Resultaat 161 tot 170 van in totaal 4025 gevonden boeken.

6
Hindergroen (Verhalen)
Geschreven door Martine Bijl, gelezen op 18-10-2016

Een buitengewoon aardig 'niemendalletje', deze korte berichtjes van Martine Bijl. Het zijn veertig kleine hoofdstukjes, waarin ze rustig en bekwaam, soms ironisch en altijd onderkoeld vertelt over haar jeugd, haar ouders (met name haar afstandelijke vader) maar ook over haar enthousiasme voor tuinieren - hindergroen = onkruid - en haar gevoelens voor Berend (Boudewijn), haar man. Haar hersenbloeding komt zijdelings aan de orde, in de inleiding en aan het eind. Dat ze teksten en liedjes kan schrijven, was natuurlijk bekend, deze verhalen samen zijn de moeite van het lezen waard.

8
Gips (Jeugdliteratuur)
Geschreven door Anna Woltz, gelezen op 17-10-2016

Een terechte winnares van de Zilveren Griffel 2016, deze Anna Woltz. Het is een aantrekkelijk verhaal, geschikt voor jongeren vanaf 11 (voorlijk) maar zeker vanaf 12 en 13 jaar. De hoofdfiguur, Felicia Nieuwenhuis, maar ze wil tegenwoordig Fitz heten, belandt in een soort van stroomversnelling als haar ouders gaan scheiden. Ze komt, doordat haar vader en haar zusje vallen en ernstig gewond raken, terecht in het ziekenhuis. Daar haalt ze allerlei toeren uit om erachter te komen hoe de wereld in elkaar zit. Een huwelijk dat uit elkaar valt, kinderen die doodziek zijn maar lijken te genezen, verliefd worden, een rol spelen in het bij elkaar brengen van een dokter en een verpleegster (de realisatie van een doktersroman), maar uiteindelijk concluderen dat het allemaal niet meevalt. Toch zitten er optimistische kanten aan, gelukkig. Het is een heerlijk boek, vind ik, midden in een slapeloze nacht gelezen, het boek lezen moeten ook ouderen doen denk ik. Of voorlezen aan (klein)kinderen van die leeftijd, dat kan natuurlijk ook.  

7
Zolang er leven is (Roman)
Geschreven door Hendrik Groen, gelezen op 13-10-2016

Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar, zo luidt de ondertitel van dit vervolg op 'Pogingen iets van het leven te maken'. En opnieuw is het een aardig boek, waarbij je voortdurend in gedachten hebt dat het zo kan gaan, met ieder van ons. De situatie in het 'bejaardentehuis' is herkenbaar, zeker als je tegelijkertijd veel in een verpleegtehuis komt, zoals wij de laatste tijd. Soms schrijnend, soms vrolijk, altijd met het vooruitzicht van iets wat je nooit zou willen. En toch blijft Hendrik Groen min of meer positief, zij het met ups en downs. Ik las ergens dat e.e.a. verfilmd wordt met André van Duin in de hoofdrol. Dat lijkt me geen slechte keus, hij heeft behoorlijk serieuze kanten en kan goed acteren. 

 

7
De eerste vrouw (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 7-10-2016

Ook deze roman van Susan Smit is op feiten gebaseerd. Deze keer gaat het over de liefde tussen twee grote artiesten, Lou Tellegen en Geraldine Farrar. Het uitgangspunt is vooral de positie van Geraldine, haar teksten worden in de ikvorm geschreven en de teksten van Lou vanuit een vertellerspositie. Lou lijkt me (mede daardoor) een tamelijk egocentrische figuur te zijn geweest, iemand die niet altijd even eerlijk was, een gokker, een avonturier, die zijn vrouw op een uiteindelijk wrede manier behandelde. Maar Geraldine laat zich niet klein krijgen, hoewel ze erg lijkt te hebben geleden onder deze uiteindelijk verloren grote liefde. Het verhaal is nogal eenzijdig op deze manier en misschien vind ik daardoor deze roman minder geslaagd dan de vorige (Gisele). Toch is het een boeiende roman, die de moeite van het lezen absoluut waard is. 

 

6
De truc (Roman)
Geschreven door Emanuel Bergmann, gelezen op 5-10-2016

Best een aardig verhaal, al is het allemaal enigszins voorspelbaar. Er zijn twee verhaallijnen, die elkaar kruisen als Mosche Goldenhirsch (later de beroemde goochelaar Zabbatini), geboren in 1934 en Max Cohn, wonend in Los Angeles en geboren in 1997, elkaar ontmoeten. De goochelaar is een selfmade man die zich door de oorlog heeft heengeworsteld, beroemd is geworden, maar later in Amerika in een opvanghuis terecht is gekomen. Max is een gevoelige jongen, wiens ouders gaan scheiden. Hij wil Zabbatini zoeken omdat hij denkt dat deze goochelaar de scheiding kan voorkomen. Ze helpen elkaar, de oma van Max blijkt bovendien ook tijdens de oorlog te hebben geleden en Mosche alias Zabbatini uiteindelijk te kennen. Eind goed al goed, wel de nodige dramatiek van de oorlogstijd, maar toch ... een aardig boek voor jeugdigen lijkt mij. Voor volwassenen is het wat veel van het goede. 

