Resultaat 171 tot 180 van in totaal 4005 gevonden boeken.

7
Rondom de zon (Roman)
Geschreven door Paula McLain, gelezen op 29-5-2016

Dit is een historische roman over de eerste vrouwelijke paardentrainer en bushpiloot, gecombineerd met het verhaal van Karen Blixen en een stevige liefde. Beryl heet de hoofdpersoon. Het verhaal begint eigenlijk in 1904, als ze met haar ouders van Engeland naar Kenia verhuist. Haar moeder redt het niet en keert met medeneming van Beryls broertje naar Engeland terug. Beryl krijgt haar 'opvoeding' van haar vader en voelt zich helemaal thuis bij de Kipsigis-stam. Ze wil niets liever dan paardentrainer worden en dat lukt haar ook, ondanks veel tegenwerking. Als de enigszins decadente Europese expats haar in de gaten krijgen, geeft dat een merkwaardige spanning. Uiteindelijk houdt ze het meest van een man, die ook een relatie heeft met Karen Blixen. De liefde voor deze man (Denys Finch Hatton) drijft haar ertoe de eerste vrouwelijke bushpiloot van Kenia te worden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van de beroemde vliegenierster Beryl Markham. De moeite van het lezen zeker waard.

 

8
Zuiverheid (Roman)
Geschreven door Jonathan Franzen, gelezen op 27-5-2016

Pip (Purity) Tyler gaat op zoek naar haar vader. Haar moeder heeft haar nooit willen vertellen wie hij is en ze is opgezadeld met een studieschuld van 30.000 dollar. Ze hoopt bij haar vader te kunnen aankloppen voor dat geld, maar eigenlijk zoekt ze haar roots en haar geschiedenis. Haar zoektocht brengt haar in Noord- en Zuid-Amerika en uiteindelijk slaagt ze in haar poging. Dat gaat ten koste of ten bate van vele ervaringen, met o.a. Andreas Wolf die vanuit Oost-Duitsland naar Bolivia kwam. Een beroemde, charismatische man, die veel van internet weet. Hij maakte de val van de Muur mee en vertelde zijn geheim aan Tom Aberrant, een Amerikaan die daar toen was. Het verhaal is prachtig, wijd uitgesponnen, zoals alleen Jonathan Franzen dat kan. Het perspectief verschuift per hoofdstuk van de een naar de ander en je krijgt een prachtig beeld van de geest van de tijd, van de personen, van de politiek, van de liefde. Het is een boek waaraan je verslingerd raakt: als je erin bezig bent, kun je het nauwelijks neerleggen. 

5
De vergever (Roman)
Geschreven door Robert Anker, gelezen op 17-5-2016

Helaas, dit vond ik niet echt een boeiend boek. De hoofdpersoon, Sander Schwartz is journalist en schrijver, maar vooral iemand bij wie alles mis gaat. Tot hij uiteindelijk rust vindt, maar die weg gaat gepaard met het nodige ongemak. Ik las ooit Hajaar en Daan van hem en dat vond ik een mooie roman. Bij deze moest ik mezelf ertoe zetten door te lezen. Geen echte aanrader dus, maar wellicht voor een andere lezer wel? 

7
Mama Tandoori (Roman)
Geschreven door Ernest van der Kwast, gelezen op 16-5-2016

Dit boek lag er al een hele tijd, maar ik had het nooit gelezen (wel 'De IJsmakers' trouwens). De Pinksterdagen waren een mooie gelegenheid om dit boek(je) tussendoor te lezen. Ik kwam niet bedrogen uit: het was ontroerend, grappig, tragisch en vrolijk tegelijkertijd. Voor alles toont het iets van de liefde van een man voor zijn moeder (en en passant ook voor zijn vader), zijn afkomst, zijn geschiedenis. Maar ook iets van het begrijpen van zichzelf en van het erkennen van een (mogelijke) toekomst. Het boek is al in 2010 uitgekomen, maar heeft eigenlijk niets aan waarde ingeboet. 

