Resultaat 151 tot 160 van in totaal 4039 gevonden boeken.

8
De verdrinking (Novelle)
Geschreven door Roger Martin du Gard, gelezen op 5-2-2017

De hoofdfiguur uit deze novelle, de ikverteller, komt als een van de onderofficieren terecht in een kleine plaats in Frankrijk, tijdens een militaire oefening. Ze worden ondergebracht op verschillende adressen, maar hij ontdekt een jongen die hem enorm aanspreekt en krijgt via hem een verblijfplaats bij de bakker waar de jongen werkt als bakkersknecht. Het laat zich raden wat er gebeurt, maar de beschrijving is zo nauwgezet, zo weloverwogen, de ikverteller probeert zich zodanig te beheersen, dat je wel mee moet gaan in de gebeurtenissen. Beklemmend, dit verhaal en zoals achterin staat, heeft Du Gard het verhaal zo 'waarheidsgetrouw, zo gedetailleerd' mogelijk geprobeerd weer te geven, dat 'straks niemand gelooft dat hij het verzonnen heeft'. Daarmee sleept de schrijver de lezer mee in deze (schijn)werkelijkheid. 

7
Gustav & Anton (Roman)
Geschreven door Rose Tremain, gelezen op 2-2-2017

De Engelse titel van deze roman is The Gustav Sonata en eigenlijk vind ik die meer zeggen dan de neutrale titel die er in het Nederlands aan is gegeven. Gustav is de zoon van een ogenschijnlijk harde, nare vrouw, die haar man verloren heeft tijdens de oorlogsperiode, die in onze ogen aan Zwitserland voorbij lijkt te zijn gegaan. Gustav raakt als klein ventje op de kleuterschool al voor het leven bevriend met Anton, een Joods jongetje dat heel erg goed piano kan spelen. Bij hem en zijn familie vindt hij de hartelijkheid die hij thuis mist. Zijn moeder, op wie hij dol is, lijkt niet van hem te houden en geeft de Joden de schuld van de dood van haar man. Langzaam ontdek je de achtergrond van deze geschiedenis, met flashbacks en terugblikken, sprongen in de tijd. Pas tegen het einde zien we wat er precies is gebeurd en hoe de vriendschap tussen Gustav en Anton zich ontwikkelt. Het is een mooie roman in een prachtige subtiele stijl, al zie je sommige dingen al aankomen. Zeker lezen!

8
Vaak ben ik gelukkig (Roman)
Geschreven door Jens Christian Grøndahl, gelezen op 1-2-2017

Vlijmscherp portret van een huwelijk, staat op de achterkant, maar het is veel meer dan dat. Ellinor vertelt over haar geschiedenis, over haar relatie met haar beste vriendin Anna, over de dood van Anna en haar eigen man Henning en wat dit allemaal met haar gedaan heeft. Ze vertelt haar verhaal in een monoloog, als een soort van grafrede, voor Anna alleen (en voor de lezer natuurlijk), waarbij allerlei aspecten op prachtige wijze verweven worden. De relatie tussen Anna en Ellinor, de relatie tussen Ellinor en haar moeder, de relatie tussen Anna en George, haar echtgenoot, de relatie tussen Ellinor en George, de dood van George, het leven van zijn tweelingzonen en het (stief)moederschap. Zo lees je over verleden, afkomst, heden, toekomst, het is allemaal in deze kleine roman verwerkt door de grote schrijver Grøndahl. Een prachtig kleinood.

6
Boek der spiegels (Thriller)
Geschreven door E.O. Chirovici, gelezen op 30-1-2017

Deze roman (thriller? mysterieuze roman? literaire thriller?) gaat over een cold case uit 1987. Literair agent Peter Katz ontvangt van Richard Flynn een deel van een manuscript, Boek der Spiegels. Hij bijt zich vast in dit gedeelte en denkt erover het totale manuscript uit te geven. Richard Flyn blijkt echter terminaal te zijn en te sterven en het manuscript is verdwenen. Vervolgens laat hij twee anderen (John Keller en Roy Freeman) verder zoeken naar de achtergronden en de 'waarheid'. Die is niet zo gemakkelijk te vinden. Het gaat steeds om een moord, een meisje Laura en Richard Flynn, maar wie nu de moord heeft gepleegd en hoe de omstandigheden precies waren, dat wordt niet snel duidelijk. Constant word je op het verkeerde been gezet. Daardoor heeft dit boek wel iets, althans, je blijft wel doorlezen omdat je wilt weten hoe het in elkaar zit. Om het nu literatuur te noemen, nee, dat zou ik niet doen, ook al is het een bestseller in diverse landen. En het leest dan ook prima weg. 

8
Vlinders in november (Roman)
Geschreven door Audur Ava Olafsdottir, gelezen op 29-1-2017

De hoofdpersoon (ikverteller) in deze roman, van wie we de naam niet te weten komen, overkomen behalve rampen ook mooie zaken. Haar man vertrekt naar zijn minnares, die zwanger van hem is. Zij, een vertaalster en corrector van teksten uit allerlei landen en talen, buitengewoon slim, maar niet al te handig in de omgang, wil op reis gaan naar haar geboortedorp. Daar heeft ze in verband met een prijs een zomerhuisje laten plaatsen. Als ze ook nog, samen met het zoontje Tumi van haar beste vriendin Audhour, veel geld wint in de lotto, besluit ze het plan door te voeren op reis te gaan naar dat geboortedorp. Omdat Audhour drie maanden in het ziekenhuis moet verblijven, neemt ze op verzoek van haar vriendin, het jongetje Tumi mee. Hij is praktisch doof en bijna blind. Tijdens de tocht dwars door IJsland, raakt ze steeds meer in de ban van het jongetje van vier jaar oud en beleeft ze allerlei avonturen samen met hem. Het is een wonderbaarlijke roman, vind ik, enerzijds een roadstory, anderzijds een subtiel beschreven geschiedenis van het ontdekken van jezelf, je geschiedenis, je relaties, het omgaan met kinderen met een handicap, het wel of niet hebben van kinderen zelf enzovoort. De recepten achterin hadden wat mij betreft weggelaten mogen worden, maar de roman zelf stemt tot nadenken. 