5
Lieve (Roman)
Geschreven door Ronald Giphart, gelezen op 2-10-2016

Lieve is een ingewikkeld verhaal met veel dubbelingen. Liv krijgt (voor het eerst) een droomrol in een belangrijke film van filmer Noah. Het is de film over zijn liefde en leven met Lieve, die zich uiteindelijk doodreed tegen een boom. De tegenspeler van Liv is Bison, een teruggetrokken maar uiterst beroemde filmster die al in veel films naam maakte. De verwikkelingen zijn duidelijk en de overeenkomsten tussen het leven van Noah en Lieve en Bison en Liv ook. Erdoorheen spelen ook anderen een rol van betekenis, met name de scenarioschrijver Casper, die Lieve naar zijn hand bleek te kunnen zetten en gepasseerd wordt bij het schrijven van het scenario voor deze film. Al deze dubbelingen worden gelardeerd met de nodige seks en erotiek. Ach, het is een boek dat je in een avondje uitleest, maar mij stelt het niets voor. Gelukkig heb ik het niet gekocht maar geleend.

8
Blindelings (Roman)
Geschreven door Kris van Steenberge, gelezen op 23-9-2016

Met spanning zag ik dit boek tegemoet, want 'Woesten' vond ik destijds erg mooi. Dit ook, al is het anders. Toch herken je de schrijver erin. Jonas, de hoofdpersoon in het boek, is de zoon van Abigaïl en Karel, twee ongelooflijke tegenpolen, zowel qua karakter als qua afkomst. De manier waarop Jonas wordt verwekt, spreekt boekdelen. De wijze waarop met name de moeder zich ambitieus over haar zoon buigt en hem dwingt in alles haar zin te doen, is mijns inziens niet helemaal overtuigend. Aan de andere kant is Jonas aanvankelijk zo zachtaardig, dat het ook weer logisch is. Als hij een vreselijk ongeluk krijgt, wordt alles nog erger. De vader probeert zich er - de ouders zijn al lang uit elkaar - mee te bemoeien, maar alles lijkt zinloos. De 'liefde' van Jonas voor Anouk komt niet van de grond, Abigaïl zit overal tussen en gebruikt (lees 'misbruikt') haar zoon, totdat alles misloopt. De rol van de vader vind ik wat minder tot zijn recht komen, het verhaal zelf overtuigt me des te meer. Niet om vrolijk van te worden, wel om over na te blijven denken.

8
Anne van het Groene Huis (Kinderboek)
Geschreven door L.M. Montgomery, gelezen op 16-9-2016

Vreemd dat ik dit kinderboek nooit eerder onder ogen had. Misschien omdat ik geen dochters heb maar zonen? Voor jongens is het minder geschikt, maar een meisje moet dit mooi vinden! Het is eigenlijk een combinatie van zeven delen over Anne, nu bij elkaar gevoegd en opnieuw vertaald door Hannie Tijman en ik heb ervan genoten. De Canadese schrijfster publiceerde de boeken voor het eerst in 1908 en ze werden talloze malen herdrukt. Het verhaal doet heel vaag denken aan Pipi Langkous, maar is vele malen subtieler en weloverwogener. Anne is een wees en wordt uit het weeshuis gehaald door een broer en zus, die menen een jongetje te hebben gevonden dat hen kan helpen op de boerderij. Anne is echter een meisje en het duurt even voordat iedereen over deze schrik heen is. Natuurlijk blijkt ze een kleine heldin te zijn en zijn broer (in ieder geval) en zus (later, zonder er veel over te zeggen) dol op haar. Haar avonturen en geschiedenis worden mooi verteld, je blijft erin lezen. Wat zou ik dit graag voorlezen en er zelf nog een keer van genieten!

8
De buitenkant van Meneer Jules (Novelle)
Geschreven door Diane Broeckhoven, gelezen op 10-9-2016

Een klein boekje met veel inhoud. Alice, een oudere vrouw, wordt 's morgens wakker en verwacht dat haar man Jules als altijd het ontbijt heeft klaargemaakt. Hij blijkt overleden; nadat hij koffie had gezet en de tafel had gedekt, zat hij nu dood op de bank. Alice accepteert het niet, ontvangt ook de autistische buurjongen die altijd komt schaken met Jules. Deze doorziet het wel, maar zegt niets. Alice vertelt haar overleden man van alles en de buurjongen David houdt zijn mond en ziet nog slechts de buitenkant van Meneer Jules. Mooi, subtiel verhaal. 

6
Expeditie Edith (Autobiografie)
Geschreven door Edith Bosch, gelezen op 3-9-2016

Het lezen wil in deze periode niet zo erg goed lukken, maar ach, je leest toch iets en dit keer was het 'Het inspirerende verhaal van een van de succesvolste Nederlandse sporters', zoals op de achterflap staat. Helaas vond ik het niet zo erg inspirerend ... Edith Bosch (met een co-schrijver, Jasper Boks) beschrijft haar leven en met name de periode waarin ze succes had en juist geen succes had. Ze is wel eerlijk, moet ik zeggen, maar of ze nu echt aardig is, dat is de vraag. Eigenlijk pas als ze Expeditie Robinson in 2013 wint (ik heb dat programma nog nooit gezien maar dat terzijde), wordt ze wat beroemder. Momenteel werkt ze als performance coach, maar ik zou me niet graag door haar laten coachen eigenlijk.