8
Als je het licht niet kunt zien (Roman)
Geschreven door Anthony Doerr, gelezen op 22-5-2015

Op de achterkant staat het volgende. 'De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is, bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.'

Er staat een andere verhaallijn tegenover: Werner Pfennig is een Duitse jongen die min of meer tegen zijn wil bij de Hitlerjugend terechtkomt en naar het front wordt gestuurd. Hij en zijn zusje Jutta wonen bij Frau Elena, die wezen opvangt. Hun vader is in de mijn omgekomen en een moeder hebben ze al lang niet meer. Werner is een meester in het repareren en gebruiken van radiozendmateriaal en die kennis wordt in de oorlog goed gebruikt. Uiteindelijk komt ook hij in Saint-Malo terecht en dan komen de twee lijnen samen.

Intussen lees je beide verhalen, niet chronologisch, die allebei even boeiend en spannend zijn. Maar vooral lees je over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, al zijn de beschrijvingen subtiel en mooi genoeg. De stijl van Anthony Doerr is dan ook prachtig, vol bespiegelingen en mooie details. Over familieliefde en zorgzaamheid gaat het, maar ook over hoe moeilijk het is te leven zonder zicht.

Het is een ingenieus verhaal en het boek leest als een echte pageturner. 

ISBN: 9789044345940
Aantal pagina's: 542
Gelezen op: 22-5-2015
Gekocht op: --

Wat vond u van dit boek?

Op dit boek is 0x gestemd.

0 
0