7
Geronimo (Roman)
Geschreven door Leon de Winter, gelezen op 24-5-2015

Het is spannend, het sleept je mee, je wordt overdonderd door allerlei acties en details, kortom, je leest deze nieuwe roman van Leon de Winter als een thriller. Hij vertelt een geschiedenis, waarvan je veel dingen al wist, maar dat doet er niet toe, want De Winter geeft er een eigen draai aan en voegt zo meer toe aan de geheimen die de dood van Osama Bin Laden omhullen.

Er zijn drie verhaallijnen: een van Jabbar, een in Pakistan wonende christelijke jongen die per ongeluk op het spoor komt van een usb-stick die van groot belang blijkt te zijn. Hij wordt vertederd en later verliefd op Apana, een Pakistaans moslimmeisje van wie de handen en oren zijn afgehakt en dat hij samen met zijn moeder verzorgt. Daarnaast is er de lijn van Tom Johnson, een Amerikaanse militair die veel meemaakt rond de jacht op de daders van 9/11 maar een enorm schuldgevoel heeft over de dood van zijn tweejarig dochtertje tijdens de aanvallen in Madrid. Hij voelt zich ook schuldig over de afschuwelijk gevolgen die Apana ondervonden heeft doordat hij haar heeft laten luisteren naar de Goldberg Variaties van Bach. En tenslotte is er de lijn van UBL zelf, de grote dader die menselijke trekjes blijkt te hebben.

Op ingenieuze wijze brengt De Winter deze lijnen bij elkaar waardoor een nauwelijks weg te leggen boek is ontstaan. De vaart is snel, heel snel, je wilt het uitlezen, laat dat maar aan hem over. De vraag of je dit tot de 'grote' literatuur moet rekenen, blijft natuurlijk open. 

ISBN: 9789023493860
Aantal pagina's: 362
Gelezen op: 24-5-2015
Gekocht op: 13-5-2015