Gefilterd op genre 'Essays'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 117 gevonden boeken.

7
Generaal zonder macht (Essays)
Geschreven door Özcan Akyol, gelezen op 9-3-2020

Eigenlijk wel een leuk boekenweekessay van deze bekende figuur (EUS), het polemiseert in ieder geval. Uit de Volkskrant: '... onverlet dat Generaal zonder leger een vlot pleidooi is voor eigenzinnigheid, van een hedendaags auteur die er niet op uit is in de smaak te vallen bij de zelfgenoegzame grachtengordel, alwaar het elke dag oergezellig Boekenbal is'. Even lezen!

8
Mijn moeders strijd (Essays)
Geschreven door Murat Isik, gelezen op 27-3-2019

Een prachtig boekenweekessay is dit! Voldoet aan het thema, is heel herkenbaar, geeft een indruk van het leven van de vrouw in een andere cultuur en zeker van de strijdbaarheid van de moeder van de schrijver. Prachtig.

6
Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf (Essays)
Geschreven door Christine Otten, gelezen op 21-7-2018

Vertellingen vanuit zwart Amerika, is de ondertitel van dit boek. Het bestaat uit essays en artikelen die vaak al eerder zijn gepubliceerd, maar het is best aardig om alles weer eens na elkaar te lezen. Al kwamen sommige delen me wel bekend voor. 

7
De zonde van de vrouw (Essays)
Geschreven door Connie Palmen, gelezen op 26-3-2017

Een aardig beknopt overzicht van de levens van vier vrouwen die 'verboden vruchten' nuttigden en de mogelijke redenen daarvoor. Het gaat om Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles. Citaat uit de handleiding voor het lezen: 'Het begint waarschijnlijk allemaal bij de oorsprong aller oorsprongen, bij de beroemdste afwezige Vader uit de literatuur'. Boeiend en kort, Connie Palmen waardig, dit boekje, het essay bij de Boekenweek 2017. 

7
Zink (Essays)
Geschreven door David van Reybrouck, gelezen op 11-4-2016

Het boekenweekessay van 2016 is dit. Het verhaal van het ministaatje Moresnet (waar een enorme zinkmijn bestond) aan de hand van het levensverhaal van Emil Rixen, een man die vijf nationaliteiten gehad heeft, terwijl hij eigenlijk altijd in Moresnet heeft gewoond, geadopteerd door een echtpaar dat al vier kinderen had. Onder wie Joseph, zodat Emil, die eigenlijk Joseph heette, Emil genoemd werd. Het is haast niet te geloven dat de geschiedenis zoveel kan doen met een mens, zeker in de barre periode van het begin van de 20e eeuw. 

7
Op de hielen (Essays)
Geschreven door Jos Muijres en Esther Op de Beek, gelezen op 17-7-2015

Dit zijn opstellen over recente Nederlandse en Vlaamse literatuur, onder redactie van Jos Muijres en Esther Op de Beek. Twee universitair docenten die ons de postacademische cursus recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde gaven. Naast hen waren er meer docenten actief trouwens en deze bundel kregen we ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de cursus. Het zijn de uitgewerkte colleges, veranderd in boeiende essays over allerlei moderne literaire werken, die in de afgelopen jaren zijn besproken. Mooi! 

 

7
Arctisch dagboek (Essays)
Geschreven door Jelle Brandt Corstius, gelezen op 8-3-2014

Een aardig en piepklein reisdagboekje van Jelle Brandt Corstius, dit voor 2,50 aan te schaffen essaybundeltje tijdens de boekenweek van 2014. Een paar citaten: 'Bij reizen gaat het niet om de eindbestemming maar om de reis ernaartoe. De eindbestemming is gewoon een excuus om een reis te maken, maar echt geslaagd is de reis pas als je die eindbestemming nooit bereikt.' (pag. 45.) En dan dit herkenbare stukje: 'De man vertelde dat hij nog nooit in het buitenland was geweest. Hij was zelfs nog nooit in Amsterdam geweest. "Er valt zoveel te zien bij mij in de buurt. En thuis is het zo fijn. Als ik wil kan ik in mijn gedachten reizen, met een boek op de bank." ' (pag. 50.) Als hij eindelijk van het cruiseschip af mag (waarop hij mee moest omdat hij lezingen zou geven), heeft hij - voor het eerst van zijn leven - heimwee. En dat bevalt hem goed. 

6
Ik ben ik niet (Essays)
Geschreven door J.J. Voskuil, gelezen op 5-3-2014

Voskuil schreef in de jaren vijftig boekbesprekingen en essays in Propria Cures, Literair Paspoort en de NRC en hiervan staan er een aantal in dit boek, dat zijn echtgenote Loesje Voskuil heeft laten uitgeven. Deze bespiegelingen zijn niet altijd allemaal even prettig te lezen, maar wel erudiet natuurlijk. De artikelen worden voorafgegaan door uitvoerige gesprekken met Loesje Voskuil, geschreven door Detlev van Heest (tegenwoordig parkeercontroleur in Hilversum en schrijver en vriend van het echtpaar Voskuil). Die weergave is wel aardig, al word je er niet echt wijzer van. Van Heest heeft zijn best gedaan Voskuils stijl te imiteren, maar dat lukt uiteindelijk natuurlijk niet. Het geeft wel weer een bevestiging van het beeld dat we al hadden van Loesje en Han Voskuil. Aardig om te lezen en aardig voor bij de verzameling Voskuil in de boekenkast, maar om nu te zeggen, die moet je per se kopen, nou nee. 

8
De boekenapotheek (Essays)
Geschreven door Ella Berthoud & Susan Elderkin, gelezen op 13-1-2014

Buitengewoon, dit boek! Als een echte Boekenapotheek kun je het raadplegen bij allerlei kwalen en kwaaltjes. Het is vertaald vanuit het Engels (The Novel Cure) en er zijn de nodige lemma's over de Nederlandse en Vlaamse literatuur aan toegevoegd. Je vindt er trouwens ook toptienlijsten in: De tien beste boeken om reislust te genezen, of De tien beste boeken voor op de wc, of De tien beste romans voor als je verkouden bent, of 'gewoon' De tien beste dikke pillen. Kortom, een boek om elke keer weer naar terug te grijpen. 

De geschiedenis van Schoevers, zeer de moeite waard, zeker als 'geschiedenisboekje'. Hoe vele keurige jongedames een opleiding bij Schoevers volgden en wat de gevolgen waren, zowel voor hen als voor het instituut zelf. En hoe het Adriaan Schoevers verging, met zo'n miljoenenbedrijf en zulke merkwaardige opvattingen - geheel in tegenstrijd met zijn eigen leven en diverse huwelijken. Genieten!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende