Resultaat 161 tot 170 van in totaal 4039 gevonden boeken.

8
Rivieren (Verhalen)
Geschreven door Martin Michael Driessen, gelezen op 9-1-2017

Drie novellen telt dit boek en de drie vertonen enige samenhang: water. Het eerste verhaal (Fleuve Sauvage) gaat over een toneelspeler (die graag Macbeth zou willen spelen) met een enorm drankprobleem. Hij meent daar vanaf te komen door de kano van zijn zoon te lenen en daarmee in de Ardennen een rivier af te zakken, wat hem niet echt lukt. Sterker nog: echt niet lukt. Het tweede verhaal (De reis naar de maan) gaat over een rijke jongeman (Julius) en een arme vlotter (Konrad) die uiteindelijk samen de Rijn afvaren op een vlot. De op de achtergrond spelende ontwikkelingen maken het verhaal alleen maar sterker. Het laatste verhaal (Pierre en Adèle) gaat over de tijdloze strijd tussen twee families (een katholieke en een protestantse) om hun land, dat doorsneden wordt door een rivier, die de grond steeds verlegt. Ze roepen de hulp in van Salomon, de (joodse) notaris, die er zijn levenswerk van maakt voor een oplossing te zorgen. Die komt er wel en niet. Het motto zegt genoeg: Er wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden. Het zijn prachtige verhalen, die recht doen aan de titel en waarin de schrijver nauwelijks waarneembaar is. Hij is in staat de verhalen in je geheugen te prenten, de zinnen zijn beeldend en mooi, de tijdloosheid is wonderschoon. Het boek heeft de ECI-literatuurprijs en de lezersprijs van 2016 gewonnen. 

6
Een soort van liefde (Roman)
Geschreven door Alicja Gescinska, gelezen op 7-1-2017

Dit verhaal gaat over de liefde van een dochter voor haar vader en over de liefde van een jonge studente voor dezelfde man, hoogleraar Duitse cultuurgeschiedenis. Hoewel Gescinska mooi kan schrijven, mooie zinnen gebruikt, filosofische citaten en passages voor lief nemend, een goed verhaal kan vertellen, kon dit boek me niet heftig boeien. Al vroeg zie je aankomen hoe e.e.a. gaat uitpakken, maar het is ook meer een boek voor jongeren die te maken krijgen met de liefde denk ik. Aan mij niet helemaal besteed, ondanks de goede stijl en het wisselende perspectief plus de uiteindelijke uitkomst. De filosofische uitgangspunten zijn duidelijk en niet vernieuwend te noemen. 

8
Ons soort mensen (Roman)
Geschreven door Juli Zeh, gelezen op 3-12-2016

In Unterleuten (mooie en toepasselijke naam!), een merkwaardig en afgelegen klein Oost-Duits dorpje, wonen allerlei mensen, die te maken krijgen met de plaatsing van windmolens. Dit leidt tot allerlei gevolgen en vragen: word ik er rijk van, wordt mijn huis meer of juist minder waard, ik ben ertegen, ik ben ervoor, welke mensen spelen hierbij onder een hoedje en worden er sowieso beter van, enz. Allerlei tegenstellingen komen naar voren: tussen West- en Oost-Duitsland uiteraard, maar ook tussen jong en oud, tussen mensen met geld en mensen zonder geld, idealisten en kapitalisten, mensen die graag rustig in een plattelandsgemeente willen wonen en mensen die vooruit willen. Het is een soort zedenschets, waarbij Zeh probeert geen stelling te nemen, maar uitsluitend waar te nemen wat er allemaal gebeurt in het dorp. En dat is veel. Het is een boeiende roman geworden, echt een geweldig tijdsbeeld. Dat het bovendien vanuit het perspectief van tien personen wordt verteld, maakt het verhaal extra levendig. Een prima roman! De samenvatting:

'Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen.Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen. Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp – hoeveel intriges kunnen de bewoners aan?'

7
Notendop (Roman)
Geschreven door Ian McEwan, gelezen op 22-11-2016

Het perspectief in deze roman ligt bij een ongeboren baby. Hij maakt mee hoe zijn moeder Trudy en zijn vader John uit elkaar zijn gegaan, zogenaamd tijdelijk. Zijn moeder heeft echter een relatie met Claude, de broer van John en dat is allemaal niet zo mooi. Dat vertelperspectief, dat heeft wel iets, je gaat er met gemak in mee. De personen echter worden - misschien ook door dat perspectief - niet zo duidelijk uitgewerkt en eerlijk gezegd vind ik de plot ook niet zo heel sterk. Toch is het een zeer leesbaar boek geworden en natuurlijk kan hij goed schrijven, dat is zeker zo. Dat de ongeboren baby zoveel weet van wat er in de wereld gebeurt, is overigens niet helemaal invoelbaar, maar vooruit. En dat het geheel gebaseerd is op Hamlet is natuurlijk duidelijk. Niet het beste boek van Ian MacEwan maar toch de moeite van het lezen waard. 

 

6
Wat alleen wij horen (Roman)
Geschreven door Saskia de Coster, gelezen op 17-11-2016

In deze roman gaat het om de personen die wonen in het Atlasgebouw, een appartementencomplex dat op de nominatie staat afgebroken te worden. Zes maanden voordat het zo ver is, krijgen de bewoners het definitieve bericht: ze moeten naar andere woonruimte omkijken. Aan de overkant komt een nieuw complex, waar ze eventueel in kunnen. De diverse personen worden met zorg, af en toe wat humor en ironie, beschreven: Melanie, een alleenstaande moeder met een zoontje Claus van zes (je zou hen de hoofdpersonen kunnen noemen), Abi en George, een ouder echtpaar waarvan George de grip op zijn leven aan het verliezen is en Abi, zijn vrouw, dit nauwelijks kan accepteren, Erin, een schrijfster die een boeiende vrouw, Lou, ontmoet, haar broer Anton, die als beveiliger in een winkel en als conciërge in het Atlasgebouw werkt en nog veel meer, kortom, een scala van mensen komt je tegemoet. Dat maakt het lezen plezierig, maar eigenlijk niet veel meer dan dat. Dat mensen niet van verandering houden, welke consequenties dit heeft enzovoort, komt uiteraard ook aan de orde, maar eerlijk gezegd boeide deze roman me minder dan 'Wij en Ik'. 

