Resultaat 11 tot 20 van in totaal 4256 gevonden boeken.

7
KliFi (Roman)
Geschreven door Adriaan van Dis, gelezen op 2-3-2021

Een boek dat als ondertitel draagt: 'Woede in de Republiek Nederland'. Ja, want de Oranjes zijn verdreven en nu wordt het land geregeerd door een merkwaardig soort van president. Als het land ten onder dreigt te gaan aan overstromingen, stormen en algemene klimaatwijzigingen zorgt deze president ervoor dat het allemaal wel 'meevalt' en 'goedkomt', wat natuurlijk niet zo is. De schrijver (niet Van Dis, maar Jákob Hemmelbahn, gevlucht ooit uit Hongarije, waardoor ook de vluchtelingenproblematiek nadrukkelijk aan de orde komt) probeert alles op te tekenen in een boekje, dat uiteindelijk leidt tot KliFi. Niet om vrolijk van te worden, wel om vrolijk om te lachen, want ironie en satire vieren hoogtij in dit boek, wat je toch wel aan het denken zet. Leuke vormgeving ook, door Van Dis zelf aangegeven. Zo wilde hij het hebben. 

8
De tuinen van Buitenzorg (Roman)
Geschreven door Jan Brokken, gelezen op 25-2-2021

Een prachtig boek, waarin Brokken zijn herinneringen aan muziek combineert met herinneringen aan zijn moeder. Het speelt zich af in Indonesië (Indië), waar je veel over te lezen krijgt. Met name de periode vlak voor WO2, zo gelukkig als ze waren. Totdat de Japanse overheersing begon en e.e.a. behoorlijk veranderde. Vooral de muziek speelt een belangrijke rol, ik beluisterde Godowsky's Java Suite, zo prachtig! Brokken gebruikte ook Hella Haasse's herinneringen, maar vooral gaat het over zijn moeder in de periode dat ze er gelukkig was. Daarna niet meer, althans nooit meer echt gelukkig ....

9
Revolusi (Studieboek)
Geschreven door David van Reybrouck, gelezen op 19-2-2021

Wat een fantastisch boek is dit. Heel minutieus heeft hij de geschiedenis van Indië/Indonesië opgetekend en met name de rol die Nederland erin speelde. De driedelige documentaire zag ik ook en hij heeft talloze mensen (die in de vijf en een half jaar dat hij bezig was met research en schrijven, bijna allemaal zijn overleden, zo oud waren ze) geïnterviewd, met ze gepraat over wat hen bezighield tijdens deze periode. Indrukwekkend. Je krijgt een hekel aan jezelf, want je wilt eigenlijk niet bij Nederland horen als je dit leest. Hoewel David van Reybrouck wel heel erg tegen de Nederlanders was, maar toch, ondanks dat ... Prachtig boek, niet om blij van te worden.

6
De Stem (Roman)
Geschreven door Jessica Durlacher, gelezen op 15-2-2021

Eigenlijk is dit een reconstructie van de kennismaking met Ayaan Hirsi Ali, althans de roman is gebaseerd op de vriendschap die ze hadden. Ook blijkt dat Jessica Durlachter het niet altijd met haar man (Leon de Winter) eens is. Ondanks dat is het een goede roman, ze kan goed schrijven, dat is zeker. Maar het onderwerp bevalt me minder. Het begint met een huwelijk, tegen de achtergrond van 9-11, wat ik al niet zo sterk vind, en verderop wordt e.e.a. tamelijk onwaarschijnlijk. Een vrouw (een buitenlandse vrouw uiteraard) biedt zich min of meer aan om voor de kinderen te zorgen, kan goed zingen en verlaat de familie uiteindelijk. Dat heeft nogal wat consequenties voor het gezin, voor het engagement dat de familie kan opbrengen. Niettemiin blijf je doorlezen en je afvragen hoe zoiets tot stand kon komen en uiteen kon vallen. 