8
Moedervlekken (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 12-5-2016

Otto Kadoke (met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een psychiater die werkt bij een crisiscentrum en zijn taak is mensen met suïcidale neigingen te 'redden'. Hij is 42, gescheiden, ziet er wel goed uit en heeft verschillende affaires gehad met artsen in opleiding. Als hij op een dag bij zijn moeder komt, die verzorgd wordt door twee Nepalese meisjes (illegaal in Nederland), wordt hij door een van de meisjes, Rose, opengedaan terwijl zij slechts in een badhanddoek is gehuld. Dat sleept hem mee, maar deze handeling heeft grote gevolgen. Rose loopt weg, maar ook haar Nepalese vriendin June. In de tussentijd gaat het met Otto, die zich consequent als Oscar laat aanspreken (zijn ouders hadden hem Otto genoemd naar Otto Frank), steeds slechter. Hij neemt niet altijd de juiste beslissing, hij wordt door zijn nieuwe arts in opleiding, Dekha, bijzonder op de proef gesteld, maar op een of andere manier houdt hij stand. Hij zorgt ervoor dat een jonge vrouw die aanvankelijk via zijn nachtdienst bij hem terecht is gekomen, als een soort therapie bij zijn moeder intrekt, met het doel dat zij, Michette, de moeder van Kadoke gaat verzorgen waardoor zowel zij als de moeder van Kadoke zich beter zullen voelen. Dan ontspint zich een merkwaardige relatie natuurlijk. Ondanks Grunbergs sombere levensvisie, geeft dit verhaal toch een glimpje hoop. De trauma's die (vrijwel) iedereen heeft, moeten doorleefd worden, mensen met een trauma kunnen, moeten zelfs, ermee leren leven. De afstandelijke houding van Kadoke, de merkwaardige relatie met zijn moeder (of vader), veel herinneringen aan de prachtige documentaire over Grunberg en zijn moeder, de zwarte humor af en toe niet te vergeten, dat alles biedt voldoende om dit boek positief te waarderen. Behalve voor de echte Grunberg-haters natuurlijk. Ik vond het zeer de moeite waard. 

7
Het geluk van een wijngaard (Roman)
Geschreven door María Dueñas, gelezen op 8-5-2016

Mauro Larrea is een - aanvankelijk - succesvolle en rijke mijnbouwer en mijnbouwexploitant in Mexico. Helaas heeft hij door verkeerd te investeren alles verloren. Als de Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt (1861) heeft hij grote financiële problemen, die hij denkt op te lossen door een griezelige lening af te sluiten en af te reizen naar Cuba (Havana). Vandaar vertrekt hij onder allerlei avontuurlijke omstandigheden naar Spanje (Andalusië) waar hij het geluk meent te vinden. Deze historische roman biedt misschien niet een helemaal te vertrouwen verhaal, maar de schrijfster maakt het je gemakkelijk: je wilt weten hoe het verder gaat (al heb je al wel een idee); je wordt steeds onderbroken door nieuwe gebeurtenissen en dat houdt je wel bij de les. Zeker als je dit boek op een paar zonnige dagen kunt uitlezen. Spannend, leuk, avontuurlijk, wat wil je nog meer in zomerse tijden?

 

8
Academy Street (Roman)
Geschreven door Mary Costello, gelezen op 30-4-2016

Dit is het verhaal van Tess, een vrouw die probeert haar weg te vinden. Eerst als kind in de jaren veertig in West-Ierland, een van de jongere kinderen uit een kinderrijk gezin. Daarna als jonge vrouw in New York, waar ze (een heel klein beetje) liefde en (veel) verdriet ondervindt. Het is een boeiende zoektocht van een vrouw die erg in zichzelf gekeerd is, haar gangetje gaat en op haar manier pogingen doet een ritme in haar leven te bereiken. Costello slaagt erin dit verhaal boeiend en strak weer te geven. De zinnen zijn kort en eenvoudig, maar je blijft lezen, je wilt weten hoe het haar verder vergaat. Meer vertel ik niet: lees maar. 

 

 

8
Verdriet is het ding met veren (Novelle)
Geschreven door Max Porter, gelezen op 29-4-2016

Een poëtisch en prachtig boekje over het verdriet dat een vader en zijn twee zoontjes hebben door het plotseling overlijden van echtgenote en moeder. Het lijkt net een lang gedicht maar het is tegelijkertijd een soort novelle over rouw, verlies, de kracht van literatuur, het gedrag van de vader en de jongetjes, heel bijzonder. Ook grappig soms trouwens. Kraai komt binnenvliegen en speelt zijn rol in dit verhaal. Hij is tegenspeler, helper, bedrieger, genezer, kinderoppas, maar uiteindelijjk helpt hij de drie aanvankelijk verlorenen. De vader is dan ook een Ted Hughes bewonderaar en Kraai komt natuurlijk uit de gedichtencyclus Crow van Hughes. Echt een boekje om vaker te lezen. 