8
De bekeerlinge (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 14-11-2016

Vigdis, een christelijke jonkvrouw uit een aanzienlijke familie wordt gepassioneerd verliefd op David, een Joodse man. Ze vergooit haar rijke leven voor hem, volgt hem waar hij ook gaat. Ze krijgen drie kinderen, vluchten al maar door, raken elkaar kwijt en Hamoutal, zoals Vigdis gaat heten is ten einde raad. Temidden van de kruistochten, de chaotische tijd van de 11e eeuw, beleeft ze de treurigste avonturen, op de voet gevolgd door de schrijver, die haar spoor zoekt. Het is een boeiende roman geworden, gebaseerd op historische bronnen. Ook nu weer slaagt Hertmans erin zijn stijl aan te passen aan de geschiedenis die hij beschrijft en ook zichzelf een rol te geven in het verhaal. Je voelt zijn passie hierdoorheen. Een prachtige roman, opnieuw.  

7
Jane Austen, onder vier ogen (Roman)
Geschreven door Anke Werker, gelezen op 7-11-2016

Als je een liefhebber bent van de boeken van Jane Austen, dan moet je deze historische roman gelezen hebben. Het is een  dubbelportret van Jane en haar zuster Cassandra, waarbij hun nichtje Caroline uiteindelijk ook een rol krijgt toebedeeld. Het verhaal zelf is eigenlijk niet zo opzienbarend, wel is het geheel in de stijl van Jane Austen geschreven en krijg je net als in de boeken van Jane Austen zelf een aardig beeld van de tijd waarin ze leefde en werkte. Dat de familie ondanks zichzelf iets had hoog te houden, zeker in deze tijd en op het platteland van Engeland, is ook duidelijk. Het was heel moeilijk voor een vrouw om te schrijven en te werken, maar haar familie begreep het wel en gaf haar de ruimte waar het kon. De geschiedenis wordt overgoten met een min of meer romantisch sausje, maar zelfs dat gebeurt in de stijl van Jane Austen natuurlijk. Echt een boek om bij de 'Verzameling Jane Austen' te hebben. Anke Werker, de schrijfster van dit boek, schrijft columns voor JaneAusten.nl. 

8
De eenzame postbode (Novelle)
Geschreven door Denis Thériault, gelezen op 1-11-2016

Bilodo, door zijn 'vriend' Robert spottend Libido genoemd, is een eenzame postbode die zijn leven zonder geluk probeert te doorbreken met het lezen van de post van anderen. Zo leest hij ook de brieven van Ségolène, een vrouw uit Guadeloupe, die een briefwisseling heeft met Gaston Grandpré. Deze briefwisseling bestaat uit haiku's en op enig moment voelt Bilodo dat hij Grandpré is en verdiept hij zich in haiku's, tanka's en veel Japanse gewoontes. Dit leidt tot een merkwaardige ontwikkeling en een ontknoping die recht doet aan de theorie over de haiku. Het is een merkwaardige novelle, waarin de gelukzaligheid van de postbode wreed wordt verstoord, terwijl hij aanvankelijk zijn eenzaamheid lijkt te hebben overwonnen. De schrijver heeft een mooie stijl, waarin de verschillende haiku's en tanka's verweven zijn. Het is een mooi, tragikomisch, liefdesverhaal.  

8
Alaska (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Anna Woltz, gelezen op 1-11-2016

Ik had de smaak te pakken, na de Zilveren Griffel voor het boek Gips van Anna Woltz en ook dit is de moeite van het lezen zeker waard. En bewaren voor als de kleinkinderen iets groter zijn. Sven heeft epilepsie en is afhankelijk van een hulphond, Alaska. Parker heeft een afschuwelijke zomer achter de rug en is haar hond, Alaska, kwijt omdat haar broertje er allergisch voor is. Op wonderlijke en zelfs spannende wijze komen Sven en Parker met elkaar in contact en blijkt Alaska de grote held te zijn. Een prachtig jeugdboek weer van Anna Woltz. 

8
Van vogels en mensen (Roman)
Geschreven door Margriet de Moor, gelezen op 31-10-2016

Vreemd: iemand doet alsof ze een moord heeft gepleegd op een aardige oude man die ze altijd hielp. Haar dochter neemt wraak en terecht. Je voelt geen wroeging om iets dergelijks. Rond deze geschiedenis worden de levens van verschillende mensen beschreven, met zorg, liefde en aandacht. Je krijgt een hekel aan sommigen, maar aan de meeste mensen helemaal niet. Het lijkt een soort familiegeschiedenis, waarbij je je van alles kunt voorstellen. Zoals veel boeken van Margriet de Moor is ook deze roman prachtig geschreven, ingehouden en poëtisch bijna. De mensen in het verhaal lijken elkaar niet helemaal te begrijpen, maar nemen elkaar voor lief, de familieleden in ieder geval. De vogelverjager op Schiphol, Rinus is een uitzondering: hij begrijpt zijn vrouw Marie Lina heel goed. Mooie roman!