, gelezen op 20-7-2016

De titel alleen al laat zien hoe moeilijk het is je geschiedenis te achterhalen, zeker als dat zo'n ingrijpende en veelomvattende geschiedenis is. Rusland, Oekraïne, Duitsland, twee wereldoorlogen, het tsarisme, het Stalinisme, Babi Jar, alles komt voorbij. Dat gebeurt in een prachtige, literaire stijl, met af en toe enige ironie, waarbij de schrijfster speelt met de taal. Een indrukwekkend boek, waarbij Katja Petrowskaja niet zozeer het Jodendom wil beschrijven, maar door het reizen in de tijd een beeld wil geven van een enorme familie, waarin - ook doordat er Joodse roots zijn - enorm veel heeft plaatsgevonden. Door deze zoektocht heeft ze zichzelf ook enigszins 'bevrijd', zo lees ik in een interview met haar. Het is geen boek om even snel uit te lezen, je moet het in delen tot je nemen. Maar mooi is het. 

8
Een heel leven (Roman)
Geschreven door Robert Seethaler, gelezen op 14-7-2016

Dit mooie boekje vertelt het verhaal van Andreas Egger in een beknopte maar zeer meeslepende stijl. Andreas' leven verglijdt als het ware, het overkomt hem en hij blijft overeind. Hij wordt als vierjarige - met tegenzin - opgenomen door een boer (Kranzstocker) aan de voet van de bergen in Oostenrijk. Hij blijkt een harde werker te zijn, die het leven neemt zoals het komt. Hij vindt voor korte tijd de liefde, maar gaat daarna de oorlog in, naar Rusland. Dat is de enige periode dat hij uit het Alpengebied weg is. Als hij terugkeert, probeert hij met allerlei werkzaamheden in zijn onderhoud te voorzien. Dat lukt hem, al lijkt het alsof hij door het lot (noodlot?) wordt gedreven. Tussen de regels lees je hoe de wereld verandert, moderniseert, hoe ook de arbeid verandert. Andreas echter niet, al maakt hij op zijn manier gebruik van de mogelijkheden. Maar hij blijft wie hij is, tot het einde toe. Prachtig!

6

De zoektocht van een Nederlandse zoon naar zijn vader in Amerika, begin twintigste eeuw, zo staat het op de achterkant. En zo is het ook, maar niet heel veel meer dan dat. Een historische roman kun je dit nauwelijks noemen, al leest het prima weg en kun je je er iets bij voorstellen. In tijden van armoede, oorlog, financiële crisis verlaat een vader zijn vrouw en vijf kinderen en zoekt zijn heil in de Verenigde Staten. De moeder speelt trouwens ook een bedenkelijke rol ... maar wel een logische. Hij meent een belangrijk cabaretier te zijn of te worden, wat natuurlijk een vals idee is. Zijn zoon David zoekt hem op en blijft ook in de VS, ook al omdat hij daar zijn ware liefde vindt. Tja, het is allemaal invoelbaar en mooi en af en toe tragisch, maar het is een registratie eigenlijk, niet veel meer. Wel worden de rampen van die tijd aangestipt, maar erg veel diepgang zit er uiteindelijk niet in. 

7
De moeder van Ikabod (Verhalen)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 8-7-2016

Dit is een verhalenbundel, die veel herkenbaars biedt, maar weer veel leesplezier oplevert. De thema's die in de verhalen voorkomen, zijn bijna allemaal al bekend en toch weet Maarten 't Hart je op een aangename manier bezig te houden. Wat vooral opvalt is zijn eigen (gespeelde?) naïviteit, zeg maar zijn manier om zichzelf als hulpeloos voor te stellen. Die komt in veel verhalen terug. Tegelijkertijd lees je daarachter dat hij er ook een zeker behagen in schept dat zo te doen en dat levert weer hele aardige verhalen op. Je stuit natuurlijk op zijn gereformeerde jeugd, zijn muzikale kennis, zijn liefde voor de natuur en zijn tuin, zijn grafdelvende vader, zijn hopeloze en plotseling hem bijna overvallende amoureuze gevoelens voor vrouwen (de vrouwelijke dominee die haar toga uittrekt!) en ga maar door. Kortom, ontspannend en met een licht melancholische ondertoon, mooi! 

8
De boom in het land van de Toraja (Roman)
Geschreven door Philippe Claudel, gelezen op 5-7-2016

Weer een prachtig, weloverwogen werk van Claudel, wat kan hij toch mooi schrijven. Het verhaal is niet zo belangrijk, maar de gedachten die uitgewerkt worden zijn meer dan de moeite waard. In zulke geweldige zinnen ook. 'Doorleven als om je heen de gedaantes en het gezelschap worden uitgewist komt neer op het constant herscheppen van een orde die in iedere fase van het spel door de chaos van de dood overhoop wordt gehaald. Leven betekent in zekere zin: weten hoe je moet overleven en herscheppen.' De dood van een goede vriend leidt tot deze overwegingen, die een filmmaker (middelbare leeftijd) maakt. Hij laveert bovendien tussen twee vrouwen, van wie hij eigenlijk evenveel houdt en die ook van hem houden. Hij wil een film maken waarin de dood, de tijdelijkheid en de lichamelijkheid thema's zijn en denkt daarover na. De titel verwijst naar de begrafenisceremonie op Sulawesie. Daar gelooft men dat het heel lang duurt voor iemand 'echt' dood is, de echte begrafenis vindt vaak pas maanden later plaats. Er is ruimte tussen de dood en het herscheppen van de orde, hoe tijdelijk die dan ook weer is.