9
Moeders Zondag (Roman)
Geschreven door Graham Swift, gelezen op 26-4-2016

Een pareltje, deze roman (ondertitel: Een romance) van Graham Swift. Jane Fairchild (inderdaad, een vondeling, een wees, die in een goed weeshuis is opgevangen) is dienstmeisje op een landgoed in Engeland. Ze heeft een verhouding met de zoon van de buren, van gegoede huize uiteraard. Als zij op Moeders Zondag de kans krijgt met haar geliefde, Paul, het bed te delen in plaats van langs allerlei slinkse omwegen met hem te verkeren, draait deze gebeurtenis uiteindelijk uit op een dramatische situatie. Op Moeders Zondag krijgen alle bedienden vrij om hun moeders, hun ouderlijk huis, te bezoeken, wat voor Jane problemen oplevert omdat ze geen thuis heeft, waar ze naartoe kan gaan. Maar in het lege huis van Paul (zijn ouders zijn naar een ander landgoed waar met de ouders van zijn aanstaande over zijn huwelijk gesproken gaat worden) vinden ze elkaar en vindt Jane een plaats. Paul is de enig overgebleven zoon, zijn beide broers zijn in de Eerste Wereldoorlog omgekomen. Uiteindelijk gaat het meer over de schrijfster Jane Fairchild, die alles in zich opneemt, vertaalt, in vertellingen uit, later als ze een beroemd auteur is geworden. De zinnen zijn adembenemend, je herkent er de schrijver in zonder dat hij een rol speelt in deze prachtige roman. Niet dik, wel heel erg mooi en het herlezen meer dan waard.

Een citaat: 'Ze zou schrijver worden en zou - doordat ze schrijver was, ofwel door datgene waardoor ze schrijver had willen worden - zich telkens weer overvallen voelen door de veranderlijkheid van woorden. Een woord was geen ding, nee. Een ding was geen woord. Maar op een of andere manier waren die twee - dingen - aan elkaar gekoppeld. Was alles dan nog maar één groot verzinsel? Woorden waren als een onzichtbare huid die al het bestaande omhulde en er realiteit aan verleende. (...) In het beste geval leek het erop dat de dingen de woorden kunnen heiligen die hen van elkaar onderscheidden en dat woorden alles kunnen heiligen. Maar deze dingen zou ze in interviews nooit zeggen.' (p. 117-118)

8
Aquarium (Roman)
Geschreven door David Vann, gelezen op 20-4-2016

Dit boek is me beter bevallen dan de roman Aarde, ook van David Vann. Hier spreekt, lijkt mij, toch uiteindelijk iets positiefs uit, al zijn er passages waarbij ik echt even iets anders moest gaan doen dan doorlezen. Caitlin woont met haar moeder in een armoedige flat in Seattle. Haar moeder is haar alles, ook al moet ze veel in haar eentje optrekken. Want Sheri, haar moeder, werkt hard om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen, waardoor Caitlin bijvoorbeeld 's middags na school naar het Aquarium gaat, totdat haar moeder haar twee uur later ophaalt. In het aquarium bekijkt ze de vissen, droomt erover, fantaseert erbij en ze ziet het als een tweede huis. Dat haar eerste huis ook een soort aquarium is, waaruit ontsnappen niet mogelijk lijkt, is haar nog niet helemaal duidelijk. Als ze een oudere man ontmoet, die net als zij verzot is op het Aquarium, begint er een scheurtje in de liefde voor haar moeder te ontstaan. Hij en haar vriendin Shalini worden steeds belangrijker voor haar. Langzaam maar zeker voert Vann de lezer mee in de voorgeschiedenis en het gevolg ervan en die liegen er niet om. Maar er is wel een lichte hoop aanwezig, al moet er heel veel gebeuren. De stijl van David Vann is meeslepend, niet langdradig, het perspectief ligt consequent bij Caitlin en ik moet zeggen: je kunt dit boek niet echt wegleggen, het moet uit!