6
Ik ben er niet (Roman)
Geschreven door Lize Spit, gelezen op 10-2-2021

Eerlijk gezegd vond ik dit boek zo heftig dat ik maar een deel heb gelezen. Je wordt meegesleept, of je wilt of niet en ik wil het nu even niet. Eigenlijk zitten beide hoofdpersonen in hetzelfde schuitje en zoeken ook uiteindelijk heil bij elkaar. Niet mis allemaal. 

6
Het boek van alle angsten (Roman)
Geschreven door Emy Koopman, gelezen op 6-2-2021

Een boek dat op de lijst van de postacademische cursus literatuur stond. Een echt jongerenboek lijkt me, geschikt voor VWO'ers die graag lezen over leeftijdsgenoten. Beklemmend en ontzagwekkend, staat achterop, en dat is het ook. Je moet ervan houden te lezen hoe mensen (jongeren dus) ten onder gaan aan pesterijen en niet passen in de samenleving dientengevolge. 'Wat doe je als je samenleving verandert in een pestkopmaatschappij, waarin het recht van de sterkste geldt en iedereen die afwijkt wordt uitgestoten? Voor Fana en Viko is leven de kunst van het verbergen van je gebreken.' Niet om vrolijk van te worden, dit boek.

6

Een soort van schelmenroman, met veel oog voor de verhouding tussen schrijver en hoofdpersoon. Niet verheffend allemaal, maar goed te lezen. Achterflap (o.a.): 'Dan doet iemand hem een vreemd zakelijk voorstel, waarvoor hij met de auto van Londen naar de Shetlandeilanden moet reizen.' Nadat hij het leven niet echt ziet zitten, na een scheiding en onmogelijkheid om met zijn dochter om te gaan, gaat hij welgemoed op reis. maar hij komt zichzelf alleen maar tegen.

7
Het Boschhuis (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Pauline Broekema, gelezen op 24-1-2021

Kroniek van een familie, zo luidt de ondertitel. Het is een zoektocht naar haar voorvaderen en ze laat het verhaal grotendeels beginnen met Jannetje Post en Frans Jan ter Beek. Zij trokken naar Indië, en dat deel vind ik eigenlijk het mooist beschreven. Hun kleindochter was de moeder van Pauline en staat als portret op de voorkant van het boek. Delen over de tweede wereldoorlog (hoofdstuk 2 en 3) vormen het vervolg op het eerste gedeelte over Indië. Een broer van Joke, de moeder van de schrijfster dus, kwam om in het verzet, een andere broer was ogenschijnlijk NSB'er. De vader, Juul, heeft alles gedocumenteerd achtergelaten, zodat er veel naar waarheid is geschreven. Wel wordt gaandeweg duidelijker hoe de auteur schrijft, veel van hetzelfde, veel korte zinnen, zoals ze die ook als correspondent van het NOS-journaal bezigde. Niettemin een goed te lezen boek. 

7
Langs het Pad naar de Tempel (Novelle)
Geschreven door Hans van den Pol, gelezen op 13-1-2021

Gekocht en van een berichtje voorzien van de schrijver zelf! Mooi verhaal over de comeback van Cornelis Vreeswijk. 'De maatschappelijke bewogenheid van Cornelis Vreeswijk en de artistieke betekenis van zijn werk komen prachtig tot hun recht' zegt het Cornelis Vreeswijk Genootschap op de achterkant! 

8
Klein Engeland (Roman)
Geschreven door Jonathan Coe, gelezen op 7-1-2021

Het is 2010 en alles verandert. Aan de hand van een groepje mensen, familie en relaties, krijg je een mooi beeld van de Engelse (vooral Londense) samenleving door de jaren heen. Mooi beschreven, rustig en weloverwogen, vol van kleine drama's en gelukkige zaken. 'Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede' staat op de achterkant. Het is een mooi boek, een echte aanrader, zeker in deze tijden van corona.