7
De Muze (Roman)
Geschreven door Jessie Burton, gelezen op 26-1-2017

Eerder las ik Het huis aan de Gouden Bocht en deze roman, De Muze (alleen het omslag is al de moeite waard) is op hetzelfde principe gebouwd. Het leest als een trein, dat is zeker en ook de verhaallijnen zijn goed gekozen: het speelt zich af in 1967 en in 1936. Odelle, afkomstig uit Trinidad, is naar Londen gegaan (1967) en krijgt een baan als typiste bij een kunstkenner. Ze ontmoet een aardige man, Lawrie, maar ook een merkwaardige vrouw, Quick, die beiden iets te maken hebben met wat zich in 1936 in Andalusië (Spaanse burgeroorlog, opkomend nazisme, dreiging van WO2) heeft afgespeeld. Schilderkunst speelt een grote rol. Beide periodes hebben bepaalde overeenkomsten, maar uiteraard ook hele grote verschillen en het zit hem vooral in het verband tussen beide geschiedenissen. Schilderkunst, persoonsverwisseling, pseudoniemen, liefde, verdriet, alles passeert de revue. Met overtuiging geschreven en met plezier gelezen. 

7
Steen, papier, schaar (Roman)
Geschreven door Inés Garland, gelezen op 24-1-2017

Een droevig maar prachtig verhaal. Alma, met haar welgestelde ouders elk weekend in hun vakantiehuis op een eiland, sluit een levenslange vriendschap met Carmen en haar broer Marito, die afkomstig zijn van het eiland en uit een totaal andere wereld komen. Het verhaal speelt zich af in Argentinië, vlak voor en vlak na de omwenteling die daar plaatsvond. Je kunt dan al bijna voorspellen wat er gebeurt, maar het is zo mooi beschreven, je kunt je zo goed verplaatsen in de situatie aldaar, dat het bijna angstig wordt. Eigenlijk schijnt het een jeugdroman te zijn, maar ook voor volwassen lezers is het nog steeds zeer de moeite waard. Niet om blij van te worden, wel om van te houden. 

8
Kristin Lavransdochter (Roman)
Geschreven door Sigrid Undset, gelezen op 23-1-2017

Over deze prachtige trilogie deed ik toch wel twee maanden. Je kunt dit verhaal niet in een keer uitlezen, je moet het af en toe wegleggen, maar het is prachtig. Sigrid Undset (1882-1949) is een Noorse schrijfster. Ze kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1928. In dit epos beschrijft ze het leven van Kristin Lavransdochter, waarbij je een gedetailleerd beeld krijgt van de middeleeuwen in het toenmalige Scandinavië. Alles draait uiteraard om Kristin, die een zeer bewogen leven heeft. Je maakt alles mee, vanaf haar geboorte tot en met haar dood en telkens weer voel je je enorm betrokken bij haar leven, haar grote liefde, haar zeven zonen. Ik vond het boek bij Boekwinkeltjes, want echt te koop is het niet meer. Dat is treurig, want je waant je echt in de middeleeuwen, de strijd tussen adel en andere machthebbers, de riten en gewoontes in die tijd, het leven van een vrouw in die tijd, alles wat er gebeurde, in goede en slechte tijden. Heel mooi! 

7
Zachte riten (Roman)
Geschreven door Marja Pruis, gelezen op 22-1-2017

Guusje Bouhuys, de hoofdfiguur in dit boek, is literatuurdocent aan een universiteit. Ze houdt zich vooral bezig met poëzie en probeert haar studenten mee te nemen in een soort ontdekkingstocht naar de sterkte en waarde van gedichten. Daarnaast interviewt ze een oude, feministische schrijfster in New York (Merilyn French?), waardoor ze beïnvloed wordt in haar eigen pogingen een schrijfster te worden. Ze is in New York met haar broer Lucas, die later 'verdwenen' blijkt te zijn. Totale eenzaamheid is haar deel, ondanks haar liefste vriend Leon, die aan een proefschrift werkt waarbij anderen twijfelen aan de waarde ervan. Plagieert hij? Het is een wonderlijk boek, je verwacht steeds dat er iets gaat gebeuren, maar het verhaal (voor zover daar sprake van is) mijmert voort, je wordt hoe dan ook meegenomen in haar eigen overwegingen. Ik vond het geen gemakkelijk boek, wel intrigerend. Een boek om minstens tweemaal te lezen. 

7
Kleine Helden (Roman)
Geschreven door Almudena Grandes, gelezen op 13-1-2017

Kleine helden zijn het, de mensen die wonen in een volksbuurt in Madrid. Ze worden geteisterd door de crisis, maar slaan zich er wonderbaarlijk doorheen. Een mooi doorkijkje in deze wereld, die staat voor heel Madrid en voor grote delen van Spanje. Families die getroffen worden door ontslagen en andere narigheid, eenzame mensen die besluiten nemen met verstrekkende gevolgen, een kapsalon die tegenover zich een Chinese schoonheidssalon krijgt en zijn omzet ziet verminderen, advocaten en artsen die hun uiterste best doen, allerlei mensen en zaken komen voorbij. Het is geen zwaar psychologisch drama, maar wel een mooi tijdsbeeld met oog voor de Madrilenen en hun zwaktes en sterktes.